PDA

Zobacz pełną wersję : D70s + 70-210 D - front focus ?

widlik
22-03-2009, 23:27
Witam,
Zakupielem dwa dni temu obiektyw nikkor 7-210/4-5.6 D i wyglada na to ze mam do czynienia z front focusem. O ile na ogniskowej 210 mm nie jest on zbyt duzy (jak dla mnie to ostrosc wychodzi na okolo 2mm) to na mniejszych ogniskowych jest on juz nieakceptowalny (dla 70 mm wyglada jakby ostrosc byla na 20 moze nawet 30 mm). Czy szanowni forumowicze potwierdzaja moja diagnoze? Oddac ten obiektyw z powrotem do sklepu?

Ponizej wklejam fotki karty testowej dla ogniskowych 210, 135 i 70mm (przeslona byla maksymalnie otwarta):

210 mm

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img19.imageshack.us/img19/4801/210mm.jpg)

135 mm

źródło (http://img25.imageshack.us/img25/9586/135mmn.jpg)

70 mm

źródło (http://img27.imageshack.us/img27/2370/70mm.jpg)

velaskez
23-03-2009, 03:38
A miałeś na pewno kąt 45? Czy na oko?

widlik
23-03-2009, 09:15
Czy bylo dokladnie 45 to pewnosci nie mam - ale miedzy 40 a 50 na pewno. Mimo to wedlug mnie front focus jest dosc wyrazny - szczegolnie przy ogniskowej 70mm.

SlaWasII
23-03-2009, 09:28
IMO, wcale nie jest do tego testu konieczne ustawienie dokładnie 45 stopni. Wystarczy na oko.
Dokładne ustawienie jest potrzebne jeśli chcesz dokładnie odczytać ze skali na kartce ile milimetrów jest front lub back. W praktyce, czy dasz 40 czy 50 stopni, błąd będzie pomijalnie mały.

widlik
23-03-2009, 09:36
Przed chwilka sprawdzilem obiektyw w robocie na innym body (D90) i wynik testu byl podobny :( - Czyli to nie wina mojego body

SlaWasII
23-03-2009, 10:08
Jeszcze a propos dokładności pomiaru.
Wyliczyłem dokładnie: dla ±5 stopni odchyłki od 45, będzie to ±10,28% czyli np. dla 20mm będzie w granicach od 18 do 22mm (błąd 2mm).

widlik
23-03-2009, 11:03
jestem pod wrazeniem bardzo szczegolowych wyliczen i profesionalnego podejscia do problemu. Prosilbym jednak o rade czy obiektyw ten kwalifikuje sie do oddania czy moze tego typu problemy nie powinny wplywac na urzytkowanie sprzetu i jakosc uzyskanych zdjec?

Jacek Wrzesińsk
24-03-2009, 18:52
jestem pod wrazeniem bardzo szczegolowych wyliczen i profesionalnego podejscia do problemu. Prosilbym jednak o rade czy obiektyw ten kwalifikuje sie do oddania czy moze tego typu problemy nie powinny wplywac na urzytkowanie sprzetu i jakosc uzyskanych zdjec? Ja bym jeszcze zrobił test praktyczny, np. bateryjkowy, tak na wszelki wypadek. Przy okazji zobaczysz w praktyce jak to wygląda:) i czy FF dyskwalifikuje ten obiektyw.

SlaWasII
24-03-2009, 18:57
Widlik, nie niecierpliw się, bo jak pisałem odpowiedź padło forum na 28 godzin...
A... jakby co, to nie ja... :mrgreen:

amirez
24-03-2009, 19:10
A...może zamiast się denerwować porobić trochę fotek normalnie /portret, widoczek itp./ wówczas ocenisz, czy
"może tego typu problemy nie powinny wpływać na użytkowanie sprzętu i jakość uzyskanych zdjęć?"
-----------------
To kolorowe to tak, z rozpędu ;)

widlik
25-03-2009, 00:59
Forum padło a że musiałem sie zdecydowac szybko czy obiektyw zostawiam czy oddaje do sklepu - podjalem decyzje o zwrocie. Test bateryjkowy tez robiłem i na 70mm ostra była najblizsza lewa bateria a nie środkowa. Zreszta teraz to i tak juz nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem bo obiektyw wrocil do interfoto. Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

stachmuszel
25-03-2009, 08:41
No a przecież Nikkory nie mają BF/FF :-) Tylko Sigmy, Tamrony i inne...:-)

A tak serio, to dziwne, aby szkiełko z tamtych czasów miało taka przypadłość. Ale myślę, że gdybyś nie robił testów, tylko realne fotki, nie dostrzegłbyś problemu.
Pozdrawiam!

widlik
25-03-2009, 10:56
Moze rzeczywiscie przy kolejnej probie zakupu dam sobie spokoj z testami bo za duzo mnie to nerwow kosztuje :)
Ciekawi mnie jednak to, czy taki 20 mm FF dla zdjecia robionego w tescie z odleglosci zalozmy 1-1.5m nie wynosilby wiecej np. 100mm dla zdjec robionych z odleglosci znacznie wiekszej? Ma ktos pojecie jak to wyglada? Pytanie moze z serii tych glupich ale jestem ciekaw po prostu.

stachmuszel
25-03-2009, 12:03
Kupiłem swego czasu Sigmę 18-50/2.8 EX DC Macro. Po doświadczeniach z Tamronami pierwsza, która wpadła w ręce Sigma okazała się być OK. Robiem fotki, byłem zadowolony. Dopiero pod naporem testów na BF/FF z tego forum zrobiłem test tej Sigmie na tablicy testowej. Okazało się, że ma FF ok. 6 mm w całym zakresie ogniskowych. Gdyby nie ten test nawet nie wiedziałbym o tym. Mam gwarancję 3 lata na szkiełko, mógłbym wysłać do serwisu na kalibrację. Tylko po co? Na realnych fotkach ni w ząb tego nie widać. Zarówno na D80 i D200. Wartość 6 mm na odległościach z jakimi się na codzień fotografuje, to wartość pomijalna.
Kolega kupił taką samą Sigmę, ale w wersji z HSM. Focił imprezy zarobkowo. Dałby sobie rękę uciąć, że jest wszystko OK. Zrobiliśmy testy - FF ok. 10 mm.
Wnioski wyciągnij sam. Ja już to zrobiłem;-)
Pozdrawiam.

deep
25-03-2009, 12:26
No ale inaczej trochę to wygląda przy szkłach szerszych niż tele. Przy 200mm nawet mały BF lub FF może spowodować że fotka poleci do kosza. Czym jaśniejsze szkło tym jest to bardziej widoczne. Testy testami ale chyba warto wiedzieć na co można liczyć jeśli chodzi o szkło. Moje szkła trafiają co do 1mm i dzięki temu nie muszę się martwić że coś nie gra.

elix
25-03-2009, 12:40
Kupiłem swego czasu Sigmę 18-50/2.8 EX DC Macro. Po doświadczeniach z Tamronami pierwsza, która wpadła w ręce Sigma okazała się być OK. Robiem fotki, byłem zadowolony. Dopiero pod naporem testów na BF/FF z tego forum zrobiłem test tej Sigmie na tablicy testowej. Okazało się, że ma FF ok. 6 mm w całym zakresie ogniskowych. Gdyby nie ten test nawet nie wiedziałbym o tym. Mam gwarancję 3 lata na szkiełko, mógłbym wysłać do serwisu na kalibrację. Tylko po co? Na realnych fotkach ni w ząb tego nie widać. Zarówno na D80 i D200. Wartość 6 mm na odległościach z jakimi się na codzień fotografuje, to wartość pomijalna.
Kolega kupił taką samą Sigmę, ale w wersji z HSM. Focił imprezy zarobkowo. Dałby sobie rękę uciąć, że jest wszystko OK. Zrobiliśmy testy - FF ok. 10 mm.
Wnioski wyciągnij sam. Ja już to zrobiłem;-)
Pozdrawiam.

Urzekła mnie twoja historia :) ...bo moja jest dokładnie taka sama :D i cieszę się, że nie jestem odosobniony w takim podejściu.

Janq
25-03-2009, 13:03
gdzie można kupić tablice testową?

elix
25-03-2009, 13:14
gdzie można kupić tablice testową?

Nie trzeba kupować. Popatrz jeszcze raz na te zdjęcia, które zamieścił autor wątku i tam jest nawet widoczny adres skąd można taką "tablicę" pobrać.