PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Ogólny pokaz

emsolo
22-03-2009, 22:28
Witam, mam 16 lat i jestem nowy, w zasadzie wszędzie, w fotografii jak i na forum. Bawię sie nią niecałe trzy miesiące. Temat zdjęć nie jest określony, głownie to studio; może kiedyś będę się przymierzał do pleneru. Proszę o jakieś konstruktywne komentarze i opinie, pomoce i porady. :) chciałbym usłyszeć krytykę, nawet b. mocną heh

1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img26.imageshack.us/img26/7214/dsc1496ii.jpg)
2.
źródło (http://img17.imageshack.us/img17/1424/dsc2314ii.jpg)
3.
źródło (http://img16.imageshack.us/img16/8943/dsc2828iiii.jpg)
4.
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/8817/dsc3071.jpg)
5.
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/5362/dsc2454iiiiiiii.jpg)
6.
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/8150/dsc3227iii.jpg)

reszta zdjęć na www.solo.fotea.pl, zapraszam
Pozdrawiam

nonnatus
22-03-2009, 22:46
vitay.
no to lecimy:

1. chyba najlepsza z setu, nie znaczy dobra :)
kadr nie podoba mi wolałbym więcej przestrzeni przed buzią i mniej pleców...
ale koncept okij...

2. balans bieli w kosmosie na ostatniej orbicie...
źle oświetlone, ramię stanika widać zbyt nachalnie...
takie skręcienie szyi rzadko kiedy wygląda korzystnie. tu nie wygląda.

3. zdjęcie głowy.

4. fajna. i konceptowo i kadrowo. ta chyba jednak najlepsza :)

5. koncept mi nie pasuje. nie ten dział. nie podoba mi się takie cudowanie.

6. mogłeś sobie darować. zgwałcileś mnie estetycznie.

emsolo
22-03-2009, 22:52
heh co do 2, to nie stanik, koszulka :D nie wiem, mysle ze takie je widzialem zanim zrobilem :) a to ostatnie jest dla usmiechu . O widze ze focisz tamrone 28-75, napisz jaki jest i czy porownalbys go do jakiegos obiektywu zamierzam kupic tego albo 50 afs :P

dogma
22-03-2009, 22:59
zjecie nr 1 fajne reszta kiepska poza ostatnim... to powinno byc karane :P

szloser
22-03-2009, 23:00
babcia the best :)

emsolo
22-03-2009, 23:04
a co poprawiac :)?

nonnatus
22-03-2009, 23:26
O widze ze focisz tamrone 28-75, napisz jaki jest i czy porownalbys go do jakiegos obiektywu zamierzam kupic tego albo 50 afs :P

tamron 28-75/2.8 jest bardzo fajnym obiektywem.
też długo zastanawiałem się czy wybrać T17-50, czy 28-75 i uznałem, że dla mnie bardziej przydatne sa ogniskowe tego drugiego, tym bardziej że mam sigmę 10-20, więc po co dublować ogniskowe.
trochę wolno ostrzy i cieżko chodzi, ale można się przyzwyczaić.
praktycznie nie odpinam tego szkła od puszki.
fajnie obrazuje.

przy 50tce masz zoom w nogach, a to czasem za mało :)

z czystym sumieniem więc polecam tamrona.

Artur_A
22-03-2009, 23:34
nie wiem co Wam się w 1 podoba. Ja tam nie lubię przerabiania kobiet na dziwki :( zwłaszcza, że wystarczyłoby nieco więcej atencji i naprawdę niezłe mogło być. BDSMowa scenka też porażająco nieudolna, motyw główny jeszcze ujdzie, ale otoczenie poza LG to według mnie porażka. Resztę nawet bym uznał, gdyby wystąpiła bez 1 i 5.

Sculptoris
23-03-2009, 01:15
Heh... moim zdaniem trzy zdjęcia masz lepsze niż niektóre z tych zaprezentowanych przez nonnatus a staż ma większy ;-)

AScally mógłbyś sobie darować podobne komentarze albo uzupełnij wiedzę. Dziwki to jednak nie kobiety, które malują usta na czerwono i pozują do zdjęć. Serio. A co się w nim może podobać? Ot chociażby niebalnalny kadr, dbałość o szczegóły (choćby ułożenie włosów). Mnie osobiście przeszkadza jedynie odcień skóry, który leci w czerwień.

3 to nie zdjęcie głowy tylko jak najbardziej portret. Może odrobinę więcej dołu by się zdało. Dobrze zaświecone.

6 traktuję jako bonus poza konkursem, na poprawę nastroju.

szloser
23-03-2009, 01:34
babcia i tak jest the best.

Zbigniew
23-03-2009, 01:49
Nr 2, ale też 1, odbieram bardzo, bardzo pozytywnie. Wolałbym jednak, aby te plamki były z bokehu, a nie photoshopa (bo z niego są, nie ? ;)), ale i tak zdjęcia w dechę. Co poprawić ? Popracowałbym nad kolorystyką skóry, bo jest za bardzo różowa. Poza tym naprawdę świetne prace. Brawo.

emsolo
23-03-2009, 07:20
no wlasnie nie umiem wydobyc koloru skory z NEF`a? jak to zrobic, suwaczki w PSL nie daja mi tego co chce

novika
23-03-2009, 10:40
Bardzo serdecznie witam na forum :) A co do prac to mi najbardziej podobają się 1,4 :) Gratuluje oka i czekam na więcej prac :)

Artur_A
23-03-2009, 10:43
Sculptoris - czerwone usta nie były dla mnie wyznacznikiem. Raczej zblazowana mina i za dużo kolorów na twarzy (po Twoim poście rozumiem że to czerwony zafarb, wstępnie inaczej to odebrałem). W każdym razie uwagę przyjmuję, będę ostrożniejszy z uwagami w przyszłości. Autora przepraszam.

emsolo
24-03-2009, 21:46
chcialbym jeszcze raz zadac pytanie :) :
"no wlasnie nie umiem wydobyc koloru skory z NEF`a? jak to zrobic, suwaczki w PSL nie daja mi tego co chce"

nonnatus
24-03-2009, 22:16
Heh... moim zdaniem trzy zdjęcia masz lepsze niż niektóre z tych zaprezentowanych przez nonnatus a staż ma większy ;-)

dziekuję Ci bardzo mistrzu oświetlenia i wysubtelnionego kadru.
takie porównania może warto poczynić zaczynając od siebie, co?
staż nie ma wiekszego znaczenia, podobnie jak to, czy robię lepsze, czy gorsze fotki od rzeczonego Autora wątku.
napiałem to już kiedyś w jakimś wątku noviki - nawet gdybym nie potrafił odróżnić czasu od przyslony mam prawo pisać co myslę o pracach, a te Twoje porównanie było...
przejrzalem Twoje prace i ...
ehhh
szkoda, ze zaniżasz poziom rozmów na forum.
pozdrawiam i przepraszam Autora wątku za OT.

emsolo
24-03-2009, 22:23
dobra, ale jednak wolalbym sie tu nie klocic :D heh kazdy robi takie fotki jakie chce, i mysle ze kazdy ma prawo powiedziec " mysle, ze to zdjecie jest..." bez znaczenia jak to dokonczymy

cloned
24-03-2009, 22:28

AScally mógłbyś sobie darować podobne komentarze albo uzupełnij wiedzę. Dziwki to jednak nie kobiety, które malują usta na czerwono i pozują do zdjęć. Serio. A co się w nim może podobać? Ot chociażby niebalnalny kadr, dbałość o szczegóły (choćby ułożenie włosów). Mnie osobiście przeszkadza jedynie odcień skóry, który leci w czerwień.

3 to nie zdjęcie głowy tylko jak najbardziej portret. Może odrobinę więcej dołu by się zdało. Dobrze zaświecone.

6 traktuję jako bonus poza konkursem, na poprawę nastroju.

Za tobą. Ponadto uważam, że jak na szesnastolatka z trzymiesięcznym stażem, to zapowiada się lepiej, niż niejeden na tym forum- ale co ja tam wiem, ja amator jestem. Podobają mi się 1,2,3,4

emsolo
24-03-2009, 22:31
o i `nonnatus`ie, jakbys mial kupowac pierwsze szkło to tego tamrona czy stalke 50? bo naprawde mam wielki dylemat, niby potrzenuje do studia, ale jak kupie cos jasnego z ladnym bokehem to chce wyjsc w plener, zalezy mi na jakosci ale sam juz nie wiem

emsolo
24-03-2009, 22:32
dziekuje :)

nonnatus
24-03-2009, 22:50
o i `nonnatus`ie, jakbys mial kupowac pierwsze szkło to tego tamrona czy stalke 50? bo naprawde mam wielki dylemat, niby potrzenuje do studia, ale jak kupie cos jasnego z ladnym bokehem to chce wyjsc w plener, zalezy mi na jakosci ale sam juz nie wiem

proponuję przejrzeć dział optyka. tam jest milion głosów w temacie i co najmniej trzy miliony - nie w temacie :D
jesli jednak mnie wywołales do tablicy, to podpowiem, ze mam i jedno i drugie szkło i w studio bardziej praktyczny jest tamron, ale jest tu koleś który robi tylko 50tką i jest good. poczytaj, pomysl, poczytaj, pomysl... kup :D
cokolwiek weźmiesz będzie good :)
pozdr.

emsolo
24-03-2009, 22:53
no wlasnie mam taki dylemat ze nie moge wybrac nic, hehno tamron w studio jest fajny bo sie ustawi przyslone od 5.6 w gore i jest fajnie, ale jednak stalka od 2.8 jest jak zyleta wiec nie wiem, a ciebie pytalem bo wlasnie zauwarzylem ze masz wypisane te szkielka :)

slawekw
24-03-2009, 22:57
Witam, mam 16 lat i jestem nowy, w zasadzie wszędzie, w fotografii jak i na forum. Bawię sie nią niecałe trzy miesiące.

Jeśli to prawda, to jestem pod wrażeniem. 4 podoba mi się najbardziej, natomiast patrząc na ostanie zdjęcie zastanawiam się czy to nie przypadkiem jakaś alegoria:mrgreen:
Pozdrawiam

emsolo
24-03-2009, 23:02
zdjecie ostatnie jest dla usmiechu heh bardziej czarny humor :D

Inkognito
24-03-2009, 23:18
Po pierwsze udany debiut! Nawet bardzo - i oby takich więcej! Mnie najbardziej podoba się 3ka - choć kadrowałbym w prostokąt a nie kwadrat - ale kwestia gustu. Bardzo przyjemnie pokazałeś tą dziewczynę. (przy okazji - jak świeciłeś?) W 1 i 2 niepotrzebne te PSowe kropki :)
W 4ce raczej próbowałbym zagłębić się bardziej w temat i zrobić zdjęcie "przy pracy" - bo tak troche oderwane od rzeczywistości się wydaje - jeżeli koncepcją było pokazanie rozmarzenia w trakcie roboty - to git - wyszło :)
5 bardzo fajne - podoba mi się pomysł i wręcz jestem pod wrażeniem.
6... może komentować nie będę :) Ale my tu raczej humor lubimy :D

chcialbym jeszcze raz zadac pytanie :) :
"no wlasnie nie umiem wydobyc koloru skory z NEF`a? jak to zrobic, suwaczki w PSL nie daja mi tego co chce"

Spróbuj obrobić pare fotek na trialu Capture NX'a 2 - ostatnio się bawię i właściwie to mniej więcej tak jak bym nowy aparat sobie sprawił :D

Z życzeniami wytrwałości, cierpliwości i poczucia humoru...

emsolo
24-03-2009, 23:23
aha, zobacze program bo teraz uzywalem PS L, i tak sobie; w sumie to pewnie nie umiem sie nim dobrze obsłużyć hehe

a swiecic to zabardzo nie mam wyboru heh mam jedna lampe softbox 100 Ws i tam chyba bylo swiatlo w miare centralne, narazie funduszy ciagle brakuje wiec swiatla fajniejszego nie bedzie :)

Sculptoris
24-03-2009, 23:36
nawet gdybym nie potrafił odróżnić czasu od przyslony mam prawo pisać co myslę o pracach,

A ja nie? Masz bardzo dobre prace, ale masz też gorsze od zaprezentowanych przez autora. Taka prawda (moja, subiektywna) :-)

przejrzalem Twoje prace i ...

Tak, zgadza się. Mnie też się zdarzyło wystawić gorsze :-)

Co do tego, że staż niewiele ma do rzeczy udowodnił autor wątku ;-)

emsolo
24-03-2009, 23:39
taaa heh twórczość sie liczy

mOSAd
25-03-2009, 06:55
50-tka będzie za wąska często jeśli robisz na DX. Ja kupiłem 35-70 do portretu właśnie z tego powodu (mam i 50mm). Światło w takich zdjęciach nie jest aż tak ważne jak kadr moim zdaniem (można wejść wyżej z ISO trochę).
Kolory - w Lightroomie poeksperymentuj z profilami kolorów (D2X, Portret - gdzieś na samym dole) oraz ze zdejmowaniem samego koloru czerwonego ze zdjęć.
Fotki bardzo fajne, powiedziałbym dojrzałe. Drobiazgi przemilczę, bo sobie dobrze radzisz. Z galerii wywaliłbym zdjęcie na krześle w staniku - nie pasuje do reszty. Fajne za to jest mocne zbliżenie w cz-b z jednym okiem ;) Rób dalej swoje, będzie super.

EDIT: 50-tka natomiast będzie zawsze fajniejsza tam gdzie jest mało światła, lub choćby w plenerze, gdzie można spokojnie odejść od modelki. Do tego kwestie kolorów, bokehu... nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zdecyduj sam, czego więcej robisz.

Sculptoris
25-03-2009, 10:08
Tak jeszcze odnośnie szkiełek. Mam T90mm i T17-50mm. Jeśli chodzi o portretowanie wolę 90mm i nie chodzi tylko o ogniskową. Lubię ciasne kadry ale co ważniejsze... mam większe poczucie kontroli nad kadrem. Kiedyś z podobnych opinii się śmiałem, a teraz mogę potwierdzić. Jeżeli mam podpiętego zooma to zaczynam kręcić, a z tego nic dobrego w moim przypadku nie wynika ;-) No ale najczęściej focę w plenerze gdzie mam sporo miejsca. W pomieszczeniach mogę o tych 90mm zapomnieć. Często okazuje się, że nawet te 50mm to zbyt wiele.

Bawiłem się ostatnio 50mm f1.4 - całkiem niezłe szkiełko. W tych warunkach, w których mój zestaw lądował w torbie, 50mm spokojnie dawało radę. Różnica w jasności jest na tyle duża, że zastanawiam się czy nie zdublować sobie tej ogniskowej. Bokeh też przyjemniejszy z N niż z T przy 50mm i tej samej przysłonie.

nikoniara
25-03-2009, 22:12
5 ni jak ma się do reszty :P ja wiem że blinki są fajne , ale dopóki nie wyglądają na wklejone. tak na przyszłość ;)
ze wszystkich 1 , tylko do poprawy . Ale jak na 3 miesiące , to jest bardzo ok :D