Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : tokina 100 czy tamron 90???

piter 78
22-03-2009, 16:28
witam! i tak jak w temacie który lepszy do typowego macro, na N 105 z vr nie mogę sobie pozwolić!! jakie są wasze opinie o tych dwóch szkłach, dodam że posiadam D80-tkę,
dziękuję, pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.

Rycerz
22-03-2009, 16:35
ale to już było :( :(

edit: oba są dobre, którykolwiek nie wybierzesz będziesz zadowolony, a różnice między nimi są aptekarskie, 50% osób ma tokinę a 50% tamrona...obie grupy będą zachwalac, a ty po tygodniu nadal się będziesz zastanawiac...więc weż co tańsze i oszczedź sobie bólu i czasu...

;)

Bonthyc
22-03-2009, 17:16
Zły dział

kh29228
22-03-2009, 17:27
dokładnie tak jak powiedział rycerz. oba są bardzo dobre, różnice pomijalne.
tutaj (http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/283-tamron-af-90mm-f28-di-sp-macro-nikon-mount-lab-test-report--review)masz test tamrona, a tutaj (http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/269-tokina-af-100mm-f28-at-x-pro-d-macro-review--test-report?start=1)tokiny.
konkluzje:
1. dystorsja mniejsza w tokinie,
2. winieta porównywalna,
3. ostrość porównywalne - tamron ma ciut ostrzejszy środek kadru, za to tokina na f/2.8 ma lepsze brzegi. Ostrość obu jest bardzo dobra, na każdej przysłonie
4. CA ciut lepsza w tamronie
5. imho budowa lepsza w tokinie.

Są to różnice całkowicie pomijalne.

pppppp
22-03-2009, 19:30
mam tamrona, optycznie super - wybrałem zamiast tokiny bo ma silnik a nie tylko do makro jest mi potrzebny, no i te 10mm mniej
miałem w rękach tokinę - jej budowa sprawia lepsze wrażenie; imho sam wybierz bo zadecydują osobiste odczucia, no i nie ten dział w tele masz dużo o tych szkłach i masę podobnych pytań

akustyk
22-03-2009, 21:10
edit: oba są dobre, którykolwiek nie wybierzesz będziesz zadowolony, a różnice między nimi są aptekarskie

absolutnie nie. ogromna roznice miedzy szklami macro robi to, czego sie nie znajdzie w papierowej specyfikacji ani w 99% testow,
w tym bardzo profesjonalnych i solidnych. chodzi o bokeh. ktory w tego rodzaju fotografii robi ogromna roznice.

nie wiem jak wyglada bokeh Tokiny, choc spodziewam sie, ze calkiem ladnie. niemniej, mnie osobiscie byly znane fenomenalne
przyklady makro robionych Tamronem i to jego wzialem. ale jest bardzo mozliwe, ze Tokina tez pod tym wzgledem sobie niezle
radzi. ja po prostu tego nie chcialem sprawdzac, a nie mialem tak dobrych przykladow

a ci co wspominaja o jakiejs dystorsji w szklach makro, czy roznicy na poziomie 0,1% w rozdzielczosci optycznej miedzy dwoma
takimi szklami... polecam leczenie na nogi, bo na glowe za pozno... :( to sa szkla, w ktorych dyskusja o cechach optycznych
to czysty, bezproduktywny i wtorny onanizm.

Rycerz
22-03-2009, 22:04
toc dlatego napisałem: kupuj co tańsze lub co ci sie z wygladu bardziej podoba ;) bo tydzień minie i nadal nic nie będziesz wiedział ;)

swider
24-03-2009, 22:23
I nie wroci wiecej - chcialoby sie powiedziec...

Jak juz Ci koledzy wyzej pisali. Cobys nie wzial bedziesz zadowolony z jedna uwaga o ktorej wspomnial akustyk - sprawdz bokeh tych szkiel bo to jest sprawa czysto subiektywna.