Zobacz pełną wersję : filtr polaryzacyjny
maciej32
22-03-2009, 11:59
kupiłem filtr polaryzacyjny i chciałem się dowiedzieć jak należy ustawić. Ponieważ na filtrze występuje skala o 1 - 28
mibartek
22-03-2009, 12:06
ja zawsze ustawiam "na oko" - w wizjerze mniej więcej widać jak się obraz zmienia. A jeżeli masz cyfrówkę to zawszę możesz pstryknąć parę zdjęć i wybrać to które Ci najbardziej odpowiada.
Nie ma jednego "najlepszego" ustawienia.
kupiłem filtr polaryzacyjny i chciałem się dowiedzieć jak należy ustawić. Ponieważ na filtrze występuje skala o 1 - 28
możesz coś bliżej napisać o skalach na filtrze? na moich nie ma żadnej skali,ale może coś przeoczyłem?
jaki to filtr?
ziellonny
22-03-2009, 13:55
możesz coś bliżej napisać o skalach na filtrze? na moich nie ma żadnej skali,ale może coś przeoczyłem?
jaki to filtr? Dołączam się do Kolegi, też jestem ciekawy co i jak z takim filtrem bo w najbliższym czasie chciałby się w takowy zaopatrzyć.
maciej32
22-03-2009, 16:11
kupiłem filtr firmy heliopan circular Slim SH - PMC, aparat ma D 90 a obiektyw AF - S Nikkor 18 - 200.
ziellonny
22-03-2009, 18:16
Niezła inwestycja, czekamy na zdjęcia.
kupiłem filtr firmy heliopan circular Slim SH - PMC, aparat ma D 90 a obiektyw AF - S Nikkor 18 - 200.
To ja jednak dopytam o skalę o której piszesz.... możesz pokazać ten filtr, albo opisać jak wygląda naniesiona skala?
Powiem szczerze, że mnie to zainteresowało.....
skala na obiektywie sluzy do precyzyjnego i latwego ustawienia pierscienia w odpowiedniej pozycji, gdy np.: chcemy uzyskac taki sam efekt polaryzacji (np. fotografujac w studiu). ma ona zatem tylko i wylacznie charakter pomocy ulatwiajacej zycie. zdaje sie, ze tylko Heliopan nanosi ja na oprawki filtrow polaryzacyjnych.
mibartek
28-03-2009, 18:25
ja na swoim hoya też mam- od -6 do +6.
przydatna sprawa wbrew pozorom