PDA

Zobacz pełną wersję : D70 - bardzo długi czas uruchamiania.

sstaszewski
27-08-2006, 21:30
Witam wszystkich!!!
Jestem tu nowy i od razu mam pytanie natury technicznej...
Od jakiegoś juz czasu jestem zadowolonym posiadaczem D70 [bez "s" ;)] - i wszystko do tej pory było OK, ale od jakiegoś czasu, mniej - więcej od 2 tygodni aparat bardzo długo się rozgrzewa po kilkugodzinnym niewłączaniu, tzn. zostawiam go np. wyłączonego na noc, a rano po przekręceniu pokrętła włączającego na pozycję ON przez kilkanaście sekund, tak do pół minuty nic się nie dzieje, mruga tylko dioda dostępu do karty CF, potem aparat nagle się włącza i jest OK. W ciagu dnia nie mam już tych problemów i aparat zawsze włącza się momentalnie. Wygląda to tak, jakby ładował się jakiś kondensator, który potem już trzyma. Myślałem, że jest to problem z kartą, ale próbowałem na różnych i było tak samo, zresztą aparat nie sygnalizuje jakichkolwiek błędów odczytu/zapisu, czy w ogóle dostępu do karty, a zdjęcia wychodzą OK, nie ma żadnych przekłamań... Aha!! zauważyłem, że jak wyjmę akumulator znika z wyświetlacza ilość dostępnych zdjęć, a po włożeniu bardzo wolno się pojawia, ale nie mam pojęcia czy tak ma być, gdyż po prostu wcześniej w ogóle nie zwracałem na to uwagi...
Moje pytanie dotyczy tego, czy jest to jakiś znany problem, który można w miarę samodzielnie usunąć, czy pozostaje wyłącznie serwis Nikona [którego wolałbym uniknąć ze względu na długi czas naprawy] bo być może ktoś z Was spotkał się juz z czymś takim i mógłby się podzielić ze mną doświadczeniami...

Pozdrawiam wszystkich!!!
Sławek Staszewski

Yez
27-08-2006, 21:48
Próbowałes może użyć innego akumulatorka ?
Zamienniki są dość tanio dostępne w wielu miejscach. Może to jakiś z tej wadliwej serii ktorą nikon wymieniał... Bycmoże jest on nadmiernie wyeksploatowany - choć nigdy się z czymś takim nie spotkałem jeszcze,
pozdrowionka

sstaszewski
27-08-2006, 21:52
Dzięki za odpowiedź!!
tak, próbowałem, mam 2 oryginalne i na obydwu jest to samo :/
ciekawi mnie to "nadmiernie wyeksploatowany" ;)
Pozdrawiam!!
Sławek

Yez
27-08-2006, 23:49
Z " nadmiernym wyeksploatowaniem" chodziło mi o żywotnośc akumulatora. Naturalną cechą akumulatorków jest to, że jeśli są często rozładowywane i naładowywane to ich sprawność się pogarsza.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_Li-ion][/url]
# Akumulatory Li-ion, w przeciwieństwie do akumulatorów NiCd czy NiMH, powinny być ładowane często i wcześnie. Jeśli jednak nie będą używane przez dłuższy okres, powinny zostać rozładowane do około 40%. W takim stanie akumulator ma znacznie wyższą żywotność leżakowania.
# Ograniczyć lub nie używać wcale funkcji, które powodują pełne rozładowanie się baterii (spotykane w laptopach i telefonach komórkowych pracujących z bateriami niklowymi).
# Akumulator powinien być przechowywany w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Nie powinien być jednak poddawany działaniu mrozu. Przechowywanie w wysokich temperaturach (np. nagrzane samochody) bardzo przyśpiesza proces starzenia.

Ale jeśli z 2 akumulatorami aparat nie chce działac poprawnie to pewnie jest z nim, niestety, cos nie tak
pozdrowionka

puchbeary
28-08-2006, 08:46
coś mi tu nie pasuje...

Z " nadmiernym wyeksploatowaniem" chodziło mi o żywotnośc akumulatora. Naturalną cechą akumulatorków jest to, że jeśli są często rozładowywane i naładowywane to ich sprawność się pogarsza.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_Li-ion][/url]
# Akumulatory Li-ion, w przeciwieństwie do akumulatorów NiCd czy NiMH, powinny być ładowane często i wcześnie. Jeśli jednak nie będą używane przez dłuższy okres, powinny zostać rozładowane do około 40%. W takim stanie akumulator ma znacznie wyższą żywotność leżakowania.(...)

Ale jeśli z 2 akumulatorami aparat nie chce działac poprawnie to pewnie jest z nim, niestety, cos nie tak
pozdrowionka
czy to aby nie jest w założeniu samym sprzeczne ze sobą?

Yez
28-08-2006, 10:02
puchbeary, oczywiście że jest to sprzeczne :mrgreen:

a tak serio to chodziło mi o:
Ograniczyć lub nie używać wcale funkcji, które powodują pełne rozładowanie się baterii oraz o to, że każdy akumulator, z czasem, traci na sprawności i pojemności.

sstaszewski
29-08-2006, 19:28
dziękuę za wszystkie odpowiedzi!! :)
Aparat niestety jednak pojachał na Postępu 14 - po konsultacji z serwisem wyszło na to, że ma najprawdopodobniej pierwsze objawy BGLOD'a i sam nic nie wykombinuję niestety :(
pozdrawiam serdecznie!!!!