PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Łódź i cerkiew św. Aleksego

witold68
22-03-2009, 01:18
niestety aktualnie jest to kościół rzymskokatolicki garnizonowy...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fiedziuk.com/spAleksy.jpg)

karabud
22-03-2009, 01:43
Ladny budynek i foto się podoba btw a gdzie on się znajduje?Nigdy nie widziałem

witold68
22-03-2009, 01:47
Ladny budynek i foto się podoba btw a gdzie on się znajduje?Nigdy nie widziałem

....przy ul. Jerzego, bardzo blisko starego cmentarza na Ogrodowej..

Korchez
22-03-2009, 18:59
Podoba mi się. Leciutko mnie dekoncentrują drzewa po prawej. Nie wiem dlaczego.

borregaard
22-03-2009, 21:57
Podoba mi się. Leciutko mnie dekoncentrują drzewa po prawej. Nie wiem dlaczego.
Spodziewałeś się cienia bez "zawartości".....:mrgreen:

witold68
22-03-2009, 23:33
mam zamiar zrobić przy innej aurze, bo w ten dzień było nie bardzo...

bombel
22-03-2009, 23:50
mam zamiar zrobić przy innej aurze, bo w ten dzień było nie bardzo...

Nie wydziwiaj - jak widzę było właśnie bardzo. Jest dobra konwersja, niezłe, agresywne niebo, dynamicznie oświetlona budowla, z pięknymi cieniami - czego chcieć więcej? Warunki pogodowe były jak na moje oko właśnie bardzo dobre.

Należałoby tylko wziąć lepszy kadr i poprostować te pochyłe fasady, a będzie naprawdę dobrze.

witold68
23-03-2009, 03:03
...co do fasad, niestety dysponuje aktualnie kiepskim szkłem, nawet wstyd pisać...oczywiscie można to skorygowac w PS, ale
w photoshopie po tej korekcji traci ostrość...

bombel
23-03-2009, 03:16
Z tą utratą ostrości, to jest opowiadanie głupstw... Zaś każde szkło (poza sziftem) nieumiejętnie trzymane położy fasadę, nawet jak będzie kosztować 8 tysiaków.

witold68
24-03-2009, 18:51
Z tą utratą ostrości, to jest opowiadanie głupstw... Zaś każde szkło (poza sziftem) nieumiejętnie trzymane położy fasadę, nawet jak będzie kosztować 8 tysiaków.

wiem, bo pracuje w PS prawie dziesieć lat, po zastosowaniu Lens Correction psuje lekko ostrość,
a co do szkła, to nie wiem jak by ktoś układał najlepiej, ale przy kiepskim szkle, takie jak moje, które ma dystorsję
-4.6% przy 18mm, to można sobie próbować umiejętnie ale co innego.......
Obiektyw który kosztuje 6 tys. nie kosztuje dlatego, bo się nazywa Nikon, choć to też ma znaczenie ale nie takie jak optyka w takim szkle....
Pozdr

jarek76
24-03-2009, 19:21
...co do fasad, niestety dysponuje aktualnie kiepskim szkłem, nawet wstyd pisać...oczywiscie można to skorygowac w PS, ale
w photoshopie po tej korekcji traci ostrość...

I napisz jeszcze że jesteś w stanie to zobaczyć przy tej wielkości obrazka :?

Co do samego zdjęcia to nie podoba mi się kadr, przeszkadza krzak na pierwszym planie i maszt, głębokie cienie po prawej też nie wyglądają najlepiej

bombel
24-03-2009, 19:23
wiem, bo pracuje w PS prawie dziesieć lat, po zastosowaniu Lens Correction psuje lekko ostrość,
a co do szkła, to nie wiem jak by ktoś układał najlepiej, ale przy kiepskim szkle, takie jak moje, które ma dystorsję
-4.6% przy 18mm, to można sobie próbować umiejętnie ale co innego.......
Obiektyw który kosztuje 6 tys. nie kosztuje dlatego, bo się nazywa Nikon, choć to też ma znaczenie ale nie takie jak optyka w takim szkle....
Pozdr

Nie chcę się chwalić, ale ja tam pracuję pd PSem prawie dwa razy tyle i mam kompletnie inne odczucia... Z tym, że jak ktoś prostuje jakimś krzywym pluginkiem, a nie porządnie, to być może, być może...

Zaś co do szkieł, to ja bym radził porobić zdjęcia, a nei mierzyć zniekształcenia. Sam mam dość liche szkła i bardzo sobie te liche chwalę. A czasami nawet wychodzą mi proste zdjęcia bez prostowania. :)

witold68
24-03-2009, 19:31
Nie chcę się chwalić, ale ja tam pracuję pd PSem prawie dwa razy tyle i mam kompletnie inne odczucia... Z tym, że jak ktoś prostuje jakimś krzywym pluginkiem, a nie porządnie, to być może, być może...

Zaś co do szkieł, to ja bym radził porobić zdjęcia, a nei mierzyć zniekształcenia. Sam mam dość liche szkła i bardzo sobie te liche chwalę. A czasami nawet wychodzą mi proste zdjęcia bez prostowania. :)

Zgadza się że to "taki pluginek", innych nie znam ponieważ nie używam w ogóle takich rzeczy jak prostowanie
do fotografii...zniekształceń nie mierze, tylko znam swój obiektyw b.dobrze....pozdrawiam