PDA

Zobacz pełną wersję : Nośność statywów Benro teoria a rzeczywistość

okon
22-03-2009, 01:02
Witam,

Jestem na etapie zakupu statywu. Po 2-tygodniowych poszukiwaniach i porównaniach najbliższy jestem nabycia:
Benro A-600EX + BH-2

Zastanawia mnie tylko sprawa nośności ponieważ porównując np. taki 600EX z A-257n6 czyli statywy o teoretycznie podobnej nośności (8kg), wychodzi na to, że 600EX jest sporo lżejszy 2,23 - 1,77 = 0,46kg różnicy.
Wiem, że waga statywu nie musi się przekładać bezpośrednio na jego nośność i stabilność ale często właśnie tak jest...

Generalnie najczęściej będę używał tego statywu ze sprzętem który widnieje w stopce. Ma być to uniwersalny statyw zarówno do domu jak na jakieś wypady w teren. Dlatego chciałbym maksymalnie ograniczyć wagę statywu. Myślę, że niecałe 2kg, które waży 600EX jest jeszcze do zniesienia, choć nie jestem pewny czy jest to waga 600EX z głowicą czy bez (przypuszczam, że bez ale...)

Jest jednak jedno "ale". Od czasu do czasu - czyli raczej rzadko - planuję powiesić na statywie coś takiego:
Oczywiście zamiast Canona będzie Nikon ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/ed80naMF190xprob-1.jpg
źródło (http://piotr.okonscy.com/images/nikon/statyw/ed80naMF190xprob.jpg)

Jest to luneta o ogniskowej 545mm, do której podłączam czasami D80 i focę np. samoloty na przelotowych...
Goła waży ok. 2,8kg, czyli po podpięciu całego osprzętu nie powinno przekroczyć wszystko 4 kg. Przy nośności (teoretycznej) 8kg nie powinno chyba być najgorzej, szczególnie, że na Frotce ze zdjęcia (pożyczonej na parę minut) trzymała się całkiem nieźle a teoretyczna nośność zestawu ze zdjęcia to chyba jakieś 6kg.

No ale jak wiadomo teoria a praktyka to dwa różne światy, dlatego mam prośbę do osób które miały do czynienia osobiście z podobnymi statywami Benro o podzielenie się wrażeniami, szczególnie jeżeli wieszali na tym statywie coś większego kalibru blisko granicy nośności.

Pozdrawiam,

Piotrek

PS. Budżet ok. 500zł

okon
26-03-2009, 01:25
Naprawdę nikt nie wieszał nic cięższego na statywach Benro tej klasy?

Mam jeszcze dodatkowe pytanie do użytkowników głowic BH-2. Podobno w BH-0 gwint mocujący głowicę do statywu jest z plastiku :???: Jak wygląda to w BH-2 / BH-1 ?

Bardzo proszę Was o podzielenie się informacjami, bo muszę już powoli podejmować decyzję a trochę więcej danych by się przydało. Niestety nie mam możliwości u mnie w mieście sprawdzić statywu namacalnie bo żadnego Benro nie znalazłem w Olsztynie.

Najlepsze na razie co znalazłem w sklepie NDI (Nie Dla Idiotów) to Sherpa 600R - i jak dla mnie to zbyt delikatny sprzęt - mam nadzieję, że np. Benro 600EX da mi dużo większą stabilność... Może ktoś miał okazję porównywać Sherpę600R i Benro tej klasy (500-600EX)?

A może ktoś z Was ma Benro (nie musi być ten konkretny model) w posiadaniu i mieszka w okolicy i byłby w stanie spotkać się choć na chwilę na dobrą kawę/piwo/ciastko/whatever i zaprezentować jak to to wygląda?

Będę wdzięczny za każdy rodzaj pomocy, pozdrawiam

Fr@ntz
26-03-2009, 06:54
W BH-2 gwint mocujący głowicę do statywu jest jak najbardziej metalowy

okon
26-03-2009, 23:07
W BH-2 gwint mocujący głowicę do statywu jest jak najbardziej metalowy

Wielkie dzięki za odpowiedź- jedna kwestia wyjaśniona :)

A mógłbyś ew. napisać coś więcej o stabilności Twojego statywu i głowicy? Pewnie najcięższy zestaw jaki na nim wieszałeś to to co widzę w stopce - ale aparat + lampa + 70-210 to już będzie ok. 2kg czyli też niemało...

Pozdrawiam,

K.Piechowicz
26-03-2009, 23:11
Jestem pod wrażeniem. Jak to się sprawdza na wietrze, który towarzyszy na lotniskach?

okon
26-03-2009, 23:21
Jestem pod wrażeniem. Jak to się sprawdza na wietrze, który towarzyszy na lotniskach?

Na lotniskach raczej nie bywam, chyba, że na miejscowym Aeoroklubowym w Olsztynie ;)
A samoloty focę na wysokościach przelotowych, ale to raczej rzadko i na razie z mizernymi efektami m.in. dlatego, że nie mam porządnego statywu...

K.Piechowicz
26-03-2009, 23:25
Oglądałem Twoją galerię, i zdjęcia samego obiektu zachodzą na niebiesko umiesz to zniwelować? Byłbym ciekaw jak zapobiegać temu.

okon
26-03-2009, 23:38
W sumie to rozmowa pewnie na inny wątek - ale mz jeżeli samolot leci ok. 10km nad Ziemią i dodatkowo jest oddalony od fotografującego zwykle o co najmniej kilkanaście kilometrów, to znajduje się w środowisku w którym "powstaje" niebieski kolor nieba (przez rozpraszanie głównie niebieskiej składowej światła widzialnego). Wiec niebieski zafarb jest tu czymś naturalnym i ma co z tym walczyć. Zresztą jak pooglądasz dużo lepsze fotki od moich umieszczone np. na rnavspotters to zobaczysz że wiele z nich również ma niebieski zafarb. Chyba, że są robione w zachodzącym Słońcu - wtedy kolor oświetlenia się zmienia...