PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie pomników/nagrobków - duże formaty

Martix
21-03-2009, 21:48
Czyli jak zrobić dobre zdjęcie by nadawało się do obróbki i wydruku wielkoformatowego (powiększenie nawet 2,25m).
Jako że mam niewielkie doświadczenie w temacie proszę o porady.

1. Ciemniejszy obiekt jaśniejsze tło
Powiedzmy obiekt jest niewystarczająco oświetlony a za nim znajduje się jasne tło w postaci nieba lub nieba przebijającego się przez drzewa. :)
Lepiej zatem niedoświetlić obiekt a prawidłowo naświetlić resztę a sam obiekt poprawić w PSie czy może prawidłowo doświetlic obiekt i mieć trochę prześwietlone tło. Chodzi mi o to że obkiekt jest tu najważniejszy i on powinien wyjść jak najlepiej.

2. Robiąc zdjęcia ze statywu - jaką najlepiej wybrać kombinację czasu i przesłony by fotografowany obiekt miał jak najwięcej szczegółów? Lepiej wybrać dłuższy czas i mniejszy otwór przesłony czy krótszy czas i większy otwór przesłony. Czy może kierować się po prostu GO i tym przy jakiej wartości przesłony obraz ma najlepszą rzodzielczość.

3. Jak uzyskać ostre litery na nagrobkach gdy fotografujemy w pochmurny dzień lub obiekt jest lekko niedoświetlony?

4. Czy da się coś zrobić ze zdjęciem obiektu na którym po wyskalowaniu do rozmiaru 2,25m napisy na nagrobku sa nieostre. Czy moze przy takim powiekszeniu (matryca była 6mln) to normalne ? Czy wyostrzanie takich zdjęć robi się dopiero po wyskalowaniu do rozmiaru docelowego?

Proszę o fachowe porady. Z góry dziękuję za każda pomoc.

Martix
21-03-2009, 23:59
Wstawiam wycinek przeskalowanego do rozmiaru 2,25m nie obrobionego zdjęcia.

Co sadzicie o jakości tych dwóch próbek?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img22.imageshack.us/img22/9849/40305744.jpg)

KKorzeniowski
22-03-2009, 23:12
Nie odniosę się do wszystkich Twoich pytań, ale na część myślę, że mam rozwiązanie:

Jeśli chodzi o jasne tło za ciemnym pomnikiem, to moim zdaniem idealnym rozwiązaniem jest tu zastowowanie lampy (bądź wielu lamp) w celu rozświetlenia ciemnych miejsc.
Zawsze to lepsze rozwiązanie, niż wyciąganie w PSie...

Jeśli chodzi o kombinacje przysłony i czasu, to ja bym raczej nie używał zbyt małych przysłon, gdyż po zbytnim przymknięciu obiektyw pogarsza swoje właściwości optyczne, zwłaszcza te związane z ostrością.
Ja osobiście staram się nie wychodzić powyżej 8-11 (przy normalnych zdjęciach oczywiście).

A co do wyostrzania w PS, to nie jestem wszak fachowcem w tej branży, ale wydaje mi się, że generalnie wyostrza się po zmianie na dolecową wielkość.

Pebal
23-03-2009, 07:47
Wstawiam wycinek przeskalowanego do rozmiaru 2,25m nie obrobionego zdjęcia.
Co sadzicie o jakości tych dwóch próbek?
Trudno jest się odnieść do jakości skalowania, skoro nie podałeś o jaki współczynnik przeskalowałeś próbki.
Sama informacja o rozmiarze docelowym nic nie mówi, bo nieznana jest rozdzielczości docelowego formatu.

Wstaw plik źródłowy i napisz jaką rozdzielczość docelową potrzebujesz.