PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienie wyświetlania godziny na zdjęciu w D300

michaell
21-03-2009, 11:32
Witam serdecznie

Czy wiecie jak ustawić d300, żeby na zdjęciach była data i godzina ? Szukałem szukałem i nic ! Z góry dziękuję za pomoc

kymaj
21-03-2009, 11:42
nie ma czegos takiego jak ustawienie godz na zdjeciach w d300 (no chyba ze sie myle :) )

michaell
21-03-2009, 12:03
Tak też myślałem, a wie ktoś o jakims programie dodającym datę i godzinę do zdjęcia z D300

SlaWasII
21-03-2009, 12:30
Nie rób tego... proszę! :mrgreen:
Jak musisz, to nawet w MS Paint to zrobisz.

mayor
21-03-2009, 12:49
masz D300 i chcesz date i godzine na zdjeciu ?

michaell
21-03-2009, 13:01
Tak wiem wiem, mogę posidzieć w photoshopie i pododawać, ale chodzi mi o to żeby zrobić 50 zdjęc za jednym razem, a nie siedzieć nad tym godzinę.
Tak mam D300, mam również 85 1/4f 50 1/4f 17-55mm 2.8f I co z tego, jak klient chce miec datę i godzinę na zdjęciach to coś w tym dziwnego ??? Cos nie profesjonalnego, czy o co chodzi ?

wigi
21-03-2009, 14:12
Tak mam D300, mam również 85 1/4f 50 1/4f 17-55mm 2.8f I co z tego, jak klijent chce miec datę i godzinę na zdjęciach to coś w tym dziwnego ??? Cos nie profesjonalnego, czy o co chodzi ?

Dokladnie - to nic złego, a nawet więcej - co innym do tego, przecież to wolny kraj, a klienta szanować trzeba :)

SlaWasII
21-03-2009, 14:55
Jasne, że to nie grzech. Ale jak się pyta co w tym dziwnego, to wypada wytłumaczyć.
IMO: to jest dziwne i szpeci zdjęcie. Tak, i nieprofesjonalne. Jakbym sprzedawał swoje zdjęcia, to albo kupuje moją twórczość tak jak ja to widzę albo do transakcji nie dochodzi. Ale, powtarzam raz jeszcze, to jest moja prywatna opinia.
Każdy robi jak uważa.

PS
Osobiście zaproponowałbym klientowi, że opiszę mu gratis te 50 zdjęć na odwrocie... :mrgreen:
A jak nie zależy Ci na wartości zdjęcia i chcesz je oszpecić datą, to polecam np. FastStone Image Viewer (http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm), IrfanView (http://www.irfanview.com/)

lukrobax
21-03-2009, 15:33
To ja tylko dodam praktyczne zastosowanie daty na zdjęciach;)
Gdy macie ogrodzona posesję, przed którą notorycznie ktoś zastawia wam bramę - w sensie parkuje w bramie - uniemożliwiając wjazd lub wyjazd, to zadzwonienie po straż miejską i czekanie na nich moim zdaniem mija się z celem.
Jest jednak możliwość zgłoszenia tego później, dostarczając im zdjęcie na którym widoczny jest samochód delikwenta z numerem rejestracyjnym i wyraźnie widać że stoi tam gdzie nie wolno (nie musi to byc brama, może byc zakaz zatrzymywania na przykład)... i jest jeszcze jeden warunek - DATA i godzina NA ZDJĘCIU;)
I pewien nie jestem czy może to być data dorysowana w PS...

SlaWasII
21-03-2009, 16:29
A po czym poznasz jak ta data była naniesiona? Hę?! Dziś fachowcy nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić fotomontażu, a co dopiero prymitiwnie prostą datę. Może czegoś nie wiem...?!
Poza tym jaki to dowód, jeśli mogę ustawić datę jak chcę... :p
Jak komuś potrzeba, to mu podeślę zdjęcie samej daty z mojego D60. :mrgreen:

grudzinsky
21-03-2009, 16:46
dane przeciez pozosaja w exif'ie, wiec w czym problem?
skoro ktos wymaga daty i godziny na zdjeciu to moze warto kupic aparat za 300zl i takim mu zdjecia zrobic :)

teraz nie pozostaje nic innego jak tylko pisac do Najkona zeby wprowadzili lustrzanki z datownikiem :D

kichu
21-03-2009, 16:56
sprawe najszybciej zalatwil jakis program do watermarkowania obrazkow, ktore obok znaczenia obrazkiem, czy tez wlasnym tekstem bedzie mial opcje znaczenie danymi z exif

kiedys, gdy robilem sobie przeglad tego typu softu ktorys z nich taka mozliwosc wlasnie posiadal, niestety nie pamietam nazwy

RBT
21-03-2009, 18:45
dane przeciez pozosaja w exif'ie, wiec w czym problem?
skoro ktos wymaga daty i godziny na zdjeciu to moze warto kupic aparat za 300zl i takim mu zdjecia zrobic :)

teraz nie pozostaje nic innego jak tylko pisac do Najkona zeby wprowadzili lustrzanki z datownikiem :D

Aparaty Nikona (w tym D300) są powszechnie stosowane nie tylko do tzw. twórczej fotografii, lecz także do wykonywania różnorodnej dokumentacji fotograficznej. Nie trzeba się zbytnio wysilić by pojąć, że w wielu wypadkach naniesiona data (czas) wykonania zdjęcia mogłaby być bardzo przydatna, a aparaty za trzysta zł niezdatne do wykonania zadania.

maki
21-03-2009, 19:05
Jeżeli ktoś komuś blokuje wjazd/wyjazd z bramy, to co to za różnica o której godzinie i którego dnia???

RBT
21-03-2009, 20:48
A po czym poznasz jak ta data była naniesiona? Hę?! Dziś fachowcy nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić fotomontażu, a co dopiero prymitiwnie prostą datę. Może czegoś nie wiem...?!
Poza tym jaki to dowód, jeśli mogę ustawić datę jak chcę... :p
Jak komuś potrzeba, to mu podeślę zdjęcie samej daty z mojego D60. :mrgreen:
Jest takie oprogramowanie Nikona: Image Authentication Software

SlaWasII
21-03-2009, 21:27
Pudło... ;)
Ten program nic nie zdziała jak nie włączysz odpowiedniej opcji przed zrobieniem zdjęcia. Jak ktoś chce oszukiwać, to wyłączy potwierdzanie autentyczności albo używa aparatów bez potwierdzania autentyczności (Dxx) i kicha. Ten program służy raczej do obrony a nie ataku...
I jak on odkryje, ten Image Auth Soft, że ustawiłem datę inną niż jest w rzeczywistości?

Albo jeszcze czegoś nie wiemy. I to jest bardzo prawdopodobne.
Loozik, niech się martwią przestępcy. :mrgreen:

RBT
21-03-2009, 22:33
My i tak sobie tylko gdybamy, bo D300 daty na zdjęcie nie nanosi. Ale gdy włączymy weryfikację to będziemy mieli wiarygodny Exif, miedzy innymi z datą właśnie.

SlaWasII
21-03-2009, 22:41
Data nie będzie wiarygodna...

RBT
21-03-2009, 23:02
Tak, masz oczywiście rację.

SlaWasII
21-03-2009, 23:25
He, he... po prostu lubię wiedzieć. Dziś znowu się czegoś dowiedziałem. Dzieki Tobie. Thx!

Jacek_Z
22-03-2009, 00:14
W body sobie ustawie datę, że dziś mamy 01.09.2005 r, potem zrobię zdjęcie, w exifie będzie ... ? No właśnie. Program naniesie datę.....
Do celów dowodowych to to kiepskie jest, bo łatwo taką datę podważyć.

Do celów naukowych albo dokumentacyjnych naniesienie daty/godziny może być bardzo przydatne.

SlaWasII
22-03-2009, 01:05
À propos celów naukowych. Kiedyś fotografowałem co kilka dni wzrost mojej magnolii. W D60 jest taki bajer co nanosi na zdjęcie ile dni upłynęło od ustawionej daty. Niby drobiazg, co i na palcach policzysz, a jednak cieszy... ;)
Ale i tak żałuję, że nie kupiłem od razu D300. Chciałem oszczędzić na Sigmę 150-500, a tak wszystko się cudownie pokićkało "dzięki" kryzysowi... i zostałem z ręką w nocniku... Jak to ktoś powiedział "Polak i przed szkodą, i po szkodzie głupi" (Kochanowski?). :mrgreen: Na szczęście, nasz kryzys nie powstrzyma postępu technicznego i za parę lat będzieMy mieli nowe wyzwania foto-zakupowe. Loozik!
A póki co, polecam bajkę o wiośnie (http://forum.nikon.org.pl/blog.php?b=273).

dorjan
22-03-2009, 03:32
Tak też myślałem, a wie ktoś o jakims programie dodającym datę i godzinę do zdjęcia z D300

Wydruk daty na zdjęciu umożliwia chyba każdy program otrzymywany przy kupnie aparatu. W Nikonie jest to Capture NX2. Dane pobiera z exif'u i można wybrać wielkość i kolor cyferek. Tylko wersja NX2 jest ograniczona czasowo.

zrzut ekranu z NX2

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img6.imageshack.us/img6/4326/datanx.jpg)

Olympus Master 2,0 również umożliwia dodawanie daty do każdego zdjęcia, a można ten program ściągnąć ze strony producenta. Dla użytkowników Olympusów jest całkowicie darmowy.

zrzut ekranu z OM 2.0

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img6.imageshack.us/img6/9048/datam.jpg)

Pozdrawiam.

ASAHI
22-03-2009, 10:17
Mozna dopiąć moduł GPS i wtedy nikt się nie przyczepi że zdjęcie ma złą datę ;-)

SlaWasII
22-03-2009, 11:12
Fakt. GPS w połączeniu z potwierdzeniem autentyczności może być trudne do podważenia...

p4oj
22-03-2009, 16:10
Do tego to chyba lepszy jest program Exifer 2.1.5.
Nie znam wymienionych wcześniej. Ten natomiast potrafi sporo wstawic z exif-a.
Polecam, mi przypadł do gustu.

michaell
22-03-2009, 19:33
Kurcze, teraz rozpętała się dyskusja czy jest to profesjonalne czy nie, a jakość nikt mi nie może pomóc co do szybkiego wrzucenia daty na zdjęciu ! Panowie robiłem fotoreportaż z imprezy zamknięcia lokalu. Klientowi chodziło o wrzucenia daty i tyle !

michaell
22-03-2009, 19:34
aaaaa mam juz !!! Dziękuje za pomoc

SlaWasII
22-03-2009, 20:25
Nie za ma co... a nad gustami się pono nie dyskutuje... :mrgreen:
Zawsze możesz powiedzieć, że to takie gusta klienta. ;)