Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiektyw do d80 - zdjęcia z koncetów

pablodub
21-03-2009, 10:23
Witam, jestem nowy więc prosze o wyrozumiałość ;)

Jaki powinien być używany obiektyw do zdjęć wykonywanych podczas koncertów?
Zdjęcia będa robione albo w klubach , przy ośiwetleniu typowym dla koncertów, lub będą robione pod gołym niebem, najczęściej po zmierzchu.
Prosze o porady.
pozdrawiam, pablo

Zera
21-03-2009, 11:40
Tamron 17-50 spokojnie starczy ;)
Maksymalne ISO na którym nie szumi ustaw sobie, do tego lampa.Dobrze było by gdyby czasy naświetlania nie spadały poniżej 1/40-1/60 sekundy.Jeśli będzie dużo swiatła w klubie co poznasz po wyższych czasach ekspozycji możesz troszkę przymknąć obiektyw. I nie świeć ludziom lampą po oczach tylko odbijaj światło np od sufitu

venice
21-03-2009, 11:54
Stosowanie lampy w sytuacjach koncertowych jest bardzo bardzo trudne. Ponadto w niektórych klubach za granicą wręcz zakazane. Poza tym lampa często psuje klimat/atmosferę danego eventu/koncertu. Tyle odnośnie kwestii flasha.

Z obiektywów polecam jasne stałki. Wszystko zależy od tego jak daleko będziesz od tematu. Standardowo wyposażyłbym się na Twoim miejscu w 3 stałki: 30, 50 i 85. Im lepsze światło tym lepiej. Rozumiem, że zakup tych szkieł do nikona z f/1.4 to w dużej mierze rzecz niwykonywalna z powodów finanosywch lub w przypadku 30tki nawet braków sprzętowych.

Nie kupowałbym zoom'a ze światłem 2.8 bo jest zwyczajnie do takiej pracy za ciemny (mowa o NIE wykorzystywaniu lampy). Tymbardziej nie pchałbym się we wspomnianego Tamrona, który w takim świetle ze swoim AFem po prostu skretynieje do końca.

Oczywiście od razu zalecam zapoznanie się z porgramami do odszumiania zdjęć: polecam NoiseNinja lub NeatImage, bo będziesz zmusozny pracować na wysokich ISO w większości wypadków. Od razu rada: pamiętaj, że na jednym zdjęciu, różne elementy wymagają innego stopnia odszumienia.

Wybierz mądrze i ciesz się ze zdjęć.

pozdr.

tomaszt81
21-03-2009, 12:18
W znakomitej wiekszosci zdjecia wykonane bez lampy (ze 4 beda moze z lampa, juz nie pamietam). Nikon d80 + nikkor 50mm 1.8, przyslona 2.8 wszedzie. http://tryton.centrum.gliwice.pl/galerie/renatabialogard/renatabialogard.html Koncert odbyl sie w domu kultury, przyznac trzeba ze oswietlenie dawalo rade (muzyka zreszta tez, tego nie widac;)) reasumujac, najtaniej pobawisz sie 50-tka, tak czy siak sie przyda, duzo nie wydasz i bedziesz wiedzial w ktora strone dokupowac ;)

Amadeusz
22-03-2009, 17:12
Cześć,
zdjęciami koncertowymi nie zajmuję się na codzień ale raz na ruski rok się zdarzy... Używam wspomnianego D80 + kit 18-135 + SB800. Na upartego taki zestaw by wystarczył chociaż teraz pewnie już nikt takich zestawów nie proponuje. http://www.pastwa.podhale.pl/herrmo?page=1 - tu zdjęcia były robione w lokalu dość dobrze oświetlonym (tzn. dużo swiateł różnych maści nieregularnie zapalanych). Zwyle czas w granicach 1/200 i ISO w granicach 500 i SB TTL. Bez lampy ten obiektyw generalnie nie ma zastosowania ;)
W przeciwieństwie do kolegi venice jednak poszedłbym w zooma bo zmienianie obiektywów w ciemnościach może być kłopotliwe a jasny zoom, powiedzmy 2.8 (dla mnie to jasny jest:) ) daje wiele niespodziewanych kadrów.

pablodub
22-03-2009, 22:13
no tak, to chyba trzeba dobrze się zastanowić, jaką opcje wybrać,
ale dziękuję za wszelkie porady... ale mam nadzieje ze jakies sie jeszcze pojawia.

krokodyl-lodz
24-03-2009, 17:23
Witam. Dodam swoje pięć groszy.
Z mojego skromnego doświadczenia z fotografią koncertową wynika, iż lampę możesz sobie zostawić spokojnie w domu. I to nie tylko dla tego,że będziesz miał lżej w plecaku , ale i z tego powodu, że zwyczajnie nie powinno się jej używać. Koncerty mają czy imprezy w klubach mają to do siebie, że światło sceniczne nadaje klimat zdjęciom. Użycie lampy błyskowej psuje zupełnie efekt jaki moim zdaniem jest pożądany. Będąc na koncertach na pewno zauważyłeś, że na scenę jest pompowany w dużych ilościach dym, który dla artystów jest tzw... cool a dla nas nie koniecznie. Oczywiście czasem nadaje on smaczku itd... Poza tym jeśli robisz zdjęcia pod sceną na której gra kapela to masz wystarczająco sporo światełka aby zrobić dobre zdjęcie. Jeśli natomiast do sceny daleko to przyda CI się jak najbardziej jasne szkło i jak najbardziej wysokie użyteczne iso. Konkluzja jest taka... lampa zostaje w domu, żeby nie kusiło... i staramy się łapać wszystko na światełku zastanym... a sam zobaczysz jak Ci się to odwdzięczy.
Kup na początek stałkę 50mm f1.8
Tammy 17-50 2.8 ... będziesz miał mydlane zdjęcia... i tak go musisz przymknąć żeby było ostro... ja bym się kierował w stronę stałek.

mateo912
24-03-2009, 19:56
krokodyl-lodz co do Twojej wypowiedzi, to może faktycznie oświetlenie sceniczne daje klimat zdjęciom gdy jest ono rozłożone z głową, a nie świeci aby tylko świecić.
Niestety w większości koncertów na mniejszą skale gdzie można bez problemów robić jakieś zdjęcia pod sceną, oświetlenie jest koszmarne czyli albo prawie w ogóle go nie ma, albo jest ustawiona za artystami i w takich wypadkach bez lampy ani rusz. Chyba że chce mieć się poprawnie naświetlonego wokalistę i prześwietlone tło (o ile jest tyle światła).

Amadeusz
24-03-2009, 23:07
Krokodyl-lodz, Twój wywód z dymem na pare wersów nie ma sensu. I ta 50mm to już bez komentarza.

krokodyl-lodz
24-03-2009, 23:23
Amadeusz... napisz radę dla zadającego pytanie zamiast krytykować.

PaRaGaS
24-03-2009, 23:25
Robię koncerty, efekty można zobaczyć w linku w sigu.
Podstawa jasne szkło - lampy nie używam, chyba, że oświetlenie jest na tyle mocne, żeby lekkie doświetlenie nie zabiło scenicznego. W najgorszych wypadkach robię na 1/30s, powyżej już jest zbyt duża szansa na niezamrożenie ruchu. Zakładając, że muzycy nie skaczą po scenie, wtedy 1/100s to będzie za długo.

Ostatnio zakochałem się w stałkach, brakuje mi do szczęścia 85/1.8. ;)

Amadeusz
25-03-2009, 00:13
Krokodyl-lodz, przeczytaj sobie jeszcze raz.
PaRaGaS, zerknąłem na zdjęcia, exify się nie wyświetlają, powiedz w jakich proporcjach używasz obiektywów wymienionych w stopce w tym temacie, proszę.

PaRaGaS
25-03-2009, 01:45
Żeby wejść w exify musisz kliknąć "more properties" na stronie ze zdjęciem, tam Ci się nawet wyświetli dokładnie jak ustawiałem suwaki w ACR. ;)

Amadeusz
25-03-2009, 12:33
Żeby wejść w exify musisz kliknąć "more properties" na stronie ze zdjęciem, tam Ci się nawet wyświetli dokładnie jak ustawiałem suwaki w ACR. ;)

:) dzięki. Trochę mnie zadziwiłeś tymi czasami 1/125 i mniej. Choć z drugiej strony zdjęcia zbyt małe żeby coś więcej powiedzieć. Zdaje się, że najwięcej robione Tamronem, wygoda, poręczność, trafia z ostrością?

PaRaGaS
25-03-2009, 16:30
:) dzięki. Trochę mnie zadziwiłeś tymi czasami 1/125 i mniej. Choć z drugiej strony zdjęcia zbyt małe żeby coś więcej powiedzieć. Zdaje się, że najwięcej robione Tamronem, wygoda, poręczność, trafia z ostrością?

Stałki mam od niedawna. ;)
Tamron jest poręczny, diabelnie ostry i nie ma żadnych problemów z AF, przynajmniej mój egzemplarz.
Mam oczywiście wersję na śrubokręt.
Nie wybierana - hesja wziął pierwsze lepsze pudełko z regału, podpiął do D80 i było idealnie.

Fokuswwa
30-03-2009, 18:51
Witam,
ja mam Nikona D80 z obiektywem Nikkor 18'135mm, co prawda przy większym zoomie jakość trochę pada, ale parę fotek udało mi się kiedyś trafić. Zdjęcie da rade zrobić wszystkim, sprawdź jak sprawuje się twoje szkiełko w takiej sytuacji dopiero szukaj alternatywy :), no chyba że nie masz wystarczającego zooma, zostaje jedynie zoom w postaci nóg
Pozdrowienia