PDA

Zobacz pełną wersję : Konwerter szerokokątny

stachmuszel
20-03-2009, 16:00
Witam serdecznie!

Chciałbym pobawić się szerokim kątem, ale tak naprawdę to nie wiem, czy mnie to rajcuje. Dlatego narazie nie chcę inwestować w jakieś szerokokątne szkło, tylko pobawić się jakimiś konwerterem. Zdaję sobie sprawę, że to półśrodek, ale ceny szerokich szkieł ostatnio pogłupiały.
Jaki konwerter polecicie. Zakładał go będę na Sigmę 18-50/2.8 macro z gwintem 72mmm oraz Sigmę 18-125 HSM OS z gwintem 67mm.

Dziękuje za odpowiedzi.

marcin_G
24-03-2009, 16:54
zapomnij....
Podjedź gdzieś do sklepu, załóż coś szerokiego do korpusu i próbuj, bo te konwertery szerokie to żałosna sprawa....

Remoolus
03-04-2009, 13:22
Na 67mm znalazłem ROTIN wide x0,7. Podobno jest przeznaczony do stosowania z lustrzankami. Jest rozkręcany na dwie części a jedna z soczewek służy również jako makro.
Zobacz tutaj: http://www.systembank.pl/?stronka=produkt&kat=2121&gr=2149&id=839

Też zastanawiam się nad zakupem takiego ustrojstwa, ale przekonany nie jestem. Kiedyś miałem SONY H5 i używałem konwertera szerokokątnego. Nawet ładne foty wychodziły. Tyle że w aparacie w menu wybierało się opcję "konwerter wide". Nie wiem jak to zadziała w przypadku lustrzanki, tym bardziej, że nie jest to żaden dedykowany sprzęt.

Najlepiej byłoby zakupić obiektyw, taki 10-20mm lub coś podobnego, ale wiadomo - cena nieco odstrasza jak się pomyśli że będzie leżał w torbie nie używany.

Na 72mm nić nie widziałem. Musiałbyś użyć jakiejś redukcji, a wtedy to już zupełnie nie wiem jak to się przełoży na uzyskiwany obraz...

Remoolus
08-04-2009, 12:52
Coś mi się jeszcze przypomniało...jeśli masz matrycę DX to przelicz sobie ogniskową x1.5. Przy telezoomach to fajna sprawa, ale przy szerokim kącie...do pełnoklatkowego szerokiego kąta to będzie trochę brakowało. Nie wiem czy warto uzyskać 25-30% powiększenia kadru za minimum 2 tysiączki.

Zapodaj mi maila na priv to wyślę Ci zdjątka z konwertera. Właśnie do mnie dotarł :)

Remoolus
08-04-2009, 13:54
No i nastąpiła weryfikacja. Pakuję i odsyłam do sklepu w trybie pilnym.
Przy 18mm na obiektywie winieta w rogach zdjęcia. Znika przy 35mm ale w zamian pojawia się totalna mydelniczka.
Chyba jednak zainwestuję w obiektyw pomimo ceny...

marcin_G
08-04-2009, 15:01
A nie mówiłem :D
....zapomnij - to jest to słowo. NIE MA DOBRYCH konwerterów szerokich do optyki lustrzankowej.

stachmuszel
10-04-2009, 07:47
Remoolus, dzięki wielkie za fotki i pomoc.
Zdrowych i wesołych...
Pozdrawiam!