Zobacz pełną wersję : d90 i Sandisk 16 Gb SDHC Extreme III 20 Mb/s
Markus1234
20-03-2009, 14:19
Witam
Zakupiłem nikona d90 z obiektywem 18-105 oraz kartę pamięci jak w temacie. Niestety nie mogę sformatować karty. Wyskakuje cały czas migający komunikat CHA na wyświetlaczu górnym. Mniejsza karta sandisk 512 mb bez problemu formatuje się oraz zapisuje zdjęcia ale wiadomo za mała. Jak myślicie uszkodzona karta czy ten model aparatu nie obsługuje kart powyżej 8 Gb?
Sprawdziles czy przelacznik na karcie nie jest w pozycji LOCK?
Markus1234
20-03-2009, 14:54
Oczywiście i to kilka razy (sam sobie niedowierzając). Czy ktokolwiek z użytkowników d90 miał kontakt z w/w kartą albo jakąkolwiek inna o pojemności 16 Gb?
jacekplacek
20-03-2009, 17:12
w moim D60 16 Gb smiga bez problemu
jacekplacek
20-03-2009, 17:13
tania kupiona w realu
Wojtek Mąka
20-03-2009, 17:15
wygląda na trefną kartę.
tak btw - po co aż 16 giga na karcie? Nie lepiej kilka mniejszych?
velaskez
20-03-2009, 17:39
Lepiej, i bezpieczniej. Juz kiedys prawie stracilem 2GB zdjec, udalo sie odzyskac. Analogicznie proces odzyskiwania trwal 2-3h...to na 16GB trwalo by to 16-24h;)
Markus1234
20-03-2009, 20:13
Dlatego chciałem 16-tkę bo ponoć przy zapisywaniu Raw oraz przy zapisie filmów pojemność karty nie jest bez znaczenia. A z resztą zdjęcia które zrobię od razu sciągnę na komputer więc problemu z awarią karty nie będzie.
SlaWasII
20-03-2009, 22:10
Markus, prawdopodobieństwo utraty wszystkich zdjęć z 2 kart jest bardzo małe.
Załóżmy, że idziesz na imprezę z jedną kartą, pstrykasz 500 zdjęć, wracasz do dom, chcesz wołać, a tu kicha. Gdybyś miał z tej imprezki na dwóch kartach po 250 zdjęć...
Chyba, że podczas kazania odpalasz laptoka i ściągasz to co zrobiłeś do tej pory... :mrgreen:
prawdopodobieństwo utraty wszystkich zdjęć z 2 kart jest bardzo małe
jest to dobre rozwiazanie o ile pilnuje sie kart, bo latwiej zgubic niz popsuc w body ;)
Markus 1234 Extreme III to 30 MB/s.
tania kupiona w realu
real nie sprzedaje podróbek jak na allegro.
dużo kart sandiska jest tam podrobionych, i można je kupić tanio.
prawda jest jedna taka karta kosztuje conajmniej ok 400 zł nowa orginalna.
A sformatuj ją w kompie, tylko pamiętaj FAT!
Jeszcze trzy dni temu nie byłem świadom, a co gorsze nie przeczytałem tego wątku (jestem początkujący/zielony) kupiłem na Allegro kartę SanDisk Extreme III też niby 20mb/s (już wiem że ma być 30mb/s) i po włożeniu do D90 pojawiał się komunikat o błędzie karty CHA. Odesłałem kartę jako uszkodzoną bo jeszcze wtedy nie wiedziałem jak rozpoznać podróbkę. Dziś po lekkim drążeniu tematu w necie dowiedziałem się że: po pierwsze musi być napisane, że to 30mb/s, a po drugie na odwrocie karty jest napis SanDisk, którego nie było na tym egzemplarzu. Strona wierzchnia też się znacząco różni.
Witam
Zakupiłem nikona d90 z obiektywem 18-105 oraz kartę pamięci jak w temacie. Niestety nie mogę sformatować karty. Wyskakuje cały czas migający komunikat CHA na wyświetlaczu górnym. Mniejsza karta sandisk 512 mb bez problemu formatuje się oraz zapisuje zdjęcia ale wiadomo za mała. Jak myślicie uszkodzona karta czy ten model aparatu nie obsługuje kart powyżej 8 Gb?
czy na Twojej karcie napisane jest 20mb/s czy się pomyliłeś ?? jeśli faktycznie napis brzmi 20mb/s to na 100% podróbka.
czy na Twojej karcie napisane jest 20mb/s czy się pomyliłeś ?? jeśli faktycznie napis brzmi 20mb/s to na 100% podróbka.
już pare postów wcześniej stwierdziłem, że to jest podróba, Sandisk jest najlepszym producentem kart pamięci, sprzedaje je tysiące i nie mam na nie reklamacji. można zamknąć temat.
jacekplacek
21-03-2009, 12:19
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sandisk-sdhc-extreme-iii-4-gb.html
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sandisk-sdhc-4-gb-extreme-iii-30mb/s.html
Markus1234
21-03-2009, 12:20
Zaraz zaraz, czyli trafiłem na podróbkę? wygląd zewnętrzny jest identyczny jak dla kart będących w aktualnej sprzedaży (widziałem taką w sklepie fotojocker i Mediamarkt) są w sprzedaży na pewno 4 i 8 Gb napisane jest na nich, że mają prędkość 20 Mb/s więc myślałem, że identycznie wyglądająca 16-tka nie będzie podróbką. Faktycznie z tyłu karty nie ma żadnego napisu. Poza tym blister nie był zgrzany tylko normalnie go można było otworzyć. Myślę, że karty 16 Gb 30Mb/s to chyba nowa seria. Mają one w dolnej części napis Sandisk na czerwonym tle. Seria starsza ma napis Sandisk na Srebrnym tle. Rzecz w tym czy ktokolwiek widział/posiada karty 16 Gb z poprzedniej serii tj 20 Mb/s (jeśli takowe w ogóle były).
PS
Znalazłem, pamiętam, że gdzieś w necie ją widziałem, moja karta wygląda identycznie (ona sama, dodatki i pudełko) jak na tej aukcji:
http://www.swistak.pl/a4284005,SanDisk-SDHC-16GB-EXTREME-III-KARTA-PAMIECI-SD-HC.html
Markus1234
21-03-2009, 13:18
A sformatuj ją w kompie, tylko pamiętaj FAT!
Formatowałem w komputerze. Bez najmniejszych problemów. Formatuje się także w aparacie ale wyskakuje potem na wyświetlaczu błąd CHA.
(...)
Znalazłem, pamiętam, że gdzieś w necie ją widziałem, moja karta wygląda identycznie (ona sama, dodatki i pudełko) jak na tej aukcji:
http://www.swistak.pl/a4284005,SanDisk-SDHC-16GB-EXTREME-III-KARTA-PAMIECI-SD-HC.html
także podróbka, te karty nie były sprzedawane z czytnikami - jestem mądry ale po fakcie :)
Formatowałem w komputerze. Bez najmniejszych problemów. Formatuje się także w aparacie ale wyskakuje potem na wyświetlaczu błąd CHA.
ta karta będzie działać w innych sprzętach - w D90 nie;
jest tylko wolniejsza, a sam SanDisk twierdzi że może powodować uszkodzenie sprzętu (ciekawe jak)
już pare postów wcześniej stwierdziłem, że to jest podróba, Sandisk jest najlepszym producentem kart pamięci, sprzedaje je tysiące i nie mam na nie reklamacji. można zamknąć temat.
nie zamykałbym tematu a wręcz go wyszczególnił - może ktoś dzięki temu nie straci 400zł - bo nie sądzę, że zwykły zjadacz chleba potrafi odróżnić oryginał od podróbki. Chociaż tak jak powiedziałeś wcześniej jeśli nowa SanDisk SD Extreme III jest tańsza niż 450zł - na dziś - to można od razu podejrzewać podróbkę.
Posiadam kartę SDHC 16G Ultra II (15MB/s) i póki co nie mam z nią problemów.
Może,jak masz możliwość to ją wymień...
Markus1234
21-03-2009, 15:59
mnie tylko to zmyliło ,że być może wersja (ze starych zapasów) o szybkości 20 Mb/s może być tańsza od nowszej 30 Mb/s. Kartę już odesłałem. Zobaczymy co będzie dalej.
Markus1234, a można wiedzieć ile za nią dałeś?
Markus1234
22-03-2009, 23:15
prawie 350
żeby nie było nieporozumień:
oryginalna karta SanDisk SD Extreme III 16GB działa i to wybitnie z D90,
natomiast nieoryginalna nie działa z D90 w innym sprzęcie może działać bez problemu.
Podróbkę poznajemy po tym że:
1. Pudełko kartonowe nie jest zaklejone plombami.
2. Pudełko plastikowe w którym znajduje się sama karta nie jest sklejone termicznie
3. Z tyłu karty brak napisu SanDisk (przydałby się też napis Made in China bo SanDisk otworzył tam najnowocześniejszą fabrykę)
4. Warto też zwrócić uwagę na symbol nad kodem kreskowym powinno tam widnieć SDSDX3-016G-....
Uważajcie na Allegro kolejne podróbki tych kart :(
nie będę wskazywał bo to chyba niezgodne z prawem,
już zgłosiłem do Allegro ale oni to chyba mają gdzieś :)
SlaWasII
18-04-2009, 12:07
Uważajcie na Allegro kolejne podróbki tych kart :(
http://allegro.pl/item612850831_sandisk_sdhc_class_6_extreme_iii_16g b_gratisy.html
Gościu ma raptem 27 komentarzy. Od takich nigdy nie kupuję! No... chyba, że jakiś tani znaczek pocztowy ;)
Witam ja też posiadam kartę SDHC 16G Ultra II (15MB/s) była w zestawie z czytnikiem który nie raz się przydał
z kartą nie miałem najmniejszych problemów kupiona była w EURO AGD myślę że oryginalna.
Karbulot
30-04-2009, 10:16
A ja wlasnie przeczytalem w instrukcji od D90 (str 242), ze co do zatwierdzonych kart pamieci, to 32 GB owszem, ale tylko Toshiba i Panasonic. Jesli chodzi o SanDiski, to max 8 GB. Ciekawi mnie, czy nas czas wydania aparatu i instrukcji, SanDisk nie produkowal jeszcze kart SDHC o takiej pojemnosci? Bo jesli tak, to jakim cudem robila to konkurencja? A jesli nie, to czemu sie albo nie zalapaly do testow, albo zostaly odrzucone?