Zobacz pełną wersję : Co sądzicie o materiałach Ilforda?
Pytanie jak w temacie?
Sam zrobiłem kilka Delt 100, nawet mi się podoba, ale nie mam porównania. Proszę o opinie użytkowników.
u mnie na www jest splyw kajakowy robiony na hp5+
ja za to nei mam porownania do delt ale jak przegladalem galerie to delty wydaja sie lagodniejsze
bardzo dawno nie robiłem na ilfordach - bo od dawna nic w analogu.
Ale kiedyś uważałem, że to najlepsze materiały. Wolałem jednak te tradycyjne cz-b wołane, a nie te do C-41.
Zastrzegam, ze to było dawno i nie potrzebowałem wysokoczułych, pracowałem na 100 ISO. wg mnie najlepsze, lepsze od kodaka, agfy, fuji.
MzMarcin
27-08-2006, 01:10
Jeśli chodzi o 100-tki to nie używam raczej..., ale jeśli chodzi o 400-etki to wedle mnie osobiście w tym królestwie rządzą królewicz HP5+, i Oh Ah niasty królewicz nad królewicze Trix(prawdopodobnie ostatni w pełni dostępny, magiczny srebrowy materiał...)[i ostatni dający „zajawkę” „tolerancyjnych” możliwości dawnych srebrowych materiałów kodaka…] Oba warto IDEALNIE naświetlać i wywoływać ramowo… Wyciąga to z nich zapewne max(i przez to często sporeeeeee problemy przy kopiowaniu) i jednocześnie to coś co już niemal dawnooo ze zwykłych sztampowych materiałów uleciało ;) „MAGIC”.
Ja foce tylko i wylacznie na ilfordach, i jestem zachwycony.
Uzywam glownie:
1. XP2 400 - ma rewelacyjne szarosci i to C-41
2. Delta 400 - fajne drobniutkie ziarno
3. Delta 100 - rewelacyjna ostrosc
4. Delta 3200 - w ciemnych miejscach wychodzi miodne grube ziarno
:D :D :D
Robie na klasykach: HP5+ i FP4+, potem wolam to w D-76.
Jak chcesz uzywac Delty to tylko i wylacznie w wywolywaczu do krysztalow T, inaczej nie ma sensu.
Pan 100 i 400 - to juz baaardzo klasyczne i nawet w Rodinalu daja rade.
Ogolnie Ilford w znanym (przez wolajacego) wywolywaczu i masz powtarzalne wyniki, czego nie da sie powiedziec o Fomie.
Agfa APX swietnie wychodzi w Rodinal, no i tu zaczyna sie sprawa nie tylko filmu ale i dopelnienia jakim jest wywolywacz. Np. APX100 w D76 tak sobie, FP4+ czy HP5+ w Rodinalu tez takie sobie polaczenie.
Zycze zabawy i udanych prob.
Niezla alternatywa dla HP5+ jest Maco UP400