Zobacz pełną wersję : D60 i ostrość
pannajoannaa
19-03-2009, 16:19
Przykładowo: wykonuję zdjęcie pudełka, naciskam spust do połowy - obiektyw (kitowy) złapał idealną ostrość dokładnie tego co chciałabym uchwycić, w celu zrobienia zdjęcia naciskam spust do końca, ale nie usłyszałam dźwięku gotowości i zdjęcie nie może być wykonane, mimo iż jest dobre i chcę je wykonać to nie mogę.
Czy da się zmienić to w tym aparacie? Chciałabym żeby zdjęcie było robione zawsze kiedy docisnę spust do końca, a nie tylko wtedy, gdy aparat mi na to 'pozwoli' :-)
Zdaję sobie sprawę z tego, ze moje pytania mogą być trywialne, ale dopiero się uczę.
Dziękuję z góry za pomoc.
Po pierwsze, to masz D60 a w tym wizjerze słabo widać czy na pewno jest dobrze czy nie. Zastanów się czy nie byłaś zbyt blisko obiektywu. Nie wiem dokładnie co to za szkło ale w instrukcji powinna być minimalna odległość ostrzenia. Może ona nie została zachowana? W takiej też sytuacji kiedy wydaje Ci się, że jest dobrze przestaw obiektyw w tryb M i zrób zdjęcie. Sprawdź wtedy na kompie czy jest dobrze. No i na koniec jeśli D60 ma takie ustawienie to zobacz czy możesz zmienić priorytet migawki (tak to się nazywa?).
To tak na szybko pomysły.
Skąd wiesz, czy aparat złapał ostrość jeśli nie usłyszałaś potwierdzenia? Jełi aparat złapie ostrość powinnaś zobaczyć w wizjerze zielona diodę lub usłyszeć sygnał. Można oczywiście tak ustawić aparat, żeby robił zdjęcie zawsze kiedy naciśniesz spust migawki, nie patrząc czy jest potwierdzenie ostrości - masz to w trybie AF-C. W trybie AF-S aparat pracuje w priorytecie ostrości i nie pozwoli Ci zrobić zdjęcia bez potwierdzenia. Może pudełko które fotografujesz ma jednolitą barwę (jest niekontrastowe), wtedy AF może się mieć problemy - spróbuj ostrzyć na krawędź pudełka, bo AF-C do tego typu zdjęć nie polecam.
No i zerknij może do instrukcji - tam jest to w miarę przystępnie opisane.
pannajoannaa
21-03-2009, 08:19
Tak, czytam intensywnie instrukcję, ale tego widocznie nie zrozumiałam. Dziękuję za pomoc :-)