PDA

Zobacz pełną wersję : D60 i ostrość

pannajoannaa
19-03-2009, 16:19
Przykładowo: wykonuję zdjęcie pudełka, naciskam spust do połowy - obiektyw (kitowy) złapał idealną ostrość dokładnie tego co chciałabym uchwycić, w celu zrobienia zdjęcia naciskam spust do końca, ale nie usłyszałam dźwięku gotowości i zdjęcie nie może być wykonane, mimo iż jest dobre i chcę je wykonać to nie mogę.

Czy da się zmienić to w tym aparacie? Chciałabym żeby zdjęcie było robione zawsze kiedy docisnę spust do końca, a nie tylko wtedy, gdy aparat mi na to 'pozwoli' :-)

Zdaję sobie sprawę z tego, ze moje pytania mogą być trywialne, ale dopiero się uczę.
Dziękuję z góry za pomoc.

mpwt
19-03-2009, 16:23
Po pierwsze, to masz D60 a w tym wizjerze słabo widać czy na pewno jest dobrze czy nie. Zastanów się czy nie byłaś zbyt blisko obiektywu. Nie wiem dokładnie co to za szkło ale w instrukcji powinna być minimalna odległość ostrzenia. Może ona nie została zachowana? W takiej też sytuacji kiedy wydaje Ci się, że jest dobrze przestaw obiektyw w tryb M i zrób zdjęcie. Sprawdź wtedy na kompie czy jest dobrze. No i na koniec jeśli D60 ma takie ustawienie to zobacz czy możesz zmienić priorytet migawki (tak to się nazywa?).

To tak na szybko pomysły.

ktm777
20-03-2009, 17:22
Skąd wiesz, czy aparat złapał ostrość jeśli nie usłyszałaś potwierdzenia? Jełi aparat złapie ostrość powinnaś zobaczyć w wizjerze zielona diodę lub usłyszeć sygnał. Można oczywiście tak ustawić aparat, żeby robił zdjęcie zawsze kiedy naciśniesz spust migawki, nie patrząc czy jest potwierdzenie ostrości - masz to w trybie AF-C. W trybie AF-S aparat pracuje w priorytecie ostrości i nie pozwoli Ci zrobić zdjęcia bez potwierdzenia. Może pudełko które fotografujesz ma jednolitą barwę (jest niekontrastowe), wtedy AF może się mieć problemy - spróbuj ostrzyć na krawędź pudełka, bo AF-C do tego typu zdjęć nie polecam.
No i zerknij może do instrukcji - tam jest to w miarę przystępnie opisane.

pannajoannaa
21-03-2009, 08:19
Tak, czytam intensywnie instrukcję, ale tego widocznie nie zrozumiałam. Dziękuję za pomoc :-)