Zobacz pełną wersję : Pytanie o trzeci tryb AF w D3.
Michał Jędrak
18-03-2009, 23:49
Gdy jestem na AF-C to pierwsza pozycja przełącznika AF (obok LCD) daje mi ustawianie ostrości jednym punktem. Druga pozycja przełącznika ustawia też jednym punktem, ale tenże punkt śledzi obiekt w kadrze. Trzecie pozycja przełącznika to taka niby magia, bo nic się nie wyświetla w wizjerze, ale aparat sobie ustawia ostrość, a zdjęcie nawet często jest ostre.
Czy ktoś się doczytał dokładniej jakimi kryteriami się kieruje ten trzeci tryb AF? Priorytet odległości, a może rozmiaru i kontrastu, a może przy portretach rozpoznaje twarz i ustawia na nią ostrość?
Rzadko z tego trybu korzystam, ale to może właśnie dlatego, że nie lubię oddawać ostrości w ręce aparatu. Może jak poznam kryteria tego trybu AF, to będę go częściej używał...
Auto Area operuje na wszystkich 51 czujnikach AF, a przy ustawianiu ostrosci wspiera sie takze informacjami
z czujnika ekspozycji RGB. Generalnie trudno okreslic jak sie zachowa, najlepsza metoda jest popracowanie
na Auto Area w trybie S - wtedy po zalockowaniu podswietlaja sie na chwile uzyte czujniki - i nauczenie sie
czy tez raczej wyczucie jego zachowania.
Na pewno jesli czujnik ekspozycji wykryje cos w okolicach 'skin tones' to bedzie podpowiadal AF zeby tam
ustawic ostrosc, podobnie sprawdza sie przy kontrastowych obiektach na jasnym tle - ptak, samolot na tle
nieba - eliminuje to potrzebe przestawiania punktow AF i mozna liczyc, ze AF zlapie nam ptaka/samolot
jesli ten bedzie znajdowal sie w zakresie punktu czujnika AF. Im bardziej charakterystyczny wyrozniajacy
sie motyw, tym dziala lepiej.
Na pewno nie zaczynaj nauki auto area od trybu ciaglego, ale naucz sie jak sie zachowuje w single
i wtedy probuj bawic sie w nim w trybie ciaglym.
Michał Jędrak
19-03-2009, 00:19
No pogłówkuję, chociaż jakby ktoś miał więcej informacji, to chętnie poczytam. Po prostu mam rozbieganego syna i chcę trochę pójść na łatwiznę z tym trzecim trybem, bo drugi za nim nie nadąża. O trybie AF-Single nie ma co marzyć :-)
MikkiMix
19-03-2009, 18:05
A na jakim szkle działasz, tak z ciekawości zapytam?
Michał Jędrak
19-03-2009, 19:03
głównie: 24-70/2.8, 80-200/2.8, 85/1.8
gdzies czytalem ze toto reaguje na odleglosc, wybierajac najblizszy punkt. testowane na dziecku, nie bardzo dzialalo.
Ja zrezygnowałem z tego trybu w chwili, kiedy na imprezie ostrzył zamiast na postacie za stołem, to na to, co na stole (np. kieliszek, butelka), pomimo, że postacie wypełniały większość kadru, a kieliszek/butelka były tylko niewielkim szczegółem stojącym na stole. Z uporem maniaka D700 ostrzył na ten szczegół na pierwszym planie. Zatem prawdopodobnie priorytet odległości ma dla tego trybu duże znaczenie.
messer - bo pic mu sie chcialo i sugerowal ;)
Pawel Pawlak
19-03-2009, 23:20
ten ostatni tryb z tego co pamiętam, ma priorytet pierwszego planu. Ja używam go do np. ptaków w locie - wiadoko że ostrość będzie tam gdzie ma być a nie np. na tle. W czasie imprez weselnych wykorzystywałem go fotografowania par za pomocą 12-24 na d300 działało świetnie.
Na pewno w pewnych sytuacjach jest przydatny. I na pewno trzeba go wyczuć - nie można zaufać na 100% w jego proroctwa pod względem "co wybrać na ostro".
Po dłuższym obcowaniu w różnych warunkach (street/wnętrza/architektura/landszaft/portret) może być pomocny.
Ja bym to tak powiedział:
Użyj tego trybu tam, gdzie fotografowana scena jest stosunkowo statyczna, pierwszy plan jest tym, który chcesz mieć ostry, fotografowany obiekt zmienia pozycję względem krawędzi kadru pomiędzy ujęciami, a nie ma czasu na ręczne zmiany punktów AF lub inne pomysły z przekadrowywaniem.
Wtedy sprawdza się bardzo dobrze.
Piszę o trybie AF-S.
Prz AF-C to ja zupełnie nie wiem jak to działa :) Ciężko zauważyć wręcz. Dla mnie - jeśli AF-C to tylko ze zgóry zdefiniowaną ilością pól w grupie.