PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa SB-900 (Błyski)

MyfutureD90
18-03-2009, 19:18
Cześć,
Mam pytanie, a mianowicie, kupiłem Lampę Nikon SB-900 (z aparatem D90) i mam problem tzn. lampa jest w 100% sprawna tylko, że nie wiem jak wyłączyć "emisję błysków próbnych". Jak chcę zrobić zdjęcie, to za każdym razem lampa błyska kilka razy (trzy, albo cztery) i dopiero potem jest właściwy błysk. A mi chodzi głównie o to żeby przy zrobieniu zdjęcia był tylko "Jeden błysk". Męczę się z tym, czytam instrukcję cały czas, ale nie mogę się z tą opcją uporać.

Więc, chciałbym abyście napisali mi na tym forum jaką opcję muszę przestawić(włączyć lub wyłączyć), aby przy zrobieniu zdjęcia był tylko jeden Błysk(główny).

Ps. Z góry dziękuję. :) Pozdrawiam wszystkich użytkowników.

adamski1971
18-03-2009, 19:33
Czy przypadkiem nie jest to włączona opcja "redukcja czerwonych oczu"????

tomaszt81
18-03-2009, 19:47
to przy wlasnie wlaczonej redukcji blyska kilka razy, lub przy blysku strobokopowym, lub przy zdjeciach seryjnych. Przedblysk badz blysk modelujacy wyzwala sie przez wcisniecie palacego sie na czerwono przycisku z lampy, albo przyciskiem w aparacie, tym ktorym podglada sie glebie ostrosci :)

MyfutureD90
18-03-2009, 20:04
Redukcja czerwonych oczu jest wyłączona i nadal tak samo.

tomaszt81
18-03-2009, 20:11
moze masz wlaczone zdjecia seryjne....

MyfutureD90
18-03-2009, 20:30
Okej, dziękuję za posty. Już wszystko jest elegancko. Tak jak chciałem. :)

tomaszt81
18-03-2009, 20:42
to chociaz napisz co bylo, przda sie dla tych, ktorzy beda miec ten sam problem i na pewno pierwsze co zrobia to przeszukiwanie forum ;)

kornikbp
19-03-2009, 21:31
pewnie kolega miał włączony TTL a chodziło o jednokrotny błysk w trybie manualnym?

Jasiek
20-03-2009, 21:53
A czy w trybie TTL można te przedbłyski wyłączyć czy są to błyski pomiarowe i muszą występować ? SB-900 mam od tygodnia więc jeszcze jej nie rozpracowałem do końca.

Jachu
21-03-2009, 12:45
A czy w trybie TTL można te przedbłyski wyłączyć czy są to błyski pomiarowe i muszą występować ? SB-900 mam od tygodnia więc jeszcze jej nie rozpracowałem do końca.

Możesz wyzwolić wcześniej błysk pomiarowy (zablokować pomiar błysku) i wtedy przedbłysków nie będzie, przydatne jak robisz zdjęcie z tego samego miejsca.

iTTL na tym polega że wysyłą przedbłyski więc wyłączyć na stałe nie da się. Jak coś to tryb M :)

tomycki
24-03-2009, 23:02
A czy lampa sb-900 może sama w sobie jako jedyna dodatkowa działać bezprzewodowo?
tzn. czy wbudowana lampa w aparacie może swoim błyskiem zainicjować błysk lampy sb-900?
Jeśli tak to do jakiej odległości to działa i pod jakim kątem trzeba ustawić sb-900 aby odebrała sygnał?
Przoszę o pomoc

Jacek_Z
25-03-2009, 02:05
tzn. czy wbudowana lampa w aparacie może swoim błyskiem zainicjować błysk lampy sb-900?
Zależy od body. Jaki masz aparat?

wracając do przebłysków - nie ma ich tylko w trybie M. Blokada błysku - przedbłyski są, ale odstęp od przedbłysków do błysku właściwego jest tak duży jak ty chcesz :-D

tomycki
25-03-2009, 20:18
dopiero przymierzam się do d-700
Jestem w trakcie przemyśleń co mi potrzebne, więc chcę wiedzieć co mnie czeka jak kupię, aby potem nie było niespodzianek.
Do tej pory używałem systemu minolty i tam ta funkcja działała mniej więcej tak:
1. włączasz aparat; 2. wsuwasz lampę zewnętrzną do sanek, włączasz ją i ustawiasz parametry w lampie i w body; 3. zdejmujesz lampę, ustawiasz ją w zasięgu około max 5-6 metrów od body i pstrykasz; 4. błysk z body wyzwala błysk w lampie zewnętrznej i masz fotkę oświetloną z dwóch źródeł światła, przy czym oczywiście lampa zewn. odpowiedzialna jest za 80-90% światła.

Jacek_Z
25-03-2009, 21:38
wbudowana w D700 może sterować nawet wieloma lampami zewnętrznymi.
Postępowanie w nikonie jest odmienne od tego z Sony.
2. lampa nie jest ustawiana na body, a wtedy gdy jest odczepiona
4. proporcje mocy sa takie jakie ty chcesz. Może byc i 0% do 100%, może być każde inne ustawienie, jak sie chce. Ustawia się to w EV, nie w %.

tomycki
25-03-2009, 21:56
Serdeczne dzięki!!!
Procedurę w minolcie opisałem w bardzo uproszczony sposób bo już nie mam tego sprzętu i dokładnie nie pamiętam, ale to już historia...
Teraz przede mną spore wydatki.
Na początek zafunduje sobie jednak tylko same body.
Całe szczęście że szkło już mam myślę że będzie wystarczająco jasne 35-70; f2,8 (zdjęcia w szkole a więc pomieszczenie zamknięte)
popstrykam jakiś czas na pewno do końca roku szkolnego i zobaczę czy wbudowana lampa wystarczy