Zobacz pełną wersję : Tani zestaw do makro (adapter, pierścień...)
maserati5
18-03-2009, 17:09
Temat pewnie już poruszany setki razy, ale szukam czegoś bardziej sprecyzowanego.
Moje pytania:
1. ADAPTER ODWROTNEGO MOCOWANIA: mam kita 18-55 jaki adapter do tego podpiąć no i czy warto, czy można uzyskać przez odwrotne mocowanie tego obiektywu jakieś sensowne powiększenie (może jakieś przykładowe fotki)
2. PIERŚCIEŃ ODWROTNEGO MOCOWANIA: czym się różni od adaptera
3. CZY ADAPTEREM LUB PIERŚCIENIEM POŁĄCZĘ 18-55 I TELE 75 - 300 I CZY TO DA JAKIŚ EFEKT
4. OBIEKTYWY NA M42: np Helios+ kitowski 18-55 czy taki zestaw da rade
Może lepiej użyć innych bajerów (oczywiście prócz szkieł za 1000zł) do zdjęć makro
Pomocy....
no jeśli masz budżet do 1000 zł to spokojnie używane szkiełko makro dasz radę nabyć. I to będzie najlepsze rozwiązanie.
maserati5
18-03-2009, 22:42
Jeśli miałbym taki budżet to już dawno zaglądał bym robaczkom głęboko w oczy. Mi chodzi raczej o coś tańszego (m42, adaptery...) a zarazem dające fajne rezultaty
Ja do makro używam Helios 44-2 + pierścienie makro M42 + przejściówka F-M42. Do 100 zł można się zamknąć.
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=651610&postcount=6
maserati5
18-03-2009, 22:56
A helios i adapter odwrotnego mocowania do Nikona d60 daje dobre powiększenie? Może jakieś sample.
Remoolus
03-04-2009, 13:35
2. PIERŚCIEŃ ODWROTNEGO MOCOWANIA: czym się różni od adaptera
3. CZY ADAPTEREM LUB PIERŚCIENIEM POŁĄCZĘ 18-55 I TELE 75 - 300 I CZY TO DA JAKIŚ EFEKT
ad2. Pierścień łączy dwa obiektywy - skręcasz je przednimi szkłami. Adapter mocujesz bezpośrednio na bagnet, a do niego przykręcasz obiektyw w pozycji odwróconej.
ad.3 Próbowałem połączyć 18-70 i 70-300. Porażka. Winieta taka, że tylko centrum kadru widać :)
Zacznijmy od tego że obiektywy typu G nie nadają się do montażu odwrotnego gdyż nie mają pierścienia przysłony( a jak chcesz łączyć obiektywy to o tej samej średnicy lub bardzo podobnej).
Do macro najlepsze są stałki. 50mm jest super- do tego pierścienie 50mm i już masz skalę 1:1 jak obiektywach macro za 2K zł.
Masz Heliosa to go wykorzystaj. Kup pierścienie macro na m42. I szukaj odpowiedniej skali odwzorowania.
Chcesz zamontować odwrotnie obiektyw, spoko wystarczy że zakupisz odpowiednią redukcję Nikon/52mm (bo heliosy z regóły taki mają gwint filtra)
Albo dokup drugiego heliosa i połącz je ze sobą przez adapter 52mm/52mm. Zawsze odwrócony obiektyw musi być jaśniejszy i otwarty na full. Ostrość ustawiasz przez ustawianie odległości od fotografowanego obiektu.
Powodzenia w testach.