Zobacz pełną wersję : czujniki AF w D70 gdzie???
mam podejrzenie ze mam zasyfione czujnieki AF i prze to mam problemy z ostrzeniem
czy ktos moze powiedziec gdzie one sie znajduja ???
Czujniki AF są pod lustrem. Zdejmij obiektyw, podnieś (delikatnie!) lusterko. Przy podnoszeniu zobaczysz, że od spodu składa się mniejsze lusterko - ono właśnie odbija światło do czujników AF. A same czujniki są na dolnej ściance komory w niewielkim wgłębieniu, bardziej z tyłu (blisko migawki).
Czujniki AF są pod lustrem. Zdejmij obiektyw, podnieś (delikatnie!) lusterko.
Nie ręcznie !!! od tego jest funkcja w menu (to samo co do czyszczenia matrycy)
Rozumiem że to małe lusterko normalnie jest za dużym lustrem?
A w jaki sposób aparat ostrzy bez podnoszenia lustra?
Bo duże lustro przepuszcza trochę światła ;) (tak gdzieś słyszałem)
A czemu nie? Podnosiłem już nie raz. Tylko trzeba to zrobić z wyczuciem i tak żeby nie dotknąć lustra. Jeśli ktoś się boi, że może coś uszkodzić, to faktycznie lepiej użyć funkcji z menu.
Lustro jest półprzepuszczalne, widać to jeśli zajrzy się do komory lustra kiedy aparat jest ustaiony pod odpowiednim kątem do światła.
A czemu nie? Podnosiłem już nie raz. Tylko trzeba to zrobić z wyczuciem i tak żeby nie dotknąć lustra. Jeśli ktoś się boi, że może coś uszkodzić, to faktycznie lepiej użyć funkcji z menu.
Twój aparat twoje ryzyko. Ale ktoś potem może mieć do ciebie pretensje jak uszkodzi swój.
Moje lustro się zawiesza jeszcze niesty nic z tym nie zrobiłem aparat jedzie co prawda na serwis ale żeczywiści jest małe lusterko kture bardzo łatwo zakużyć lub mogą się dostać paprachy więc nie radze samemu nic kombinować bo bedzie szalał AF i bedziesz miał jeszcze wiekrze problemy jeśli ci sie by udało spradzić czy nie masz paprachów beż brudzenia to powinieneś znaleźć przyczyne nieostrzenia, oczywiście przyczyną mogą być paprochy na małym lusterku. Ale jak napisał
Piotr_, Twój aparat twoje ryzyko.
Ok, w takim razie disklajmer: Nie odpowiadam za żadne szkody wyrządzone swojemu sprzętowi wskutek stosowania moich rad (zwłaszcza tych niebezpiecznych).