PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Słów kilka w punktach, do miłośników fotografii krajobrazu

lechupe
18-03-2009, 11:14
Ponieważ wyszło już pierwsze słonko i za chwilę na forum zaroi się od wiosennych landszaftów,
we własnym interesie obrony poczucia estetyki i może też odrobinę z pożytkiem dla innych,
kilka punktów do przemyśleń, ZANIM zrobi się zdjęcie.

1. Pytanie co chciało się na zdjęciu pokazać, jest fundamentalne.
Jeżeli nie do końca wiemy co – nigdy tego nie pokażemy. Im bardziej szczegółowa odpowiedź, tym bardziej
ukierunkowuje nas ona na zastosowanie właściwych środków do podkreślenia tematu.
Przykładowo, jeżeli powiemy, że interesuje nas las na horyzoncie – nie przybliży nas to do właściwego jego
sfotografowania.
Jeżeli zaś powiemy, ze interesują nas np. rytmy zielonych drzew, kontrastujące z rudymi krzewami leszczyn,
wówczas zawężamy pole poszukiwań i możemy się skupić na jak najlepszym oddaniu tego co chcemy.

2. Wbijmy sobie do głowy, że podobnie jak nie każda kobieta może być modelką,
tak nie każdy krajobraz jest fotogeniczny. Trzeba naprawdę talentu na miarę gigantów fotografii,
żeby z pospolitej kałuży, drogi i wierzby zrobić artystyczne arcydzieło.
Pamiętajmy starą prawdę, że ludzkie oko widzi inaczej niż obiektyw.
Poza tym, ludzie odbierają obraz jako składnik wielu wrażeń – zapachu, odgłosów, emocji…
Aparat rejestruje jedynie obraz.

3. Zadbajmy o to, żeby nasz krajobraz był atrakcyjny.
Dobrych zdjęć krajobrazowych na ogół nie robi się na spacerze z psem, chyba,
że mieszka się u podnóża Mont Everestu.
Tematu zdjęcia należy poszukać, czasem długo. Należy się doń przygotować.
Należy sprawdzić co w tym temacie nas szczególnie kręci (patrz punkt 1) i postarać się znaleźć taki moment dnia
(lub nocy) kiedy to, co chcemy wyrazić, wygląda najkorzystniej.

4. Powyższe nie oznacza oczywiście, że właściwe krajobrazy istnieją jedynie w górach czy nad morzem.
Istnieją nawet (przepraszam mieszkańców) w Piotrkowie Trybunalskim.
Dowcip polega na tym, żeby je znaleźć

5. Postarajmy się o unikanie tematów ogranych do bólu, pospolitych i nudnych.
Zdaję sobie sprawę, ze każdy chce mieć samotne drzewo na polu na tle zachodu słońca,
rozmyty na długim czasie wodospad czy pole rzepaku. Nie ma w tym nic złego.
Jeżeli jednak prezentujemy swoje prace, bądźmy ambitni i nie rzucajmy bezmyślnie na forum, tego co mamy
akurat na karcie.
Lepiej mniej a dobrze, niż dużo i słabo.

6. Świadoma fotografia krajobrazu to coś zupełnie innego niż wypróbowywanie nowo nabytego sprzętu.
Unikajmy zatem publikacji zdjęć zrobionych jako „test nowego szkiełka” czy „nowej puszki”.
Zamieśćmy zdjęcia wykonane już po dogłębnym poznaniu możliwości technicznych naszych zabawek.
Dla jasności – poznawanie sprzętu trwa z reguły dłużej niż 24 godziny.

7. Zakonotujmy sobie, że najważniejszy jest temat zdjęcia, a nie sposób w jaki go wyrażamy.
Nie prezentujmy zdjęć zrobionych jako „próba BW”, czy „test moich możliwości w operowaniu Psem”.
Konwersja do BW, winieta, czy inne cuda, są tylko i wyłącznie środkiem do podkreślenia walorów tematu zdjęcia
i same w sobie nie powinny być w centrum zainteresowania.
Jeżeli są – najczęściej zdjęcie jest nieudane.

8. Robiąc zdjęcie, pamiętajmy o podstawowych regułach kompozycji.
A jeżeli ich nie znamy – zadajmy sobie trud poczytania ogólnie dostępnych materiałów na jej temat.
Nie dzielmy z uporem maniaka zdjęcia na pół (np. linią horyzontu), nie grupujmy zbyt wielu elementów po jednej
stronie fotografii, pamiętajmy o mocnych punktach, nie nadużywajmy kadrów symetrycznych.

9. Łamanie powszechnie utartych reguł udaje się na ogół tym, którzy doskonale znają te reguły.
Ponadto te odstępstwo też podlega pewnej regule – mianowicie łamiemy zasady tam,
gdzie jest to uzasadnione dla maksymalnego podkreślenia ekspresji zdjęcia.

10. Najlepsze ujęcia, to ujęcia proste. Kadry na których gra tylko kilka elementów,
będą łatwiejsze w odbiorze niż te, gdzie panuje chaos.
Chaos oczywiście tez może być tematem świetnego zdjęcia, najważniejsze jednak, żeby ująć go w sposób prosty.

11. W ogólności krajobraz wyrażamy poprzez cztery cechy: przestrzeń (wieloplanowość), światło,
kolor i szczegół.
Im więcej z każdej uda nam się oddać na fotografii, tym będzie ona lepsza.
Jeżeli świadomie rezygnujemy z jakiejś (np. z ujęcia dalszych planów),
musimy się postarać, żeby pozostałe – swoją wyrazistością – kompensowały jej brak.

12. Patrzmy na zdjęcie jako całość. Cóż z tego, że udało nam się uchwycić dramatyczne niebo,
skoro np. reszta zdjęcia jest nieatrakcyjna, a szczegóły mało widoczne.

13. Pamiętajmy, że pomiędzy surową fotografią z karty a zaawansowanym fotomontażem, istnieje ogromna
przestrzeń post-processingu (obróbki), wyznaczana naszą kreatywnością.
Bądźmy rozważni w stosowaniu agresywnej ingerencji (punkt 8), ale postarajmy się o podanie widzom gotowego „produktu fotograficznego” w jak najlepszy sposób.

14. Kalibrujmy swoje zdjęcia poprzez ciągłe przyrównywanie do najlepszych.
Miejmy ambicję raczej tworzyć arcydzieła, niż poprawne rzemiosło, ponieważ tylko wysoka poprzeczka jest warunkiem rozwoju.
Oczywiście nie każdy będzie Anselem Adamsem, ale przynajmniej będziemy mieli świadomość,
że próbowaliśmy.

15. Krajobraz wbrew pozorom jest bardzo wymagającą dziedziną fotografii.
Niech nas nie zmyli, że jest on też jedną z najczęściej uprawianych.
Bądźmy wyjątkowo wymagający wobec swoich zdjęć, nie zasłaniajmy się brakiem warsztatu, początkami fotografii, pierwszą lustrzanką…
Forum nie jest jedynym źródłem wiedzy fotograficznej i raczej nie powinno być pierwszym źródłem.

Publikujmy wspaniałe zdjęcia, kiedy uznamy, że jesteśmy na to gotowi.
Czego sobie i państwu życzę.

PS. Powyższe punkty rzecz jasna nie wyczerpują wielu aspektów istotnych przy fotografii pejzażowej.
Jeżeli ktoś ma chęć dopisać cos szczególnie ważnego, a pominiętego, zapraszam

Nemeth
18-03-2009, 11:22
Niech to ktoś przyklei!

harb
18-03-2009, 11:28
nic dodać - podsumowałes dokładnie i rzetelnie
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/02/k020-1.gif
źródło (http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/k020.gif)

sote
18-03-2009, 11:39
pieknie napisane :)
przeczytam to sobie jeszcze kilka razy i mam nadzieje ze uda mi to realizowac.

kronos28
18-03-2009, 11:40

o wypraszam sobie... 90% moich zdjęć powstaje podczas wypraw z psem... (zaznaczam, że nie jestem z miasta i dla mnie spacer to SPACER a nie 10min. sprint z pieskiem po chodniczku aby "załatwił co do niego należy" ;) - czytaj: może trwać nawet i cały dzień...). Nie lubie sam robić zdjęc i chodzić w plener...

;)

Ale Mount Everest by sie przydała...

Marcin T
18-03-2009, 12:17
Święta prawda w szesnastu przykazaniach.
Całość w zasadzie można zawrzeć w pigułce o brzmieniu:

...szanuj to forum...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/p030-1.gif
źródło (http://www.cosgan.de/images/smilie/boese/p030.gif)

pebees
18-03-2009, 13:27

o wypraszam sobie... 90% moich zdjęć powstaje podczas wypraw z psem...
Ale lechupe pisał o dobrych zdjęciach i pozwolił na wyjątki ... :)

Fremen
18-03-2009, 15:01
Przeczytałem, przemyślałem i zapewne jeszcze nie raz to uczynię. Bardzo wartościowy tekst.
Dzięki lechupe!

borubar
18-03-2009, 16:55
Świetny tekst.
Punkt 9 - pamiętam, że coś podobnego powiedział kiedyś Starowieyski.

Szuwar
20-03-2009, 18:28
To powinno pojawiać się jako ostrzeżenie przy wklejaniu zdjęcia.

Bo trzeba przyznać - strach czasami zaglądać :-D

gladar
21-03-2009, 20:48
Cenne i mądre uwagi..
Jednak czy to forum jest tylko dla elit ???
Czy ma ono byc fotograficznym Asgardem ???
A gdzie mają publikowac swoje fotki początkujący, którzy pragna aby ich nieporadne jeszcze i niedoskonale twory zostały ocenione i poprawione...
Moze stworzyc forum w którym publikowac swoje dzieła będą mogli tylko ci którzy uzyskaja minimalny ranking ???
A reszta plebsu znajdzie sie w "Izbie Gmin" - podforum.
Ilu "Janków Muzykantów" zniechęconych takim przyjęciem odrzuci na zawsze skrzypki ???:)

Marcin T
21-03-2009, 21:39
Przesadzasz;).
Po prostu chodzi o odrobinę samokrytyki i tyle.

fumio
22-03-2009, 12:21
Chaos oczywiście tez może być tematem świetnego zdjęcia, najważniejsze jednak, żeby ująć go w sposób prosty

Podoba mi sie tekst o chaosie ;-) ujac go w sposob prosty??
Hmmmm ..

Ale calosc bardzo dobra. Wlasnie zapisalem sobie na dysku.
Dzieki.

Pozdrawiam.

swiatlo
26-03-2009, 06:59
Dodam - nie fotografujemy tego co widzimy, ale to co chcemy widzieć. Cała kompozycja, obróbka, styl, wszystko służy nie aby pokazać rzeczywistość jaka była, ale aby pokazać to co my byśmy chcieli widzieć.
Jak zrobisz zdjęcie na zasadzie pokazania rzeczywistości jaka była, to podaruj sobie - wyjdzie zdjęcie wyprane i nudne. Szkoda czasu i internetu.
Pamiętaj - pokaż swoją wyobraźnię, a nie rzeczywistość.

Robson_87
28-03-2009, 20:19
Bardzo wartosciowy tekst, ja patrzac na siebie krytycznym wzrokiem to nie zrobilem ostatnio zadnego fajnego zdjecia.

dogma
31-03-2009, 16:38
Robson_97 przykro mi hehe :) tekst bardzo fajnie napisany... proponuje takie dzielo napisac o portretach i makrofotografii :)

jacoslavgth
09-04-2009, 16:04
Dodam - nie fotografujemy tego co widzimy, ale to co chcemy widzieć. Cała kompozycja, obróbka, styl, wszystko służy nie aby pokazać rzeczywistość jaka była, ale aby pokazać to co my byśmy chcieli widzieć.
Jak zrobisz zdjęcie na zasadzie pokazania rzeczywistości jaka była, to podaruj sobie - wyjdzie zdjęcie wyprane i nudne. Szkoda czasu i internetu.
Pamiętaj - pokaż swoją wyobraźnię, a nie rzeczywistość.

w pełni sie zgadzam :)

pike
21-04-2009, 01:16
Zakonotujmy sobie, że najważniejszy jest temat zdjęcia, a nie sposób w jaki go wyrażamy.

Jak tak, to po co cała reszta? :)

lechupe
21-04-2009, 17:01
Zakonotujmy sobie, że najważniejszy jest temat zdjęcia, a nie sposób w jaki go wyrażamy.

Jak tak, to po co cała reszta? :)

Myślę, że wazny jest i temat i sposób jego wyrażenia.
Przykładowo, jezeli (niewątpliwie atrakcyjny motyw) nagą Claudię Schiffer sfotografować w ciemna noc, niedoświetlając o 4ev i dodając ciemna winietę, to zdjecie bedzie gorzej odbierane, niz przyzwoita, dobrze naświetlona rozkładówka w Playboyu...;-)

swiatlo
21-04-2009, 17:12
Myślę, że wazny jest i temat i sposób jego wyrażenia.
Przykładowo, jezeli (niewątpliwie atrakcyjny motyw) nagą Claudię Schiffer sfotografować w ciemna noc, niedoświetlając o 4ev i dodając ciemna winietę, to zdjecie bedzie gorzej odbierane, niz przyzwoita, dobrze naświetlona rozkładówka w Playboyu...;-)

Jak złapię nagą Claudię Schiffer w ciemną noc niedoświetlając o 4ev, to nawet jak dodam ciemną winietę, to i tak zarobię więcej niż na rozkładówce w Playboyu...!

lechupe
21-04-2009, 20:42
Jak złapię nagą Claudię Schiffer w ciemną noc niedoświetlając o 4ev, to nawet jak dodam ciemną winietę, to i tak zarobię więcej niż na rozkładówce w Playboyu...!

A to juz inna sprawa.
Nic tylko rozpocząć poszukiwania :-)

aasia1983
29-04-2009, 17:08
przeczytane, zapamiętane :)
może dlatego nie wklejałam żadnych swoich fotek, bo żadna nie wydaje mi się wystarczająco dobra, a nie zależy mi na wklejaniu pierwszej z brzegu, żeby się tylko "pokazać"...
pozdrawiam- Asia

NBA
24-05-2009, 20:25
Dobre... Nic dodać nic ująć...

Piotr_ek
25-05-2009, 11:05
14. Kalibrujmy swoje zdjęcia poprzez ciągłe przyrównywanie do najlepszych.

lechupe - oczywiście masz rację, że powinno się ciągle podnosić sobie samemu poprzeczkę i tym samym brnąć do przodu. Ale powiedz Ty mnie skąd młody adept fotografii ma wiedzieć, które zdjęcie jest dobre a które najlepsze ?

lechupe
25-05-2009, 14:48
lechupe - oczywiście masz rację, że powinno się ciągle podnosić sobie samemu poprzeczkę i tym samym brnąć do przodu. Ale powiedz Ty mnie skąd młody adept fotografii ma wiedzieć, które zdjęcie jest dobre a które najlepsze ?

To jest dokładnie tak jak z prawdziwą miłością...
Tu nie ma wahań...w zasadzie ja kocham, no ale...;-) W pewnym momencie po prostu BANG :-)

Podobnie jest ze zdjeciami. Jezeli opada ci kopara na widok jakiegos, to znaczy ze jest dobre. I wcale nie ma znaczenia czy to fotografia Edwarda Westona, czy jakiegoś anonimowego usera na forum nikona.

A jezeli opada ci kopara i mowisz - kurcze, wlasnie take miałem zrobic...to te jest własnie najlepsze ;-)

ps. No oczywiscie zawsze jest ryzyko, ze danemu petentowi kopara opada pernamentnie, niezaleznie od tego co ogląda. Ale wtedy pozostałych 14 punktów i tak nie zrozumie...;-)

borregaard
25-05-2009, 15:01
Ciężko będzie znależć taki wzorzec,na którego widok wszystkim,bez wyjątku, szczena opadnie..:wink:

lechupe
25-05-2009, 15:44
Ciężko będzie znależć taki wzorzec,na którego widok wszystkim,bez wyjątku, szczena opadnie..:wink:

alez oczywiscie to jest niemozliwe...
zwróć uwage jednak na analogie powyżej...
Przeciez nawet w Pameli Anderson nie wszyscy byli zakochani (nawet pierwszą miłością...)

borregaard
25-05-2009, 16:19
Przeciez nawet w Pameli Anderson nie wszyscy byli zakochani (nawet pierwszą miłością...)
To ,akurat,wcale mnie nie dziwi,ale może ja mam gust spaczony....:wink: :-D

swiatlo
25-05-2009, 16:21

Nienawidzę ogromnych c...ów ani prowokującego typu urody, więc Pamela nigdy mi się nie podobała. Nawet za młodu.
Tak więc widać nie ma obiektywnych kryteriów na nic...

czarekk
29-05-2009, 19:47
no po tym tekście to chyba nigdy nie odważę się wstawić zdjęcia. może ktoś poda linki do porad o fotografii krajobrazu. Sprawdzone i dobre teksty

Pozdrawiam
Czarek

Pyzik
31-05-2009, 22:43
no po tym tekście to chyba nigdy nie odważę się wstawić zdjęcia. może ktoś poda linki do porad o fotografii krajobrazu. Sprawdzone i dobre teksty

Pozdrawiam
Czarek

No bez przesady. Te zasady są właśnie po to aby pomóc we wstawianiu zdjęć. :-)

Inna sprawa, że jedne są bardziej trafne inne mniej. Pod niektórymi podisałbym się obiema łapkami, pod innymi już tak nie do końca...

PS. Dopisałbym także:
Fotografujesz krajobrazy? Używaj zawsze statywu. I to nie po to by mieć nieporuszone zdjęcia, a po to by mieć czas na dokładne przemyślenie kadru, podczas kilku spojrzeń w wizjer i wprowadzenie ew. korekt, tak by twój początkowy zamysł został zawarty w kadrze i trafił do innych.

Pozdro,
Pyzik
http://www.dreamygallery.com

czarekk
01-06-2009, 16:40
Pyzik. Obejrzałem sobie twoją galerię. Zdjęcia bombowe. Zwierzęta jakim obiektywem robiłeś .
Pozdrawiam
czarek

swiatlo
01-06-2009, 17:57
Jako taki nudny pryk który siedzi i się mądrzy, to powiem jeszcze jedną mądrość.
Otóż ważne jest aby się nie wypalić. Fotografowanie ma obowiązek przynosić przyjemność. To nie konkurs, to nie popisywanie się, to nie udowadnianie niczego nikomu, to nie jakaś szkoła z belframi i klasówkami.
To po prostu przyjemność. Przyjemność obcowania z lasem, ze spokojem, z zapachem żywicy i podmuchem wiatru. To oddech wolności, to nauka respektu do ciszy i do natury.
Fotografować tylko wtedy jak masz na to ochotę. Nie przymuszać się, nie wychodzić w plener tylko dlatego bo taki przymus, bo galerie czekają.
Fotografować w swoim własnym tempie, w swoim własnym rytmie. I najlepiej samemu. Z dala od zorganizowanych wypadów i zbiorczych plenerów.

To na tyle jeśli chodzi o chińskie mądrości ludowe....

lechupe
01-06-2009, 18:56
No bez przesady. Te zasady są właśnie po to aby pomóc we wstawianiu zdjęć. :-)

Inna sprawa, że jedne są bardziej trafne inne mniej. Pod niektórymi podisałbym się obiema łapkami, pod innymi już tak nie do końca...

..

które uwazasz za nietrafne / mniej trafne ?

jacek dr
01-06-2009, 21:21
Jako taki nudny pryk który siedzi i się mądrzy, to powiem jeszcze jedną mądrość.
Otóż ważne jest aby się nie wypalić. Fotografowanie ma obowiązek przynosić przyjemność. To nie konkurs, to nie popisywanie się, to nie udowadnianie niczego nikomu, to nie jakaś szkoła z belframi i klasówkami.
To po prostu przyjemność. Przyjemność obcowania z lasem, ze spokojem, z zapachem żywicy i podmuchem wiatru. To oddech wolności, to nauka respektu do ciszy i do natury.
Fotografować tylko wtedy jak masz na to ochotę. Nie przymuszać się, nie wychodzić w plener tylko dlatego bo taki przymus, bo galerie czekają.
Fotografować w swoim własnym tempie, w swoim własnym rytmie. I najlepiej samemu. Z dala od zorganizowanych wypadów i zbiorczych plenerów.

To na tyle jeśli chodzi o chińskie mądrości ludowe....

Nie chce kadzic ,ale jest dla mnie sentencja fotografi,a najważniejsze -PRZYJEMNOŚC,PRZYJEMNOŚC .
Dziekuje za przypomnienie i pozdrawiam autora.

Pyzik
01-06-2009, 22:29
które uwazasz za nietrafne / mniej trafne ?

"7. Zakonotujmy sobie, że najważniejszy jest temat zdjęcia, a nie sposób w jaki go wyrażamy.
Nie prezentujmy zdjęć zrobionych jako „próba BW”, czy „test moich możliwości w operowaniu Psem”.
Konwersja do BW, winieta, czy inne cuda, są tylko i wyłącznie środkiem do podkreślenia walorów tematu zdjęcia
i same w sobie nie powinny być w centrum zainteresowania.
Jeżeli są – najczęściej zdjęcie jest nieudane."

Dla mnie ten punkt nie jest do końca wewnętrznie spójny. Bo pierwsze zdanie zostało IMHO nie potrzebie spłycone wyjaśnieniami poniżej. Sposób wyrażania to nie tylko postproces, ale IMHO przede wszystkim to w jaki sposób potrafimy ująć rzeczywistość w dwuwymiarowym kadrze poprzez pryzmat naszego subiektywnego postrzegania.

Dla mnie osobiście, jako fotografa krajobrazowego, temat fotografii jest sprawą drugorzędną. Mnie absolutnie na zdjeciach nie interesują tematy - drzewa, góry, zwierzęta rzeki, drogi, doliny, a sposób w jaki zostały przez fotografa pokazane.
Innymi słowy w fotografii interesuje mnie praktycznie wyłącznie punkt widzenia fotografa na dany temat zdjęcia, a nie temat sam w sobie. Tematy wolę oglądać bez pośrednictwa nikogo, na własne oczy. Fotografie natomiast oglądam by podziwiać czyjś subiektywny punkt widzenia.

Pozdro,
Pyzik

swiatlo
01-06-2009, 22:51
Innymi słowy w fotografii interesuje mnie praktycznie wyłącznie punkt widzenia fotografa na dany temat zdjęcia, a nie temat sam w sobie. Tematy wolę oglądać bez pośrednictwa nikogo, na własne oczy. Fotografie natomiast oglądam by podziwiać czyjś subiektywny punkt widzenia.

Niech to sobie zapamiętają ci wszyscy co to z uporem maniaka podkreślają w komentarzach do swoich zdjęć: "bo tak tam było".
Podsumuję: fotografia krajobrazowa to nie jest reporterka. Ona jest raczej bliższa kreatywnemu malarstwu.

lechupe
01-06-2009, 23:06
"7. Zakonotujmy sobie, że najważniejszy jest temat zdjęcia, a nie sposób w jaki go wyrażamy.
[...]

Dla mnie osobiście, jako fotografa krajobrazowego, temat fotografii jest sprawą drugorzędną. Mnie absolutnie na zdjeciach nie interesują tematy - drzewa, góry, zwierzęta rzeki, drogi, doliny, a sposób w jaki zostały przez fotografa pokazane.
I...

Rozumiem.
Ale tu moja intencja była nieco inna. Starałem sie zwrócic uwage na unikanie automatyzmu, mód i trendów w postprocesingu i stosowanie srodków obróbczych stosownie do tematu, czyli do tego co jest na zdjeciu i jaki był zamiar autora.

Przykładowo, nie do kazdego stogu siana na polu pasuje winieta i nie kazde samotne drzewo pod dramatycznym niebem musie byc koniecznie czarno-białe..

Oczywiscie siła rzeczy upraszczam to może zbyt mocno, ale starałem sie o skondensowany przekaz.

Natomiast ten punkt nie traktuje o wyższości realu nad wizja fotografa, poniewaz uwazam podobnie, ze w fotografii krajobrazowej dopuszczalne są daleko idące zabiegi przekształacające rzeczywistośc w wizję autora.

częsciowo traktuje o tym punkt 13

swiatlo
01-06-2009, 23:18
...nie kazde samotne drzewo pod dramatycznym niebem musie byc koniecznie czarno-białe..

Oświadczam że zobaczę jeszcze jedno czarno-białe samotne drzewo pod dramatycznym niebem na tym forum to publicznie popełnię harakiri albo seppuku.
Chociaż ostatnio chyba jest też wysyp dramatycznych plaż pod równie dramatycznym niebem. Ta sama koncepcja. Ale seppuku nie popełnię, bo bym musiał to już zrobić dzisiaj. Tak się po prostu asekuruję...

Pyzik
03-06-2009, 07:14
Natomiast ten punkt nie traktuje o wyższości realu nad wizja fotografa, poniewaz uwazam podobnie, ze w fotografii krajobrazowej dopuszczalne są daleko idące zabiegi przekształacające rzeczywistośc w wizję autora.

No coś w tym stylu. Z tym że np. ja, fotografując na slajdach, nie uznaję postprocesu jako metody na dorobienie zdjęciu przekazu - wartości dodanej. Tworzenie fotografii kończy się w moim przypadku na wyzwoleniu migawki. Albo takie zdjęcie jest dobre - ma w sobie swoją opowieść, która trafia do widzów, albo ląduje w koszu.

Jeśli np. dzięki ściemnieniu rogów kadru w PSie zdjęcie zyskuje swój jedyny sens i przekaz, to ja z góry dziękuję za taką fotografię. :-)

Pozdr.
Pyzik

lechupe
04-06-2009, 13:31
jasne.
To szkoła - powiedzmy - analogowo-konserwatywna, skłaniająca sie ku traktowaniu fotografii jako medium dokumentacyjnego.
Slajd, rzecz jasna, wymaga moze mniej postprocesu, nie mniej rozumiem twoją oszczędność w obróbce.
Tak czy inaczej i tak najwazniejsza powinna byc jakość materiału wejściowego.

Ja jednakze wyznaję aktualnie szkołę cyfrowo-artystyczną :-)
Sama fotografia jest dla mnie narzędziem do wykreowania obrazu .
Zatem w uproszczeniu, jezeli z byle jakiego zdjęcia zachodu słonca nad morzem, jestem w stane uzyskać w postprocessingu, zapierające dech w piersiach, osnieżone szczyty gór - efekt jest dla mnie jak najbardziej do przyjęcia.

Dopuszczam fotomontaże, kolaże, i wszelkie inne techniki ingerencji. W efekcie koncowym liczy sie jedynie - podoba sie, albo nie podoba.

Pyzik
04-06-2009, 19:08
jasne.
To szkoła - powiedzmy - analogowo-konserwatywna, skłaniająca sie ku traktowaniu fotografii jako medium dokumentacyjnego.

A to się właśnie przestaliśmy rozumieć. :-)

Mnie jakoś wystarczy slajd by kreować artystyczne wizje świata na podstawie rzeczywistości w oparciu o moją wyobraźnię, doświadczenie, subiektywizm.... Spójrz jakie "dokumenty" wiszą na mojej stronie. :-)

IMHO by stworzyć artystyczne zdjęcie krajobrazu, wystarczy mieć kapkę talentu, szczyptę fantazji, odrobinę wiedzy i spory worek samozaparcia w dążeniu do celu, by dostrzec, tam na miejscu, coś czego nikt inny dojrzeć nie potrafi, PS WCALE nie jest do tego IMHO potrzebny!

Ww. podejście jest dla mnie esencją krajobrazowej fotografii artystycznej. Postprocess - dzieła tworzone w oparciu o zdjęcia cyfrowe pozycjonuje już jako grafikę komputerową i do ich oceny, tudzież zainteresowania nimi, przykładam zupełnie inną (znacząco mniejszą) miarę.

Pozdr.
Pyzik

swiatlo
04-06-2009, 19:20
PS WCALE nie jest do tego IMHO potrzebny!

Spróbuj wziąć cyfrę, nawet bardzo dobrą cyfrę, i osiągnąć ten sam efekt samym aparatem bez PS-a.
Nie masz szansy.
Żyjesz w innym świecie. Masz świetne zdjęcia bo w slajdach osiągnąłeś swój szczyt. I bardzo dobrze.
Jednak cyfra w połączeniu z photoshopem daje większe możliwości. Pozwala Ci pójść o wiele dalej. Daje ci NEF-a który jako zdjęcie samo w sobie najczęsciej jest koszmarnym potworem, ale przy obróbce daje ci możliwości wejścia w całkowicie inny wymiar. Wymiar, który dla slajdu jest niedostępny. Slajdy są świetne, ale już nie wejdziesz wyżej ponad to gdzie już jesteś. Nie osiągniesz więcej poza tym co już osiągnąłeś. Już jesteś na swoim szczycie. Mówię o możliwościach technicznych, nie artystycznych czy kreatywnych.
W cyfrze nie masz tych ograniczeń. W cyfrze pod względem techniki wchodzisz do zupełnie innego kosmosu.

Pyzik
04-06-2009, 19:48
Żyjesz w innym świecie. Masz świetne zdjęcia bo w slajdach osiągnąłeś swój szczyt.

Slajdy są świetne, ale już nie wejdziesz wyżej ponad to gdzie już jesteś. Nie osiągniesz więcej poza tym co już osiągnąłeś. Już jesteś na swoim szczycie. Mówię o możliwościach technicznych, nie artystycznych czy kreatywnych.
W cyfrze nie masz tych ograniczeń. W cyfrze pod względem techniki wchodzisz do zupełnie innego kosmosu.

Chyba trochę psujemy wątek. Więc kilka krótkich zdań jedynie.... może by to wydzielić gdzieś...
Wszystko kręci się wokół różnicy poglądów i wybranej drogi - medium.

Światło, zapewniam cię, że ja dopiero zacząłem ledwo podchodzić pod górę, jeśli chodzi o slajdy. Jeszcze nie ma nawet mowy o poważnej wspinaczce, a co dopiero mówić o osiąganiu szczytów! :D

Właściwości slajdu nie są dla mnie żadnym hamulcem czy ograniczeniem, wręcz przeciwnie! Właśnie m.in. zdając sobie z nich sprawę, z czasem wciąż jestem coraz bardziej kreatywny w uwiecznaniu piekna pewnych, ulotnych chwil, tak by to co sobie wyobraziłem patrząc na określoną scenę, przelane na slajd trafiło do widzów w sposób jaki sobie zaplanowałem.

Zgadzamy się natomiast w jednym, że cyfra i związana z nią dość często już grafika komputerowa, to zupełnie inny świat. Kiedyś i na niego pewnie w moim życiu przyjdzie czas. Ale jeszcze nie teraz, oj nie teraz... gdy mając slajd w aparacie wciąż tyle nowych pomyłów i możliwości się kłębi... :-)

Pozdr.
Pyzik

andrzejb191066
29-07-2009, 15:09
Dobrze brzmi,postaram się do tego zastosować.

Seeker
12-10-2009, 08:57
"no po tym tekście to chyba nigdy nie odważę się wstawić zdjęcia. może ktoś poda linki do porad o fotografii krajobrazu. Sprawdzone i dobre teksty"

Prosze bardzo ;)

http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=64

Obejrzec, przeczytac, zrozumiec, zastosowac.
Powtarzac do osiagniecia pozadanego efektu.

mtu
03-11-2009, 17:10
Tekst fajny ale ten Piotrków Trybunalski.... :)

igusiek21
08-03-2010, 22:33
kurczatko!! itego szukalam.
dokladnie, inteligentnie, prosto!
dzieki wielkie

żółty
14-01-2012, 19:45
Taka sugestia. Jak tak patrze na niektóre zdjęcia wstawiane w tym dziale, przez nowych użytkowników... Proponowałbym zrobić coś takiego (jeśli się da) - nowy użytkownik przed wstawieniem pierwszego zdjęcia do działu krajobraz winien zapoznać się z tym tematem, a jeżeli tego jeszcze nie zrobił nie może wstawić zdjęcia (założyć nowego tematu) i wyświetla się stosowny komunikat o konieczności zapoznania się z tym tematem. Może przynajmniej część na początku "przejrzy na oczy", że samo kupno aparatu i zrobienie "jakiegośtam" zdjęcia nie wystarczy.

Rycerz
18-01-2012, 08:39
własciwie można by to uogólnić i umieścić w kazdym dziale na forum ;-) ;-)

Panerai
03-03-2013, 21:38
Dawno, dawno temu powinienem przeczytać ten tekst.

Greg77
26-09-2013, 18:15
Z tej strony taki właśnie żółtodziób,
Patrząc z innej perspektywy, może nowi użytkownicy forum, tacy jak ja, którzy wrzucają zdjęcia na forum liczą na budującą krytykę i pomóc od starych wyjadaczy?

Wstawiaj, krytyke uslyszysz na 100%, jak bedzie bajecznie to uslyszysz ochy i achy...;)

sqizzy
25-10-2014, 10:33
czy mógłbym prosić Was o artykuły, w których znajdę informacji jak poprawnie ustawiać opcje M w aparacie przy fotografii krajobrazów ? Jak wykonać zdjęcie aby większość kadru była ostra

PiotrekW
25-10-2014, 12:58
http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C4%99bia_ostro%C5%9Bci
http://www.fotografuj.pl/Article/Glebia_ostrosci_w_praktyce/id/35
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/glebia-ostrosci-fotograficzny-srodek-wyrazu
http://www.fotopolis.pl/n/375/glebia-ostrosci-co-to-jest/
reszta jest w google :)