Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] dawno temu w gorach
Wczoraj zastanawiałem się czy da się zrobić dobre BW ze zdjęcia cykniętego w samo południe.
Miałem spore problemy, wynik oceńcie sami.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.mpcreation.pl/jessus/dsc_5014small.jpg)
Wiem, że przy wyostrzaniu powstała obwódka z lewej przy drzewach. Zdjęcie obrabiałem wczoraj, a zauważyłem to dopiero dziś w robocie.
przeostrzone trochę , sam kadr bardzo fajny
Podoba mi się to zdjęcie. Nawet bardzo. Ma swój klimat.
Troszkę przeostrzone, ale to szczegół.
A im dłużej patrzę - tym coraz bardziej mi się podoba.
Mnie zatrzymuje na dłużej. I ciągnie ta droga za zakręt, oj ciągnie.......
Jakoś nie odczuwam, że pstryknięte w samo południe :) . To co mi jako jedyne lekko przeszkadza to choinki w ld :) .
borregaard
17-03-2009, 10:55
Jakoś nie odczuwam, że pstryknięte w samo południe :) . To co mi jako jedyne lekko przeszkadza to choinki w ld :) .
To chyba rzeczywiście musi być b.lekko ,bo w ld żadnych nie widzę...Chyba masz za duży monitor...
Złośliwiec :) . LG miało być za co Kulten uprzejmie przeprasza :mrgreen:.
Cieszę się, że się podoba. A miałem mieszane uczucia czy w ogóle wystawiać to zdjęcie.
Dobrze, że nie widać że pstryknięte w samo południe taki był cel obróbki.
Z ostrością widzę dopiero na tym monitorze, że pojechałem.
A co do choinek w LD to już występowałem także pewnie dlatego Andrzej nie widzi ;)
Marcin T
17-03-2009, 11:54
Podoba mi się taki kadr. Rzeczywiście z ostrością pojechałeś na maxa, może warto by selektywnie pomęczyć?
borregaard
17-03-2009, 12:10
A co do choinek w LD to już występowałem także pewnie dlatego Andrzej nie widzi
Przy okazji "poflekowałeś" dziury w asfalcie....fachowo zresztą :mrgreen:
Pablo 77
17-03-2009, 12:13
Ciekawy kadr.Ogólnie mi się podoba:)
Kadr mi się podoba, widok też.
Nie podoba mi się przeostrzenie i może zbyt duży kontrast trochę (zwłaszcza góra,śnieg -> niebo)
wojtek6308
17-03-2009, 16:33
I kadr i BW bardzo ładne :-D ostrość wydaje mi się, dodaje pewnej
świeżości temu zdjęciu, ... i aż tak bardzo nie razi.
Dzięki wszystkim za komentarze, co do przeostrzenia to zdaje sobie z niego sprawę choć selektywnie faktyczni można go dowalić, droga mz dzięki temu zyskała.
Co do silnego kontrastu to akurat zasługa silnego słońca, oryginalnie śnieg na górach było mocno przepalony.
pozdrawiam Jędrzej