PDA

Zobacz pełną wersję : Grip do D300/D700 - nie wiesz jaki? A ja wiem!

docxxx
16-03-2009, 21:04
Watkow nt. wyboru gripa do D300/D700 przewinelo sie (nie tylko na tym) forum od groma. Kazdy pytal, wrecz blagal, aby ktos mu poradzil jakiego gripa wybrac do swojej maszynki. Jedni polecali oryginalnego, drudzy pukali sie w czolo i mowili "po co tyle wydac za kawalek plastiku" - wybierz zamiennik! Na podium staly Alpha i Phottix. Delta przegrywala juz w przedbiegach. A MB-D10 firmy Nikon na szarym koncu, wrecz od kuchni wzial udzial w zawodach. Przyczyna niecheci do niego byla oczywiscie cena. Kazdy, a wsrod nich ja, grzmial, ze powinien byc zdyskwalikowany za kategorie wagowa. Byl po prostu "za ciezki" (= drogi). Czy aby na pewno?
3 lutego 2008 roku do swojego D300 kupilem gripa firmy Phottix. Ja rowniez czytalem watki na forum i ja tez mowilem "1000zl? Phiiiiii. Nie warto". Wybralem miedzy Alpha a Phottixem. Kupilem tego drugiego od firmy Foto-Monolit. Paczuszka przyszla, a w niej upragniony pionowy uchwyt. Otworzylem, przykrecilem i zlapalem. "No nareszcie" pomyslalem. W koncu moglem normalnie pracowac. Po przesiadce z D80 + MB-D80 na "golego" D300 od razu zawylem "musze miec gripa!". I teraz mam. Fajny, plastikowy, po prostu pyszny. Nawet nie zwracalem uwagi na to, ze po podlaczeniu mialem jakies bugi. A to nie moglem przegladac zdjec, a to czasami aparat sie zawieszal. Zdarzalo sie to rzadko. Tlumaczylem sobie "1/4 ceny oryginalna, a wiec znose to". I w sumie nawet mi to nie przeszkadzalo. W zupelnosci. Zapragnalem tez 8fps, wiec wlozylem do koszyczka 8 aku Eneloopy. Ci co pamietaja moj watek o nich wiedza, ze w koncu sie rozladowaly i mialem z nimi troszke problemow. W koncu doladowaly sie. Wsadzilem je spowrotem go koszyczka, a koszyczek do gripeczka (taki rym:). Zamykam, NORMALNIE przykrecam i... frrrrrrrrrrrrrr przekrecil sie! Co jest?! Kur... Przekrecila sie sruba! Co za g.... Co za g....! Krzyczalem. Pierwsza mysl w glowie to: 300zl wyrzucone w bloto. Moglem kupic oryginala. Nic to, zdarza sie. Ide do pokoju, przetrzepuje graty i wyciagam gwarancje z paragonem. Dzwonie do goscia (Foto-Monolit) i mowie co jest. Gosc byl lekko speszony, ale to pewnie przez to, ze dzwonilem w niedziele przed 9 rano. Tlumacze mu o o co chodzi, a on ze stoickim spokojem przyjmuje to i mowi, zebym wyslal. Ale fajnie, mysle. Wymieni,a najlepiej odda kase. Po kilku godzinach chyba w koncu do sprzedawcy dotarlo. Dzwoni i mowi, ze jak to jest uszkodzenie mechanicze, to Panie nie da rady, nie wymienimy. Jak to nie?! To co, kupuje sprzet z mysla "oby nie pekl"? Przeciez nie rzucalem nim, a zwyczajnie przykrecilem jak Bozia kazala. Dzisiaj sprzedawca przedzwonil do mnie jeszcze raz i podtrzymuje to, co mowil wczoraj. Ja mu tlumacze, ze nie mozna sie tlumaczyc "uszkodzenie mechaniczne", bo niby co, kupuje samochod, ale nie moge trzasnac drzwiami, bo odpadna? Kiedys kupilem zebatke do maszyny. Zalozylem, a tu wszystkie zeby sie powylamywaly! Wyciagnalem ja, pojechalem do goscia i od razu mi wymienil. Nie tlumaczyl sie "uszkodzenie mechaniczne". A jakie do cholery ma byc? Grip ma mi w reku zostac a sprzet na ziemi, zeby uwzglednili mi reklamacje? I tak gadka szmatka z gosciem. Przyznaje, mily byl, ale szedl w zaparte. Ja tez. Powiedzialem, ze wysle, aby sam zobaczyl. Zgodzil sie. Dzisiaj wyslalem paczka. Zobaczymy co powie.
A teraz wracajac go samego gripa. Okazalo sie, ze to g... plastik. Sama sruba jest metalowa, ale reszta to plastelina. Zdenerwowany wlaczylem Skapca, przejrzalem ceny i jedne z najtanszych mial Fotoexpert. Akurat z mojego miasta. Telefon "czy jest", "czy mozna na raty" i wzialem. Jakos sie przemecze, ale zamiennika juz nie kupie. I juz.
A sam MB-D10 to naprawde inna liga. Guma na uchwycie, twarty, solidny, ciezki. Nie balem sie go przykrecic. Ktos kiedys pisal, ze inne gripy sa miekkie. I do teraz nie wiedzialem o co mu chodzi. Teraz wiem. Wydalem na niego 1000zl, ale oplacalo sie.
Nie wiesz jakiego gripa kupic? Kup oryginala. Na nic takie tlumaczenia, ze jak zepsuje sie zamiennik, to kupie drugi i zostanie mi 500zl w kieszeni. Moj zepsul sie w miesiac, czyli wystarczy Ci raptem na 4 takie plastiki. Oczywiscie licz sie z tym, ze jestes np. w tlumie lub na zawodach sportowych i przy dynamicznych ruchach Ty z gripem pojdziesz w lewo, a aparat, lampa i tele w druga.
Szkoda tylko, ze ja musialem to poczuc na wlasniej skorze:
"Kto tanio kupuje, dwa razy kupuje"

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images45.fotosik.pl/85/e1761c151ae444fb.jpg)

Hanneggem
16-03-2009, 21:14
Bo nie ma nic za darmo. Niska cena bierze się albo z tańszych materiałów, albo prostszych metod obróbki, albo jednego i drugiego + niewolnicza praca. Jakość musi kosztować i od tej reguły nie ma wyjątków.

GrzesiekH
16-03-2009, 22:51
jeśli chodzi o photixa i delte - to sam wygląd, plastik zero gumy, to nawet przecież pozorów nie stwarza... Mam alphę daje radę, trochę trzeszczy eh... jak tylko będę miał kasę to zakupię oryginał, ale bez gripa nie potrafię focić, a w wydatkach priorytet inny

zaqer
22-03-2009, 04:04
No tak ale może nie generalizujmy. Czy Alpha jest wykonana równie kiepsko? (Mam tu na myśli śrubę a nie ogumienie)

timi
22-03-2009, 09:07
ALPHA wykonana jest dość dobrze, w moim nic nie trzeszczy, jest bdb spasowana , jedynie można się przyczepić ze po skręceniu na maxa plastikowe kolko ma luzy na boki ." Faktura" materiału z którego została wykonana przypomina tą z body, nie ma tu jakiś drastycznych różnic.

deoc
22-03-2009, 10:30
Kolego timi - fajnie ze masz aparat za 10k pln do tego obiektywow i akcesori za drugie tyle, a uzywaz gripa za 300zl i piszesz w stopce ze masz MB-D10, bo w sumie na czyms trzeba zaoszczedzic... te 500zl :D

timi
22-03-2009, 10:47
w gwoli ścisłości 700zl :)

Witusch
22-03-2009, 12:08
Kolego timi - fajnie ze masz aparat za 10k pln do tego obiektywow i akcesori za drugie tyle, a uzywaz gripa za 300zl i piszesz w stopce ze masz MB-D10, bo w sumie na czyms trzeba zaoszczedzic... te 500zl :D

Czy na tym forum ciagle musi sie roic od tej zlosliwosci i zawisci? Co to wnioslo do tematu? Co Cie to wogole obchodzi?

deoc
22-03-2009, 12:13
wnioslo to do tematu co i Twoja wypowiedz...
Jest temat o gripie MB-D10. kol docxxx na wlasnym przykladzie napisal, ze nie warto oszczedzac tych paru % w porownaniu do wartosci sprzetu, bo jak mowi przyslowie "chytry dwa razy traci". Wyrazilem swoja opinie na przykladzie kol. timi'ego, ze zaoszczedzil jak sam przyznaje 700zl co daje 3% wartosci sprzetu. I niech mu ten grip służy 20lat - dobrze mu życze.
Moze mnie zle uczyli, ale oszczednosci to powinno sie szukac w miejscach, gdzie wydajemy najwiecej a nie oszczednosc rzędu 3% :) Lepiej bylo poszukac o 500zl tanszego obiektywu niz gripa w moim odczuciu :)
P.S. No i oczywiscie sobie posty nabijam;)

Lucid
22-03-2009, 12:31
ja mam grip alpha, aparat upadł na niego z wysokosci ponad metra na marmur i grip cały wszystko działa, albo miełaem szczescie albo to nie taka tandeta jak wszyscy twierdza , pozdrawiam!!

winterfresh74
22-03-2009, 13:28
Jestem zwolennikiem kupowania oryginałów, ale jakoś nie trafiają do mnie argumenty - kupiłeś aparat za 7tys a szkoda ci 1tys na gripa. Czy to oznacza również że muszę kupować tylko najlepsze filtry po 300zł ?

Czy jeżeli ktoś kupił samochód za 200 tys to musi go serwisować tylko w ASO (drogim i nie zawsze najlepszym).

Czy to oznacza że jeżeli mam drogi aparat nikona to nie mogę kupić obiektywu sigmy lub tamron, bo jest tańszy i czasami gorszy ?

Owszem jeżeli ten grip jest wyraźnie gorszy to szkoda kasy, ale ja zauważyłem że przeciwnicy sprzętu niezależnych firm przedstawiają zawsze ten sam argument który odwracając brzmi - nie stać cie na gripa za 1tys nie kupuj aparatu za 7tys.

Reasumując to chyba każdego prywatna sprawa jaki sobie grip kupi co jakie będzie miał z nim kłopoty :)

p.s. a osobiście żeby uciąć wszelkie złośliwości - nie mam gripa, bo zbieram na oryginał - ale tylko dlatego że nie mam czasu na nerwy i latanie na pocztę :)

Jacek_Z
25-03-2009, 00:58
...Lepiej bylo poszukac o 500zl tanszego obiektywu niz gripa w moim odczuciu obiektyw ma wpływ na fotki, grip nie.
Gdyby grip sie zepsuł to można go odkręcić i dalej robić zdjęcia.

Trzymałem te alfę w ręku, robi dobre wrażenie. Chyba go kupię wraz z zamiennikiem en-el4 i jego ładowarką w sumie za 450 zł, zamiast za prawie 2 tys w przypadku oryginałów (grip, zaślepka, bateria EN-EL4 i jej ładowarka).
Oryginalne - czy to konieczność? Nikonowski oryginalny pasek jest do d...., kupiłem pasek kata - w akurat najdroższy z pasków.
każdy sobie sam robi hierarchie potrzeb, sensowności wydatków itd.

Slon
25-03-2009, 01:10
Chyba go kupię wraz z zamiennikiem en-el4 i jego ładowarką

zamierzasz kupic taki zestaw delty:
http://www.allegro.pl/item586916197_delta_el4_bl_3_lad_do_mb_d10_nikon_d 300_d700.html

czy moze oddzielnie ladowarke do en-el4:
http://www.allegro.pl/item586914747_ladowarka_do_en_el4a_nikon_d2x_d2h_d 3_d700_d300.html

i akku jakies? Jesli ten drugi zestaw, to poczekam na opinie, bo ciekawi mnie, jak to bedzie sie sprawowac. Zawsze bedzie mozliwosc dokupienia oryginalnego akku, albo jakiegos innego zamiennika. A w przypadku pierwszego zestawu delty, akku jest na stale z bl-3...

qooba
25-03-2009, 01:19
obiektyw ma wpływ na fotki, grip nie.
Gdyby grip sie zepsuł to można go odkręcić i dalej robić zdjęcia.
(...)
każdy sobie sam robi hierarchie potrzeb, sensowności wydatków itd.

A gdyby taki grip "puścił" w najmniej oczekiwanym momencie? I zestawik za dajmy na to 15 patoli ląduje na ziemi, bo jakiś tam plastik sobie pękł? Moim zdaniem nie warto na tym oszczędzać. Ile było poza tym opinii o gripach delty do D80 i D200? W ilu z nich po paru miesiącach przestały działać kółka i przyciski AF-ON?

Ale oczywiscie każdy sobie ustawia hierarchię... ;)

Jacek_Z
25-03-2009, 01:38
Slon myślę o tym drugim zestawie, bateria nie zintegrowana z zaślepką.
Kupie najwcześniej w kwietniu, może w maju, na marzec mam już nadto kosztów.

A gdyby taki grip "puścił" w najmniej oczekiwanym momencie? I zestawik za dajmy na to 15 patoli ląduje na ziemi, bo jakiś tam plastik sobie pękł? nie ląduje, bo mam na szyi pasek. Nawet gdybym go nie miał to urywa się kółko, a nie ścina metalowa śruba. Mając refleks tylko nieco lepszy niż szachista spokojnie sie zdąży zareagować. A ręka trzymająca obiektyw to co? Nie widzę szans by aparat spadł na ziemię.
Jeśli elektronika wytrzyma okres gwarancyjny to będzie OK. Ona najczęsiej nawala dość szybko, albo wcale. Jak się zpepsuje po gwarancji - pech, kupi sie drugi zamiennik, nadal wyjdzie taniej :mrgreen:

gripa uzywam bo chodzi mi o pionowy chwyt w kadrach portretowych. Nie używam statywu + gripa.

jaki jest sens kupowania oryginała? mam oryginała do d200 i jest raczej średni. Klapka jest źle zaprojektowana, gdy jest bateria to odstaje na 1 mm, łapki przytrzymujące baterie pękają, trzeba je kleić na cyjanopan. To jest nagminne we wszystkich tych oryginalnych gripach MB D200.

qooba
25-03-2009, 01:42
Przypominam, że mówimy o MB-D10, który jest magnezowy! Co tam się ma urwać? A na plastikowe MB-D200 też kląłem swego czasu ;)

Nikuś
25-03-2009, 07:59
Taak okazuje się, że oryginały też moga byc do "d", a przynajmniej nie są takie jakie oczekiwaliśmy np odklejając się gumą w D700 przy przełączniku AF.

Inna sprawa, że w przypadku alfy nie miałem szczęscia i pierwszy egzemplarz został wymieniony, bo grip z zasilaniem AA nie chciał współpracowac z body..

Zamienik? Przykład aku do D70s.. do dzis wspaniale działa nie ustepując Nikonowskim. Nie ma reguły

.

adaols
25-03-2009, 13:11
Pozwólcie, że amator włączy się do dyskusji i zapytam przy tej okazji co muszę jeszcze mieć do kompletu kupując oryginalny grip nikona do D300, czytałem wyżej: zaślepka, bateria EN-EL4 i jej ładowarka? Pani w sklepie pokazywała mi taki grip założyła do D300 i pasowała bateria bo to oczywiste EN-EL3e, ale przy zdjęciach serynych mogę uzyskać prędkość 6 kl/s, chcąc mieć 8 kl/s muszę zastosować EN-EL4 lub 4a, wydawało mi się, że one są większe gabarytowo, to jak się mieszczą w ten grip i czym się różni 4 od 4a???
Pozdrawiam i dziękuję za wyjaśnienia.

docxxx
25-03-2009, 13:36
To ja jeszcze cos powiem odnosnie tego oryginalnego gripa. Ten "kawalek plastiku" jest twardy i sztywny jak skala. Masakra, jakby body bylo odlane wraz z nim (cos jak D3:). Phottix przy tym to plastelina. Nie zamienilbym sie nawet za roznice w cenie.
ps. A final ze sprzedawca taki, ze po dluzej rozmowie przyjal moja reklamacje i zapronowal zwrot czesci kasy. Wyszlo, ze ok. 80%. Dla mnie bomba, a dla sprzedajacego z Alledrogo (nick: foto-monolit; gosc ma praktycznie wszystko od Phottixa) duzy plus. Wszystkie rozmowy na poziomie, z kultura. Wiecej takich, a nie pseudo "SS".

Jacek_Z
25-03-2009, 14:12
.. chcąc mieć 8 kl/s muszę zastosować EN-EL4 lub 4a, ...nie. Możesz użyć 8 szt paluszków.

.. Phottix przy tym to plastelina. ..
phottix/delta mi się nie podoba, faktycznie plastik i to wyprofilowanie na palce takie dość tandetne.
Alpha trzyma się solidniej, plastycznie też bardziej zgrane z body.

adaols
25-03-2009, 14:24
ok, 8 paluszków tak ale chyba znów jakiś adapter bo to co widziałem pozwala wyłącznie EN-EL3e zamontować... Chyba wolę akumulator, tylko który i jeśli ktoś potrafi określić jaki jest obecnie koszt poszczególnych elementów kompletu.
Pozdrowionka

Jacek_Z
25-03-2009, 14:27
ten adapter (koszyczek) jest w komplecie z każdym gripem jaki widziałem (oryginał, delta, phottix, alpha)

fushiro
25-03-2009, 14:38
phottix/delta mi się nie podoba, faktycznie plastik i to wyprofilowanie na palce takie dość tandetne.
Alpha trzyma się solidniej, plastycznie też bardziej zgrane z body.

Jeżeli możesz, to pożycz na kilka dni MB-D10 i sprawdź jak ci się z nim pracuje. Dla mnie to rewelacja i nie zamieniłbym go na nic innego, ale ja za swój, nowy, dałem jakieś 130funtów więc na pewno był wart każdego pensa. Sztywność i spasowanie jest idealne a jedyne co mi przeszkadza to inny kształt joysticka, choć do tego już się prawie przyzwyczaiłem.

Jacek_Z
25-03-2009, 14:49
Ale ja nie neguje tego, że oryginalny grip jest dobry.
Dla mnie sprzęt to cos do robienia fot, nie podniecam się nim za bardzo.

shaddixx
25-03-2009, 16:18
Ale ja nie neguje tego, że oryginalny grip jest dobry.
Dla mnie sprzęt to cos do robienia fot, nie podniecam się nim za bardzo.

aż dziw bierze że ludzie nie mogą tego zrozumieć:D

fushiro
25-03-2009, 17:53
aż dziw bierze że ludzie nie mogą tego zrozumieć:D

Ale kto nie może? Ja dziwię się czasami, że ludzie nie potrafią zrozumieć, że sprzęt można kolekcjonować. Co w tym złego? Zbrodnia tak wielka, czy obciach nie z tej ziemi? Sułtan Brunei kolekcjonuje samochody, którymi nie jeździ i co z tego?

Wracając do tematu. Ja po zakupie pierwszego aparatu pstrykałem zdjęć tyle ile się dało i cieszyłem się, że ma to lub tamto. Z czasem nauczyłem się, że sprzęt płata figle a im gorszej jakości tym więcej niespodzianek może się nam przydarzyć. Fotograf z dwudziestoletnim stażem pewnie potrafi pomierzyć światło "na oko" i poradzić sobie z każdym problemem, ale ja nie. Jak kupię kiepskie filtry, które będą wprowadzały zafarby i inne wady, to nie będę wiedział, że to wina sprzętu a nie moja. Jak kupię tandetne lampy, które nie będą trzymać temperatury barwowej, to zdążę spaprać wiele zdjęć zanim odnajdę przyczynę problemów z kolorem. Tak jest z każdym sprzętem do wykonywania zdjęć właśnie. Kupiłem najlepszy zestaw jaki potrzebuję i na jaki mnie stać właśnie po to, aby mi nie przeszkadzał i abym mógł skupić się na wykonywaniu zdjęć. Jestem obecnie na etapie zakupu statywu i na nim również nie zamierzam oszczędzać a przecież statyw zdjęć nie robi, podobnie jak grip. Po roku nauki i kilku tysiącach kadrów cieszę się, że sprzęt leży głównie w torbie a ja zwiedzam, oglądam i myślę nad kadrami. Jak mam już pomysł na zdjęcie wyciągam puchę, podpinam odpowiednie szkło, pstrykam i chowam aparat z powrotem. Sprawdza się doskonale i nie przeszkadza, ot co.

Udanych kadrów życzę :)

winterfresh74
25-03-2009, 23:22
A gdyby ktoś chciał kupić nieoryginalny w cenie oryginalnego to proszę bardzo:

http://gustaf.bazarek.pl/opis/250812/nikon-d300--d700-grip-batimex.html

i jak dyskretnie ukryte w opisie "Zastępuje grip Nikon MB-D10"

Siupes
26-03-2009, 00:05
Jacek_Z - mbd200 to kaszana w porownaniu do mbd10.
ta dyskusja to jak wyzszosc nikona nad canonem, kazdy ma taki grip jaki potrzebuje i tyle.

shaddixx
27-03-2009, 18:33
dobra, przejechałem sie na gripie delty. Tez sam przypadek co u autra postu. Wyjmowałem aparat z plecaka i mi został sam grip w ręku, wyrwała sie śruba z gripa.

Jak zobaczyłem jak to jest w środku zrobione to się załamalem..

black_bird
27-06-2012, 01:39
Mam problem z oryginałem ;) MBD10, stracił kontakt z body poprzez joysticka, działa spust, działa AF, nie mogę zmieniać tylko pól AF z gripa, z body d700 działa wszystko.

Pójdzie do serwisu, ale nie tak szybko, okres jest "gorący". Czyściłem wszystkie styki łączące grip z body ale nie dało to efektu. Ktoś zetknął się z podobnym problemem?

Zygfrido
03-07-2012, 12:21
pozwolę dołączyć się do dyskusji i zapytać Was o opinie na temat tego produktu

http://foton.kalisz.pl/pl/sklep/p/3545/grip-do-aparatu-nikon-d300-d300s-d700-z-ladowarka.html

czy ktoś z Was ma tak owy??

pirania1377
03-07-2012, 21:53
troszke taki plastikowy zero gum jedyny plus to ladowarka samochodowa i co to za firma wogole?

tymin3
04-07-2012, 00:05
Mam problem z oryginałem ;) MBD10, stracił kontakt z body poprzez joysticka, działa spust, działa AF, nie mogę zmieniać tylko pól AF z gripa, z body d700 działa wszystko.

Pójdzie do serwisu, ale nie tak szybko, okres jest "gorący". Czyściłem wszystkie styki łączące grip z body ale nie dało to efektu. Ktoś zetknął się z podobnym problemem?

u mnie to było, manipulator oderwał się od "plytki drukowanej" poprostu urwaly się punkty lutownicze, ktos doswiadczony w lutowaniu smd moze to naprawić

Zygfrido
09-07-2012, 11:36
Czytam posty i już się całkowicie pogubiłem. Rozumiem, że są trzy alternatywy mb-10, które warte są uwagi. Delta, Alpha i Phottix. W sklepie znalazłem taki grip: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/delta-batterygrip-alpha-digital-mb-d10-do-nikon-d300-d700.html czy to jest wspomniany przez Was Alpha czy Delta nie czaję :/ moglibyście podać jakieś linki gdzie mógłbym zobaczyć te dwa gripy?

Dark
09-07-2012, 11:44
pozwolę dołączyć się do dyskusji i zapytać Was o opinie na temat tego produktu

http://foton.kalisz.pl/pl/sklep/p/3545/grip-do-aparatu-nikon-d300-d300s-d700-z-ladowarka.html

czy ktoś z Was ma tak owy??

Jako, że właśnie stałem się troszkę przypadkowym właścicielem tego wynalazku (ale troszkę innej wersji bo z dodatkowym wyzwalaczem za pomocą pilota), a mam też oryginał powiem:

Na "+":
Wszystko działa, trzyma się całkiem wygodnie
Wydaje się dość solidnie wykonany
Ma ładowarkę do doładowania w samochodzie (sporo jeżdżę, więc się przyda)
Mój ma dodatkowo wyzwalanie przez pilota

Na "-":
Brak gum, to jednak poprawia chwyt
Kółko do wkręcania gripa chodzi różnie, ma tendencję do zapiekania się
Styki z rzadka nie najlepiej kontaktują i wtedy albo nie działa spust, albo wskazuje baterie na wyczerpaniu. Kwestia dokręcenia gripa, ale bywa wkurzające.

Podsumowując, osobiście wolałbym oryginał, jest niezawodny i cholernie fajnie wykonany. A tego "Chińczyka" trzymam tylko dla tego, że dorwałem za darmo ;)

Zygfrido
10-07-2012, 07:06
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to dokładnie jest z tymi gripami i firmami? Czy www.cyfrowe.pl/aparaty/delta-...d300-d700.html (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/delta-...d300-d700.html) ten grip to jest ten, przez was wspomniany Alfa czy Delta. Proszę o wypowiedź gdyż chciałbym jechać do sklepu i zobaczyć jednak wcześniej dokładnie chciałbym wiedzieć jaki jest to produkt.

Jacek_Z
10-07-2012, 11:37
Zły link. Sklep nie informuje co sprzedaje? W linku masz nazwę Delta.

Zygfrido
10-07-2012, 11:41
Przepraszam coś mi się pomyliło. http://www.cyfrowe.pl/aparaty/delta-batterygrip-alpha-digital-mb-d10-do-nikon-d300-d700.html

sklep informuje, ale w nazwie mam też alpha. Poprostu nie wiem. Może ktoś poda mi adres sklepu w Katowicach gdzie mogę zabaczyć i porównać kilka modeli.

Jacek_Z
10-07-2012, 11:44
fantastyczny opis :) Grip Delta będący zamiennikiem gripa Alpha :) :) :)

TomaSzSz
20-07-2012, 11:38
witam mam takie pytanie. do kogo mam zwrocic sie z gwarancja gripu alpha. mam dowod zakupu. grip jest jeszcze na gwarancji. nie dziala mi w nim zasilanie z AA. koles u ktorego kupilem z allegro nie odpisal mi na wiadomosc.

Tomas_ok
20-07-2012, 20:12
Od kilu dni stałem się właścicielem Battery Pack Newell MB-D10, na razie wydaje się być solidny, gumy dobrze przyklejone nie różniące się od oryginalnych na d700 z 8 bateriami AA wyciąga 8 klatek, niestety z dwoma EN-EL3e tylko 5. Denerwuje trochę luźne kółko do montażu, ale da się przeżyć. Ogólnie na razie polecam.

TomaSzSz
23-07-2012, 18:45
Witam pojawiła taka aukcja z oryginalną baterią jednak cena coś mi się wydaje podejrzana co o tym myślicie ?

Gdzie można kupić z pewnego źródła oryginalny akumulator ?

http://allegro.pl/nowa-bateria-akumulator-nikon-en-el3e-enel3e-i2490194665.html

wunat
23-07-2012, 18:57
Od kilu dni stałem się właścicielem Battery Pack Newell MB-D10, na razie wydaje się być solidny, gumy dobrze przyklejone nie różniące się od oryginalnych na d700 z 8 bateriami AA wyciąga 8 klatek, niestety z dwoma EN-EL3e tylko 5. Denerwuje trochę luźne kółko do montażu, ale da się przeżyć. Ogólnie na razie polecam.

a jak z jakoscia "sruby" ?

TomaSzSz
23-07-2012, 19:44

właśnie w tym modelu przestał mi działać koszyk AA. Co do kółka do montażu ono ma tak chodzić, kręcone jest przez koła zębate.

Angel_Death
10-08-2012, 14:06
Ja mam ten sam problem od 3 dni jestem posiadaczem Nikona D5000 i szukam gripa jest od cholery na Allegro Ale ja 6 lat kochałem sie we firmie Fudżi ale wziąłem rozwód ,przy jednej dziurze to i kot zdechnie,Oczywiście
byle grip nie kosztował tyle ile Ferrari :roll: Chciałem iść półkę wyżej stad wybór Nikona D 5000:???:

http://allegro.pl/battery-pack-grip-alpha-nikon-d5000-ze-spustem-mig-i2485464605.html
http://allegro.pl/nikon-d5000-grip-battery-pack-z-pionowym-spustem-i2540639841.html
http://allegro.pl/nikon-d5000-grip-battery-pack-z-pionowym-spustem-i2511809498.html

coś muszę wybrać tylko co,dodatkowo kupiłem 4 zamienniki EN-EL9

Jacek_Z
10-08-2012, 15:24
Zauważyłeś,że to jest temat o gripach do innych modeli?

grunia99
13-09-2012, 00:02

Trochę późno znalazłem wątek, ale dorzucę swoje 2 grosze - jako były posiadacz Newell i obecny oryginału.

Newell z D700 miałem niecały rok - działał prawie bez zarzutu. Nie trzeszczał, pokrętła i manipulatory działały bez zarzutu - jak w body. Prawie dotyczyło zarządzania zasilaniem. Czasami, przy ustawieniu pobierania prądu najpierw z gripa potem z korpusu pobierał prąd z obu akumulatorów równolegle tzn. ubywało energii z obydwu - po równo. Patrząc na to bałem się, że przy zachowaniu stałego napięcia, korpus może w jakiejś sytuacji pobrać za duży prąd - który spali płytę.Cały czas używałem oryginalnych akumulatorów i pewnie to ratowało body. Sprzedałem Newella na allegro (z pełnym opisem sytuacji), a sam nabyłem używany oryginał na forumowej giełdzie.

Zupełnie inne zarządzanie energią - ustawiam najpierw grip - to bierze z gripa - bateria w korpusie nie naruszona do momentu prawie całkowitego wyczerpania tej z gripa.