Zobacz pełną wersję : Kalibracja AF w D700
Witam ;)
Zakładam wątek, gdyż nie rozumiem pewnych aspektów związanych z kalibracją AF w D700.
Chodzi mi o kalibrację aparatu (obiektywów?), gdyż z różnymi szkłami mam przeważnie BF. Czasem precyzyjna korekcja w body pomaga, czasem nie.
Dzisiaj przejeżdżałem niedaleko serwisu Nikona i wpadłem zapytać jak to u nich z tym jest. Otrzymałem odpowiedź, że proponują mi kalibrację puszki (D700), co powinno załatwić sprawę. Czas realizacji 1,5 tygodnia (programowa kalibracja), lub 3 tygodnie (rozkręcanie puszki).
I tu mam pytanie czy po takiej kalibracji obiektywy, które działały poprawnie mogą mieć BF/FF? Czy istnieje oddzielna kalibracja obiektywów? No i czy tak naprawdę warto się w to bawić, tzn czy przynosi to pożądane efekty. Nie mogę sobie pozwolić na czekanie 1,5 tygodnia i stwierdzić po odbiorze, że jest tak samo.
Czy macie z tym jakieś doświadczenia?
Aha, pan z Nikona powiedział, że obiektywy kalibrują oddzielnie i że to już zupełnie inna sprawa... Trochę mnie to zdziwiło. Tak jak kolega Czornyj zauważył, np. ludzie w canonie proszą o zostawienie body wraz z obiektywami i wtedy kalibrują ten konkretny zestaw. Dla mnie to jest logiczne, bo po cholerę serwis nikona ma mi kalibrować body do ich szkła testowego, które być może różni się od moich?
Może ktoś z Was bardziej się na tym zna niż ja i coś doradzi.
Z góry dzięki za informację.
robin102
16-03-2009, 18:35
Wiesz do tego zagadnienia trzeba podejść nader spokojnie i metodycznie.
Proponował bym najpierw sprawdzić jak się zachowuje Twój D700 z innymi powiedzmy pewnymi szkłami kumpla czy coś ze sklepu z półki poprosić. Potem odwrotne sprawdzanko Twoje szkła na innym korpusie - to może dać sensowniejszy wynik. Jeśli da się ustawic korektą z poziomu korpusu i ta korekta nie jest na skraju skali to należy to polubić i Postępowym body nie dawać na zmarnowanie ;)
Tak naprawdę u mnie nie ma tragedii, czasem się ratuję kalibracją w korpusie i daję radę. Pan w Nikonie stwierdził, że w 90% procentach wystarcza programowa kalibracja u nich i już wszystkie Nikkorki działają jak trzeba. Korci mnie żeby sprawdzić czy ma rację, bo jakoś nie mogę w to uwierzyć ;)
Już czuję, że nie będę miał tego kiedy zrobić, bo potrzebuję mieć aparat, ale zawsze dodatkowa wiedza o tym nie zaszkodzi :)
Może ktoś już to przechodził.
robin102
16-03-2009, 19:28
Przechodził, przechodził i nie tylko to :)
Programowo przesuną Ci punkt ogniskowania do przodu powiedzmy o 10 mikrometrów (to dużo) i z BF może zrobić się FF :)
Tak na prawdę super precyzyjnie tego zrobić nie potrafią, gdyż instrukcja serwisowa tego nie przewiduje :) Regulacja punktu ogniskowania na ichnim szkle 50mmf1,4 zamkniętym zgodnie z procedurą serwisową do f2,8 jest powiedzmy delikatnie do duu.... albo inaczej jest właściwa uwzgledniająca tolerancję przy produkcji szkieł jak i korpusów. Szkoda, że daleko mieszkasz bo ma szkło pewne na 102 które nie ma ani BB ani FF- rzadkość co potwierdzili Postepowi mógłbyś sobie body sprawdzić. Od razu na moim obiektywie wylezie jeśli coś z korpusem nie teges.
Faktycznie, trochę daleko... ale jakbyś jakiś ślub w Wawie robił to zapraszam - potestujemy :D
Chyba ostatecznie nie będę się z nimi bawił, bo jestem ciekawy jak na tej stałce skalibrują mi tak żeby wszystkie szkła były ok, w tym zoomy ;)
robin102
16-03-2009, 21:21
Jak byś był pewny, ale tak na 102 !, że korpus ma jakąś tam tendencje do FF czy BF to bez ceregieli można poprosić serwisanta wręcz w ciemno aby przesunął powiedzmy 5 mikrometów punkt ogniskowania do przodu lub do tyłu. Tak się robi i to często rozwiązuje problem. Ja mialem na D300 z ośmioma szklami notoryczny FF więc miły pan tu zapomnialem imienia cofnął punkt ogniskowania o 5 mikrometrów i bylo git. Nawet jeśli trzeba było coś kalibrować to korekta nie wykraczała poza +10. No, ale D300 to zupelnie inny temat jeśli chodzi o AF.
A ślubik za Warszawą będę miał, ale dopiero we wrześniu :(
wasilewk
16-03-2009, 21:45
Jak byś był pewny, ale tak na 102 !, że korpus ma jakąś tam tendencje do FF czy BF to bez ceregieli można poprosić serwisanta wręcz w ciemno aby przesunął powiedzmy 5 mikrometów punkt ogniskowania do przodu lub do tyłu. Tak się robi i to często rozwiązuje problem. Ja mialem na D300 z ośmioma szklami notoryczny FF więc miły pan tu zapomnialem imienia cofnął punkt ogniskowania o 5 mikrometrów i bylo git. Nawet jeśli trzeba było coś kalibrować to korekta nie wykraczała poza +10. No, ale D300 to zupelnie inny temat jeśli chodzi o AF.
[...]
Pozwolicie, że się włączę...
"Mądrego i dobrze posłuchać" jak by powiedział Pawlak.
Ja też niestety na razie 'buksuję w miejscu'.
D700 kupiłem w komplecie z N24-70 (lub odwrotnie). Do tej pory miałem D80 i jakieś tam słoiki.
Okazało się, że wszystkie obiektywy, które ostrzą dobrze na D80, wymagają korekty na D700. Czasami nawet i to nie pomaga. Ale nowy zestaw (D700 + N24-70) współpracuje bezbłędnie. Na kilka tys. zdjęć 'udało mi się' na jednym nie złapać poprawnie ostrości - raczej obiektywnie nie było to możliwe.
Jeśli D80 ma być tą rezerwą dla D700, to dobrze byłoby gdyby mogły używać wspólnie niektórych obiektywów.
Sprawdziłem: Nikkor 24-70/2.8 działa poprawnie bez korekcji na obydwu aparatach.
No i z której strony ugryźć ten problem ? Jeżeli postępowcy ruszą D700, to może on gorzej współpracować ze 'swoim' obiektywem - a na to nigdy nie pójdę !
Ostatnio dokupiłem N80-200/2.8 D ED. Okazało się, że już z D80 ma lekki BF, nie wspomnę o D700. Ja wiem: używany, starszy procesor. To znaczy, że tylko słynna 'trójca' może bezbłędnie ostrzyć z moim D700 ?
Już sam nie wiem...
Pzdr.
80-200/2.8 to jedyny nikkor który ma dość częste problemy z ogniskowaniem na 200 mm i bliskich odległościach, nawet serwis umywa od tego ręce. Było o tym problemie.
robin102
16-03-2009, 23:55
Bo największy problem z tym BF czy FF to wyczuć ten problem, po prostu metodycznie rozczaić w którą stronę to idzie. Ostrzy ze szkłem 24-70 celnie bo to duecik prawie pod siebie robiony :) z innymi szkłami może być problem bo zazwyczaj używamy szkieł starszych i nie koniecznie dobrze się dogadują z najnowszym korpusem. Jesli starcza zakresu korekcji to należy ustawić to w body, jeśli nie wymienić szkło na inny egzemplarz. Ostateczność to oddać korpus do kompleksowej regulacji Postępowym. Rozkalibrowują co się da, jakby reset robią a potem na tej zjechanej tablicy i tym zużytym 50mm regulują od początku. Nigdy ta regulacja nie będzie tak precyzyjna jak regulacja w fazie produkcji, a i tu skuchy przecież są. Bezpieczniej poprosić aby przesunęli punkt ogniskowania w którąś stronę, no ale to w przypadku gdy powtarzalnie w tą samą stronę nie starcza korekcji na powiedzmy paru naszych szkłach bo dla jednego bym czegoś takiego nie robił. Układ AF w D300, a i w D700 jest po prostu przez ta funkcjonalność regulacyjną jakiś można by powiedzieć za precyzyjny, za wrażliwy :) ;) Tak z perspektywy czasu wydaje się, że użyje takiego sformułowania- za mądry do starszych szkieł.
ps.
W ktorejś instrukcji obsługi D80 czy D200 stało napisane, że z 80-200 może występować problem FF na długim końcu
Dla mnie BF/FF to najbardziej zawiła i dziwna sprawa w fotografii cyfrowej. Czytałem tony opisów tego zjawiska, tony tłumaczeń co i jak, wiele opinii ludzi. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że to jest jakiś kosmos. Nic nie trzyma się kupy.
Ja od niedawna męczę się z nową Sigmą 70-200/2.8 HSM II. Szkło było już 2 razy w kalibracji (wysłałem z D80), w mojej ocenie nic nie poprawiono. A wygląda to tak. Z bliska (metr) z D80 jest mały FF (zarówno na 70 jak i 200mm). Potem przy odległościach rzędu np. 5 metrów jest OK. Na wielkich odległościach np. 100m jest z kolei duuuży BF.
Z D700 na małej odległości (metr) - malutki FF, potem OK, na dużych odległościach też wydaje się OK (to jeszcze muszę na dniach zweryfikować).
Czyli to samo szkło zachowuje się różnie z dwoma korpusami. Dla mnie to dziwne, bo z kolei - Nikkor 35/2; Nikkor 50/1.8; Tamron 28-75 i nawet taniutki Tamron 55-200 za 120 pln z FJ - ostrzą w punkt z dwoma korpusami (w D700 nie stosuje żadnej korekty).
Gdzie tu logika?
A w ogóle to bardzo mocno jestem ciekaw jak wygląda procedura kalibracji Sigm. Bo dam se łeb uciąć, że nie sprawdzają jak dane szkło zachowuje się właśnie na dużych odległościach. A nie raz już spotkałem się właśnie przy tym szkle, z opiniami też innych, że różnie zachowuje się na różnych odległościach ostrzenia. Mój egzemplarz to też potwierdza.
Władca Pixeli
17-03-2009, 04:51
Dla mnie BF/FF to najbardziej zawiła i dziwna sprawa w fotografii cyfrowej. Czytałem tony opisów tego zjawiska, tony tłumaczeń co i jak, wiele opinii ludzi. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że to jest jakiś kosmos. Nic nie trzyma się kupy.
Podawałem ten link kilka razy, ale zawsze pozostawał bez odpowiedzi.
http://www.leongoodman.com/d70focuspart5.html
wasilewk
17-03-2009, 12:39
Podawałem ten link kilka razy, ale zawsze pozostawał bez odpowiedzi.
http://www.leongoodman.com/d70focuspart5.html
Eee tam !
Odwiedziny są, ale długi i po angielsku, więc przetrawienie wymaga czasu.
Poza tym: zrobić test (na podanym przez autora obrazku), dowiedzieć się, że jest źle - to już lepiej żyć w nieświadomości, robić zdjęcia i kląć po cichu: "coś jest nie tak !".
Moim zdaniem powinien być udostępniony jakiś soft, który korygowałby (wg własnego uznania) tę celność AF - oczywiście z możliwością do powrotu do fabrycznych ustawień. Pierwszy krok w tym kierunku już jest (korekcja obiektywów), ja czekam na następny.
Pzdr.
robin102
17-03-2009, 13:58
Dla mnie BF/FF to najbardziej zawiła i dziwna sprawa w fotografii cyfrowej....
A dla mnie Panie to prawdziwe czary są :) ;)
bo jak inaczej wytłumaczyć, że 8 szkieł do których mam dostęp na każdym D300 wykazuje FF, a na D700 ogniskują prawie idealnie nie wspominając już, że te same 8 szkieł z D70s i D80 i D200 ostrzyło i ostrzy idealnie ?
Nie znajduje na to wytłumaczenia. ONI też nie bo milczą :)
bo jak inaczej wytłumaczyć, że 8 szkieł do których mam dostęp na każdym D300 wykazuje FF, a na D700 ogniskują prawie idealnie nie wspominając już, że te same 8 szkieł z D70s i D80 i D200 ostrzyło i ostrzy idealnie ?
Ni to akurat jest proste do wytłumaczenia, widocznie D300 jest w tym względzie jakiś "inny".
To na moim D300 tez juz sprawdzales? ;)
robin102
17-03-2009, 16:45
No na Twoim na szczęście jeszcze nie ;). Poza własnymi 2 sztukami to w sumie jeszcze parę sztuk było, a to sklepowych, a to jakiegoś znajomego czy kolegi. Metodycznie do tego podszedłem :)
------------------------------------------------------------------
Nie, to akurat jest proste do wytłumaczenia, widocznie D300 jest w tym względzie jakiś "inny".
Coś na rzeczy może być :) albo w Nikonie mieli jakiś ważny powód ;) aby moje D300 nie współpracowały dobrze ze szkłami które mam w zasięgu ręki :)
ale na szczęście to już historia, choć nie tak dawna