Zobacz pełną wersję : Filtr ND (ciemny) - który?
jaką markę polecacie? Heliopana czy Hoyę?
aaa już już mówię o co chodzi :)
potrzebuję filtra ciemnego szarego - wypatrzyłem hoyę NDx400 za 375zł (na migomex.com - w lipcu'08 kosztował tam 290zł :/) i Heliopana 3.0 za 403zł (foto-net.pl).
jest jeszcze coś ciemniejszego? xP w cokina nie chcę system wchodzić (to tak z góry).
i czy gdzieś taniej można to dostać ? :>
jak nie to trudno - 400zł w błoto i tak nie pójdzie :)
dzięki z góry za odpowiedź/dzi :)
mógłbyś napisać o jaką średnicę filtra chodzi, bo chyba zdajesz sobie sprawę, że ma to niebagatelny wpływ na cenę? ;)
Patrząc po cenach, jest to 77mm filtr.
Sam podłączam się do pytania :)
Na mój gust lepiej Heliopana - jest ciemniejszy, a o to tu chodzi. Cena też niewiele wyższa, a teoretycznie firma lepsza.
Ja mam hoyę (kupioną w w/w sklepie w lipcu ;) ) i poradzić sobie nie mogę z fioletowym zafarbem przy kolorowych zdjęciach. Ogólnie jestem zadowolony z szybki.
Ja mam hoyę (kupioną w w/w sklepie w lipcu ;) ) i poradzić sobie nie mogę z fioletowym zafarbem przy kolorowych zdjęciach
Taki zafarb musi być bardzo upierdliwy. A czy są jakieś fitry o tak dużej gęstości, które są obojętne i nie dają zafarbu?
Ja tam na zafarb nie narzekam... (Hoya ND400).
Ja mam heliopana 3.0, wybrałem go dlatego ze jest trochę ciemniejszy od hoyi.
Jakościowo jest ok, ale też są zafarby. Z tego co widać to bolączka wszystkich mocnych filtrów ND
Na szczęście łatwo to skorygować przy wywoływaniu NEFa
no tak tak - na 77mm oczywiście :P
czyli praktycznie przy tym wyborze to bez różnicy która marka >> znaczy lepiej "heliusia" bo jest ciemniejszy, ale z tego co pamiętam to kiedyś widziałem jeszcze ciemniejsze szkła nie pamiętam czy to była hoya czy heliopan ale było jeszcze ciemniejsze - można coś takiego w Polsce dostać? i co dokładnie? :]
no tak tak - na 77mm oczywiście :P
czyli praktycznie przy tym wyborze to bez różnicy która marka >> znaczy lepiej "heliusia" bo jest ciemniejszy, ale z tego co pamiętam to kiedyś widziałem jeszcze ciemniejsze szkła nie pamiętam czy to była hoya czy heliopan ale było jeszcze ciemniejsze - można coś takiego w Polsce dostać? i co dokładnie? :]
Jest jeszcze heliopan 4.0 lub 6.0, myślę że na zamówienie da się go kupić w raysfoto
Tabela z filtrami ND heliopana
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img25.imageshack.us/img25/6504/raysfotofiltrynd.jpg)
Jest jeszcze heliopan 4.0 lub 6.0
no tak właśnie mi się coś wydawało xP ale prócz heliopana nie da się nic innego dostać ? :)
czy są te filtry w wydaniu 82mm
czy są te filtry w wydaniu 82mm
są do 105mm :)
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte_dzial.php?grupa=filtry&producent=Heliopan%20ND%2030&szuk=heliopan&pol=kat_prod&potytule=
///
czyli nic ciemniejszego od heliopana 3.0 nie dostanę - oprócz helio 4.0/6.0 ?
coś widzę, że nieduży mam wybór ^.^
grudzinsky
21-03-2009, 17:32
jest jeszcze B+W
77mm w UK to koszt ok £55 za 1.8 i 3.0
mialem przyjemnosc focenia B+W 77mm ND 1.8
jesli w PL te filtry sa niedostepne mozemy sie dogadac :)
pozdro!
jest jeszcze B+W
77mm w UK to koszt ok £55 za 1.8 i 3.0
mialem przyjemnosc focenia B+W 77mm ND 1.8
jesli w PL te filtry sa niedostepne mozemy sie dogadac :)
pozdro!
hmm czyli poza 3.0 tylko heliopan wykracza troszke lipka że nie go z czym innym porównać jak z samym sobą :P
no a skoro jest b+w za 55funtów to ja wolę za 390 brać heliopana >> cena podobna a gwarancja w Polsce =]
filtry ND 4.0 i 6.0 nie sa juz produkowane. zatem nalezy zapomniec o kupnie nowego filterka na 77mm. nawet jak byly produkowane to trzeba bylo odczekac na sprowadzenie z Niemiec.
grudzinsky
31-03-2009, 16:08
no a skoro jest b+w za 55funtów to ja wolę za 390 brać heliopana >> cena podobna a gwarancja w Polsce =]
po dzisiejszym kursie B+W wychodzi 278zl, wiec roznica w cenie jest znaczaca :) wliczajac nawet koszt ubezpieczonej przesylki ma sie 90zl zaoszczedzone :P
jesli chodzi o gwarancje to obowiazuje UE :P co za roznica gdzie sie kupuje? ;)
ja tylko chcialem pomoc...