Zobacz pełną wersję : obiektyw portretowy 1.4 do D40?
magicduh
16-03-2009, 00:39
Potrzebuję portretówki do d40, nie musi mieć af-s może być totalnie manualna, zależy mi na 1.4, no i staloogniskowa. Czy ten się nadaje? http://cgi.ebay.co.uk/Nikon-Nikkor-50mm-f-1-4-Ai-Fast-Standard-Lens_W0QQitemZ230329677875QQcmdZViewItemQQptZUK_Ca merasPhoto_CameraAccessories_CameraLensesFilters_J N?hash=item230329677875&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1690%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C 240%3A1318 a może nikkor 35mm 1.4? potrzebuje go do zdjęć studyjnych, moda, akty.
Pewnie był podobny temat nie raz, ale chodzi mi o ten konkretny model, jeśli polecilibyście coś innego nie zbyt drogiego to czekam na propozycje. Aha nie szukam też na m42...
z góry dziękuję
Moim zdaniem do d40 pomyśl nad Sangyangiem (czy jakoś tak..) 85/1.4 za 899zł :)
albo Nikkorem 105/1.8 (sory, ze tak ciemno :) )
albo nikkorem 50/1.4
35mm przynajmniej jak dla mnie to troszkę za szeroko, plus do tego wersję z światłem 1.4 nie kupisz tanio.
magicduh
16-03-2009, 02:18
Moim zdaniem do d40 pomyśl nad Sangyangiem (czy jakoś tak..) 85/1.4 za 899zł :)
albo Nikkorem 105/1.8 (sory, ze tak ciemno :) )
albo nikkorem 50/1.4
35mm przynajmniej jak dla mnie to troszkę za szeroko, plus do tego wersję z światłem 1.4 nie kupisz tanio.
Dzięki.
85 czy 105 odpadają bo niestety gdybym się oddalił od obiektu fotografowanego w moim domu to wypadłbym przez okno :) więc nikkor 50/1.4, tylko czy ten w linku co dałem wyżej byłby odpowiedni? bo wiadomo za af-s się płaci, fakt obiektyw służy latami, ale obecnie mam inne wydatki a portretówka potrzebna mi na gwałt, więc czy ten z linku byłby ok? czy jakaś nowsza jego wersja..?
kurde... no ja Ci nie pomogę, manualne wersje nikkorów z 50mm miałem tylko 1.8 i były super. Jeśli można zaufać trendowi, że jaśniejsze = ostrzejsze, to AI-S 50/1.4 możesz brać z zamkniętymi oczami :)
Sorry, ze spytam, ale po co Ci w studio F1.4? W studio raczej sie przymyka i to znacznie.
magicduh
16-03-2009, 15:50
np do rubensowskich aktów ;), a tak poważnie to jak kupić mam stałoogniskową 55tke to lepiej jasną niż ciemniejszą, zawsze szparkę można przymknąć a w razie potrzeb otworzyć maksymalnie co daje olbrzymie rozmycie przydatne w niektórych zdjęciach
Potrzebuję portretówki do d40, nie musi mieć af-s może być totalnie manualna, zależy mi na 1.4, no i staloogniskowa. .. a może nikkor 35mm 1.4? potrzebuje go do zdjęć studyjnych, moda, akty.
1. całe szczęście, że nie szukasz portretówki z AF-S, bo takiej ciągle u nikona nie ma. Niestety :twisted:
2. zdecyduj sie czego w końcu chcesz, bo piszesz o potrzebie portretówki, a portretowe ogniskowe odrzucasz. 35/1.4 to nie portretówka. Portrety mozna nią robić, ale pod okresleniem "portretówka" cos się kryje. Proszę nie robic takich skrótów myslowych, bo ludzie czytają i potem powtarzają bzdury.
Pisz, że potrzebujesz szkła którym z 3 m obejmiesz człowieka.
magicduh
16-03-2009, 17:53
2. zdecyduj sie czego w końcu chcesz, bo piszesz o potrzebie portretówki, a portretowe ogniskowe odrzucasz. 35/1.4 to nie portretówka. Portrety mozna nią robić, ale pod okresleniem "portretówka" cos się kryje. Proszę nie robic takich skrótów myslowych, bo ludzie czytają i potem powtarzają bzdury.
Pisz, że potrzebujesz szkła którym z 3 m obejmiesz człowieka.
okej sorry, więc czy nikkor 50/1.4 co jest w linku byłby odpowiedni (bo w sumie o to pytałem lub o podobne)? no bo 50tka zmieści postać w kadrze z 3-4 metrów przecie..
Z tą 50'tką , co podałeś w linku o ile się nie mylę , w body poniżej d200 nie będzie działał pomiar światła .
50/1.4 będzie OK. Jak chcesz pomiary światła w D40 to musisz kupić obiektyw z chipem, czyli jakis AF.
Przed chwilą zmierzyłem i z 50mm na DX całą postać od stóp do głowy (178cm) złapiesz z 5,4 metra, tak na styk.
Zainteresuj się raczej 24mm lub 35mm.
wysoka modelka na baczność to mało ciekawy kadr. Ale możliwe, że 50 mm będzie mu za dużo.
wysoka modelka na baczność to mało ciekawy kadr. Ale możliwe, że 50 mm będzie mu za dużo.
Nie wątpie Jacku, tylko odpisuje na pytanie czy 3-4 metrów można złapać całą postać. Miałem wątpliwości wiec sięgnąłem po metrówke i wyszło że NIE.
OK, zauważ, że to ja napisałem o 3 m i o całym człowieku, on tego nie wymagał, nie wiemy jakie autor ma warunki do focenia.
Ja radze uciekac od krótkich ogniskowych, bo to się kończy tak, że się podchodzi do modelki i sa przerysowania. Proponuje dłuższa ogniskową i być max daleko. Modelki często siedzą, kucają itd, w dodatku często się nie pokazuje całych postaci, a tnie po nogach itd. Dlatego te 50 mm do mieszkania to ogniskowa całkiem OK, nawet na DX.
magicduh
16-03-2009, 18:49
Rozumiem, właściwie automatyczny pomiar światła nie będzie mi potrzebny, bo robiąc na nim zdjęcia będę miał dużo czasu na manualne dostrojenie aparatu do światła. Dzięki
Ale pamiętaj, że z obiektywem bez elektroniki nie będziesz miał ŻADNEGO pomiaru światła w aparacie - nawet w trybie ręcznym. Pozostaje światłomierz ręczny albo zdjęcia metodą prób i błędów.
magicduh
16-03-2009, 19:29
Pozostaje światłomierz ręczny albo zdjęcia metodą prób i błędów.
Właśnie tą drugą opcje wybrałem, mam w sumie 2 obiektywy na m42 i lubię kombinować, fakt w ogóle one nie są przydatne na zdjęcia 'znienacka' czy takie gdzie ma się określony czas itp, ale jak dla domowych warunków to będzie okej, oby tylko zbyt wysoko cena nie podskoczyła heh
czy jakaś nowsza jego wersja..?
Tak, jest nowsza wersja http://www.dpreview.com/news/0809/08092201nikkor_50mm_1_4glens.asp ;)
magicduh
17-03-2009, 02:26
o kurcze tą wersję widziałem :P jest najnowsza hah, a ja o nowszą pisałem od tej starej ale już znalazłem jest to po prostu nikkor AF (bez S jak psiku... z tego filmu) 50/1.4
Ale pamiętaj, że z obiektywem bez elektroniki nie będziesz miał ŻADNEGO pomiaru światła
"potrzebuje go do zdjęć studyjnych" - pomiar swiatla z puszki w studiu ?
"potrzebuje go do zdjęć studyjnych" - pomiar swiatla z puszki w studiu ?
Myślisz że jak ktoś używa d40 to ma zewnętrzny światłomierz? :D
magicduh
17-03-2009, 12:48
Myślisz że jak ktoś używa d40 to ma zewnętrzny światłomierz? :D
łoł ! ale żeś teorie wymyślił, nie ładnie tak "oceniać" ludzi po korpusie aparatu ;)
magicduh
17-03-2009, 14:06
I lipa obiektywu nie wygrałem, wkurzają mnie automaty do licytacji..
łoł ! ale żeś teorie wymyślił, nie ładnie tak "oceniać" ludzi po korpusie aparatu ;)
No ale masz ten światłomierz czy nie? Dobrze strzeliłem?