PDA

Zobacz pełną wersję : D90 pomoc w wyborze zestawu

szymonvader
16-03-2009, 00:11
Witam, ostatnio troche rozgladalem sie za dobrym aparatem, gdyz "bawienie sie" kompaktami juz troche mi sie znudzilo i chcialbym rozpoczac moja przygode z powazniejszym fotografowaniem. Rozgladalem sie i rozgladalem, poszukalem troche i poczytalem(byl etap sony i canona:) ) ale ostatecznie wybor padl na Nikona d90. Chce kupic na poczatek zestaw kitowy a pozniej w miare rozwoju umiejetnosci i odnalezienia wlasciwej drogi dokupic jakies fajne szkielko:) i mam do Was szanowni forumowicze pytanie a wlasciwie prosbe, abyscie wyrazili swoja opinie ktory zestaw powinienem wybrac:
D90 18-105

D90 16-85

D90 18-200 (ten znaczaco rozni sie cena ale to oczywiste:) )

Smialo moge nazywac sie amatorem gdyz w swoim zyciu mialem zaledwie przez 3 tyg Sony Alfa 200 jako cos bardziej zaawansowanego i w tym czasie to bylo poprostu pstrykanie czego popadnie. Takze chodzi mi glownie o obiektyw z ktorym bede powoli odkrywal uroki fotografii i ktory na poczatku bedzie mi dobrze sluzyl. Aparat bedzie uzywany do fotografowania przyrody(narazie makro chyba sobie daruje) a takze portrety na lonie natury, architekturę no i czasami upamietnie chwile z zycia np spotkania imprezy itp. Chce najpierw dobrze opanowac umiejetnosci a pozniej bede szukal wlasnej sciezki. Jakie sa Wasze opinie prosze o pomoc:) pozdrawiam Szymon

jendryn
16-03-2009, 00:13
ja bym brał z 16-85

Zbigniew
16-03-2009, 00:21
Kolego szymonvader (czyżbyś Vadera słuchał ? ;)) - zasada jest taka - im mniejszy zoom ma obiektyw, tym najczęściej jest lepszy (idealny jest zoom 1:1, czyli stałka :D). Zdecydowanie weź sobie np. obiekty 18-70 lub podobny plus stałkę 50/1.8. Zobaczysz, że wystarczy Ci do większości rzeczy. A potem sobie zestaw rozbudujesz np. o 70-300 lub lampę. Zapewniam Cię, że zdecydowanie lepiej mieć komplet 18-70 + 70-300 + np. 50/1.8 niż 18-200. Docenisz wtedy zalety lustrzanki i naprawdę wiele będziesz mógł się nauczyć (szczególnie 50-tką).

VanRay
16-03-2009, 00:26
chyba najtrafniejszym wyborem bedzie 16-85

Psychotrop
16-03-2009, 01:09
Zbigniew dobrze rzecze.

spędziłem noce na szperaniu po necie, rozmowach ze znajomymi nikoniarzami - jakieś 1,5 miesiąca zajęło mi "przygotowanie" się do kupna.
miałem jeszcze to szczęście, że kupiłem body i 2 tyg. później leciałem do kanady.
a wiadomo jak tam ze sprzętem - kupujesz i po tygodniu oddajesz :)
nie omieszkałem skorzystać z tej okazji.
oczywiście wcześniej byłem już nastawiony na 18-70 + 70-300vr, ale postanowiłem potestować :)

co "pożyczyłem" i dlaczego oddałem:

1. 18-55 + 55-200 - miałem 3 dni, tylko dlatego że był łikend. generalnie bardzo wolne AF, jak przyszło ustrzelić ptaszka w locie ... ciężko. za częste zmiany obiektywów granica 55mm stanowczo za krótka.
2. 16-85 - za drogi w stosunku do tego co oferuje. 16mm wcele nie robiło mi jakiejś różnicy w stosunku do 18mm (w 18mm wystarczyło się cofnąć 0.5 metra).
3. 18-200 - fajny, ale ... jak chcesz coś małego np żeby zapakować do małego plecaczka rowerowego, to jesteś ugotowany.
4. 18-70 + 70-300vr - zestaw idealny. 18-70 prawie cały czas zapięty, a 70-300vr leży w plecaku i jak potrzeba to jest - oddałem, bo wychodziło drożej niż w polsce. zaraz po powrocie kupiłem u nas ten zestawik.

poza tym miałem cały czas N24mm f 2.8 pożyczonego i "jakość" optyczną, na tyle na ile potrafiłem porównywałem właśnie do niego.

co do VR - przy krótkim zoomie - zbędny gadżet. przy 70-300 kilka razy mi się zdarzyło włączyć przy najdłuższym końcu.

generalnie zdroworozsądkowo biorąc pod uwagę stosunek jakość (optyczna i wykonania) do ceny i do praktyczności (zmniejszenie zestawu np na rower) to 18-70 + 70-300vr nie ma sobie równych.

oczywiście stałeczka - jak najbardziej, ale to już kwestia priorytetów i pieniędzy. ja wolałem długi zoom niż stałkę.

co do lampy - i tak kupisz i tak :)

smokwaw
16-03-2009, 01:47
Panowie jakoś nikt z Was nie poleca kitowego 18-105 VR a tymczasem wg testów na optycznych wygrywa on z obydwoma (16-85 i 18-70).

Może mnie ktoś oświeci i powie czy oceny wpisane w tabelkę tu:

http://www.fototesty.republika.pl/rankingi/raniking_optyczne_dx.html

są nic nie warte?

Bednarz88
16-03-2009, 03:51
Mam 18-105 VR. Był jako obiektyw KITowy do d90. Jak dla mnie bajka, no ale co ja tam wiem... to mój pierwszy obiektyw, więc nie mam porównania :p

MirM
16-03-2009, 07:16
Ja też polecam AF-S 18-105 VR.
Uniwersalny, nie sprawia kłopotów, przydatny dla mnie w 90% sytuacji zdjęciowych.

Pietern
16-03-2009, 08:52
ktory zestaw powinienem wybrac:
D90 18-105

D90 16-85

D90 18-200 (ten znaczaco rozni sie cena ale to oczywiste:) )

Bierz zestaw 1, najtaniej i wcale nie najgorzej. Pofocisz, to zobaczysz czego jeszcze potrzebujesz. Z własnego podwórka wiem, że potrzebuję jasnej stałki, ale jeszcze nie jestem pewien czy to ma być 30, 50, czy 75 mm (w przeliczeniu).
Piotr

szymonvader
16-03-2009, 10:19
Witam ponownie:) po 1 jestem bardzo zaskoczony oczywiscie pozytywnie ze dostalem tak wiele odpowiedzi w tak krotkim czasie i do tego rzeczowych i konkretnych:) takze bardzo dziekuje. po 2 tak slucham VADERA:) i oczywiscie tego nie ukrywam:) a teraz po 3 i zwiazane z tematem, z tego co sie orientowalem to najkorzystniej finansowo wychodzil wlasnie pierwszy zestaw drugi byl o 200 zl drozszy no a trzeci to juz grupo wyzej:) takze musze przemyslec sprawe oczywiscie strzalke tez biore pod uwage ale to moze dopiero po "obadaniu" tematu. W przyszlosci takze zoomy by sie przydaly napewno:) dziekuje za wszystko i licze na dalsze sugestie :) pozdr

marekm
16-03-2009, 11:03
Za Zbigniewem, ale jako stałkę rozważyłbym nową 30/1.8.

Articool
16-03-2009, 11:17
Popieram Kol. proponujących 18-70 + 70-300. Sam planuję zakupić 70-300 w jakimś niedługim czasie.

smokwaw
16-03-2009, 11:27
A ja bym się skłaniał AF-S 18-105VR na początek,

A jak piszecie o rozwijaniu systemu, to potem do tego można dokupić AF-S 70-300VR (i co z tego, że się pokryje nieco zakres tylko się cieszyć) jak ktoś potrzebuje zooma i dozbiera kasę i do tego stałkę AF 50mm f=1,8 i system cacy :-)

Ps Wg ceneo 18-70 to 930zł a 18-105VR to 949zł (testy na optycznym + cena prawie ta sama + gdzie jest VR =wnioski zostawiam kupującemu)

Psychotrop
16-03-2009, 16:34
Panowie jakoś nikt z Was nie poleca kitowego 18-105 VR a tymczasem wg testów na optycznych wygrywa on z obydwoma (16-85 i 18-70).

nie zaprzeczam, że tak nie jest, ale nie mam w zwyczaju wypowiadania się na temat czegoś, czego nawet w rękach nie miałem a i do optycznych mam duży dystans ;)
jeśli chodzi o suche dane to i owszem, ale interpretacje ich czasem mają z kosmosu.

a i opieranie się tylko i wyłącznie na testach nie ma najmniejszego sensu.
najlepiej pożyczyć od kogoś, np umówić się na jakiś plener z ludźmi w twojej okolicy, podpiąć od nich szkiełka, pobawić się, potestować, a w domku na spokojnie sprawdzić efekty.

p.s.

Ps Wg ceneo 18-70 to 930zł a 18-105VR to 949zł (testy na optycznym + cena prawie ta sama + gdzie jest VR =wnioski zostawiam kupującemu)
co wy tak z tym VR ? :)
zwłaszcza przy tak krótkich ogniskowych ? :)
ja wiem, że jak jest, to fajnie - ale nich mi ktoś szczerze powie, jak często tego świadomie z konieczności używa ?
bo to że połowa ludzi ma to włączone, nawet wtedy jak przeszkadza, to rzecz oczywista ;)

D.Anihilati
16-03-2009, 18:03
Po pierwsze jestem bardzo zdziwiony dysproporcjami cenowymi o ktorych pisze szymonvader. Obiektyw N18-105VR kosztuje ok. 1000 PLN, podczas gdy N16-85VR to cena ok. 2000 PLN, a N18-200VR - ok. 2200 PLN. Stad spodziewalbym sie, ze 1) zestaw bedzie znaczaco tanszy od 2) i 3) (tzn. ok. 1000 PLN), natomiast roznica miedzy 2) a 3) bedzie minimalna (ok. 200 PLN).

Nie mialem stycznosci z N16-85, ale z opinii uzytkownikow wynika, ze jesli chodzi o jakosc obrazu te 3 obiektywy nalezaloby uszeregowac od najlepszego do najgorszego w nastepujacy sposob: 1. N16-85VR, 2. N18-105VR, 3. N18-200VR. Jesli zas chodzi o wspolczynnik jakosc/cena najlepiej chyba nalezaloby ocenic N18-105, co przy dosyc uniwersalnym zakresie ogniskowym wydaje sie swietnym wyborem dla poczatkujacego wlasciciela lustrzanki. N18-200 ma najlepszy zakres ogniskowych, niestety okupione jest to jakoscia zdjec. Nadaje sie jako typowo spacerowy zoom, przydatny, gdy spodziewamy sie, ze bedziemy fotografowac zdjecia na skrajnych krancach zakresu ogniskowych a zmiany obiektywow bylyby zbyt uciazliwe - niestety cena dosyc wysoka.

smokwaw
16-03-2009, 18:54
nie zaprzeczam, że tak nie jest, ale nie mam w zwyczaju wypowiadania się na temat czegoś, czego nawet w rękach nie miałem a i do optycznych mam duży dystans ;)
jeśli chodzi o suche dane to i owszem, ale interpretacje ich czasem mają z kosmosu.

a i opieranie się tylko i wyłącznie na testach nie ma najmniejszego sensu.
najlepiej pożyczyć od kogoś, np umówić się na jakiś plener z ludźmi w twojej okolicy, podpiąć od nich szkiełka, pobawić się, potestować, a w domku na spokojnie sprawdzić efekty.

p.s.

co wy tak z tym VR ? :)
zwłaszcza przy tak krótkich ogniskowych ? :)
ja wiem, że jak jest, to fajnie - ale nich mi ktoś szczerze powie, jak często tego świadomie z konieczności używa ?
bo to że połowa ludzi ma to włączone, nawet wtedy jak przeszkadza, to rzecz oczywista ;)
No właśnie chiałem się dowiedzieć czy optyczne są warte zaufania. Ja miałem ten obiektyw w rękach tyle, że nie na długo i jestem zadowolony z jego właściwości, jakby jeszcze nie ten plastikowy bagnet to już by było cacuszko jakich mało (w tej cenie), a w jakimś topiku na tym forum zobaczyłem złamay plastik i trochę mnie to ostudziło.

VR - dla 105 mm już zaczyna być pomocne, wyłączyć można zawsze a włączyć coś czego nie ma to już gorzej ;)
Wieczorne zdjęcia na dłuższych czasach i bez statywu - ja świadomie używam ;)

lomax
16-03-2009, 21:52
Polecam 18-105 VR. Mam takowy (na razie jedyny nie licząc analogów) i wybrałem go świadomie po wielu pozytywnych opiniach. Jest naprawdę dość uniwersalny i robi dobre, ostre fotki. Jest przy tym cichy, nawet nieźle wykonany i przy tym mały i poręczny a VR sprawuje się tak jak go reklamują. Wady to plastikowy bagnet, co nie ma znaczenia jeśli się nie wachluje słoikami oraz lekka winieta, szczególnie przy niskich ogniskowych.
Jednak polecam.

szymonvader
17-03-2009, 12:21
Witam. Wiec zestaw d90+18-105 VR moge miec za ok 3900 zl czy wg Was(napisalem o przeznaczeniu i zaawansowaniu) warto wybrac ten zestaw na poczatek? czy lepiej isc w co innego. Zadam pytanie, domyslam sie ze nie jest na miejscu ale czy moze warto jeszcze rozwazyc inny system? prosze o podpowiedzi bo w przyszlym tyg chcialbym zakonczyc temat:) pozdrawiam

Pietern
17-03-2009, 12:33
Witam. Wiec zestaw d90+18-105 VR moge miec za ok 3900 zl czy wg Was(napisalem o przeznaczeniu i zaawansowaniu) warto wybrac ten zestaw na poczatek? czy lepiej isc w co innego. Zadam pytanie, domyslam sie ze nie jest na miejscu ale czy moze warto jeszcze rozwazyc inny system? prosze o podpowiedzi bo w przyszlym tyg chcialbym zakonczyc temat:) pozdrawiam

To poważny i odważny zestaw dla zamożnego, i w kwiecie wieku amatora. Pamiętaj, że pójście tą drogą oznacza noszenie ciężarów, których droga kompaktu nie zna i nigdy nie pozna. Wybrałeś najlżejszy zestaw, więc jesteś mi bratem! :mrgreen:
Ale tak w ogóle, to na początku niewiele z tego będziesz miał poza mięśniami i tak naprawdę o wyborze decyduje zamożność portfela i look sprzętu. Jednakże już po kilku miesiącach nauki i prób docenisz ten aparat, bo jest naprawdę niezły. Wtedy też możesz zacząć się rozglądać za jakiś dodatkowym osprzętem.
Piotr

Bo.
17-03-2009, 12:50
imho ten zestaw na poczatek jest optymalny. Sądzę, ze jakość Cię zadziwi i skłoni do dalszych prób i eksperymentów (czytaj wydatków :-)).

Bo.
17-03-2009, 12:53
Ja miałem ten obiektyw w rękach tyle, że nie na długo i jestem zadowolony z jego właściwości, jakby jeszcze nie ten plastikowy bagnet to już by było cacuszko jakich mało (w tej cenie), a w jakimś topiku na tym forum zobaczyłem złamay plastik i trochę mnie to ostudziło.

hmm, z tym plastikiem bym nie przesadzał. Zawsze jest to jakiś kompromis miedzy trwałością, ciężarem a ceną.
A co do połamanych plastików ... widziałem sporo połamanych merolów, beemek, hond itp. co nie oznacza, że zrezygnowałbym z ich zakupu, gdyby było mnie na nie stać.

szymonvader
17-03-2009, 13:25
haha Panowie narawde podoba mi sie atmosfera tego forum:) ogolnie ot przyda mi sie trening;) po zimie miesnie sa zastane i wogule:P a tak powaznie to czytajac troche opinii zdaje sobie sprawe ze ten sprzet jest naprawde dobry a co do dalszych wytatkow domyslam sie ze i mnie dopadnie taki dzien:) wiec jestem juz prawie zdecydowany na zakup. Karte wybieram 8 GB sandisk Extreme III sporo osob jej uzywa. Troche martwi mnie blad ktory sie pojawia i jest opisany na forum mam nadzieje ze uda sie go rozwiazac. Prosilbym jeszcz moze o jakis dobry pokrowiec na to wszystko:) tak zebym mogl juz w pelni cieszyc sie tym zestawem:)

PS powiedzcie jak to jest z tymi kolorami bo czesc narzeka ze sa blade w stosunku do innych systemow np canona?
i brak uszczelnien? czy sa one naprawde wazne? domyslam sie ze nie mozna go moczyc ale naprawde trzeba bardzo uwazac? przepraszam za maly OT ale nie bede zakladal kolejnych watkow.

Pietern
17-03-2009, 13:44
PS powiedzcie jak to jest z tymi kolorami bo czesc narzeka ze sa blade w stosunku do innych systemow np canona?
i brak uszczelnien? czy sa one naprawde wazne? domyslam sie ze nie mozna go moczyc ale naprawde trzeba bardzo uwazac? przepraszam za maly OT ale nie bede zakladal kolejnych watkow.

To elektronika, nie lubi wody, więc ja bym nie moczył nawet gdyby producent przysięgał, że jest uszczelniony. Ile razy w życiu robiłeś fotki w deszczu? Nikt, kto nie musi, tego nie robi. Większym problemem jest kurz i piach, ale ja włóczę się z aparatem już ponad 30 lat i jeszcze mi się żaden nie zapiaszczył, ani nie "zakurzył"... Tyle, że dbam o to.
Natomiast kolory, hm, poczytasz tę listę i inne podobne, to zobaczysz co ludziska potrafią znaleźć za dziury, w całym...
Piotr

smokwaw
17-03-2009, 17:54
Kolory, ich bladość czy nasycenie ustawia się w aparacie jak kto lubi :] (nawet w kompakcie to mam) :D, a jak coś źle wyjdzie zawsze można "tuningować" programem graficznym.

Jarema
17-03-2009, 18:12
Ja od siebie również polece 18-105. Bawilem sie paroma obiektywami i wybrałem ostatecznie jako początkowy ten.

Jestem b. zadowolony- jak za to cene.
Po paru miesiacach uzywania takie moje wnioski:

+świetna ostrość od pełnej dziury
+zero problemow z BF/FF, zero. ostrzy w punkt
+naprawde niezauważalne abberacje (do tego w d90 masz "wbudowane" automatyczne usuwanie takowych)
+ładne GO, jak dla mnie

-spore dystorcje
-łatwo o odblaski
-plastikowy bagnet (chociaz mysle, ze czesc uzytkowanikow rpzesadza z tym plastikiem, moj miał nawet kontakt z podlozem:P i zyje. zero luzów)

Jak dla mnie - na poczatek naprawde porządny sprzet.
Wad i zalet pewnie mozna wymienic wiecej- ale to sa te, ktore rzucily mi sie najbardziej w oczy przez ten czasu uzytkowania i ktore teraz mi do glowy przychodzą:).

szymonvader
19-03-2009, 11:54
No i stalo sie:) od wczoraj jestem posiadaczek D90+18-105VR nikusia. Powiem szczerze ze maszynka przerosla moje oczekiwania. Popstrykalem troche(narazie sie ucze wiec probuje wszystkiego:)) i jestem zachwycony:) to byl dobry wybor. Mam karte SanDisk Extreme 3(poj 8gb) narazie odpukac nie pojawil sie zaden blad. Mysle ze warto bylo wydac te 4 klocki. Szkoda ze po poludniu wyjezdzam i bede mogl dalej probowac dopiero w poniedzialek:/ dzieki Wam za pomoc mam nadzieje ze jeszcze nie raz bede mogl na nia liczyc:) pozdrawiam Szymon

szymonvader
26-03-2009, 20:48
Witam ponownie, jak napisalem wczesniej jestem szczesliwym posiadaczem D90, troche sobie juz pstrykam(wlasciwie to badam sprzet:)) i mam do Was pytanko zostalo mi pare zl konkretnie 600 i moze rzeczywiscie kupilbym jakas "stalke" jak radzili Koledzy w pierwszych postach, jednak w tej cenie rzucil mi sie jedynie Nikkor AF 50 mm f/1.8D co o tym myslicie? obecnie posiadam 18-105 VR. Jak narazie jest to wystarczajace ale tak jak mowie zostalo pare zl mozna by to spozytkowac:) prosze o opinie pozdrawiam:)

rryba18
26-03-2009, 20:57
Polecam D90+n 18-105mm VR,sam mam używam i jestem bardzo z niego zadowolony,na początek kit super.

Rimon
26-03-2009, 21:30
zostalo mi pare zl konkretnie 600 i moze rzeczywiscie kupilbym jakas "stalke" jak radzili Koledzy w pierwszych postach, jednak w tej cenie rzucil mi sie jedynie Nikkor AF 50 mm f/1.8D co o tym myslicie? obecnie posiadam 18-105 VR.

A co chcesz fotografować? Portrety, panoramy ( krajobrazy) zdjęcia macro, zbliżenia. Szkła masz od bardzo szerokich to długich teleobiektywów. Do tego znając życie przyda się jeszcze zewnętrzna lampa jakis statyw i tak to leci. Jesli masz pare zł wolnych to przemyśl co Cie najbardziej interesuje w obecnej chwili i ew. doskładaj kilka zł do czegoś. Jeśli fotografowanie Cię ostro weźmie to będziesz wiecznie cierpiał na brak $ bo jest sporo gratów, które stają sie niezbędne. To hobby jest jak pijawka. Wyssysa kasę z kieszeni dość ostro :-)

Almighty007
26-03-2009, 21:53
Kolego ja serdecznie polecam Ci zakup tego Nikkora 50/1,8. Sam takiego posiadam także do zestawu D90 + 18-105 i powiem Ci, że ta stałka daje super efekty, których zoom 18-105 Ci nie da. Polecam bo naprawdę warto, a lampę kupisz i tak, tylko na to potrzeba większej gotówki (sam zbieram obecnie :P ;)

Pozdrawiam

szymonvader
26-03-2009, 23:25
zaczynam sie interesowac portretami:) no i ciekawi mnie macro, w tej cenie i tak nic lepszego sie nie trafi raczej

Pietern
27-03-2009, 09:59
Kolego ja serdecznie polecam Ci zakup tego Nikkora 50/1,8. Sam takiego posiadam także do zestawu D90 + 18-105 i powiem Ci, że ta stałka daje super efekty, których zoom 18-105 Ci nie da. Polecam bo naprawdę warto, a lampę kupisz i tak, tylko na to potrzeba większej gotówki (sam zbieram obecnie :P ;)

Tysz o tym obiektywie myślałem, ale odstraszają mnie sample przy pełnej dziurze... Teraz się pokazał 35, f1.8 i on ma być istotnie ostrzejszy, przynajmniej w środku.
Piotr