Zobacz pełną wersję : Fajny monitorek LCD :)
Trafiłem dziś w MM na wyprzedaży monitorek 21" Samsunga - SyncMaster 214T za 1899 PLN. Świeci równiutko i jasno, czerń ma czarną, prześcia tonalne gładkie. Monitor został przez producenta niezgorzej oprofilowany - po wgraniu profilu ICM załączonego na płytce z oprogramowaniem uzyskałem na tyle sensowne odwzorowanie kolorów, że ręczne gmeranie krzywymi sobie podarowałem.
Jeśli chodzi o jakość, równość i odwzorowanie koloru, to na pewno jest o niebo lepiej niż w moich wysmażonych Soniaczach, które w dodatku były w momencie zakupu zdecydowanie droższe. Monitor ma też bardzo mi odpowiadającą powierzchnię roboczą - 43x23cm, umożliwiającą wyświetlenie pełnego formatu A3 w okienku.
Oczywiście - są to pierwsze wrażenia, które zwykle są pozytywne, tym bardziej że do tego monitora podchodziłem cholernie sceptycznie i "na dzieńdobry" mile mnie rozczarował. Dlatego jak tylko mnie zacznie wk...wiać - dam znać i powiem dlaczego :lol:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/sami.jpg)
No to Ci sie fartnelo... Nie dosc, ze wyciaga potrzebne do sensownej pracy 1600x1200, obrotowy jest, to jeszcze okolo 900-1000 zl taniej niz gdzie indziej. Szkoda, ze mieszkam tak daleko od Krakowa, bo chetnie bym wpadl i skonfrontowal Twoja "czarna czern i gladkie przejscia tonalne", z moim rozumieniem tych pojec. :)
Co prawda od 3 dni ciesze sie 21" Dellem CRT, jednak regularna ocena postepow w segmencie tanszych LCD jest wskazana... ;)
Stig - jeśli tylko będziesz w okolicy, serdecznie zapraszam. Nie jest to może Barco Reference, ale kosztował jedno zero mniej, więc sporo mu jestem w stanie wybaczyć ;) Zresztą produkcję monitorów Barco (nawet LCD) zakończono :cry:
Niedzwiedz
25-08-2006, 16:22
kurcze musze kiedys wyrzucic moje eizo i sprawic sobie matryce :)
Stig - jeśli tylko będziesz w okolicy, serdecznie zapraszam. Nie jest to może Barco Reference, ale kosztował jedno zero mniej, więc sporo mu jestem w stanie wybaczyć ;) Zresztą produkcję monitorów Barco (nawet LCD) zakończono :cry:
Z branzy monitorow dla ludu (i przy okazji dla grafikow) odszedl rowniez Sony oraz Philips... Skonczy sie na tym, ze monitory do zastosowan graficznych beda mialy w ofercie moze ze dwie firmy, z cenami wyjeb...mi w kosmos. :( Chyba kupie sobie jeszcze ze dwa Delle i zakopie w ogrodku na czarna godzine... :|
;)stig Sony nie zryzygnowalo calkowicie z produkcji monitorow... nadal bedzie robic monitory profesjonalne, zrezygnowali tylko z segmentu najtanszego, tam za duza konkurencja
;)stig Sony nie zryzygnowalo calkowicie z produkcji monitorow... nadal bedzie robic monitory profesjonalne
Za PCLab.pl:
Sony miałoby zrezygnować z oferowania monitorów biurkowych, ale pozostać w biznesie oferującym duże ekrany LCD i plazmowe o zastosowaniach informacyjnych, np. w handlu.
Raczej nie sadze, zeby ta odmiana "profesjonalnych" monitorow zainteresowala grafikow. :) Predzej dzierzawcow miejsc reklamowych w duzych skupiskach ludzi (dworce, lotniska, stadiony, centra handlowe).
ech... a ja wlasnie zakupilem soniaka... ale nie zaluje, bardzo fajny monitorek :) w koncu mam miejsce na narzedzia w programach :D
Z branzy monitorow dla ludu (i przy okazji dla grafikow) odszedl rowniez Sony oraz Philips... Skonczy sie na tym, ze monitory do zastosowan graficznych beda mialy w ofercie moze ze dwie firmy, z cenami wyjeb...mi w kosmos. :( Chyba kupie sobie jeszcze ze dwa Delle i zakopie w ogrodku na czarna godzine... :|
Z drugiej strony może nie będzie tak źle - Sony i Philips popełniły mały falstart ze swoimi LCD-kami, co zapewne się na nich zemściło - widać nie mogli dogonić konkurencji. A ceny pozostałych paneli lecą na łeb na szyję, aż żal cokolwiek kupować :lol:
ech... a ja wlasnie zakupilem soniaka... ale nie zaluje, bardzo fajny monitorek :) w koncu mam miejsce na narzedzia w programach :D
pooley, P234B? Fajny sprzęcik ;) Też chciałem kupić coś na S-IPS, a na S-PVA zdecydowałem się przez wrodzone sempiarstwo i uwielbienie do okazyjnie tanich zakupów :lol: