Zobacz pełną wersję : Ładowarka BC-700 i Enelopy - pytanie do posiadaczy
Witam
Mam takie pytanie, ile na takim zestawie trwa cykl rozładowanie/ładowanie, kiedy bateria wcześniej była w pełni naładowana? U mnie to rozładowywanie wychodzi strasznie długo przy prądzie rozładowywania 250mAh. Na tę chwile po 2 godzinkach rozładowywania pokazuje napięcie 1.21v na każdym ogniwie. Jakoś podejrzanie długo jak to wygląda u was?
Pozdrawiam
No, a arytmetyka zawodzi? Jeśli aktualna pojemność ogniwa wynosi np. 2500 mAh, to rozładowanie prądem 250 mA musi potrwać około 10 godzin. Tak?
Artmetyka to może i nie ale podstawy fizyki z pewnością i owszem. Jakoś zawsze mi ten etap śmigał a tu nowe baterie i się zacząłem chyba zbyt intensywnie przyglądać. Dziękuje za pomoc
johnywalker
27-05-2009, 09:56
Niekiedy eleloopki wsadzone do bc700 smażą sie prawie dwa dni :D
Khyhy... A jak się włączy proces regeneracji (kilkakrotne rozładowania - naładowanie) to i kilka dni to może potrwać.
Takie pytanie, z ciekawości, nie żebym jakoś się specjalnie takmi rzeczami martwił. Przyjmuje się, że najzdrowiej dla ogniwa jest ładować go niskim prądem, ale dłużej. Jak natomiast sprawa wygląda przy rozładowywaniu? Teoretycznie nie powinno mieć to żadnego znaczenia, bo przy, powiedzmy, codziennym użytkowaniu może zaistnieć sytuacja, że urządzenie będzie miało duży pobór prądu i baterie będą rozładowywać się szybko. Jak po dwóch godzinach padną, to będzie znaczyło, że to urządzenie ,a pobór 1A. I nie jest to jakieś morderstwo dla akumulatorów. Dobrze se rozumuję? Pytam, bo w BC700 i BC900 można ustawiać prądy ładowania i rozładowywania. Żeby skrócić czas regeneracji, można by ustawiać rozładowywanie na 1000mAh, a ładowanie powiedzmy na 500.
Żeby skrócić czas regeneracji, można by ustawiać rozładowywanie na 1000mAh, a ładowanie powiedzmy na 500.
Tak się nie da, bo ładowarka rozładowuje połową ustawionego prądu ładowania.