PDA

Zobacz pełną wersję : Tokina AF 28-80 f2.8 ATX 280 AF PRO - HEEEEEEEEELP

fotone
25-08-2006, 15:43
Sprzedałem swoja tokine (jak w temacie), dostałem info od kupca ze coś jest nie tak z pierscieniem ostrosci - w pozycji AF podczas ustawiania ostrości, silnik pracuje, ostrość jest ustawiana a pierścień ostrości sie nie kreci (tzn kreci sie luźno, piercień nie jest połączony z silnikiem w aparacie)
Dopiero po przesunięciu pierścienia na MF następuje połączenie piercienia ostrości z silnikiem.
Ja od zawsze byłem przekonany ze tak ma być, traktowalem to jako plus - nie można krecic piercieniem (katować silnika) który jest w pozycji AF.

PYT - czy w pozycji AF pierscien powiniem krecic sie luzno, niezależnie od silnika??
plizz napiszcie... bo ja bylem przekonany ze tak ma być teraz zglupiałem. :cry: :cry:

lesheck
25-08-2006, 16:12
tego co pamietam - mialem kiedys w reku jakas tokine, to bylo tak samo. Z reszta to logiczne.

Czornyj
25-08-2006, 16:14
W mojej 28-70 2,6-2,8 też tak jest. Inaczej można by zarżnąć silnik w korpusie, no nie?

fotone
25-08-2006, 16:23
no!!!! :) :) Jak ja kupilem to tez sie zdziwilem lekko ale w pare chwil wymyslilem ze to strasznie fajny wynalazek.
Jeszcze jakby ktoś kto ma/ miał TĄ tokine potwierdzil na 100% to bede happy :D

Many Thx za szybką odpowiedz.

Choć przyznać musze ze obawy kupującego nie sa "bezpodstawne".

Z istrukcji obsługi owej Tokiny:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img245.imageshack.us/img245/496/skanuj0004ez8.jpg)
i co wy na to??

Le Sir
25-08-2006, 18:54
Tak to ma wyglądać. Ja mam to samo w T12-24, przy AF pierścień kręci się i nic się nie zmienia, dopiero w MF kręcenie ustawia ostrość.

PS. Jak się kupcowi nie podoba to ja chętnie kupię ;)

Paweł Ściążko
26-08-2006, 00:26
Tak się składa, że ja jestem tym kupcem :)
Myślę, że to całkiem normalne, że jesteśmy podejrzliwi wobec każdej nowej rzeczy. Krytycyzm potęguje brak znajomości obiektu i brak doświadczenia. Oczywiście sprawdziłem we własnym zakresie domniemany luz pierścienia i taką (oczywiście logiczną) funkcjonalność obiektywu i wszystko jest w porządku. Dotykałem innej Tokiny, co jak się okazuje nie jest łatwe tak na zawołanie (nawet w mieście pow. 600.000 mieszk.) i wrażenia takie same.

Tokina AF 28-80mm f2.8 SD 280 PRO jest piękna, ale mam wrażenie, że dla mnie za ciężka.

Fallout
26-08-2006, 00:50
a moge poznac cenę......>?

Le Sir
26-08-2006, 09:55
Panie Pawle jak już napisałem chętnie odkupię ;) Bo obiektyw został mi sprzątnięty sprzed nosa.

HiPhoto
28-01-2009, 22:55
(...) Myślę, że to całkiem normalne, że jesteśmy podejrzliwi wobec każdej nowej rzeczy. Krytycyzm potęguje brak znajomości obiektu i brak doświadczenia.
(...)
Tokina AF 28-80mm f2.8 SD 280 PRO jest piękna, ale mam wrażenie, że dla mnie za ciężka.

"Wieri, no prawieri" - W.I. Lenin ;-)

A co do ciężaru - jak widać wielu kolegów chętnie zdjęłoby z barków i ulżyło. Coś za coś. Dobre musi ważyć, to nie plastik.