PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkość NX

Waldy
15-03-2009, 22:05
Temat już się przewijał, ale mam prośbę o podzielenie się doświadczeniami z przyśpieszeniem pracy programu.
Niewątpliwie najlepszy program do obróbki NEFów, ale niestety powolny, nawet na najszybszych komputerach.
Pozdrawiam

kichu
15-03-2009, 22:07
numer jeden - za rada JK - wylaczyc jakiekolwiek odszumianie w puszce

bo wtedy NX po kazdym namniejszym ruszeniu suwaka, od nowa liczy cale odszumianie co niestety trwa i zamula prawie kazdy komputer

ew jesli zostawiasz wlaczone jako pierwsza rzecz po zaladowaniu zdjecia wylaczac odszumianie w nxie i wlaczac ewentualnie na koncu

Waldy
15-03-2009, 22:12
pierwsze dzięki...

Erie
15-03-2009, 22:22
1. już w trakcie robienia zdjęć przygotować je pod odpowiedni workflow (jak to jest po polsku?) - czyli wspomniane wyłączenie odszumiania w puszce lub jako pierwsza operacja przy otwraciu pliku, jak najlepiej dobrany balans bieli i/lub ustawienie go tak samo dla wszystkich zdjęć, a nie wykorzystywanie AUTO WB - potem będzie łatwiej zmieniać wiele zdjęć naraz, wyostrzanie w puszce wyłączać i dopiero jako ostatnią operację włączać unsharp mask z odpowiednimi parametrami - szybciej i wyższa jakość

2. korzystać z zapisywania ustawień, kopiować je między poszczególne podobne do siebie zdjęcia, wykorzystać możliwość nałożenia tych samych ustawień na wiele plików naraz w trybie przeglądania miniatur - nie trzeba będzie otwierać zdjęć tylko robić sobie coś innego, a NX w tle pobawi się sam w korekcję zdjęć

3. po pierwszym zachwycie u-pointami nauczyć sie je stosować racjonalnie, aby potem nie było np. 30 u-pointów do zrobienia jednej rzeczy, łączyć selekcję z u-pointów z innymi rodzajami selekcji

sejmajnejm
15-03-2009, 23:19
skalowac zdjecie na samym koncu. Zaktualizowac biblioteki systemowe (dot. Windows) - .NET do wersji 3.5. Aktualizowalem tez biblioteki wykorzystywane przez C++ ( C++ 2008 Redistributable Package). Ktora aktualizacja przyspieszyla NX2, nie mam pojecia, ale ktoras z nich. Do tego przydaloby sie conajmniej 2 GB ramu.

pzdr.
Andrzej

kichu
15-03-2009, 23:21
ja po przejsciu z 2 na 3 odczulem spora poprawe w komforcie pracy - glownie dlatego ze czlowiek ma na ogol inne rzeczy pootwierane i przy 2 winda zaczynala dosc wczesnie swapowac - przy trzech problem nie wystepuje

a procka mam ahtlona x2 4800 (starego)

Valwit
16-03-2009, 12:32
jak masz .net 2 w systemie, to koniecznie sprawdz czy ma sp1. no i ramu dorzuc :)

Waldy
17-03-2009, 12:00
Wielkie dzięki za merytoryczne odpowiedzi. Wielkość RAMu i szybkość procesora jest bezdyskusyjna, aktualizacja bibliotek rzeczywiście pomogła. Ale żeby jeszcze pojątrzyć w temacie: różnice w kartach graficznych?
Pozdrawiam

Valwit
18-03-2009, 00:00
Ale żeby jeszcze pojątrzyć w temacie: różnice w kartach graficznych?
Pozdrawiam

jedynie w kwesti wspolpracy karty z systemem, dla samych obliczen jakie robi NX nie ma to znaczenia

Waldy
18-03-2009, 13:25
Polecam zainstalowanie najnowszych bibliotek, jest wyraźna różnica.

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=A5C84275-3B97-4AB7-A40D-3802B2AF5FC2&displaylang=en

ajma
18-03-2009, 13:32
Tak zainstalowanie nowych bibliotek wyraźnie przyspiesza działanie programu.

sokrates
18-03-2009, 14:31
a czy wywalać bibliotekę w wersji 2005 czy ją zostawić?

Jacek S
18-03-2009, 14:38
A jak sprawdzić jaką mam wersję tych bibliotek??

kichu
18-03-2009, 14:52
proponuje odinstalowac wszystkie wersje posiadanych bibliotek i zainstalowac te

For 32bit OS:
Microsoft Visual C++ 2005 Redistributable Package (x86)
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=32BC1BEE-A3F9-4C13-9C99-220B62A191EE&displaylang=en
Microsoft Visual C++ 2005 SP1 Redistributable Package (x86)
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=200B2FD9-AE1A-4A14-984D-389C36F85647&displaylang=en
Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable Package (x86)
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=9B2DA534-3E03-4391-8A4D-074B9F2BC1BF&displaylang=en
Microsoft Visual C++ 2008 SP1 Redistributable Package (x86)
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=A5C84275-3B97-4AB7-A40D-3802B2AF5FC2&displaylang=en

For 64bit OS:
Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable Package (x64)
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=bd2a6171-e2d6-4230-b809-9a8d7548c1b6&displaylang=en
Microsoft Visual C++ 2008 SP1 Redistributable Package (x64)
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=BA9257CA-337F-4B40-8C14-157CFDFFEE4E&displaylang=en

przy czym dla systemu 32 bit instalujemy tylko sekcje 32bit

nadomiast dla systemu 64bit instalujemy WSZYSTKO zarowno sekcje 32 jak i 64 bit

pliki instalowac sugeruje w kolejnosci jak podane od gory do dolu

sokrates
18-03-2009, 19:36
no tak, ale czy jest sens instalowania wersji 2005 skoro jest 2008 + SP1?

kichu
18-03-2009, 19:57
ja mam, instalator pokazuje, ze mozna obie sadzic niezaleznie, nx dziala ok, wiec wiecej nie wnikam

bywaja rozne softy, ktore przy okazji instalacji instalowaly mi rozna wersje tej biblioteki, wiec profilaktycznie lepiej miec najnowsza mysle

Waldy
18-03-2009, 22:18
No to krótkie podsumowanie: po radach powyższych Przyjaciół, zainstalowaniu aktualnych bibliotek, a także po przestudiowaniu instrukcji obsługi (do pobrania na stronie Nikona, w PL), NX2 stał się przyjazny.
Zapewne kolejna wersja będzie szybsza i bardziej ergonomiczna, dzięki czemu będzie to highendowy program do obróbki NEFów.
Pozdrawiam

ktm777
20-03-2009, 13:18
A jak sprawdzić jaką mam wersję tych bibliotek??
No właśnie, jak sprawdzić?

Waldy
20-03-2009, 13:56
Panel sterowania - dodaj/usuń programy

pierote
22-03-2009, 03:11
numer jeden - za rada JK - wyłączyć jakiekolwiek odszumianie w puszcze

bo wtedy NX po każdym najmniejszym ruszeniu suwaka, od nowa liczy cale odszumianie co niestety trwa i zamula prawie każdy komputer

ew jeśli zostawiasz włączone jako pierwsza rzecz po zaladowaniu zdjecia wylaczac odszumianie w nxie i wlaczac ewentualnie na koncu
rady pana Jacka - jak zawsze numer jeden :-D
1. małolackie pytanie jak usunąć wyostrzanie z puszki w nxie II
2. sprawa, czy wywalenie swapa z windy może mieć niekorzystny wpływ na działanie NXa / przy odpowiedniej ilości ramu (u mnie 2G) winda ponoć przyśpiesza
3. co w nxie jako ostatnie: odszumianie czy wyostrzanie, po tym oczywiście jeszcze crop/skalowanie

kichu
22-03-2009, 03:26
1 - camera settings -> picture controls -> advanced -> sharpening

2 - tak dlugo jak nie bedzie mu brakowalo pamieci bedzie dzialal (przyspiesza, bo winda wtedy nie swapuje), ale jak pamieci mu zabraknie to sie od razu sie moze posypac, przy swapie zaczyna swapowac na dysk, zeby zwolnic czesc pamieci i dziala dalej

3 - resize, odszumianie i potem wyostrzanie IMHO

ale z cropowaniem uwaga, kadr i prostowanie rob zawsze jako pierwszy krok, nx ma ten feler, ze jesli wstawiles jakies upointy i po tym kropniesz to upointy nie przesuwaja sie po cropie tak
zeby pokazywaly na to samo i ogolnie sie robi rozjazd :)

pierote
22-03-2009, 04:37
1 - camera settings -> picture controls -> advanced -> sharpening

camera settings -> picture control -> picture control -> advanced -> sharpening,
niestety przykleja profil Standard /z listy gdzie: standard, neutral, vivid, itd /

A może camera settings -> picture control -> non-picture control -> sharpening -> zamiast jest 'unchanged' wybrać 'none'

velaskez
22-03-2009, 05:27
kichu1979, po zainstalowaniu tych bibliotek, miodzio. Nawet nie sądziłem, że to może tak śmigać. W porównaniu do tego co było wcześniej.

kichu
22-03-2009, 10:12
pierote, jak chcesz zmienic wyostrzanie to w pierwszym kroku musisz wybrac z listy profil picture controls (zmienic unchanged na to co ma byc) i dopiero po wybraniu przesuwac pasek sharpening

podobnie jest np. przy ustawianiu balansu bieli, najpierw musisz zmienic z unchanged na jakis wstepny preset i pozniej
nad nim grzebac

stig
22-03-2009, 17:12
3 - resize, odszumianie i potem wyostrzanieIMHO; noise reduction, resize, sharpen.

kichu
22-03-2009, 18:48
moglbys rozwinac

mnie sie wydawalo/wydaje, ze resize zmniejsza nam ilosc widocznego szumu, wiec dopiero po tym bym odszumial...

ale ja sie ucze, wiec moze sie po prostu myle...

aa i zeby bylo jasne mam na mysli resize obrazka jako calosci, a nie crop czyli wycinanke

stig
22-03-2009, 18:54
mnie sie wydawalo/wydaje, ze resize zmniejsza nam ilosc widocznego szumu, wiec dopiero po tym bym odszumial...Ale wtedy odszumianie zezre detale juz z malutkiego obrazka, co bardziej wplynie na jego jakosc niz delikatne odszumienie duzego obrazu a pozniej przeskalowanie (pozbycie sie ostatkow pozostalych po odszumianiu). Generalnie najlepiej w pelnej rozdzielczosci pozbywac sie calego szumu w kanale chrominancji i tylko nieznacznie reszty (z kanalu luminancji). Usuniesz w ten sposob kolorowe ciapy, a pozostale delikatne "ziarenko" praktycznie zniknie po przeskalowaniu.

pierote
23-03-2009, 00:03
w kanale chrominancji i tylko nieznacznie reszty (z kanalu luminancji). Usuniesz w ten sposob kolorowe ciapy, a pozostale delikatne "ziarenko" praktycznie zniknie po przeskalowaniu.

Stig czy oto chodziło:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img257.imageshack.us/my.php?image=szycr100.jpg)

w kanale chrominancji na 'maxa' a w k. luminancji delikatnie?
Rzeczywiście ciapy kolorowe zniknęły i dalej za te ciemne. Buzia modelki ślicznie odszumiona, szczegóły zostały. Nie wiem czy używać pod suw. intensity suwaka sharpness i opcji ostrzenia krawędzi czy pominąć i ostrzyć tylko w Uncharp Mask?
Moja prośba jeszcze, co zrobić z tym co zostało na szyi czy dalej odszumiać w kanale lum. i tracić szczegóły czy użyć jakiegoś innego narzędzia do redukcji mory czy abber. kolorów :(:confused:?
Zgóry dziękuję za podpowiedzi

stig
23-03-2009, 08:26
w kanale chrominancji na 'maxa' a w k. luminancji delikatnie?Nie rob dwoma etapami, bo to bez sensu. Wystarczy jeden step odszumiania. To co ustawiles jako pierwszy step, zmasakrowalo zdjecie (przez intensywnosc na 100). Drugi step juz nie ma co wlasciwie robic. :)
Zrob normalnie jeden step. Intensity na 10-20 (w zaleznosci od ilosci szumu), Sharpness miedzy 0 a 5, Better Quality, a pozniej L na powiedzmy 50% a C na 100%.

pierote
26-03-2009, 16:21
Nie rob dwoma etapami, bo to bez sensu. Wystarczy jeden step odszumiania. To co ustawiles jako pierwszy step, zmasakrowalo zdjecie (przez intensywnosc na 100). Drugi step juz nie ma co wlasciwie robic. :)
Zrob normalnie jeden step. Intensity na 10-20 (w zaleznosci od ilosci szumu), Sharpness miedzy 0 a 5, Better Quality, a pozniej L na powiedzmy 50% a C na 100%.

Dzięki, ile to można się jeszcze dowiedzieć. Co do 50proc w kanale lum to suwać też mniej w zależności od potrzeb?

stig
26-03-2009, 16:24
Dzięki, ile to można się jeszcze dowiedzieć. Co do 50proc w kanale lum to suwać też mniej w zależności od potrzeb?Oczywiscie. Mozesz nawet calkowicie zjechac do zera. To tylko kwestia, ze tak to nazwe, "gustu". ;)

velaskez
26-03-2009, 23:51
Gustu albo szumofobii:) Jak kto woli.

micher
30-03-2009, 11:12
IMHO; noise reduction, resize, sharpen.

No i chyba słusznie. Wystarczy spojrzeć jaki workflow poleca Nik Software dla swoich wtyczek. Po kolei:

DFine (odszumianie)
Viveza (zabawa kolorami)
ColorEfex (zabawa kolorami)
Silver (zabawa kolorami, BW)
SharpenerPro (wyostrzanie)

Nie mają jakiegoś specjalnego narzędzia do skalowania, ale gdyby mieli to zapewne pełen workfow wyglądałby tak
jak pisał stig, ewentualnie z etapem zabawa z kolorkami pomiędzy noise reduction i resize.

Przy okazji: przy zakupie pełnego pakietu wtyczek Nik Software zarejestrowani użytkownicy dostają ColorEfex dla Capture NX za darmo (tylko najpierw trzeba wybulić ponad dwa koła na wtyczki) :)

pierote
10-04-2009, 21:29
skalowac zdjecie na samym koncu. Zaktualizowac biblioteki systemowe (dot. Windows) - .NET do wersji 3.5. Aktualizowalem tez biblioteki wykorzystywane przez C++ ( C++ 2008 Redistributable Package). Ktora aktualizacja przyspieszyla NX2, nie mam pojecia, ale ktoras z nich. Do tego przydaloby sie conajmniej 2 GB ramu.

pzdr.
Andrzej

Wystarczy wgrać .NET Fram... 3.5, czy wcześniej version2 :???:

pierote
12-04-2009, 10:39
No dobra wgrałem .NETa 3.5 (świeży system) po tym biblioteki c++ w/g porady wyżej i wsio oki :)