Zobacz pełną wersję : Optyka do D90
mike22zero5
15-03-2009, 21:58
Witam,mam zamiar kupić lustrzankę(nikon d90) Zastanawiam się jeszcze jakie obiektywy kupić. Będę robił zdjęcia rodzinie na różnych wypadach i przyrodzie(góry , zwierzęta itp.) Na razie jestem zielony, ale szybko się uczę i chcę kupić jakiś porządny sprzęt, żeby potem nie żałować. Na obiektyw na początek chcę przeznaczyć do 1500 złotych.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
irek6311
15-03-2009, 22:08
W przedziale ~ 1500zł to Nikkor 18-70 / 18-135 / 18-105,
bardziej uniwersalne Nikkor 16-85mm - Nikkor 18-200mm (cena tych jednak wyższa od 1500zł) ,
ja polecam Nikkor 18-105mm na początek .
EATWORLD
15-03-2009, 22:19
Jeżeli ma to byc nowy obiektyw za tą cenę to nikkor 18-70 lub sigma 17-70 2.8-4.5, dobrze wykonane, nie za drogie i w sam raz na początek. Jeżeli chodzi o kitowe 18-135 czy 18-105 - to typowe "zapchaj dziury" szkoda kasy.
To moja subiektywna opinia, w sumie ilu ludzi tyle opinii...
ja bym proponował coś ze światłem 2.8 typu T17-50 itd.
mike22zero5
15-03-2009, 23:35
Czy to są dobre obiektywy? Który z nich będzie najlepszy i przyszłościowy? Chcę kupić coś porządnego,a z ceną może się zastanowię czy coś nie dołożyć.Dzięki że odpowiedzi :)
Czy to są dobre obiektywy? Który z nich będzie najlepszy i przyszłościowy? Chcę kupić coś porządnego,a z ceną może się zastanowię czy coś nie dołożyć.Dzięki że odpowiedzi :)
1500 złotówek za coś porządnego ? ..... pomnóż to przez 3 a może i 4.
1500 złotówek za coś porządnego ? ..... pomnóż to przez 3 a może i 4.
Tylko nie przesadzaj. :( Jest sporo w tej cenie (używanych obiektywów), które pozwolą robić niezłe zdjęcia.
...Zastanawiam się jeszcze jakie obiektywy kupić. ....
Proponuję jednak rozpocząć od przeszukania forum i lektury dotychczasowych wątków.
mike22zero5
16-03-2009, 15:06
No to trochę poczytałem i chcę na obiektyw przeznaczyć 3000+.
Kup 18-105 VR i dalej czytaj Forum, ale robiąc rownoczesnie zdjecia i ucząc się. Za poł roku sam ocenisz czego Ci potrzeba, kupisz i nie stracisz kasy na błędnych decyzjach.
mike22zero5
16-03-2009, 18:09
Sorry ale nie mogłem edytować ostatniego posta i że tak wami kołuje. Nie chce zakładać nowego tematu to zapytam się w tym. Mianowicie czy ten Nikon d90 jest dobrym wyborem, jeżeli mam około 5000 na początek razem z jakimś kitowym obiektywem?
Kup 18-105 VR i dalej czytaj Forum, ale robiąc rownoczesnie zdjecia i ucząc się. Za poł roku sam ocenisz czego Ci potrzeba, kupisz i nie stracisz kasy na błędnych decyzjach.
100% racji :-).
Już chyba lepiej się spytać jakiego obiektywu nie kupować !
Ty bedziesz focił, a nie koledzy z forum. A jakie sa / będą Twoje potrzeby to przekonasz sie sam, gdy zaczniesz focić.
Witaj,
Ja wybralam do d90 wlasnie 18-105 (na poczatek)
Przerzucilam sie z innego systemu a tam mialam zupelnie inny (mniejszy) zakres kita i kilka dodatkowych szkiel.
Nie moge powiedziec ze 18-105 jest to jakas absolutna rewelacja jesli chodzi o ostrzenie ale na poczatek jest fajny. Zreszta warunki w ktorych robilam aktualnie zdjecia byly slabe - jest przeciez szaro i buro.
Nastepny zakup to koniecznosc czyli stalka 50 mm./f1.4 ktora wlasnie sprzedalam od starego systemu.
Generalnie jesli chodzi o jakis tele to szukaj ze stalym swiatlem bo np. sigma, ktora ktos tu proponowal, niby zaczyna sie od 2.8 ale baardzo szybko traci swiatlo.
Pozdrawiam, S
Witaj,
Ja wybralam do d90 wlasnie 18-105 (na poczatek)
Przerzucilam sie z innego systemu a tam mialam zupelnie inny (mniejszy) zakres kita i kilka dodatkowych szkiel.
Z jakiego systemu i dlaczego, jeśli można spytać? :)
A N18-105VR to na początek świetne szklo do nauki i zabawy, ma bardzo uniwersalny zakres, stabilizację i jakość obrazu nieosiągalną przez inne KIT-y.
Zgadzam się z poprzednikiem,zestaw D90+N 18-105mm VR to bardzo dobry wybór,sam go posiadam i jestem z niego bardzo zadowolony!Ewentualnie do D90 dokup sobie N18-200mm VR-bardzo porządne szkło.Tylko jego cena może odstraszać,bo to wydatek ponad 2000 zł.
JaW, z Sony. Ostatecznie juz nie chcialam w niego inwestować - od dawan marzylam o Nikonie. Nikon ma zdecydowane mniejsze szumy, nieporownywalny lcd. W Sony w silnym swietle nie widac dokladnie nic - nie da się przeglądać zdjęć. Ostatnie warsztaty na e-cyfrowe przekonaly mnie ostatecznie do Nikona. Różnicę widać na wydrukach wielkoformatowych.
Jest jeszcze kilka powodow, choc za Sony stała np. stabilizacja w korpusie... - co by o niej nie mowic, obniża koszty zakupu szkieł.
rryba, Zainteresowal mnie ten N18-200 VR, przedtem mialam Sigme o tym samym zakresie ale ciemną. Jakie są parametry tego obiektywu?
Witam, Szauna - parametry f/3,5~5,6 G IF-ED. Posiadam, całkiem niezły spacerzoom. W grudniu zanabyłem wraz z D90 -kosztował 1700 PLN, niestety teraz nieosiągalny za taka kwotę. Sporo o nim pisano na forum.
Tak, wlasnie patrze. W testach wychodzi duzo lepiej niz Sigma (999 zl). Straszna podwyzka tego szkla. A kupowales nowy?
Zadowolony jestes z D90?
Tak, kupowałem nowy. Z D90 jestem bardzo zadowolony, ale trzeba na mnie brać "poprawkę" - to moje pierwsze cyfrowe lustro. Wcześniej analogi i skaner + cyfrowy
E5400 Nikona. Z zakupem lustra "nosiłem" się od czasów D70s, w końcu wiedziałem, że kupię D80 jak wejdzie jego nastepca (cena) i skonczyło sie na D90.
To ja się przesiadłem z D50 i "improvement" widzę wszędzie - wizjer, wyświetlacz (genialny), wspomniane szumy (fotografuję 2 tygodniowego malucha i staram się bez lampy), czyszczenie matrycy, funkcjonalność body - więcej opcji "na wierzchu", w D50 trzeba było częściej latać po menu, szybkość, live view, filmy....
Co do szkieł - nie znam wspomnianego 18-105, ale ze swojej strony mogę polecić 18-70, naprawdę uniwersalne szkło. Na giełdzie nabędziesz za niecałe 600 pln (mam właśnie na sprzedaż ;-)). Potem zobaczysz czego Ci trzeba - światła, czegoś szerzej, bardziej wąsko - zobaczysz czego Ci brakuje w obecnym szkle. Na początek wcale nie najgorszy również 18-55 - od Niego rozpoczynałem moją przygodę z D50.
Jeszcze jedno - w Fotojoker jest promocja - body D90 za 2999, z N50 1.8 można nabyć za 2399 - jak Ci się szkiełko nie spodoba to możesz odsprzedać na giełdzie za ca 450 pln więc nie stracisz. N50 1.8 to też całkiem fajne szkło i poza tym lekkie (przenośne że tak powiem). Będzie z nim trzeba więcej biegać (to nie zoom) ale frajda z fotografowania zapewniona. Może się okazać trochę za wąskie (kiedyś 50tka to był standard np. w Zenitach ale odpowiednich dla cyfry to 35tka).