Zobacz pełną wersję : Lightroom 2.0 znikające opcje w lewym panelu
albertnowicki
15-03-2009, 19:25
Witam,
Mam pytanie: W LR 2.0 "zagubiły" mi się opcje "Find" i "Keyword Tags"
Nie wiem kurka wodna gdzie i jak a co gorsza nie umiem tego z powrotem sobie włączyć....
Ktoś pomoże?
W odróżnieniu do LR1
1. Find jest teraz na górze, nad zdjęciami, w module Library. Ctrl+F uaktywnia.
2. Keywordy są w prawym panelu, pomiędzy Quick Develop a Metadata.
albertnowicki
15-03-2009, 20:32
W odróżnieniu do LR1
1. Find jest teraz na górze, nad zdjęciami, w module Library. Ctrl+F uaktywnia.
2. Keywordy są w prawym panelu, pomiędzy Quick Develop a Metadata.
No właśnie to mnie zdziwiło, bo w wersji 1.0 było po lewej w panelu. A co się stało z osią czasu? to było całkiem przydatne, teraz tego nie mogę znaleźć nawet kiedy wciskam tak jak sugerujesz Ctrl+F
W Library Filer na pasku wyszukiwania wybierasz "Metadata". Jedną z kolumn (z metadanych) może być capture date (pole: Data), z zawartością w formie drzewa dat kalendarzowych rok-->miesiąc-->dzień
albertnowicki
16-03-2009, 09:45
W Library Filer na pasku wyszukiwania wybierasz "Metadata". Jedną z kolumn (z metadanych) może być capture date (pole: Data), z zawartością w formie drzewa dat kalendarzowych rok-->miesiąc-->dzień
No niby tak, ale to nie to samo co oś czasu, która dawała szansę oglądać zdjęcia z jakiegoś zakresu czasu, tydzień, miesiąc itp. Ale ok, dzięki za pomoc!
Aż uruchomiłem lightrooma.
W prawym górnym rogu drzewka dat jest symbol w postaci trzech równoległych poziomych kresek (nie chce mi się wklejać jpg). Gdy klikniesz, masz możliwość zamiany drzewka na listę. A wtedy masz kalendarz. Zaznaczasz początek, a koniec z Shiftem. Wot, oś czasu, z góry na dół (albo odwrotnie).
albertnowicki
16-03-2009, 21:56
A i fakt :) Dzięki serdeczne, to ułatwia życie :)