PDA

Zobacz pełną wersję : przegladanie folderow na karcie

kichu
15-03-2009, 16:36
jakos wczesniej zawsze wszystko wrzucalem do jednego folderu podczas fotografowania i dzielilem w kompie, obecnie robie dokladnie odwrotnie i operuje na folderach na karcie

pytanie czy przegladajac zdjecia da sie przechodzic miedzy folderami jakas kombinacja klawiszy (typu nastepny poprzedni folder), czy tez nie i trzeba za kazdym razem folder wybierac z menu

zajrzalem do instrukcji ale nie znalazlem, wiec obawiam sie, ze sie nie da, ale wole sie upewnic

dziekuje :)

messer
15-03-2009, 16:53
ale... w którym body?

kichu
15-03-2009, 17:08
3/700/300

nokinnikon
15-03-2009, 20:31
Bardzo mnie ciekawi po co tak komplikować. Moim zdaniem aparat fotograficzny jest przede wszystkim do robienia zdjęć a komputer i jego oprogramowanie od zarządzania tymi zdjęciami (obróbka, katalogowanie itd.)

kichu
15-03-2009, 20:37
prosty przyklad

bo np. jednego dnia bylem w 3 miejscach i dzieki temu, ze przed fotografowaniem kazdego z tych miejsc kazalem puszcze zapisywac zdjecia w osobnym folderu nie musze tego robic w kompie, tylko te 3 foldery sobie na dysk kopiuje z karty i temat mam zalatwiony

wybranie nowego folderu w puszce zajmuje 5 sek i jest to czas zdecydowanie krotszy niz przegladanie np. 1500 zdjec i szukanie gdzie sie koncza, a gdzie zaczyna z zdjecia z pierwszej drugiej czy trzeciej serii i nastepnie kopiowanie ich po folderach

nokinnikon
15-03-2009, 21:00
prosty przyklad

bo np. jednego dnia bylem w 3 miejscach i dzieki temu, ze przed fotografowaniem kazdego z tych miejsc kazalem puszcze zapisywac zdjecia w osobnym folderu nie musze tego robic w kompie, tylko te 3 foldery sobie na dysk kopiuje z karty i temat mam zalatwiony

wybranie nowego folderu w puszcze zajmuje 5 sek i jest to czas zdecydowanie krotszy niz przegladanie np. 1500 zdjec i szukanie gdzie sie koncza, a gdzie zaczyna z zdjecia z pierwszej drugiej czy trzeciej serii i nastepnie kopiowanie ich po folderach Jeżeli to trwa 5 sek to po co Ci jeszcze jakaś kombinacja klawiszy. A tak przy okazji jakiej karty używasz? na moją 8GB mieści się ok 370 NEF-ów

maki
15-03-2009, 21:11
Ja Ciebie rozumiem, ale z drugiej strony wybranie na kompie to też jest chwilamoment...Rozumiem też że nie wszyscy robią tylko i wyłącznie w NEFach.

kichu
15-03-2009, 21:31
Jeżeli to trwa 5 sek to po co Ci jeszcze jakaś kombinacja klawiszy.

5 sek to trwa tworzenie nowego folderu, wchodze do menu fotografowania -> aktywny folder -> zmieniam numer -> nowy numer folderu i wio

natomiast przy przegladaniu zrobionych zdjec, jesli mam ustawione ze maja byc pokazywane fotki wylacznie z biezacego folderu, zeby przejsc z folderu do folderu musze znow wlazic w menu i go zmieniac

a wygodniej byloby gydyby byla jakas kombinacja klawiszy przy przegladaniu fotek, ktora dzialalaby na zasadzie - przejdz do nastepnego/poprzedniego folderu

stad moje pytanie czy cos takiego jest i ja tego nie doczytalem, czy nie ma

a dyskusje pt co sie powinno robic a czego nie zostawilbym sobie na inne okazje, teraz mam problem i bylbym wdzieczny, gdyby ktos sprobowal pomoc mi go rozwiazac :)