PDA

Zobacz pełną wersję : D300 vs D2X(s)

tomasz24
15-03-2009, 14:18
Witajcie

Temat dość nudnawy - bo ileż to już razy pytano...jaki aparat wybrać, x kontra y etc.
Ale utknąłem w momencie kiedy mój poczciwy Nikoś D80 już nie wystarcza i naprawdę znalazłem się w kropce z dylematem D2X(s) czy D300. Oczywiście mówię o nowym D300 lub używanym D2X (mogę nabyć taki w cenie nowego D300 z przebiegiem poniżej 9 tys.)
Naprawdę zależy mi na Wszych opiniach i komentarzach więc proszę jak najszerzej. Pozdrawiam i z góry dzięki

kichu
15-03-2009, 14:46
niedawno toczyl sie tu identyczny watek - w podforum o body jednocyfrowych - uzyj wyszukiwarki podajac jako slowo kluczowe D2x lub D2xs

wszystko zostalo napisane - moral byl z grubsza takie, ze choc ergonomia i budowa body jednocyfrowego jest nie do pobicia - to jednak d300
jest produktem nowszym przez co troche lepszym, uzyteczniejsze wyzsze iso, jak pisali koledzy uzywajacy obu puszek nieco pewniejszy af etc.

poszukaj bo tam wszystko w temacie zostalo napisane przez osoby majace doswiadczenie z kazdym z tych korpusow

mibartek
15-03-2009, 15:24
ja uważam, że jednak odpowiedź nie jest taka jednoznaczna.
np jeśli chodzi o obrazowanie na iso 100-200 uważam D2X jest dużo lepszy od D300. Przynajmniej takie jest moje subiektywne odczucie.
wszystko kwestia preferencji. D300 wygrywa z D2X w wielu istotnych aspektach, ale nie powiedziałbym że jest jedynym słusznym wyborem spośród tych dwóch aparatów.
wydaje mi się, że d300 jest bardziej uniwersalny i dlatego wiele osób wskazuje go jako lepszy aparat.
dlatego też ja jednak bym chyba brał D300, jeżeli miało by to być moje jedyne body.

fIlek
15-03-2009, 15:28
ja uważam, że jednak odpowiedź nie jest taka jednoznaczna.
np jeśli chodzi o obrazowanie na iso 100-200 uważam D2X jest dużo lepszy od D300.
wszystko kwestia preferencji. D300 wygrywa z D2X w wielu istotnych aspektach, ale nie powiedziałbym że jest jedynym słusznym wyborem spośród tych dwóch aparatów.

Dokładnie, nic za darmo. Przy niskich ISO D2x obrazuje lepiej. Przy wysokich jest gorszy. Wszystko jest tak naprawdę kwestią głównego przeznaczenia aparatu.

tomasz24
15-03-2009, 15:41
Nigdy jeszcze (oprócz testowania) nie korzystałem praktycznie-celowo ISO wyższego niż ISO 400 (może dlatego, że w N D80 powyżej już szumy zbyt widoczne). Główne przeznaczenie to studio, sporadycznie praca w terenie, ale także z lampami, więc ISO raczej 100-400 i nic po za tym.

mibartek
15-03-2009, 15:43
Nigdy jeszcze (oprócz testowania) nie korzystałem praktycznie-celowo ISO wyższego niż ISO 400 (może dlatego, że w N D80 powyżej już szumy zbyt widoczne). Główne przeznaczenie to studio, sporadycznie praca w terenie, ale także z lampami, więc ISO raczej 100-400 i nic po za tym.

w tym wypadku brałbym D2Xa - do studia aparat super - zresztą literka X w nazwie podobno właśnie oznacza przeznaczenie studyjne, kiedyś tu na forum czytałem.
no i jeżeli jesteś w 100% przekonany że wysokie iso Ci nie potrzebne.

jeszcze kwestia ceny - uważam że cena równa cenie nowego D300 to za dużo jak za D2Xa, mimo niskiego przebiegu i świetności tego aparatu

kichu
15-03-2009, 16:10
wszystko kwestia preferencji. D300 wygrywa z D2X w wielu istotnych aspektach, ale nie powiedziałbym że jest jedynym słusznym wyborem spośród tych dwóch aparatów. wydaje mi się, że d300 jest bardziej uniwersalny i dlatego wiele osób wskazuje go jako lepszy aparat. dlatego też ja jednak bym chyba brał D300, jeżeli miało by to być moje jedyne body.

nigdzie nie napisalem, ze d300 jest jedyny sluszny... skad ta mysl... co do reszty to tak jak napisales...

ale to jeszcze nie tylko kwestia wysokiego iso, pamietam, ze w tamty watku Pawel Pawlak np. wypowiadal sie tak

cam3500Dx (d300) znacznie precyzyjniej ustawia ostrość, lepiej śledzi. Odsetek nieostrych zdjęć przy AF-C minimalny, kalibracja szkieł
CAM2000 (d2x,d2xs) szybciej "trafia" ale mniej precyzyjnie, odsetek zdjęć nieostrych przy AF-C znaczny. Do tego bardzo często występuje niezgodność rzeczywistego rozmieszczenia sensorów AF wobec tego co widzimy na matówce (nie zauważyłem tego w d2h), BRAK MOŻLIWOŚCI KALIBRACJI SZKIEŁ

Szybkostrzelność D300+grip wygrywa zdecydowanie.

Wysoki iso - radziłbym nie oglądać testów jak ten zamieszczony wyżej przy świetle dziennym, gdzie nie ma miejsc zacienionych. W świetle sztucznym, d2x dostaje ostre baty, podobnie jak w cieniach. Im wyższe iso tym większa przewaga d300. Przy świetle zastanym, sztucznym, iso6400 z d300 jest na poziomie iso1600 z d2x !! JEśli doświetlamy fleszem, d2x daje radę do iso 1250, może 1600.
Ostrość - lekka przewaga d2x. DR - zauważalnie lepszy d300.

Poza extremalnym traktowaniem sprzetu, polecam d300 + grip.

tu wspomniany watek

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=86860

radze przeczytac caly, im dalej tym dyskusja bardziej sie rozkreca

no i jeżeli jesteś w 100% przekonany że wysokie iso Ci nie potrzebne.

ja bym to ujal, ze powinienes byc na co najmniej 110% pewny ze tak jest, co wiecej dobrze jak to jest poparte doswiadczeniem z korpusami, ktore
dobre wysokie iso maja

imho podejmowanie tej deyczji na tej podstawie, ze we wczesniejszych puszkach wysokiego iso nie uzywalismy, bo sie nie dalo... jest slabym argumentem
w tym sensie, ze dobrze wiedziec z czego sie rezygnuje biorac np. d2x w kontekscie d300

nie mowie, ze tak trzeba robic, ale jesli chcielisbymy dokonac swiadomego wyboru to wypadaloby tak zrobic :)

tomasz24
15-03-2009, 16:38
tak przeczytałem cały wspomniany powyżej wątek.

Nie kieruję się tylko i wyłącznie ISO. Niestety nie miałem możliwości pracować z puszką która ma dobre wysokie ISO, i żałuję, bo do końca nie mogę powiedzieć czy kiedyś w niedalekiej przyszłości mi się nie przyda.
Nadal nie potrafię podjąć decyzji, w D2X brakuje mi 51 pól AF (wspomniany CAM3500) z D300 no i wspomnianego ISO, z drugiej strony ergonomia, szybkostrzelność i ostrość D2X przemawia na jego korzyść.

kichu
15-03-2009, 16:46
tylko miej swiadomosc ze kwestia ernogomi i szybkostrzelnosci (szczegolnie po dolozeniu gripa do d300) to roznice relatywnie niewielkie, powiedzmy na oko 10% a nie 50 czy wiecej,

lepiej postaraj sie dorwac oba aparaty i je pomacac, zeby nie dokonac wyboru po ktorym za dwa tygodnie stwierdzisz, a moglem wziac tego drugiego...

Czornyj
15-03-2009, 16:48
D2X nie jest szybkostrzelny - D300 z gripem jest szybszy (8kl/sek w pełnej rozdzielczości). Do reporterki D300 nadaje się znacznie lepiej. Do studia i pracy na natywnym ISO wolę D2X-a - jest wygodniejszy (aparat z dołączanym gripem jest gorzej wyważony), ma lepszy układ krzyżowych punktów AF, b. ostro rysuje - ale mówię to przy założeniu, że praktycznie rzecz biorąc NIGDY nie robię zdjęć na czułości wyższej niż ISO 100 i fotografuję przeważnie w warunkach studyjnych, gdzie rozpiętość tonalna fotografowanych scen jest niewielka.

kuman
15-03-2009, 21:39
mialem przez chwile taki dylemat.tydzien temu kupilem d300.jednak potrzebuje wyzszego uzytecznego iso.nie zaluje i z zakupu sie ciesze.przydala sie kalibracja af w dwoch moich szklach.chociaz paradoskalnie jpg strzelam w profilu d2x 1 najbardziej odpowiada mi kolorystycznie :)