Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Szybkie zdjęcie

michalus
15-03-2009, 13:12
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/3344239705_d97fd1c4e3-2.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3309/3344239705_d97fd1c4e3.jpg)

Pierwsze moje zdjęcie na forum tutaj. Jak je odbieracie? Większy format na moim Flickr (http://www.flickr.com/photos/mammal/3344239705/in/set-72157614804115480).

m_cudny
17-03-2009, 13:21
Mniej lewej, więcej góry (otwór w murze) i byłoby lepiej, według mnie:)
Ewentualnie jeszcze ciaśniej, tak, żeby te drzwi były cięte w sposób bardziej zdecydowany,
Poza tym, przydało by sie większe wstawić, ciężlko takie znaczki się ogląda.
Pozdr! MC

Framek
18-03-2009, 12:15
Ciemno, pusto z lewej, takie sobie.

waw102
18-03-2009, 20:22
Zdecydowanie inaczej kadrować. Lewą stronę zdjęcia która nic ciekawego nie wnosi-wywalić a dołożyć dużo więcej prawej strony, tak na przyszłość.

michalus
19-03-2009, 20:53
To może ja napiszę kilka słów jak widzę to zdjęcie. Broniąc tego kadru, który jest - wg mnie pustka po lewej jest taka jak powinna być. Jest ciemno - bo właśnie o to chodzi. Zacienione miejsce gdzie rysują się promienie słońca. Jest popołudnie niskie słońce świeci z lewej, oświetla chodnik długimi pasami. Oświetla dzieciaki, które z ciekawością patrzą na kolesia sprzedawcę lodów. Co by dało kadrowanie dalej na prawo? Tam nic nie ma. W górę? Ściana kościoła. W tym wydawała mi się ciekawość tego zdjęcia. Zdjęcie światła - nie lodziarza, nie ściany. Widzę, że nikt oprócz mnie nie czuje tego samego. Czyli zdjęcie do chrzanu.

ramicx
19-03-2009, 20:58
Zmień na b&w, dodaj winietke (taką oczojebną), walnij ziarno (patrz: szum) mocno skontrastuj + jakaś czaderska rameczka i będzie git :mrgreen:
Przepraszam ale nie moglem się powstrzymać :-D To nie zarzut do Ciebie, ale czasem widuje takie "modne" eksperymenty...
_Widzę klasyczne centralne kadrowanie... a tyle się mówi... powtarza ;) ten pan z wuzkiem jest malo wdzięcznym tematem, cala reszta miala potencjal :-D
Pzdr

michalus
19-03-2009, 23:13
Tzn. uważasz, że to jest centralny kadr bo akurat ktoś tam przechodzi? Trudno mi się z tym zgodzić.

teh_14m3
19-03-2009, 23:20
To może ja napiszę kilka słów jak widzę to zdjęcie. Broniąc tego kadru, który jest - wg mnie pustka po lewej jest taka jak powinna być. Jest ciemno - bo właśnie o to chodzi. Zacienione miejsce gdzie rysują się promienie słońca. Jest popołudnie niskie słońce świeci z lewej, oświetla chodnik długimi pasami. Oświetla dzieciaki, które z ciekawością patrzą na kolesia sprzedawcę lodów. Co by dało kadrowanie dalej na prawo? Tam nic nie ma. W górę? Ściana kościoła. W tym wydawała mi się ciekawość tego zdjęcia. Zdjęcie światła - nie lodziarza, nie ściany. Widzę, że nikt oprócz mnie nie czuje tego samego. Czyli zdjęcie do chrzanu.

Tzn. uważasz, że to jest centralny kadr bo akurat ktoś tam przechodzi? Trudno mi się z tym zgodzić.

jakbyś zargumentował to jakoś sensownie to może i by przeszło ale skoro "tak ma być" to po cholerę się pytasz ludzi o zdanie?!
Moja rada to poucz się o sztuce współczesnej, to wtedy będziesz mógł pisać o gniocie jako o dziele sztuki. Nawet zdjęcie kupy trzeba odpowiednio zargumentować aby mogło do galerii trafić.

michalus
19-03-2009, 23:36
No właśnie próbuję dojść do rozwinięcia opinii ramicx. Czy ja napisałem, że to jest najwspanialsze zdjęcie świata. Chce je tylko skonfrontować z tym co myślą np. ci którzy czytają o sztuce współczesnej. Widzę jednak, że sam też nie argumentujesz swojej opinii. Nie wiem co cię tak oburzyło.

michalk
20-03-2009, 14:48

hmmm... to ja czegoś w takim razie nie rozumiem, dla mnie ten człowiek z wózkiem robi to zdjęcie, bez niego - wyobrażam sobie jeszcze większą pustkę - nie licząc chłopaczków na schodach - ale to temat na inne zdjęcie i podejście jak do tematu samego w sobie. W tym kadrze widzę przestrzeń - ograniczoną "na siłę" widoczną brudną i zmurszałą ścianą. Zgadzam się z przedmówcą, co do kwadratowego kadru - ciąć zaraz za człowiekiem z wózkiem i dostajemy zdjęcie życia ulicy.

ramicx
20-03-2009, 17:29

:shock: więc ten "ktoś tam" przypadkiem wszedł Ci w kadr? Nie jest głównym motywem? To ja się poddaje:mrgreen:
Pzdr

teh_14m3
20-03-2009, 18:03
No właśnie próbuję dojść do rozwinięcia opinii ramicx. Czy ja napisałem, że to jest najwspanialsze zdjęcie świata. Chce je tylko skonfrontować z tym co myślą np. ci którzy czytają o sztuce współczesnej. Widzę jednak, że sam też nie argumentujesz swojej opinii. Nie wiem co cię tak oburzyło.

to w takim razie przeczytaj swoją wypowiedź do której się odnosiłem. Jak nie zrozumiesz za pierwszym razem to przeczytaj jeszcze raz i tak do skutku. Natomiast jeśli wciąż ci nie będzie wychodziło to zapytaj się mamy czy też innej osoby o wyższym współczynniku rozumienia tekstu pisanego.

ranbir kapoor
20-03-2009, 18:24
dorabianie idelogii do tego zdjecia i na sile przekonywanie ze fotka cos w sobie ma zamiast sluchac porad innych sprawi ze nie rozwiniesz sie fotograficznie

zdecydowanie do kosza

michalus
20-03-2009, 18:33
Ok, dzięki. Zdjęcie widać nikogo nie przekonuje, jak słusznie zauważył mariobigamista, z czego wynika, że jest nieudane.

(ramicx: Chodziło mi o to, ze lodziarz nie jest tutaj głównym elementem zdjęcia, a jest w centrum.)