PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścienie pośrednie nikon-m42

carantoni
15-03-2009, 10:49
Witam.
Mam małą zagwozdkę ponieważ chcę zwiększyć "możliwości makro" mojego Takumara 50/1.4 (mocowanie m42).
Problem rozwiązać niby prosto (czyli zwykłe pierścienie pośrednie m42) ale mi przyszło do głowy że można użyć pierścieni makro od nikona. Czyli zamiast umieścić je między adapterem i obiektywem to wymyśliłem przykręcać je od razu na body, a dopiero potem adapter nikon/m42.
Mam nadzieję że nie za chaotycznie opisałem i zrozumiecie o co mi chodzi.
Czy takie rozwiązanie ma jakikolwiek sens?

wigi
15-03-2009, 12:24
Przecież to nie ma praktycznie żadnego znaczenia, które pierścienie użyjesz i z której strony będzie przejściówka, byle dało się to złożyć do kupy ;)

carantoni
15-03-2009, 13:14
Jesteś pewien wigi?
W adapterze mam soczewkę umożliwiającą ostrzenie na nieskończoność. Czy jej odsunięcie w takim wypadku nie wpłynie na pracę (przeostrzanie, niedoostrzanie, inne odwzorowanie, sam nie wiem ;) ?

waldek
15-03-2009, 16:28
Załóż, sprawdź i będziesz wiedział :)

Nikuś
15-03-2009, 16:41
jesli do makro tak przejsciowka to mz lepiej bez soczewki - tracimy na jakosci

carantoni
15-03-2009, 16:44
Waldek - jak bym miał to bym się nie pytał ;)
Nikuś - wiem ale zakładam że czasem nie będzie mi się chciało tej soczewki wykręcić (co wygodne nie jest).

wigi
15-03-2009, 16:46
Jesteś pewien wigi?
W adapterze mam soczewkę umożliwiającą ostrzenie na nieskończoność. Czy jej odsunięcie w takim wypadku nie wpłynie na pracę (przeostrzanie, niedoostrzanie, inne odwzorowanie, sam nie wiem ;) ?
Nic wcześniej nie wspomnaiłeś o adapterze z soczewką. Jakbyś go nie podłączył, to będziesz miał spory spadek jakości (mydło), więc to nie ma sensu. Kup prosty adapter bez soczewki za 30 zł i będzie OK - nic nie stracisz na jakości. :)

edit:
chyba, że soczewka z tego Twojego adaptera się wykręca - to ją wykręć :)