Zobacz pełną wersję : Plecak na sprzet (oklepany temat sorry) :)
Poszukalem, poczytalem i niestety czym wiecej czytam tym mniej wiem. :(
Niestety mieszkam w takiej miescinie gdzie nie ma mozliwosci "pomacania" i przymierzenia torby / plecaka (za maly rynek zbytu).
Jaki plecak kupic tak zeby zmiescilo sie :
- jedna pucha pokroju D300 z grip i 17-50
- druga pucha z 100-300
- dwa dodatkowe szkla (50mm i 10-20)
- lampa sb800
- kilka aku do lapy i aparatow
Poprosze o symbole modeli , ew. wskazania na firme.
Pozdrawiam
jacek.gold
15-03-2009, 00:26
plecak (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikon.org.pl&q=plecak+na+aparat&sitesearch=forum.nikon.org.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1237069468-0a5df64f87f0b336c2dd4dfc60467cdf531aef56&do=dosearch&quicksearch=1&title=)
BlackRoger
15-03-2009, 01:26
http://www.cambags.com/camera_bag_mainpage.htm
ad 1 odpowiedzi : malo zabawna choc bardzo ambitna - niestety pierwsza rzecza jaka zrobilem to wlasnie to
ad2 : dzieki za ciekawy link
Skoro kolega jacek gold jest tak obcykany w szukaniu to moze przez przypadek znalazl czy to wszystko pomiesci sie w lowepro Slingshot 300AW lub FastPacka 350 ?
marszull
17-03-2009, 00:31
computrekker (raczej nie plus bo to juz bestia, chociaz ja mam i chwale sobie)
computekera (bez plusa) bralem pod uwage ale przy jego wew, wymiarach nie zmiesci sie d300 grip z zapietym 100-300 (wymiary 15x15x30 cm) :( a gdzie reszta gratow....
plus wyglada pokaznie :)
gdybym mial jakis sklep pod nosem to bym zabral zabawki i byl sprawdzam ile do czego sie zmiesci :)
szukam dalej :P
grudzinsky
19-03-2009, 02:21
vertex 200 AW
Burkinafaso
19-03-2009, 11:11
...czy to wszystko pomiesci sie w lowepro Slingshot 300AW?...
Jeśli od drugiego body odepniesz szkło, to spokojnie. Jeśli oba mają być podpięte, to czarno to widzę. No chyba, że luzem w górnej komorze...
Tomek Konopka
19-03-2009, 12:57
http://www.allegro.pl/item580391090_plecak_fotograficzny_fancier.html ten jest bardzo pojemny, np ja mam to co w stopce wraz z podpiętym szkłami w tym n70-200,plus masę gratów,ładowarki baterie itp. a w kieszeni na laptopa nawet mały kocyk:-D
everyman
19-03-2009, 17:50
(...) czy to wszystko pomiesci sie w lowepro Slingshot 300AW
Marne szanse... jeśli udałoby się to wszystko jakoś upchnąć to dosłownie na styk (a warto mieć w torbie trochę rezerwy), do tego drugie body i tak musiałoby być bez podpiętego obiektywu.
Jeśli oba mają być podpięte, to czarno to widzę. No chyba, że luzem w górnej komorze...
W górnej komorze nie zmieści się body z obiektywem. Samo na płasko wejdzie, obiektyw sam też, ale razem nie ma szans.
Burkinafaso
19-03-2009, 21:47
W górnej komorze nie zmieści się body z obiektywem. Samo na płasko wejdzie, obiektyw sam też, ale razem nie ma szans.
Nie ma sensu się spierać o pierdoły... ale zaintrygowała mnie Twoja wypowiedź i jako ten niewierny przed chwilą bez problemu włożyłem body z zapiętym obiektywem do górnej komory i muszę Ci powiedzieć, że nawet nogą nie musiałem dopychać :-D - zameczek zapiął się lekutko. Kurka wodna - albo mówimy o dwóch różnych plecakach... albo jakieś body wypasione posiadasz. ;-)
To tak jedynie dla porządku, bo i tak drugiej puchy nie posiadam, więc problem mnie nie dotyczy. A w górnej komorze przeważnie papu noszę. :)
Do SlingShota 350 AW wkładałem na raz:
D700+14-24
D300+24-70
SB-900
Sigma 10 fisz
Nikkor 85 1.8
Laptop Asus 14' + mysz + zasilacz
karty, akumulatorki.
Jest jeden minus tego wszystkiego - zaj....cie duuużo to waży i na dłuższych spacerach jest nie do wytrzymania.
Lowepro Fastpack 350
http://products.lowepro.com/product/Fastpack-350,2087,14.htm
Jeżeli zrezygnujesz z gripa wszystko wejdzie do dolnej komory (po odpowiednim ustawieniu przegród).
W górnej komorze miejsce na lekką kurtkę i małe conieco, lub D300 z gripem i 17-55 i osłoną przeciwsłoneczną, ale aparat mniej chroniony.
Dobry dostęp do sprzętu przez boczną klapę.
Miejsce na laptop.
Generalnie stosunkowo wygodny plecak, sprzęt wyjmujesz i pakujesz po zdjęciu prawej szelki, trzymając plecak na lewym ramieniu. Jest możliwe nawet przepinanie szkieł bez potrzeby stawiania go na ziemi.
Można kupić za 285 zł.
http://www.kata-bags.com/product.asp?p_Id=433&Version=Photo
Ostatnio kupiłem tą Katę. Wnętrze komory głównej jest odrobinę większe niż w slingshocie 300 (slinghsota mam od ponad roku i naprawia sie - od dwoch miesiecy). Kata jest lepiej wykonana, duuuuuzo wygodniejsza (to najwieksza przewaga - dwa paski, mozliwosc ich naprzemiennego chowania), ma wieksza komore gorna.
Mimo tego, ze slinghsota bardzo lubilłem, nie polecam go ze względu na prawdopodobnie wadę fabryczną tych plecaków (puszczają szwy zamka do komory głównej - w różnych modelach slingshota - było o tym na forum). No i bezapelacyjnie wygoda Katy jest nie do pobicia przez SS.
Do Katy jak i do SS wrzucam 80-200 ad-s z duzą osłoną (osobno lub na body d300 - do ss oslona juz nie wchodzila), tokine 12-24, tamrona 28-75, sb800, body d50, body d300 z gripem. Miejsce znajdzie sie jeszcze na 50tke i tamrona 90 ale na co dzien w tych miejscach wkladka na baterie do gripa i gruszka :)
Maly minus katy - oslona p/deszczowa nie jest schowana, jest luzem w malej torebeczce ;-)
http://www.kata-bags.com/Product.asp?Version=Photo&p_Id=275
mam ten model i z czystym sumieniem moge polecic.. najlepszy pleck jaki mialem. (plecak modowalny)
jacektechnik
23-03-2009, 04:02
http://www.allegro.pl/item580391090_plecak_fotograficzny_fancier.html ten jest bardzo pojemny, np ja mam to co w stopce wraz z podpiętym szkłami w tym n70-200,plus masę gratów,ładowarki baterie itp. a w kieszeni na laptopa nawet mały kocyk:-D
Zgadzam się z kolegą dobry plecak za rozsadną cenę sam takowy posiadam nafaszerowany kupą klamotów i jeszcze jest miejsce
D60 z gripem z szkiełkiem N18-70, N18-55, S70-300, N55-200, sb-600,DELTA DRF-14, pierścienie pośrednie, sprzęt do czyszczenia optyki, laptop, ładowarki, akumulatory, GPS, i zostaje pełno miejsca, dobre mocne wykonanie osłona przeciw deszczowa
To ja mam dla Ciebie profi plecak wykonany jak Lowepro ale za ułamek jego ceny :)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=92231
mam tamrac pro 12 i wchodzi wszstko co mam w stopce. W zależności od konfiguracji uda się mieć 2 body z obiektywami podpiętymi. Ja ze względu na długość 70-200 mam albo jego albo 24-70 podpietego do 700 a 80-tka lezy bez obiektywu. Dodatkowo wypchałem go gąbkami i szafa gra :)
Ostatnio zakupiłem coś takiego
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=591263899
Trochę w ciemno jeśli chodzi o jakość i ergonomikę. Otrzymałem i jestem mile zaskoczony jakością wykonania. Zmieścił mi się korpus d80 wraz z podpiętym gripem, 18-70, 50, Sabinka, wiele, wiele mniejszych rzeczy i zostało jeszcze miejsce na 70-300.
bialogardzianin
27-03-2009, 16:36
computekera (bez plusa) bralem pod uwage ale przy jego wew, wymiarach nie zmiesci sie d300 grip z zapietym 100-300 (wymiary 15x15x30 cm) :( a gdzie reszta gratow....
plus wyglada pokaznie :)
gdybym mial jakis sklep pod nosem to bym zabral zabawki i byl sprawdzam ile do czego sie zmiesci :)
szukam dalej :P
Plus wygląda pokaźnie ale wejdzie Ci wszystko co masz i bedziesz miał wolne ręce. Alternatywa to dwie torby na raz lub mniejszy plecak i średnia torba (bardziej użyteczne kiedy nie wszystko będziesz musiał wziąć).
K.Piechowicz
29-03-2009, 16:39
Adventure 5 spełni Twoje wymagania, jak chcesz dołączę fotki
Ostatnio kupiłem tą Katę
(...)
Do Katy jak i do SS wrzucam 80-200 ad-s z duzą osłoną (osobno lub na body d300 - do ss oslona juz nie wchodzila), tokine 12-24, tamrona 28-75, sb800, body d50, body d300 z gripem. Miejsce znajdzie sie jeszcze na 50tke i tamrona 90 ale na co dzien w tych miejscach wkladka na baterie do gripa i gruszka :)
Przyznam, że mnie bardzo zachęciłeś do bliższego zapoznania się z tym plecakiem :) Mam Computrekkera i dobija mnie w nim łatwość/trudność dostępu do sprzętu, Slingshota nie chcę ze względu na pojedynczy pasek, a Fastpacki mi się nie podobają. Pytanie tylko - czy aby pomieścić 80-200 (af-s) podpięte do aparatu, nie wystarczy model niższy, czyli Kata 3N1-20? Czy ktoś może widział w Wawie takie plecaki?
Dzięki za mnóstwo porad, podpowiedzi, linków.
Popatrzylem sobie na stronach jak wygladaja dane plecaki, jak sa otwierane, czy dostep jest boczny czy trzeba plecak na ziemie zdejmowac zeby cokolwiek wyjlac.
Kazdy ma swoje plusy i minusy
Po wielu kalkulacjach (i opiniach) zdecyduje sie chyba na Kata 3N1-30 (ten najwiekszy) - co prawda aparat z obiektywek (d300 + 100-300) wejdzie na wymiar :) ale za to dostep jest ok
Do gornej komory wejdzie drugie body z malym obiektywem a o to glownie chodzilo :)
Dziekuje za pomoc.
To ja się podepnę, bo stoję przed podobnym problemem.
Bardzo pomocny dla mnie wątek. Już byłem zdecydowany na SS, tylko kwestią wyboru był rozmiar: 200 do 350 - brak mi wyobrażenia który byłby najlepszy. Namieszaliście mi w głowie - za co dziękuję ;). Może dokonam lepszego wyboru.
Zapakowac chcę to co w stopce + ew. 70-210/80-200 2.8 lub S100-300/4, najlepiej podpięte do body.
A teraz pytanie: jak się ma wspomniana Kata do Fastpaków? Pomijam kwestie estetyki, bo dla mnie plecak ma byc przede wszystkim funkcjonalny. Dlatego biorę pod uwagę tylko "slingi" (funkcjonalnośc torby, wygoda plecaka).
I Fastpaki i Katy mają po 2 paski, przy czym Lowepro nie zrobił tak ładnej prezentacji na stronie jak Kata, a z samych zdjęc bardzo trudno porównac Fastpaka do Katy.
A może jednak pozostac przy SS? Nie miałem z nimi styczności i potrzebuję Waszych opinii i doświadczeń z nimi.
Czy Fastpaki mają ten sam problem z suwakami co SS?
P.S. Nie wiem dlaczego, ale nie mogę wpisac "c z ogonkiem"
Ja z kolei, zastanawiam sie miedzy Fastpackiem a Lowepro Flipside 400 AW. Ten drugi wydaje mi sie swietnym na roznego rodzaju wyjazdy, nie za duzy, nie za maly i nie rzuca sie w oczy. Zastanawiam sie tylko, czy obracanie go na pasie biodrowym sprawdza sie w warunkach polowych? Czy przy obciazanym plecaku trzeba bedzie go podtrzymywac kolanem? O ile znajdziemy miejce gdzie bedziemy mogli oprzec noge by polozyc na niej plecak, to wymiana obiektywu lub wyjecie sprzetu nie bedzie stanowilo wiekszego problemu, ale stanie na jednej nodze i trzymanie na niej plecaka moze byc juz dosc niebezpieczne.