Zobacz pełną wersję : problem RAW-em, czyli NEF-em
Jagoda_1
14-03-2009, 23:59
Nie wiem co robię nie tak, ale nie mogę otworzyć zdjęć zrobionych d70 w NEF-ie, zinstalowałam program z płyty dołączonej do aparatu, ale wtedy zawiesił się windows. Jestem w kropce, próbowałam otworzyć zdjęcia w Photoshop, ale też mi się nie udało, bo on otwiera RAW, a nie NEF. Pomóżcie.
mironoza
15-03-2009, 00:15
to chyba jakas archaiczna wersja. camera raw (taki dodatek do ps) spokojnie czyta nef-y. Ba nawet irfan view to potrafi.
Ściągnij jakiegoś nowszego ACR do Photoshop-a, i powinno być po problemie.
to chyba jakas archaiczna wersja. camera raw (taki dodatek do ps) spokojnie czyta nef-y. Ba nawet irfan view to potrafi.
Ostatnio otwarłem nef-a w Picassie3... :-D
Piotr
... albo Fast Stone Viewer 3.7 i nawet z D90 otwiera :-)
velaskez
15-03-2009, 02:57
NEF z D70 spokojnie otworzysz z ACR 3.6 i 3.7. Poczytaj w specyfikacji będzie, jakie aparaty są obsługiwane. Nota bene, NEF = RAW;) Tylko NEF to nikonowski RAW. I tu jest różnica.
sciagnij sobie Nikon ViewNX jest darmowy, otworzy NEF i zapisze jako JPEG lub TIFF (16 bitowy)
SlaWasII
15-03-2009, 08:46
ale wtedy zawiesił się windows.
Najpierw sprawdź system. Koniecznie wyczyść wirusy i trojany.
Jagoda_1
15-03-2009, 08:51
cytat
"sciagnij sobie Nikon ViewNX jest darmowy, otworzy NEF i zapisze jako JPEG lub TIFF (16 bitowy)"
Dzięki, tak zrobię, bo orginalna płyta dodana do aparatu d70 z nikon capture zawiesiła windows i wczoraj zamiast robić zdjęcia cały wieczór się wściekałam, bo ktoś mi poradził, żebym spróbowała robić zdjęcia w RAW-e. To czy mogłabym spytać o jeszcze jedno, podobno w RAW-ie mam większą możliwość obróbki, ale później gdy chcę zmieścić fotkę w necie i tak muszę ją zmienić na JPG, czy ona wtedy nie traci na jakości? Ktoś po prostu ostatnio napisał mi że gdybum zrobiła zdjęcie w RAW-ie byłoby lepsze. Ja wczoraj zrobiłam próbę i z tego co zobaczyłam na monitorze d70 wyszło że Raw dał całkowite przekłamania koloru tła.
Jagoda_1
15-03-2009, 08:54
Najpierw sprawdź system. Koniecznie wyczyść wirusy i trojany.
Wiesz od tego to ja mam męża, on informatyk i prowadzi systematyczny przegląd sprzętu.
SlaWasII
15-03-2009, 09:04
Ktoś po prostu ostatnio napisał mi że gdybum zrobiła zdjęcie w RAW-ie byłoby lepsze. Ja wczoraj zrobiłam próbę i z tego co zobaczyłam na monitorze d70 wyszło że Raw dał całkowite przekłamania koloru tła.
To nie tak.
W RAW-e masz zapisanych więcej informacji niż w JPG. Masz więc większy zakres regulacji i poprawiania zdjęć przy wywoływaniu cyfrowym w jakimś programie, który umie to obsłużyć - np. darmowy VievNX.
A przekłamania kolorów to nie wina RAW-a (http://pl.wikipedia.org/wiki/RAW) ino ustawień balansu bieli (http://pl.wikipedia.org/wiki/Balans_bieli).
Wiesz od tego to ja mam męża, on informatyk i prowadzi systematyczny przegląd sprzętu.
Zapytaj więc informatyka dlaczego Twój komputer się wiesza.
Też jestem informatykiem z zawodu. :mrgreen:
Jagoda_1
15-03-2009, 13:34
Przede wszystkim dziękuję za podpowiedź, mam już ten program Nikon ViewNX , i widzę zdjęcia uff...., co do balansu bieli, też sobie tak pomyślałam i kombinowałam wczoraj caly wieczór, i nic, jaśniej, ciemniej ale zawsze tło miało kolor burgunda, a mialo być ciepło brązowe. Ba.., wnerwiona wyłączyłam światło w pokoju, dałam długi czas naświetlania i ta tkanina dalej na załamaniach czerwieniała, a ja ją specjalnie kupiłam, bo chciałam mieć brązowe tło. Wzięłam do ręki książkę o robieniu zdjęć, nie o obróbce i wczytałam się w opis RAW-a i tam doczytałam, że balans bieli tak naprawdę ważny jest tylko w JPG, bo w RAW-ie i tak wszystko można potem zrobić w PS i już całkiem zgłupiałam.
SlaWasII
15-03-2009, 13:53
Loozik, ja do dzisiaj głupieję... ;) A robię to kawał czasu. Pierwsze zdjęcia robiłem tatową Zorką w przedszkolu.
Jak chcesz mieć prawie idealny balans, to zmierz go na białą kartkę przy pomocy PRE tak jak to piszą w instrukcji. Są sytuacje, kiedy światło mieszane (różne źródła światła) ma tak odległe temperatury barwowe, że nie da się ustawić balansu bieli idealnie.
Blasius.G
15-03-2009, 14:35
Jst obecnie troche programikow otwierajacych nef-y. Ja korzystam z XnView. Tyle, ze nie kazdy obrobi rawa.
velaskez
15-03-2009, 15:19
Balans bieli to początek, możesz zmienić saturację, miejscowo poprawić fotę etc. Tylko to już nie ViewNX tylko Capture NX2. Szczerze polecam program. Jak chcesz więcej informacji, podeślij PW.
Jagoda_1
15-03-2009, 20:40
Byłam dzisiaj na spacerze w deszczu, zrobiłam parę fotek i w JPG i w NEF-ie, podobają mi się te w NEF-ie, mają lepszą ostrość, ale kiedy przemieniam je w TIFF-y to jaśnieją, to normalne? I jeszcze jedno czy one stracą dużo na jakości jak po przeróbce w PS będę je chciała przerobić na JPG, by móc je zamieścić w necie. Do obróbki zdjęć mam corela12, photoshopa elements, psp . Przepraszam, że tak męczę ale zamieściłam swoje zdjęcia na jednym z fotograficznych forów i strasznie mnie zjechali, że jak najmniej PS, że zdęcia tylko w RAW-ie, ale jak oglądam różne galerie to większość zdjęć poddawana jest jakieś obróbce, kiedyś przed laty kiedy robiłam fotki zenitem, a później siedziałam z nimi w ciemni to też cudowałam z odbitkami i to było fajne i wciągające, a teraz napisano mi że PS nie służy do zabawy.
velaskez
15-03-2009, 20:49
Może pokaż co Ci wyszło...to Ci powiemy za co Cię zjechali. Albo zarzuć RAWem to pokażemy nasze wizje. Przy wołaniu RAWa możesz ustawić ostrość JPG, TIFF. Możesz ustawić jakość, więc w czym problem?
SlaWasII
15-03-2009, 20:54
Do obróbki zdjęć mam corela12, photoshopa elements, psp .
Polecam Lightroom. Co prawda program jest drogi (1200zł) ale rewelacyjny do wywoływania zdjęć!
Przepraszam, że tak męczę ale zamieściłam swoje zdjęcia na jednym z fotograficznych forów i strasznie mnie zjechali, że jak najmniej PS...
Skąd ja to znam?
Nam amatorom, zawsze się dostanie. Należy się nie zrażać i do przodu! Polecam na początek zadbać o przepały (a raczej ich brak - vide histogram), balans bieli i ostrość. PS służy głównie do bajerów i jak się przesadzi - strasznie razi czułe oko fachowca. To jeśli chodzi o formę. Jest jeszcze treść - IMO dużo ważniejsza.
Czym się różni forma od treści? Polecam Burzyńskiego. Co prawda, trochę stara to literatura ale jeśli chodzi o treść nadal aktualna, no i dostępna za grosze na alledrogo.
Jagoda_1 - nie zrozum mnie źle, ale z tego co do tej pory napisałaś wnioskuję, że masz nikłe pojęcie o tym czym właściwie jest RAW (NEF) i stąd wynika większość Twoich wątpliwości i problemów. Przede wszystkim błędne jest założenie "rób zdjęcia w RAWie to będą lepsze" - to niestety nie dzieje się samo z siebie, także porównywanie JPG i RAW jest pewnym nieporozumieniem bo są to dwie różne rzeczy, a w przypadku fotografii cyfrowej zdjęcie w formacie JPG jest tak naprawdę (zawsze) wynikiem przetworzenia surowych danych zarejestrowanych przez matrycę (czyli de facto - RAWa). Kiedy więc decydujesz się na "robienie zdjęć w RAWie" ten proces przetworzenia spada na ciebie i od ciebie zależy końcowy efekt w postaci pliku JPG.
Stąd np. twoje zdziwienie faktem, że balans bieli nie jest tak naprawdę ważny przy robieniu zdjęć w RAWie - nie jest dlatego, że niezmiernie łatwo jest go zmienić podczas procesu wywoływania RAWa.
Podsumowując - na forum wiele już było o tym wątków, w necie także można znaleźć sporo na temat wywoływania RAWów - jeśli więc chcesz w pełni korzystać z dobrodziejstw tego formatu to niezbędne jest przyswojenie pewnej wiedzy, aby mieć świadomość co się naprawdę robi :)
Co do programów / wywoływaczy RAWów - z darmowych: RawTherapee, z komercyjnych: nikonowski Capture NX2, PS lub PSE z wtyczką Camera Raw, Lightroom (oparty na Camera Raw), czy Capture One.
velaskez
16-03-2009, 03:39
WB w ogóle nie jest ważne przy RAW, ja wyłączam podgląd zdjęć i zajmuję się kadrowanie i parametrami ekspozycji:) Osobiście polecam CNX2, bo technologia U-pointów jest po prostu boska:D
Jagoda_1
16-03-2009, 09:40
Dzięki za wskazówki, poćwiczę i na pewno wrzucę jakieć fotki.
elix bardzo trafnie to ująłeś, tzn zabierając się za robienie zdjęć d70, poczytałam o RAW-ie i tam napisano, jak się nie znasz to się za to nie bierz i tak też chciałąm zrobić, ale teraz chyba będę jednak wgryzała się w ten temat, zwłaszcza, że dzięki Twojemu tłumaczeniu zrozumiałam wiele, niby to samo czytałam w książkach a jednak ..., a tak jak już napisałam najlepiej wyglądają fotki w NEF-ie, czyli tym nikonowskim RAW-ie. Dzięki odezwę się za jakiś czas bo teraz to koniec weekendu i muszę do pracy.
SlaWasII
16-03-2009, 10:21
WB w ogóle nie jest ważne przy RAW
Jasne.
Lubię mieć jednak maksymalnie idealnego RAW-a. Przy dużej ilości fotek jest mniej roboty z wołaniem. Mało ważne imprezki większość robi od razu na JPG. Ja wszystko robię w RAW-ach bo jak się trafi jakieś szczególnie udane pod względem treści, to byłoby szkoda...
...jak się nie znasz to się za to nie bierz i tak też chciałąm zrobić...
A to jak jak się masz na tym poznać? Bierz się za to i nie przejmuj gadaniem!
To trochę dziwne, że nie możecie sobie z takim problemem poradzić :P. Irfan View i po sprawie. Szkoda Photoshopa jak się ma np. tylko kontrast podjeżdżać...
A co do jakości... To nie wiem, jak surowy RAW może być piękniejszy na ISO 1600 od JPEG...
Z tym byle jakim WB w Raw to też nie jest tak do końca wcale.
Drastyczne manipulację w RAW parametrem WB powodują powstawanie szumów i problemy z zachowaniem szczegółów w niektórych przypadkach.
Ja doradzałbym jednak jak najwierniejsze oddanie WB już na etapie robienia zdjęcia (również w RAW) - nie tylko zważywszy na ułatwienie/skrócenie sobie czasu wołania.
messer - masz całkowitą rację (zresztą kiedyś już nawet jakaś dyskusja na ten temat była), mimo, że teoretycznie WB można zmieniać w dowolnym stopniu to jednak zawsze lepiej mieć materiał początkowy jak najbliższy rzeczywistości (korekty w zakresie kilkuset Kelwinów raczej nie są problemem, ale na pewno gdy będzie trzeba przejechać suwakiem z lewa na prawo to się to w jakiś sposób odbije na wyniku.
Gigi - mz jeśli obróbka NEFa ma się sprowadzać do podciągnięcia kontrastu w Irfanie to robienie zdjęć w RAWie mija się z celem. IrfanView mimo całej swej gamy zalet (uważam go za naprawdę świetny) to jednak nie jest wywoływaczem RAWów.
SlaWasII
17-03-2009, 19:43
Gigi - mz jeśli obróbka NEFa ma się sprowadzać do podciągnięcia kontrastu w Irfanie to robienie zdjęć w RAWie mija się z celem.
Wypowiedź Gigiego to był IMO skrót myślowy... :)
ale kiedy przemieniam je w TIFF-y to jaśnieją, to normalne?
nie, to znaczy ze albo cos zle robisz, albo otwierasz potem tiffa w sofcie ktory nie radzi sobie profilami kolorow i uzywa wlasnego profilu zamiast tego ktory zapisany jest w tiffie