Zobacz pełną wersję : Odbitki - zmniejszanie zdjęć
Czy jeśli chcę zrobić odbitki 10x15 i 15x21 to lepiej jest zmniejszyć zdjęcia do odpowiedniej rozdzielczości czy nie ma to znaczenia i można oddać w pełnej rozdzielczości (matryca 12 Mpx) ?
Mozna oddac w pelnej, ja zmniejszam bo wysylam przez net
slawek548
15-03-2009, 00:06
Jeśli chodzi o 10x15 miałem wszystko to co na matrycy w D80 natomiast przy 15x21 zmienia się nieco proporcja i maszyna tnie nieco kadr.Miałem kilka razy ciachnietą głowę przy ciasnym kadrze,dlatego teraz wszystko sobie kadruję i jest oki.
Chodzi mi o to, że po zmniejszaniu rozmiaru plików zalecane jest lekkie wyostrzenie zdjęć ponieważ podczas zmniejszania tracą one na ostrości. Nie wiem tylko jak jest w przypadku gdy oddamy zdjęcia w dużo większej rozdzielczości do wywołania i maszyna je sobie skaluje, czy przy takim skalowaniu do 300dpi zdjęcia nie tracą na ostrości ?
Chodzi mi o to, że po zmniejszaniu rozmiaru plików zalecane jest lekkie wyostrzenie zdjęć ponieważ podczas zmniejszania tracą one na ostrości. Nie wiem tylko jak jest w przypadku gdy oddamy zdjęcia w dużo większej rozdzielczości do wywołania i maszyna je sobie skaluje, czy przy takim skalowaniu do 300dpi zdjęcia nie tracą na ostrości ?
Maszyna po skalowaniu przeważnie podostrza ale jak to zależy od ustawienia. Lepiej zrobić to samemu niż skazywać się na automat.
JacekKa2
15-03-2009, 20:51
Czy jeśli chcę zrobić odbitki 10x15 i 15x21 to lepiej jest zmniejszyć zdjęcia do odpowiedniej rozdzielczości czy nie ma to znaczenia i można oddać w pełnej rozdzielczości (matryca 12 Mpx) ?
Najlepiej dostarczyć zdjęcia do labu skadrowane i z odpowiednią rozdzielczością.Zmniejsza to zawsze czas transferu internetowego lub czas na przekopiowanie plików jeśli dostarczasz je osobiście do labu. Odzielnym zagadnieniem jest "obcinanie zdjęć".Współczesne cyfrówki oferują tak wiele, przedziwnych czasami formatów (mam tu na myśli proporcje boków zdjęć cyfrowych),że przeciętny użykownik gubi się w gąszczu ustawień aparatu. Rezultat jest taki że trudno wytłumaczyć klientowi ,dlaczego jeśli zrobimy z jego zdjęć tzw."pocztówkę",to wówczas jego zdjęcia muszą zostać przycięte w bardziej lub mniej drastyczny sposób. Generalnie można przyjąć następujące rozwiązania:
1.Maszyna automatycznie dopasowuje plik cyfrowy do żądanego formatu (np.10x15) poprzez symetryczne przycięcie obrazka.
2.Maszyna rozmieszcza CAŁY obraz cyfrowy na żądanym formacie.W efekcie otrzymujemy zdjęcie z białymi paskami.Jeżeli obrazek cyfrowy był np.panoramą to na dole i górze zdjęcia pozostaną białe paski.
3.Można zastosować opcję "dynamicznego cięcia" to znaczy,obrazek pozostaje cały bez obcięć,długość odbitki dopasowana jest do tych rozmiarów (proporcji obrazka) jakie zostały zapisane w pliku.W konsekwencji mogą powstawać dość nietypowe formaty,do których np.trudno dopasować ramkę lub nie chcą się zmieścić do albumu.Nie wszystkie laby oferują tę opcję bo wiąże się to z koniecznością wykonywania każdego formatu na innej szerokości papieru.
Problem wyostrzania zdjęć wydaje się być naprawdę drugorzędnym.Prawie wszystki maszyny posiadają taką opcję i może ona być ustawiana w dość szerokim zakresie lecz jest stosowana niezwykle oszczędnie. Znajduje to częściej zastosowanie w przypadku wykonywania odbitek z filmów jednak zabieg taki stosowany jest zwykle na etapie skanowania.