PDA

Zobacz pełną wersję : co wybrać...

kamilcielinski
14-03-2009, 16:50
mam zamiar kupić sobie lustrzankę...
proszę o pomoc w wyborze... mam kilka body na oku...
proszę też napisać, który od którego jest lepszy...

te body:
1. nikon d90
2. nikon d80
3. sony alpha700
4. canon 450d
5. canon 40d

pozdrawiam i z góry dziękuję:)

blazeje
14-03-2009, 18:01
Na forum Nikona przeczytasz D90, na forum Canona z pewnością 40D.

bahuone
14-03-2009, 18:12
ja wybieraja swoje body kierowalem sie dwoma podstawowymi zasadami poza oczywiscie kasa. po pierwsze intuicyjność menu, w nikonie jest to bardzo fajnie zrobione canon(tez mialem doczynienia) to poprostu czarna magia dla mnie. a po drugie isc do sklepu "pomacac" czy dobrze lezy z dloni. bo w dzisiejszych czasam pixelomani kazdy patrzy zeby tego bylo jak najwiecej jednak to nie o to chodzi bo malo kto robi odbitki powyzej 50cm. takie jest moje zdanie

irek6311
14-03-2009, 18:12
Nikon D90 najlepszy z tego zestawienia ,
potem kolejno Nikon D80 - Canon 40D - Sony A700 -Canon 450D ,
w zależności na stan gotówki wybierz system/body .

triops
14-03-2009, 18:23
Jeszcze jest Pentax..
Kwestia też co chcesz robić..
Popatrz też na szkła, poczytaj, pomyśl ile kasy chcesz wydać i przemnóż to kilka razy jak cię wciągnie..

Albert44
14-03-2009, 18:31
mam zamiar kupić sobie lustrzankę...
proszę o pomoc w wyborze... mam kilka body na oku...
proszę też napisać, który od którego jest lepszy...

Wybierasz system, a potem body takie jakie najlepiej leży w łapie, na które cię stać i o takich możliwościach jakich oczekujesz i jakich potrzebujesz.

D.Anihilati
14-03-2009, 22:48

Ja bym chyba ustawil Canona 40D przed Nikonem D80, reszta bez zmian.
Oczywiscie pytanie co chcialbys fotografowac - teraz i w przyszlosci oraz jakie cechy(/funkcje/parametry) aparatu beda mialy dla Ciebie znaczenie - LiveView, niskie szumy, stabilizacja, etc. Rozumiem, ze budzet na korpus to ok. 3000 PLN. Byc moze warto byloby pomyslec o C 50D (ok. 1000PLN wiecej)?

Natomiast z listy, ktora podales, podobnie jak irek uwazam, ze najlepszy wybor to D90.

pitter0
14-03-2009, 23:06
Rozwazalbym D90 lub 40D.Przy wyborze systemu nie ograniczaj sie do samego korpusu poprzegladaj dostepne obiektywy ,w jakich sa cenach jakie ogniskowe jaka jakosc itp i wtedy latwiej bedzie podjac decyzje

Articool
14-03-2009, 23:15
Jeśli miałbym wybierać z wyżej wymienionych to pewnie wybrałbym D90 ale ja kupiłem S5Pro :D i radzę to body też dopisać do listy... wszystko zależy do czego... jaki zapał... i co jest twoim priorytetem...

GeparD
15-03-2009, 02:22
jakie body nie wybierzesz takie bedzie dla ciebie dobre, wybierasz piersza lustrzanke i chcesz by ta decyzje podjelo za ciebie forum? idz do sklepu, popros sprzedawce o te modele i wez w reke, strzel pare zdjec i sam bedziesz wiedzial, tutaj nikt nie wie co ci jest potrzebne, czy chcesz LV, czy moze wyzsze uzywalne ISO, a moze uszczelniana puszka tez jest wazna dla ciebie a mie dla forumowicza, chcesz porownac zdjecia, wejdz na http://pl.pixel-peeper.com/adv/ tam mozesz obejrzec fotki robione kazdym z tych aparatow, na www.optyczne.pl mozesz poczytac o technicznych aspektach
jednak z wlasnego doswiadczenia (sam niedawno kupilem pierwsza lustrzanke cyfrowa) przestalbym czytac wszelakich testow i porownan tylko zrobilbym tak jak napisalem wyzej.

zycze powodzenia w zakupach i pamietaj ze jakbys nie wybral i tak bedzie to dobry wybor :)

velaskez
15-03-2009, 02:55

Tak właśnie.

SlaWasII
15-03-2009, 09:25
Lepszy to pojęcie względne.
I tak, jeśli mało kasy, to IMO lepiej mieć słabsze body a lepsze szkiełko. I wtedy wygra np. D80. Lepszy bo tańszy.
Jeśli chodzi o serwis, to też może się okazać, że wybór "lepszego" systemu będzie całkiem inny... ;)

tomekk_gdy
15-03-2009, 10:28
jakie body nie wybierzesz takie bedzie dla ciebie dobre, wybierasz piersza lustrzanke i chcesz by ta decyzje podjelo za ciebie forum? idz do sklepu, popros sprzedawce o te modele i wez w reke, strzel pare zdjec i sam bedziesz wiedzial, tutaj nikt nie wie co ci jest potrzebne, czy chcesz LV, czy moze wyzsze uzywalne ISO, a moze uszczelniana puszka tez jest wazna dla ciebie a mie dla forumowicza, chcesz porownac zdjecia, wejdz na http://pl.pixel-peeper.com/adv/ tam mozesz obejrzec fotki robione kazdym z tych aparatow, na www.optyczne.pl mozesz poczytac o technicznych aspektach
jednak z wlasnego doswiadczenia (sam niedawno kupilem pierwsza lustrzanke cyfrowa) przestalbym czytac wszelakich testow i porownan tylko zrobilbym tak jak napisalem wyzej.

zycze powodzenia w zakupach i pamietaj ze jakbys nie wybral i tak bedzie to dobry wybor :)

zgadzam się w 100% z przedmówcą !
w przypadku pierwszej lustrzanki, to czego nie wybierzesz będzie dobre. W miarę rozwoju swojej wiedzy dojdziesz do wniosku że... dobrze jest mieć to, tamto, i jeszcze może to by się przydało. Sprzedaż aparat, szkła zostawisz i kupisz nowe BODY które według Ciebie będzie spełniało w danej chwili twoje oczekiwania.
A na forum nikona to prawie pewne, że wszyscy będą zachwalać NIKONY.

Ja właśnie jestem w trakcie przesiadki z D40 na D80.
Jak masz sporo pieniędzy i naprawdę zainteresuje Ciebie fotografia to dobrym zakupem na tą chwilę byłby D90 - nie miałem go w ręku, i swoją radę opieram tylko i wyłączenie, na opiniach i komentarzach innych użytkowników !

Pozdrawiam
Tomek

Bo.
17-03-2009, 13:14
szklarnie mają wszystkie systemy, szczególnie jeśli mówimy o amatorskim foceniu. Natomiast nie każdy aparat dobrze leży w ręku. Ja nie kupiłem canona, bo spust migawki był w nie w tym miejscu co trzeba (żeby nie było wojny to dodam, że widocznie mam nietypowe palce).

Pietern
17-03-2009, 13:47
szklarnie mają wszystkie systemy, szczególnie jeśli mówimy o amatorskim foceniu. Natomiast nie każdy aparat dobrze leży w ręku. Ja nie kupiłem canona, bo spust migawki był w nie w tym miejscu co trzeba (żeby nie było wojny to dodam, że widocznie mam nietypowe palce).

Jaka wojna, tu? Przecież masz pełną rację! :mrgreen:
Piotr

Pindziol
19-03-2009, 09:20
Ja bym na miejscu Twoim w pierwszej kolejności przeszedł się do sklepu i wziął każdy aparat do ręki. Wiem, że do osób, które po raz pierwszy kupują aparat, nieczęsto dociera ten argument, do mnie również nie docierał, ale do czasu... W moim przypadku było tak, że od razu na starcie, odrzuciłem d80. Bo stary... bo szumi... Bo brak LV... bo mało bajerów... czyszczałki itp. itd. Byłem zdecydowany na 450d, lub 40d, ale kiedy sięgnąłem po d80, to się po prostu w nim do szaleństwa zakochałem: ) Leżał w dłoni jak przyklejony i już nikt nie był w stanie mnie od niego oderwać: ) Podejrzewam, że jeżeli też tak zrobisz, to Twoja lista skurczy się co najmniej o połowę...

Pindziol
19-03-2009, 09:27
No i musisz zadać sobie pytanie, czy naprawdę niezbędne są dla Ciebie takie rzeczy jak LV, czy (przede wszystkim) użyteczne wysokie iso. Ja większość zdjęć robię przy dobrych warunkach oświetleniowych. Naprawdę rzadko na jakimś koncercie czy w ciemnych pomieszczeniach. Jeżeli w Twoim wypadku też tak jest, to naprawdę nie widzę powodu na dopłacanie różnicy (wcale nie małej) do np, d90.

saper
19-03-2009, 09:35
ja mogę polecić D 80, jestem zadowolony: sporo funkcji pod ręką (palcem), śrubokręt ma, nie wyskakuje mi ERROR jak w przypadku D 90, tylko grip by się jeszcze przydał... a Lv i czyścidło matrycy - to bajer, a poza tym nie wiem jak długo taka trzęsąca się matryca wytrzyma...
mój d80 przeżył kilka godzin na mrozie, w miarę dokładne ochlapanie wodą :-D i ma się całkiem dobrze...
pozdrawiam

Paweł G
29-03-2009, 12:54
Z aparatów, o których piszecie brałem pod uwagę D80, D90 i 40D.
D80 to matryca CCD dwa pozostałe CMOS (jednak mniejszy szum przy wyższych ISO)
Z D90 i 40D po macaniu w sklepie wybrałem Nikona - według mojej subiektywnej oceny lepiej leży w ręku,
łatwiejszy (dla mnie) w obsłudze. Canon 40D z obiektywem 17-85 (taki brałem pod uwagę na początek) trochę
przestraszył mnie swoimi rozmiarami. Dlatego jest D90 z 18-105 i jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam