Zobacz pełną wersję : Lampa bez i-TTL a odwrotne mocowanie obiektywu
Witam wszystkich:)
Ostatnio napotkałem się na dość uciążliwy dla mnie problem. Podczas robienia zdjęć z odwrotnie zamocownym szkłem, postanowiłem użyć mojej jedynej lampy, Sunpaka PZ 4000AF. Nie współpracuje ona w pełni z moim korpusem, ale korzystam z niej na manualu i, jeśli warunki oświetleniowe są stałe, jest w porządku. Niestety po podłączeniu do korpusu "bez obiektywu" za nic nie chce odpalić, nawet w trybie M. Nie jest to kwestia zbyt krótkiego czasu naświetlania. Czy to oznacza, że z "niewidzialnym" szkłem, nie zrobię zdjęcia z tą lampą?
sztefanek
14-03-2009, 15:15
Witam.Ciekawe.Ja bym spróbował zaizolować jakąś taśmą na sankach lub w lampie reszę styków poza głównym.Może tu tkwi przyczyna?Wiem,że nie jest to wygodne,ale może zadziałać.Upewnij się czy jak w korpusie i na lampie masz ustawiony tryb manualny.Powodzenia.
Co gorsza lampa wbudowana też nie rusza przy żadnej kombinacji. Muszę ustawiać dłuższe czasy i odpalać zewnętrzną ręcznie...
Albert44
17-03-2009, 21:38
Witam wszystkich:)
Ostatnio napotkałem się na dość uciążliwy dla mnie problem. Podczas robienia zdjęć z odwrotnie zamocownym szkłem, postanowiłem użyć mojej jedynej lampy, Sunpaka PZ 4000AF. Nie współpracuje ona w pełni z moim korpusem, ale korzystam z niej na manualu i, jeśli warunki oświetleniowe są stałe, jest w porządku. Niestety po podłączeniu do korpusu "bez obiektywu" za nic nie chce odpalić, nawet w trybie M. Nie jest to kwestia zbyt krótkiego czasu naświetlania. Czy to oznacza, że z "niewidzialnym" szkłem, nie zrobię zdjęcia z tą lampą?
Czegoś tu nie rozumiem... i wykonałem testy z D50 bez szkła:
Metz44 w iTTL - lampa nie odpala
Metz44 w M - lampa odpala
SB22s w automatyce własnej A1-A4 - lampa odpala
SB22s w M - lampa odpala
SB22s w TTL - lampa nie odpala ;) bo i ze szkłem też nie odpala :-P
Wniosek... to SPZ też musi odpalić bo jak zrozumiałem ze szkłem i body pracuje w manualu lub w automatyce własnej...albo coś zwiera styki na body(pierścień) i wszystko głupieje. Robiłeś test bez szkła i z lampą?
Przeczyściłem stopkę, zabezpieczyłem styki i poszło. Bez obiektywu zewnętrzna odpala dobrze, tylko ta wbudowana jeszcze została do okiełznania:)
sztefanek
17-03-2009, 23:43
Jeżeli masz do korpusu podpietą lampę zewnętrzną to raczej technicznie ciężko otworzyć lampę wbudowaną,tak zeby zadziałała.Faktem jest,że wbudowana lampa błyska w trybie manualnym bez obiektywu.Menu(ołówek)-16Flash Mode-Manual.
Jeżeli masz do korpusu podpietą lampę zewnętrzną to raczej technicznie ciężko otworzyć lampę wbudowaną,tak zeby zadziałała.Faktem jest,że wbudowana lampa błyska w trybie manualnym bez obiektywu.Menu(ołówek)-16Flash Mode-Manual.
O to mi chodziło! Wielkie dzięki:)