PDA

Zobacz pełną wersję : pomocy!

mylenka91
13-03-2009, 21:18
Niedawno kupiłam sobie statyw mg-3 vanguard, ale moje roztrzepanie doprowadziło do zgubienia szybkozłączki. Bez tej części statyw jest bezużyteczny, a użyłam go zaledwie raz. Pytałam w sklepie gdzie kupiłam statyw czy mogłabym zmierzyć wymiary szybkozłączki. Niestety już ich nie było w sklepie. Kupiłabym przez internet, ale nie znam dokładnych wymiarów i nie chcę kupować kota w worku. co robić?

bogdi64
13-03-2009, 21:48
w zamówieniu podać dokładny symbol statywu - i to wystarczy

mango
13-03-2009, 22:37
Nie jestem pewien w 100% ale ta płytka nazywa się chyba QS-36 .

BlackRoger
13-03-2009, 22:56
Nie jestem pewien w 100% ale ta płytka nazywa się chyba QS-36 .
Dokładnie, QS-36.

mylenka91
16-03-2009, 21:23
dzięki. Szukałam już wszędzie tej szybkozłączki QS-36 i nigdzie nie ma!
cóż... będe musiała kupic nowy statyw. A może nową głowice. Myślicie, że opłacałoby się?

miron19j
17-03-2009, 18:01
cóż... będe musiała kupic nowy statyw. A może nową głowice. Myślicie, że opłacałoby się?
zanim wydasz pieniądze, przejdź się ze statywem do dobrego sklepu foto. Poprzymierzaj płytki od różnych statywów, może któraś podpasuje

witold68
17-03-2009, 18:15
Tak to jest, jak się kupuje dziwne stytywy niestety, nie ma to jak manfrotto, nie za drogi a b.dobry i z pasowaniem częsci bez problemu.....

c77
17-03-2009, 23:00
Mozna kupic w UK - http://www.scopesnskies.com/prod/Vanguard/tripod/quick-release-platform/QS-36quickr.html.

BlackRoger
17-03-2009, 23:06
Nie doszukałem się niestety kto jest polskim importerem Vanguarda a myślę że tam w pierwszej kolejności powinnaś uderzyć. Chyba że już tak zrobiłaś.... wtedy faktycznie zostaje Ci imporcik płytki albo zakup nowego statywu. Stary zawsze będziesz mogła użyć np pod oświetlenie (troszkę pewnie kombinując ;) )

c77
17-03-2009, 23:27
Nie doszukałem się niestety kto jest polskim importerem Vanguarda
Tez szukalem i jedyne co znalazlem to info z 2005 r., ze dystrybutorem w PL zostala firma Fotopartner z Lodzi - niestety strona nieaktywna. Czyzby aktualnie Vanguard nie mial w Polsce oficjalnego dystrybutora ?

mylenka91
19-03-2009, 00:26
na opakowaniu od statywu jest naklejka na której jest napisane:
Dystrybutor 4idea sp. z. o. o.
ul.Madalińska 17/7
Kraków
[email protected]

napisałam tam maila, ale odpisali, że nie bawią się w sprzedaż takich akcesorii i podali stronki sklepi na których mam szukać, a tam oczywiście nic nie ma! xD
Byłam niedawno w media i znalazłam swój statyw. Zmierzyłam szybkozłączkę i ma wymiary 43mm x 43mm.
W media były też osobne, jakieś plastikowe szybkozłączki do kupienia o takich właśnie wymiarach. Ucieszyłam się, ale jak przyłożyłam ją do statywu to miała trochę luzu i się trochę ruszała. Nie wiem jak to możliwe skoro ma takie same wymiary jak oryginalna szybkozłączka. xD

miron19j
19-03-2009, 01:19
...W media były też osobne, jakieś plastikowe szybkozłączki do kupienia o takich właśnie wymiarach. Ucieszyłam się, ale jak przyłożyłam ją do statywu to miała trochę luzu i się trochę ruszała. Nie wiem jak to możliwe skoro ma takie same wymiary jak oryginalna szybkozłączka. xD
szybkozłączka/płytka nie ma przekroju prostokątnego. Najczęściej jest to tzw. jaskółczy ogon. Ważny jest także kąt, pod jakim jest ścianka boczna.

Blasius.G
19-03-2009, 21:57
Tak to jest, jak się kupuje dziwne stytywy niestety, nie ma to jak manfrotto, nie za drogi a b.dobry i z pasowaniem częsci bez problemu.....
Prawda? Inne firmy zapewne nie maja szybkozlaczki i sa jedynie sluszne? Vanguard natomiast to zapewne jakis badziew? Miales kiedys cos tej firmy? Oczywiscie nic z manfrotto sie nie da zgubic:D

BlackRoger
19-03-2009, 22:51
Oczywiscie nic z manfrotto sie nie da zgubic:D
Za to każdą duperelę da się bezproblemowo dokupić.

mylenka91
19-03-2009, 22:53
blase.g - vanguard to właśnie dobra firma, facet w fotojokerze mówił ,że to statyw dość w wysokiej klasy i szkoda, że zgubiłam kostkę. Moim zdaniem jest bardzo solidny, a przy tym wcale nie taki tani. (moje poprzednie 2 statywy, kupione co prawda za niską cenę rozwaliły się po kilku sesjach).

a z szybkozłączką nadal nie wiem co zrobić. ;D

Blasius.G
22-03-2009, 13:02
Za to każdą duperelę da się bezproblemowo dokupić.Masz racje. Nie sa szczegolnie mocno obecni na naszym rynku i chyba stad problem.

Oczywiscie, ze to dobra firma. Niestety za ich statywy z glowica kulowa albo karbonowe trzeba sporo zaplacic. Coz. w kwestii zlaczki nie umiem ci pomoc. Moze cos w stylu "zrob to sam"?;) Nie da sie jakiejs innej przerobic by dopasowac?

faam
22-03-2009, 15:22
Myślę, że kupno tej szybkozłączki na zachodzie z dostawą do Polski to koszt ok. 100 zł ... Oprócz GB są tez np. tutaj: http://www.fotokonijnenberg.nl/product/1341923/vanguard_qs36.html ...

Taniej powinno być poprzez zakup w GB przez kogoś znajomego i podrzucenie do PL ...

wist
24-03-2009, 20:34
Zamiast tracić czas i płacić wysokie koszty za szybkozłączke, sprawdź czy da się wymienić całą głowicę na statywie. Wiele ofert całkiem niezłych głowic znanych firm i w dobrej cenie masz na Allegro.