PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] kamienica ze sklepem na winklu

bombel
13-03-2009, 16:44
Witajcie -

Tak mnie wzięło ostatnio na kamienice, bo tyle ładnych zdjęć architektury tu pokazujecie. Też chciałbym takie ładne robić... A czy wyszło, to już musicie sami ocenić.

http://i44.tinypic.com/2la6lft.jpg

Szanowne PT Grono Kolegów uprasza się o nie czepianie się maciupkiego trójkącika w PD.

shaolin
13-03-2009, 16:49
Co to za trojkacik w PD? :twisted:

Jeszcze duzo musisz sie nauczyc... ;) ;) ;) dzouk ;)

Troche mi przeszkadza swiecenie dachu pod krzakiem, ale reszta calkiem przyjemna ;) Moze odrobinke szerzej bym to widzial, ale odrobinke.

Szuwar
13-03-2009, 16:51
A więc:

- niebo, mimo że ma mało naturalny kolor - super

- kamienica podoba mi się bardzo i to zarówno jako budynek jak i kolorystycznie

- PD róg - fee :-D.

Podoba mi się to zdjęcie

malasana
13-03-2009, 16:53
Mi tez sie podoba, za kolory, swiatlo, ogolnie za obrobke. Szkoda tylko, ze tak malo podlogi... Moze odrobine szerzej byloby lepiej?

galu44
13-03-2009, 16:59
bardzo ładna kamienica!
niebo zielonkawe (kobiety znalazłyby pewnie 7 określeń dla różnych partii nieba na tym zdjęciu) i nieco świeci jakaś kamienica w głębi sceny - to fakt, ale całość robi przyjemne wrażenie :)

borregaard
13-03-2009, 17:01
Lubię Twoje kolory..Ładnie te winkle robisz...:-D

bombel
13-03-2009, 17:33
Moze odrobinke szerzej bym to widzial, ale odrobinke.

To był absolutny max tego, co się dało pokazać z prawej strony. Stały tam jakieś budowlane śmieci... A dając szerzej z lewej cały kadr ciążył w prawo... Dałoby się szerzej u dołu, ale...

Szkoda tylko, ze tak malo podlogi... Moze odrobine szerzej byloby lepiej?

To był kadr pionowy, gdzie było rzeczywiście dużo podłogi, ale ostatnio stwierdziłem, że kadry pionowe - jak w piosence :) - są be, więc nie mogę pokazać. A piony są, jak wiecie naprawdę złe (really evil).

świeci jakaś kamienica w głębi sceny

Byłem skłonny przykryć ją jakąś płachtą, ale nie miałem akurat wtedy wystarczająco sporej.

Lubię Twoje kolory..Ładnie te winkle robisz...:-D

Dziekuję.

Poważnie - miło, że się komuś podoba pomimo trójkącika, kolorów, kamienic w głębi, nieba i tak dalej... Szuwar, Tobie też za odwiedziny i czas. :)

cloned
13-03-2009, 18:03
Bardzo mi się podoba, a najbardziej fakt, że mimo prostowania budynku im bardziej w górę tym mocniej puchnie. Świetny efekt.

baku127
13-03-2009, 22:23
Brawo za kolorki.

Proac150
14-03-2009, 00:03
Miałem napisać coś w stylu super kolory, ale mnie ubiegli, więc nie będę powtarzał

elix
14-03-2009, 19:25
Przez chwilę myślałem, że będzie pionowy kadr, ale jednak jest poziom. Fota też trzyma poziom - szczególnie pod względem kompozycyjnym jest mistrzowsko. Kolory przyjemne dla oka, bardzo podoba mi się ta oświetlona fasada i cienie przy oknach. Drobne niedociągnięcie to jakaś biała obwódka na styku nieba i tej kamienicy za krzakiem (przy chmurkach). Tak czy inaczej klasa sama w sobie :)

Erie
14-03-2009, 19:54
a ja będę inny i napiszę że mi sie nie podoba... trójkącik w PD to pikuś - przeoczenie, ale inne rzeczy mnie troszkę denerwują

1. to że budeynek prostowałes to doskonale wiemy, ale przesadziłeś - budynek wydaje się być szerszy u góry niż na dole (co oczywiście co do piksela nie jest prawdą), ale podobnie jak greckie kolumny jak były idealnie pionowe to wydawały się rozpadać na boki więc ich nie robiono idealnie pionowo, tak tutaj efekt idealnego spionizowania do prowadnic spowodował to samo złudzenie - to przytłacza widza :(
2. nienaturalne niebo kolorystycznie oraz niedokończona obróbka w połowe kadru po prawej stronie budynku - wygląda jakbyć urwał tam maskę selekcji nieba :(
3. fasada budunku ma nienaturalnie rozłożone światło - tam gdzie jest ta różowa reklama/ banner z nazwą sklepu czy czego tam - tam jest za jasno, podobnie jak ulica przed tym sklepem - tam jest cień budynku to skąd nagle tam jest jaśniej niż dokoła?
4. selekcja nieba przy drzewku i głównym budynku jest niedokładna :(

wybacz Bombel, ale sam wiesz, że zdecydowanie lepiej możesz :)

bombel
14-03-2009, 20:51
Strasznie Cię zmartwię - nie było niestety żadnej selekcji. Nie było też najmniejszego choćby prostowania.

:mrgreen:

Cała obróbka szła pod LR 1,4, który ani nie prostuje, ani nie ma najmniejszej możliwości selekcji - czyli trafiłeś jakby selekcjonowaną kulą w prostowany płot.

Nie wnikam, czy Ci się podoba, czy nie (jak widzę nie) - bo to Twoje odczucie i masz takie, a nie inne. Ale co do meritum technicznego, to jest właśnie tak jak napisałem.

Acha - jeśli ktoś nie wierzy, chętnie się założę - już kiedyś wygrałem tu ze dwa obiektywy i parę wódek. Chętnie powtórzę zakład. Kto jeszcze widzi selekcję i prostowanie? :)

Martix
14-03-2009, 21:03
Ogólnie obróbka bardzo fajna, troszkę mało naturalna ale przyjemnie się to ogląda.

Erie
14-03-2009, 21:30
Strasznie Cię zmartwię - nie było niestety żadnej selekcji. Nie było też najmniejszego choćby prostowania.

:mrgreen:

Cała obróbka szła pod LR 1,4, który ani nie prostuje, ani nie ma najmniejszej możliwości selekcji - czyli trafiłeś jakby selekcjonowaną kulą w prostowany płot.

Nie wnikam, czy Ci się podoba, czy nie (jak widzę nie) - bo to Twoje odczucie i masz takie, a nie inne. Ale co do meritum technicznego, to jest właśnie tak jak napisałem.

Acha - jeśli ktoś nie wierzy, chętnie się założę - już kiedyś wygrałem tu ze dwa obiektywy i parę wódek. Chętnie powtórzę zakład. Kto jeszcze widzi selekcję i prostowanie? :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img12.imageshack.us/img12/4603/obrazekbombeln.jpg)

znasz zapewne pojęcie brzytwy okhama o najprostszym rozwiązaniu

czerwone kółka - tam mi się nie podoba przejście między niebem i obiektami - założyłem, że selekcja nieba była niedokładna i stąd powstał ten efekt - równie dobrze może to być wpływ wyostrzania, malowania, rysowania czy czegokolwiek innego, ale zgodnie z powyżej cytowanym pojęciem najprostsze rozwiązanie jakie mi przyszło do łba to własnie ta selekcja (nie chodzi mi przy tym o refleks na rynnie czy co to tam jest, który podobnie jak na pierwszym planie jest i na tym budynku w oddali)

zielone kółko - podobnież pierwsze rozwiązanie to selekcja nieba do korekty - nierealnie to wygląda

niebieskie trapezy - jak widzisz idealnie proste i pionowe są linie budynku - musiałby to być wyjątkowy obiektyw (tilt, shift) abyś z poziomu ulicy nie zrobić zbiegającego się budynku, bez żadnych dystorsji kształtu - na podstawie Twego niedawnego tutka o prostowaniu założyłem, że było to prostowane, jeżeli się mylę to popraw mnie

jarek76
14-03-2009, 22:25
Nie będę się czepiał szczegółów bo całość jest naprawę bardzo dobra

Ty rozdajesz plusy to ja też dam ci jednego dużego +:-D

bombel
14-03-2009, 23:00
jak widzisz idealnie proste i pionowe są linie budynku - musiałby to być wyjątkowy obiektyw (tilt, shift) abyś z poziomu ulicy nie zrobić zbiegającego się budynku, bez żadnych dystorsji kształtu - na podstawie Twego niedawnego tutka o prostowaniu założyłem, że było to prostowane,

jeżeli się mylę to popraw mnie

Tak, mylisz się, podejrzewając mnie o posiadanie shifta. :) To zwykły Nikkor 12-24 (http://nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/775/overview.html), bez cienia prostowania i innych sztuczek hard i softwareowych. Sztuczek nie było, ALE...

...magiczne to były rączki, które go trzymały - wtedy wszystkie trapezy wychodzą proste. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: I poważnie - było bez selekcji i bez prostowania. I nie lewitowałem wtedy, był to poziom ulicy jak najbardziej.

Jarek - dzięki za plusa. Jest wystarczająco duży. :)

Koledzy kto z Was się pochwali się takimi analizami własnej twórczości? To już druga moja... :) W poprzedniej odkryto 2 sekundy kątowe skrzywienia, a teraz trapezy jednak są proste! A zatem jest postęp! :)

Erie
14-03-2009, 23:29
Koledzy kto z Was się pochwali się takimi analizami własnej twórczości? To już druga moja... :) W poprzedniej odkryto 2 sekundy kątowe skrzywienia, a teraz trapezy jednak są proste! A zatem jest postęp! :)

tu nie chodzi o analizy, sekundy kątowe odchylenia itd. - prosiłbym jesli możesz o pokazanie oryginału choćby na priv - wiesz dobrze jak się zachowują budynki fotografowane z poziomu ulicy, tak więc rozumiesz chyba skąd podejrzenie o prostowanie

poza tym możesz sobie darować kiepską drwinę - na mnie to nie działa od dłuższego czasu

bombel
14-03-2009, 23:41
poza tym możesz sobie darować kiepską drwinę - na mnie to nie działa od dłuższego czasu

Ja nie drwię, mnie naprawdę to bawi. :) I cieszy, że ludzie analizują, i że ja widzą pewien postęp. BO było krzywo, a Ty sam udowadniasz, ze jest prosto.

To mnie cieszy, poważnie.

Nemeth
15-03-2009, 00:26
Mnie się nie podoba. I to mocno mi się nie podoba.
Nie wiem czy to prowokacja czy nie ale wygląda to jak kicz.

borregaard
15-03-2009, 00:51
Kicz ,nie kicz....(Dżizus...wymiękam) i tak lata świetlne od kołka w piachu i lodu na Bałtyku w pełni sezonu wakacyjnego....:mrgreen:

Nemeth
15-03-2009, 12:15
Kicz ,nie kicz....(Dżizus...wymiękam) i tak lata świetlne od kołka w piachu i lodu na Bałtyku w pełni sezonu wakacyjnego....:mrgreen:

Pozostaje mi tylko odpowiedzieć - rób lepsze.

harb
15-03-2009, 13:33
łeeeee tam - :mrgreen::mrgreen::mrgreen: Trojkąt w PD i takie kolory fajne zimą ???? coś Ty Bombel za wiosennie masz w sercu i wnerwiasz tym strasznie bo za oknem w tej chwili smutna godzina - niebo nad Gdańskem jednolite ciemno siwe i pada

ale skoro juz zrobiłeś i umiesciłes to znaczy ze dobre, bo inaczej bys nie wstawił (chyba ?:mrgreen:) i mało tego mnie się to podoba - ze zwykłego COSIA zrobić przyjemną fotografię to jest sztuka i ja chylę czoła

i pozdrawiam Cię serdecznie :-D

kulten
15-03-2009, 13:45
A mi się podoba zielone zabarwienie budynku co buduje niekonwencjonalne doń podejście.

borregaard
15-03-2009, 16:46
Pozostaje mi tylko odpowiedzieć - rób lepsze.
Chciałbym...
Lepsze,a co to znaczy....?,dla każdego coś kompletnie różnego,wzgledne pojęcie.Inne..i owszem.

lechupe
15-03-2009, 17:32
Ech, bombel, przyjemnie jest napisac cos o niebanalnym zdjęciu ;-)

Nie wiem, czy ktos sie juz przede mną wypowiedział, ze zagospodarowanie kadru jest fantastyczne.
Ta rachityczna, pochylona akacja, czy klon, zasłaniajaca słońce (?)*, w zestawieniu z okrętowym dziobem tej kamienicy to naprawdę ciekawy motyw.

Ale z drugiej strony takie zestawienie plus perspektywa tego zdjęcia, zawszę będą sprawiały wrażenie, że dom jest przerysowany (szerszy u górze, węższy na dole), mimo, ze z pewnoscia jest idealnie prosty ;-)

Mz także kąt padania słońca wzmacnia te wrażenie. W efekcie finalnym mam odczucie, że bryła tego domu strasznie przytłacza otoczenie, rozpierając się na boki.
A jak wiesz z pewnościa, jedną z zasad kompozycji jestt równowaga elementów.
(fakt, ze patrzę na te zdjecie z odległosci kilkudziesieciu cm, a moze to zupełnie inaczej widac z wiekszej odległosci).

Mam także zastrzezenie do kolorów. Jak na popołudniowawą juz porę, są za ostre i zbyt nienaturalne.
Taka agresywna obróbka mz nie pasuje do charakteru tej fotki, zbytnio rzuca sie w oczy i w ostatecznosci wymusza odbiór tej pracy jako wysokoprzetworzonego produktu fotograficznego, a nie naturalnego zdjęcia ładnej kamienicy.

*tylko co tam do cholery robi te słońce :-)

p e t e r
15-03-2009, 17:46
że tak zapytam ni z gruszki, na skrzyżowaniu jakich 2 ulic miasta dzieje się tu akcja? nie ma szans przeczytać tabliczek

bombel
16-03-2009, 13:00

Jakoś zrozumiałem Twój post zupełnie inaczej niż Nemeth. :mrgreen:

na skrzyżowaniu jakich 2 ulic miasta dzieje się tu akcja?

Na jakichś takich gastronomicznych... Winna, Octowa, Sojowa... A, już wiem: Solna i Piwna. :)

@All - Drodzy Koledzy! Chciałbym wystosować do Was apel (zabrzmiało, jakbym chciał co najmniej chciał go wygłosić do całej ludzkości :)). Ale poważnie - chciałbym, żebyście nie traktowali tego jak drwinę, kpinę, żart, i tak dalej - już mnie o to podejrzewano, a ja po prostu piszę szczerze i otwarcie jak zwykle...

Otóż - jeden z szanowanych kolegów, nieco wyżej w tym wątku - nie wierzy, że to zdjęcie z poziomu ulicy zostało zrobione bez jakiegoś prostowania czy innych sztuczek z geometrią jak np. obiektyw tilt, bo to jest sprzeczne z prawami optyki i zdrowym rozsądkiem. Jak sądzę właśnie w tym celu (bo niby w jakim innym) zażyczył sobie oryginału. Nie pokazałem tego oryginału.

Mam za to do Was pytanie - też sądzicie, że to było prostowane? Rzeczywiście, można się z takim poglądem zgodzić, lub nie. Ale gdybyście się zgadzali, a nawet byli pewni swego - może coś postawicie na swoje zdanie i spróbujecie wygrać coś ode mnie? Nie mówię oczywiście o tym, czy był retusz (bo był) i manipulacje kolorami (bo były). Mówię o samej perspektywie, prostowaniu, i czy rzeczywiście da się z poziomu ulicy zrobić zdjęcie tak wysokiej kamienicy bez krzywych ścian. Erie dokładnie narysował o co idzie... Zauważcie, że umiem (w razie potrzeby) prostować. :)

Załóżmy się o coś równorzędnego. Chętnie wygrałbym od kogoś Nikkora 105 Micro VR (jak ktoś się założy, ja postawię Nikkora 12-24). Ale nie tylko musimy zakładać się o obiektywy. W ostateczności, choć niezbyt chętnie mogę wygrać coś mniej wartościowego i bardziej lichego, nawet jakąś zasmarkaną puszkę, jak D3 lub coś podobnego... :)

TO jak - są chętni i pewni swego zdania na tyle, żeby się założyć?

-bob-
16-03-2009, 13:06
podoba się fota

Erie
16-03-2009, 13:11
Erie nie jest "to", Erie jest "ten" :p, tak więc nie "narysowało", a "narysował" ;), a reszta Twej wypowiedzi mnie też nie bawi - wybacz Bombel, ale mam wrażenie, że jesteś zupełnie innym człowiekiem niż byłeś kiedyś.

bombel
16-03-2009, 13:22
Erie nie jest "to", Erie jest "ten" :p, tak więc nie "narysowało", a "narysował" ;), a reszta Twej wypowiedzi mnie też nie bawi - wybacz Bombel, ale mam wrażenie, że jesteś zupełnie innym człowiekiem niż byłeś kiedyś.

Peebes już poprawił. Wybacz - nie zauważyłem tej spacji, a raczej jej braku... Nie wiedziałem, że się o to obrazisz, bo zupełnie nie to było moim celem. Prawdę mówiąc jest mi przykro, że mnie posądzasz o to, że prostym przejęzyczeniem chciałem Cię obrazić... Nie wnikam w wielkość Twojego ego - ale wierz mi, nie obrażam ludzi zmianą szyku, literówkami lub brakiem spacji. Jeśli chcę, to potrafię być wystarczająco wyszczekany, żeby móc obrazić kogoś w sposób bardziej czytelny i bardziej ewidentny, niż prosta literówka.

Niniejszym oficjalnie Cię przepraszam za brak spacji. Nie miałem w najśmielszych snach pojęcia, że kogoś może to urazić.

Cała reszta wypowiedzi zostaje jak jest.

Erie
16-03-2009, 13:36
Peebes już poprawił. Wybacz - nei zauważyłem tej spacji, a raczej jej braku... Nie wiedziałem, że sięo to obrazisz, bo zupełnie nie to było moim celem. Prawdę mówiąc jest mi przykro, że mnie posądzasz o to, że prostym przejęzyczeniem chciałem Cię obrazić... Nie wnikam w wielkość Twojego ego - ale wierz mi, nie obrażam ludzi zmianą szyku, literówkami lub brakiem spacji. Jeśli chcę, to potrafię być wystarczająco wyszczekany, żeby móc obrazić kogoś w sposób bardziej czytelny i bardziej ewidentny, niż prosta literówka.

Niniejszym oficjalnie Cię przepraszam za brak spacji. Nie miałem w najśmielszych snach pojęcia, że kogoś może to urazić.

Cąła reszta wypowiedzi zostaje jak jest.

Bombelku kochany, nie obraziłem się o to - jak widzisz żartuję z tego (to oznaczają emotikonki :p, ;)). Zatem możesz spokojnie poprosić o wycięcie tych przeprosin jak również tej odpowiedzi jako niepotrzebnych.

A reszta... pozostaje jak pozostaje, nie bardzo wierzę w to że jest to dokonane bez żadnych sztuczek, czy to w PSie, czy też optycznie za pomocą T/S. Jezeli jednak jest inaczej to proszę opisz jak to uczyniłeś, bo ostatnio miałem trochę zabawy z fotografowaniem architektury dla celów dokumentacji i bardzo by mi sie przydała informacja jak mieć idealnie proste pionowe z poziomu ulicy.

Wybacz postawę niewiernego Tomasza...

pebees
16-03-2009, 13:40
Dobra, a ja zapytam o co innego ... jakim modelem aparatu zostało zrobione to zdjęcie? :D To tak w celu rozładowania napięcia ;-)

ozzy
16-03-2009, 13:52
ale przecież, jeśli zdjęcie było robione szerokim kątem, a potem wykadrowane, to może być proste :) Bo zniekształcenia powstają obwodowo (czy też obwodowo są bardziej widoczne)... Zwał jak zwał.
Nie przytoczę dowodu matematycznego, niestety. :mrgreen:

Był sobie kiedyś taki wątek, autorstwa chyba JK, gdzie udowadniał, że portret może być nieprzerysowany niezależnie od użytej ogniskowej (czy to 10mm, czy to 85mm).

W tym bym upatrywał prostości (bo raczej nie prostoty;) ). Czy coś wygrałem?:) nie pogardziłbym 12-24 ;)

kulten
16-03-2009, 13:57
Ostatnio na zlecenie fociłem domki i pomieszczenia dla starszych ludzie i przyznam, że takie proste linie jakie wyprodukował kolega Bomel to normalna sprawa. Ja używałem S 10-20 z D200 i oczywiście na potrzeby klienta prostowałem ale linie proste co nie ulega wątpliwości miałem od samego początku.

kronos28
16-03-2009, 14:12
jaka ogniskowa to była, jak można zapytać... ?

JK
16-03-2009, 14:13
A po co Ci ogniskowa? Tu przecież chodzi o ten sklep na winklu. :mrgreen:

bombel
16-03-2009, 14:13
nie obraziłem się o to - jak widzisz żartuję z tego (to oznaczają emotikonki :p, ;)).

Acha, ale tyle osób ostatnio robi się drażliwych, że wolałem od razu przeprosić. Potem jeszcze pojawią się jakieś niemądre głosy, że sie zmieniam na gorsze, czy coś...

A przecież ja - człowiek skromny - jestem jak najzwyklejsze nienowe wino: im starszy, tym lepszy! :)

I proszęCię o cierpliwość. Może ktoś jeszcze będzie tego zdania co Ty i założy się ze mną o jakiegoś mercedesa, Nikkora 105 lub cokolwiek?...

Dobra, a ja zapytam o co innego ... jakim modelem aparatu zostało zrobione to zdjęcie? :D To tak w celu rozładowania napięcia ;-)

Oczywiście pordzewiały D80. Rozładowało? :)

@ Ozzy & Kulten - hmmm... Szkoda, że się nei zakładacie, ale może inni Wam nie uwierzą, że takie wychodzi samo z siebie?... :)

kulten
16-03-2009, 14:14
jaka ogniskowa to była, jak można zapytać... ?

jeśli pytasz mnie to na 10mm większość.

Kulten - hmmm... Szkoda, że się nei zakładacie, ale może inni Wam nie uwierzą, że takie wychodzi samo z siebie?... :)

Nie praktykuję zakładów, nie mam w sobie duszy hazardzisty :) .

skulinski
16-03-2009, 14:16
dokladnie - jak koeldzy psiza przeciez to nic niezwyklego, ze linei sa proste. wystarczy miec odpowiednio szeroki obiektyw i pilnowac by trzymac srodek kadru wycelowany w linie horyzontu tak by nie powstal 3ci punkt zbiegu perspektywy :D

pebees
16-03-2009, 14:17
Oczywiście pordzewiały D80. Rozładowało? :)

Nie wiem, to nie mnie miało rozładować, a napięcie... (i tu nie zapomniałem o żadnych spacjach :D)

kronos28
16-03-2009, 14:35
A po co Ci ogniskowa? Tu przecież chodzi o ten sklep na winklu. :mrgreen:

a tak pytam bo ja chorobliwie ciekawski jestem ;)

A dobrze zaopatrzony ten sklep na winklu? Ma towary niezbędne do przeżycia? ;) Półki w nim są proste ;) :mrgreen:

jeśli pytasz mnie to na 10mm większość.

nie, chodzi mi o ogniskową na jakiej zostało wykonane rzeczone zdjęcie autora tegoż wątku.

bombel
16-03-2009, 14:47
nie, chodzi mi o ogniskową na jakiej zostało wykonane rzeczone zdjęcie autora tegoż wątku.

12 mm - i proszę zauważyć, że naprawdę ten zasmarkany obiektyw krzywi wszystko co popadnie... Mówię to dla ewentualnych chętnych do zakładu, bo coś słabnie mi nadzieja, że wygram dzisiaj jakieś rozsądne auto.

A czy sklep ma to, co powinien? Ba, w końcu to skrzyżowanie Solnej i Piwnej, takie skrzyżowanie zobowiązuje! :)

elix
16-03-2009, 15:22
A czy sklep ma to, co powinien? Ba, w końcu to skrzyżowanie Solnej i Piwnej, takie skrzyżowanie zobowiązuje! :)

Wnioskuję, że na pewno w asortymencie jest piwo i słone paluszki :)

JK
16-03-2009, 15:25
..... i proste półki też tam pewnie są. :wink:

jacek.gold
16-03-2009, 15:38
ogólnie mi się nie podoba.
perspektywa ma swoje prawa i takie prostowanie na siłę wygląda dziwnie

Jacek_Z
16-03-2009, 15:39
By nie psuć zabawy nie napiszę jak to się robi. Nie zakładam się tym samym, niestety :mrgreen:

Erie
16-03-2009, 15:41

uhm... nie zakładaj się tylko z Bomblem o to, że było prostowane ;) - pokazano mi już jak można uzyskać taki efekt bez prostowania w PSie, przy czym utrata dużej części obrazu przy cropie jest efektem mało pożądanym w moich zastosowaniach (dokumentacja architektoniczna)

bombel
16-03-2009, 15:41

Świetnie! :) Bo ja twierdzę, że nie było prostowania... Ale czy jesteś na tyle pewien, żeby się założyć i coś postawić? BO może mówisz tylko tak sobie, ot...

Pewien jesteś? No proszę Cię, załóż się! :)

By nie psuć zabawy nie napiszę jak to się robi. Nie zakładam się tym samym, niestety :mrgreen:

Jacek - nawet nei wiesz jak mi przykro (i jak cieszę się, że nie psujesz mi zabawy :))

jak można uzyskać taki efekt bez prostowania w PSie

A co to za insynuacje znowu? W PSie była tylko ramka i ostrzenie po zmniejszeniu. Taki efekt można osiągnąć całkowicie bez PSa... Idzie o to, że powiedziałeś, że zdjęcie musi być prostowane, bo inaczej się nie da.

jacek.gold
16-03-2009, 15:42
zygaj zygaj :)
postawić mogę heliosa bo do reszty jestem przywiązany

Erie
16-03-2009, 15:42
Świetnie! :) Bo ja twierdzę, że nie było prostowania... Ale czy jesteś na tyle pewien, żeby się założyć i coś postawić? BO może mówisz tylko tak sobie, ot...

Pewien jesteś? No proszę Cię, załóż się! :)

hihi, wcześniej go przestrzegłem :p

bombel
16-03-2009, 15:45
zygaj zygaj :)
postawić mogę heliosa bo do reszty jestem przywiązany

Stoi! DEAL!

Zakładasz się?

jacek.gold
16-03-2009, 15:47
Stoi! DEAL!

Zakładasz się?

ale Ty stawiasz tego nikora 12-24 :)
zresztą po małej aluzji Erie chyba kumam o co biega

aha; nie wiem czy helios działa bo stoi na półce z popsutym zenkiem

bombel
16-03-2009, 15:52
ale Ty stawiasz tego nikora 12-24 :)
zresztą po małej aluzji Erie chyba kumam o co biega

aha; nie wiem czy helios działa bo stoi na półce z popsutym zenkiem

Nie, za potencjalnie popsutego Heliosa stawiam innego M42, z mojej strony całkowicie sprawnego. Carl Zeiss Jena Pancolar 1,8/50 elektric.

I co pasuje? Wydaje się, że ryzykuję więcej...

JK
16-03-2009, 15:53
..... aha; nie wiem czy helios działa bo stoi na półce z popsutym zenkiem

.... i pewnie robi za szklaneczkę do drinków. :mrgreen:

Erie
16-03-2009, 16:01
.... i pewnie robi za szklaneczkę do drinków. :mrgreen:

neee... stoi jako szklaneczna na słone paluszki ;)

jacek.gold
16-03-2009, 16:10
no to załóżmy się :)
pokaż jak to zrobiłeś a moja żona się ucieszy że na półce jeden "grat" mniej

Kasandra
16-03-2009, 16:12
Ja się założę!!!
o piwo!!!
i w każdej sytuacji wygraną osobą będę ja, bo będę miała swoje wymarzone piwo z bomblem!
a kto je postawi to bez znaczenia, nie bądźmy małostkowi :mrgreen:

bombel
16-03-2009, 16:23
no to załóżmy się :)
pokaż jak to zrobiłeś a moja żona się ucieszy że na półce jeden "grat" mniej

Zaraz zaraz... Ja tu teraz pokażę - a inni będą stratni, bo też mogliby coś wygrać ode mnie...

Zróbmy oczywiście tak (zresztą podobnie jak przy poprzednim zakładzie): dajmy sobie czas ze 2-3 dni, niech wszyscy chętni też się pozakładają - a wtdy ja pokażę co mam do pokazania. OK?

BO jak teraz zakończymy zakład, to tylko Ty Jacku coś wygrasz - a co z innnymi? :)

Ja się założę!!!
o piwo!!!

OK, nei zrobiłem tego zastrzeżenia wcześniej - w związku z tym przyjmuję teraz (z zadowoleniem) zakład Kasandry - ale umówmy się - to ostatni z zakładów spożywczych, dobrze? :)

galu44
16-03-2009, 16:29
wiesz dobrze jak się zachowują budynki fotografowane z poziomu ulicy, tak więc rozumiesz chyba skąd podejrzenie o prostowanie

wystarczy trzymać poziomo aparat i wyciąć hektar chodnika... to takie proste...

o kurde... nie zauważyłem, że już 97 stron o tym zdjęciu powstało i się powtórzyłem.. no trudno :)

donkiszot
16-03-2009, 16:36
Na jakichś takich gastronomicznych... Winna, Octowa, Sojowa... A, już wiem: Solna i Piwna. :)

Skoro dyskusja o prostowaniu, to ja sprostuje. Nie Solna i Piwna, a Pl. Bohaterow Getta i Piwna. Na Solnej to Ty Bomblu -- prawdopodobnie -- stales z aparatem. No i zaden sklep, tylko pewna czerwona pizzeria, co to ulotkiami nachalnie sie panoszy. Piwo pewnie maja, a soli to nawet w nadmiarze. Jak u nich z bohaterami, niestety nie wiem.

Nie wiem tez skad tyle hiszpanskiego klimatu w Krakowie? ale dzieki temu obraz zacny!

PS Bomblu, co Ty z heliosem zrobisz? :)

Erie
16-03-2009, 16:37
wystarczy trzymać poziomo aparat i wyciąć hektar chodnika... to takie proste...

tak... to takie proste :D, przy czym niewiadomo czemu zakładam, że jak robię zdjęcie to dolnej połowy z niego nie wycinam (a potem jeszcze po bokach, aby proporcje zachować) :D i w sumie mam 1/4 ze zdjęcia początkowego (ale teraz już wiem po co się wypuszcza matryce 20+ megapikseli ;), bo po takim cropie mamy odpowiednik nikona d70 ;))

JK
16-03-2009, 16:42
A nie prościej zrobić zdjęcie pionowe, a później przerobić go za pomocą kadrowania na poziome? Wyjdzie tak, jak crop DX z puszki FX (pi razy drzwi, czyli około). :wink:

Erie
16-03-2009, 16:46
A nie prościej zrobić zdjęcie pionowe, a później przerobić go za pomocą kadrowania na poziome? Wyjdzie tak, jak crop DX z puszki FX (pi razy drzwi, czyli około). :wink:

można i tak, niemniej jednak wciąż utrata jest dość duża, a i efekt nie wiem czy będzie tożsamy (w tym przypadku duża część kadru byłaby w mniejscy gdzie obiektyw jest najsłabszy czyli w narożach)

galu44
16-03-2009, 16:48
tak... to takie proste :D, przy czym niewiadomo czemu zakładam, że jak robię zdjęcie to dolnej połowy z niego nie wycinam (a potem jeszcze po bokach, aby proporcje zachować) :D i w sumie mam 1/4 ze zdjęcia początkowego (ale teraz już wiem po co się wypuszcza matryce 20+ megapikseli ;), bo po takim cropie mamy odpowiednik nikona d70 ;))

ja akurat nie mam ani jednego megapixela... a nawet kilopixela :D
tak czy siak, jak nie masz obiektywu T/S tracisz te swoje pixele, czy to przy prostowaniu, czy przy "cropowaniu", biednemu zawsze wiatr w oczy...

bombel
16-03-2009, 16:55
Skoro dyskusja o prostowaniu, to ja sprostuje. Nie Solna i Piwna, a Pl. Bohaterow Getta i Piwna. Na Solnej to Ty Bomblu -- prawdopodobnie -- stales z aparatem.

Prawdę mówiąc nie znałem z nazwiska żadnej z tych ulic, ale pewnie masz rację. Na oryginale odczytuję dokładnie Piwną, za to Solnej już rzeczywiśce nie... Ich nazwy wziąłem z googla, gdzie jak wół jest to taki róg - ale jak to jest naprawdę nie wiem... Musiałbym jechać na Kazimierz. Ufam, że masz rację.

Dzięki za sprostowanie.

Bomblu, co Ty z heliosem zrobisz? :)

Zawiśnie na mojej scianie chwały, wsród innych wygranych trofeów. Razem z kapslem po piwie od Kasandry. :mrgreen:

Erie
16-03-2009, 16:59
ja akurat nie mam ani jednego megapixela... a nawet kilopixela :D
tak czy siak, jak nie masz obiektywu T/S tracisz te swoje pixele, czy to przy prostowaniu, czy przy "cropowaniu", biednemu zawsze wiatr w oczy...

utrata jakości przy dobrze zrobionym prostowaniu w PSie jest zdecydowanie mniejsza niż przy cropowaniu i powiększaniu obrazu do wymaganego rozmiaru (no chyba że wymaganym rozmiarem jest 600 x 400 pikseli na stronkę www)

bombel
16-03-2009, 17:05
Mam to w największym formacie robionym w Saturnie (format papieru 45x30 cm) i kompletnie nie widzę jakiejś wyimaginowanej straty jakości.

donkiszot
16-03-2009, 17:20
Prawdę mówiąc nie znałem z nazwiska żadnej z tych ulic, ale pewnie masz rację. Na oryginale odczytuję dokładnie Piwną, za to Solnej już rzeczywiśce nie... Ich nazwy wziąłem z googla, gdzie jak wół jest to taki róg - ale jak to jest naprawdę nie wiem... Musiałbym jechać na Kazimierz. Ufam, że masz rację.

Dzięki za sprostowanie.

Raczej na Podgorze.

Faktem jest, ze na mapach podpisali tak jak mowisz, ale na Twoim zdjeciu da sie "odczytac" Plac Bohaterow Getta. Tym i pamiecia sie zasugerowalem. Przejde sie z ciekawosci zerknac jak to tam jest, ale juz nie bede przeszkadzal w zabawie.

Zawiśnie na mojej scianie chwały, wsród innych wygranych trofeów. Razem z kapslem po piwie od Kasandry. :mrgreen:
Znakomicie :mrgreen:

Kasandra
16-03-2009, 17:40
jes jes jes!!!
wygrałam/przegrałam nie ważne!!!:mrgreen:
ale się cieszę;-))

harb
16-03-2009, 17:45
no ładnie sie tutaj bawicie - Bombel Ty hazardzista jesteś
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/p015-1.gif
źródło (http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/p015.gif)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/p020-1.gif
źródło (http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/p020.gif)

JK
16-03-2009, 18:07
Eeee tam. Zaraz hazardzista. Zakład jest ustawiony. :mrgreen:

pawel
16-03-2009, 18:15
Eeee tam. Zaraz hazardzista. Zakład jest ustawiony. :mrgreen:
Szczególnie, że wyjaśnienie autora znalazło się w jego drugim poście ;)

bombel
17-03-2009, 13:13
Szczególnie, że wyjaśnienie autora znalazło się w jego drugim poście ;)

Sacrebleu! Czyli tłumacząc na nasze: Jasny Gwint!

Zostałem zdekonspirowany! A już naprawdę myślałem, że nikt nie czyta tego co piszę... Paweł, gratuluję umiejętności czytania! :)

Oczywiście tak, wyjaśnienie padło na samym wstępie i wystarczyło go przeczytać. Zrobiłem mianowicie pionowy kadr, a następnie wyciąłem z niego prawie kwadrat. Nie sądzę, żeby wynikała z tego jakaś nadzwyczajna utrata jakości, tak przy okazji mówiąc... Inaczej bowiem można byłoby robić kwadraty tylko średnim formatem.

Poniżej cała klatka (przekształcona dość niedbale na b&w), z której kadrowałem, odcinając niepotrzebną podłogę. Zastrzegam, że ten kadr jako wstępny materiał nie podlega ocenie, ocenie podlega tylko zdjęcie z pierwszego postu.

http://i39.tinypic.com/29m6mow.jpg

Mam nadzieję, że niedowiarkom tyle wystarczy, i nie będę musiał szukać miejsca na powieszenie NEFa (który i tak nic nie zmieni, a tylko będzie większy). To wystarczy, żeby zrozumieć, dlaczego ściany kamienicy są proste i nei musiałem niczego prostować - oś obiektywu idzie poziomo, a zatem kładzenie się fasad nie występuje.

Najzwyklejsze prawa optyki.

Mam nadzieję, że to kończy sprawę wyjaśnień, czemu nie musiałem software'owo prostować kamienicy zrobionej z poziomu ulicy, i czy aby przy tym prostowaniu (którego nie było) nie przesadziłem zanadto :)

Dla porządku należy wspomnieć z szacunkiem, że kolega o wiele mówiącym nicku 'mcl' już w minutkę po ogłoszeniu, że można się zakładać wygłosił teorię jak to zrobiłem (miał rację - tak przy okazji) pisząc do mnie PM. Gratuluję!

Erie
17-03-2009, 13:40
tak Bombel, do mnie też dotarło, że można w ten sposób zrobić to zdjęcie i faktycznie jak się przeczyta Twój drugi post to jest to napisane (jak się przeczyta to wiedząc o tej metodzie to jest to oczywiste nawet :D) - cóż człowiek się uczy całe życia i głupi umiera (tu podziękowania dla JK za wyjaśnienie) - chylę czoła i mam nadzieję, że się dobrze bawiłeś - wystarczyło bowiem napisać to po prostu dużo wcześniej

nie zmienia to faktu, że budynek wygląda na szerszy u góry niż jest na dole (tak wiemy doskonale, choćby po "analizie" że ściany są idealnie proste i jest to złudzenie)

utrata jakości, o której wspominałem, a dokładniej utrata dużej części klatki częściowo ogranicza używanie tej metody do celów do których mi by było to potrzebne (dokumentacja techniczna na potrzeby budownictwa)

Piotr_ek
17-03-2009, 13:47
To był kadr pionowy

bombel zdrajco !!!

Fota zajebista, tylko wywal to coś w PD rogu bo wygląda nieprofesjonalnie i ma negatywny wpływ na estetykę pracy.

bombel
17-03-2009, 13:49
i mam nadzieję, że się dobrze bawiłeś - wystarczyło bowiem napisać to po prostu dużo wcześniej

Tak, bawiłem się dobrze. Tym lepiej, że nie 'wystarczyło napisać', tylko ja naprawdę napisałem to dużo wcześniej. :mrgreen:

bombel zdrajco !!!

Fota zajebista, tylko wywal to coś w PD rogu bo wygląda nieprofesjonalnie i ma negatywny wpływ na estetykę pracy.

NO właśnie usilnie upraszałem PT Czytelników, żeby olali ten obsrany trójkącik, bo rzeczywiście źle wygląda.

A czemu zdrajco? Powiedziałem, jak zrobiłem, a że nikt nie czyta? Cóż poradzę. Mam nadzieję, że będę się cieszyć z Heliosa, pijąc piwko postawione przez Kasandrę... :mrgreen:

Erie
17-03-2009, 13:51
Tak, bawiłem się dobrze. Tym lepiej, że nie 'wystarczyło napisać', tylko ja naprawdę napisałem to dużo wcześniej. :mrgreen:

EDIT: ech...

jacek.gold
17-03-2009, 13:52
no to poproszę adres coby wysłać szkiełko :)
nie zmienia to faktu ze budynek po odjęciu takiej części kadru wygląda nienaturalnie ale cóz

Piotr_ek
17-03-2009, 13:55
nienaturalnie

A jakie prawo fizyczno-fotograficzno-atomowe mówi, że ma wyglądać naturalnie ?
Myślę, że w przypadku autora takiego jak bombel trzeba mieć naprawdę silną argumentację żeby wyjechać z takim tekstem.

Kasandra
17-03-2009, 13:57
:mrgreen::mrgreen:
to tylko ja taka gupia, że za chiny ludowe nie rozumiem jakim cudem jest prosto jak widzę, że jest krzywo, ale to nic, bo mi się i tak podoba i tak

jacek.gold
17-03-2009, 13:58
A jakie prawo fizyczno-fotograficzno-atomowe mówi, że ma wyglądać naturalnie ?
Myślę, że w przypadku autora takiego jak bombel trzeba mieć naprawdę silną argumentację żeby wyjechać z takim tekstem.

po co mi silna argumentacja?
przecież może mi się nie podobać tak po prostu bez argumentacji

Piotr_ek
17-03-2009, 14:07
przecież może mi się nie podobać tak po prostu bez argumentacji

Polska wolny kraj i masz do tego pełne prawo.
Ale... może się podobać albo nie podobać i to jest jedno zagadanie a obiektywna opinia o zdjęciu to zupełnie co innego. A w tym przypadku masz dobrą koncepcję na kadr, świetny post-processing itd... Do tego w teorii sztuki jest wzmianka o kontrowersyjności a ta pracę uważam właśnie za taką. A ten cholerny PD róg se szmatką przysłoniłem.

bombel
17-03-2009, 14:08
no to poproszę adres coby wysłać szkiełko :)
nie zmienia to faktu ze budynek po odjęciu takiej części kadru wygląda nienaturalnie ale cóz

Jacku...

Jak zapewne pamiętasz nie zakładaliśmy się o to, czy wygląda naturalnie - tylko czy prostowałem geometrię softem. Czy gdziekolwiek wmawiałem komukolwiek, że wygląda naturalnie? Nie tylko nie wnikam w to w najmniejszym bodaj stopniu...

Więcej powiem - dlatego kupiłem sobie szerokokątny obiektyw, żeby móc wykorzystywać to, jak pięknie przerysowuje. Gdybym uważał to za nienaturalne, nie zszedłbym poniżej ogniskowej 50 (ekwiwalent 35mm) - a już broń boże do tak szerokich kątów jakie ma 12-24 DX. Jedną z przyczyn, a może najważniejszą przyczyną dla której lubię ten obiektyw jest to, że przerysowuje - czyli robi nienaturalnie.

Rozumiemy się, prawda? Nie o nienaturalność tu idzie. BO nienaturalność jest z definicji wpisana w szerokie kąty.

Chodziło o to, że umiejętnie trzymając aparat (mianowicie tak, żeby oś obiektywu biegła poziomo) da się zrobić zdjęcie takiego wysokiego budynku w ten sposób, aby fasady nei chyliły się do tyłu. Jak widać nawet tak doświadczony fotograf jak Ty nie uświadamiał sobie tego do końca - czyż nie? :)

A ten cholerny PD róg se szmatką przysłoniłem.

:) :) :)

krzysztof jot
17-03-2009, 14:09
kolory kamienicy całkiem interesujace, to jedyny atut tego obrazka. Niestety jest jakis nienaturalnie dziwny, coś jest w perspektywie czy geometrii tego budynku corobi z tego zdjecia po prostu "bubel" odpadowy, bo gdyby z kolei chec pokazania budynku - no to nie za znakiem na środku kadru, nie z odart,a skrzynką elektryczną itd itp. taki po prostu niepoprawnie fotografowany budynek o ciekawej kolorystyce.

Piotr_ek
17-03-2009, 14:16
Więcej powiem - dlatego kupiłem sobie szerokokątny obiektyw, żeby móc wykorzystywać to, jak pięknie przerysowuje. Gdybym uważał to za nienaturalne, nie zszedłbym poniżej ogniskowej 50 (ekwiwalent 35mm) - a już broń boże do tak szerokich kątów jakie ma 12-24 DX. Jedną z przyczyn, a może najważniejszą przyczyną dla której lubię ten obiektyw jest to, że przerysowuje - czyli robi nienaturalnie.

Rozumiemy się, prawda? Nie o nienaturalność tu idzie. BO nienaturalność jest z definicji wpisana w szerokie kąty.

bombel mogę sobie to walnąć w stopce ? i jeszcze dodam ramkę jak u Nemetha :>

bombel
17-03-2009, 14:23
Be my guest. :) Oczywiście.

Niektórzy tego nie rozumieją, więc czasem nie zawadzi wytłumaczyć takie podejście. Jeśli szukam naturalności za wszelką cenę, mam jeszcze Nokię. :)

Mark Kowalczyk
17-03-2009, 14:45
... używam tego obiektywu, optykę ma nieobliczalną, ale oferuje efektowne przerysowania szczególnie na 12-14,
mnie denerwuje specyfika ostrości szerokiego kąta. Co do zdjęcia kadr - tak, kolory nie, wygląda jak hdr.

pozdrawiam

Kuba Borysko
17-03-2009, 15:02
... używam tego obiektywu, optykę ma nieobliczalną, ale oferuje efektowne przerysowania szczególnie na 12-14,
mnie denerwuje specyfika ostrości szerokiego kąta. Co do zdjęcia kadr - tak, kolory nie, wygląda jak hdr.

pozdrawiam

Jak znam bombla to raczej HDR nie zrobił, prędzej krew by go zalała.......

malasana
17-03-2009, 15:15
Bombel nigdy nie twierdzil, ze HDR to cos zlego... A dyskusja trwa nadal:)

donkiszot
17-03-2009, 15:24
A czemu zdrajco? Powiedziałem, jak zrobiłem, a że nikt nie czyta? Cóż poradzę.

Bardzo prosze wziac pod uwage, ze sa tez tacy (pewnie calkiem spora grupka), co po prostu nie chcieli psuc zabawy podpowiedziami. Nastepnym razem nie bede taki mily i od razu wypeplam -- jesli tylko bede wiedzial -- i nici z kolejnych trofeow :twisted:

bombel
17-03-2009, 20:02

Nic podobnego! Nigdy nie twierdziłem, że HDRy są złe - wszędzie wręcz mówię, że to bardzo, ale to bardzo przydatna technika. Jednak tylko i wyłącznie wtedy, kiedy jest użyta z głową i dobrze zrobiona.

Dam analogię: jeśli byłbym wielbicielem amerykańskich krążowników z lat 50tych, a ktoś mi pokaże Hyundaya z '95 o pojemności 950 i mocy 28 koni - i w dodatku będzie mi wmawiać że to krążownik - to też będę protestować. Przecież to proste, prawda?

Bardzo prosze wziac pod uwage, ze sa tez tacy (pewnie calkiem spora grupka), co po prostu nie chcieli psuc zabawy podpowiedziami. Nastepnym razem nie bede taki mily i od razu wypeplam -- jesli tylko bede wiedzial -- i nici z kolejnych trofeow :twisted:

NO tak, to rzeczywiście nici... :| Ale może rzeczywiście wystarczy wtedy - dla pełni chwały :) - posłać do mnie PM? I pozwolić wygrać jakiegoś Heliosa od czasu do czasu...

jacek.gold
17-03-2009, 20:06
czekam na adres :)

gladar
18-03-2009, 12:51
Nic podobnego! Nigdy nie twierdziłem, że HDRy są złe - wszędzie wręcz mówię, że to bardzo, ale to bardzo przydatna technika. Jednak tylko i wyłącznie wtedy, kiedy jest użyta z głową i dobrze zrobiona.

Stosunek kolegi bombla do HDR-ów przypomina mi postawę królowej Elżbiety wobec zamążpójścia.
Całe życie twierdziła że bardzo pragnie wyjść za mąż.,,
Tylko ci pretendenci tacy jacyś nie za bardzo....:)
Umarła jako panna...

harb
18-03-2009, 13:51
Bombel - to juz kolejny zakład przez Ciebie wygrany, jak sie ma zmysł handlowy to wszędzie mozna się dorobić
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/k010-2.gif
źródło (http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/k010.gif)

bombel
18-03-2009, 17:05
Stosunek kolegi bombla [...] postawę królowej Elżbiety wobec zamążpójścia [...]

To jakaś tania i wyjątkowo zawikłana filozofia w wykonaniu kolegi gladara. Nawet nie próbuję tak mętnych porównań próbować zrozumieć...

Bombel - to juz kolejny zakład przez Ciebie wygrany, jak sie ma zmysł handlowy to wszędzie mozna się dorobić http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/k010.gif

Jak na razie dorobiłem się tylko lekkiego garba (tak ogólnie), ale to wygodne, bo mi się torba z ramienia nie zsuwa.

czekam na adres :)

I Jacku - mam pewną propozycję...

Otóż nie chcę Cię pozbawiać tak świetnego obiektywu, z którym dodatkowo wiążą Cię sentymenty... Nie mogę być aż tak okrutny...

Dlatego policzyłem za ile sprzedawano na allegro taki obiektyw i wyszła mi średnia 44,10 PLN z ostatnich dziesięciu sprzedanych sztuk. Dlatego, chcąc Ci oszczędzić mozolnego pakowania, robienia odpowiednio wyprofilowanych wytłoczek ze styropianu, łażenia na pocztę i ogólnej fatygi, a także nei chcąc Cię pozbawiać ulubionego obiektywu - wystarczy mi, jak wpłacisz niezbyt wygórowaną sumę 44 złotych na dowolne Towrzystwo Opieki nad zwierzętami. Dowolne, to znaczy w dowolnym województwie, a potem pokażesz podbity druczek przelewu.

Mam nadzieję, że umili Ci to życie, a już na pewno oszczędzi stania na poczcie w kolejce. Dług z zakładu uznam wtedy za honorowo spłacony.

Kasandra za to, w ramach przegranego zakładu może zamieścić fotoreportaż, jak do skarbonki dowolnej organizacji pracującej na rzecz zwierząt wsuwa trzy pięciozłotówki - jako ekwiwalent przegranych dwóch piw (bo oczywiście na jednym by się i tak nie skończyło). UWAGA! Liczy się każda organizacja, która nie ma żadnych powiązań z kościołem. Jakikolwiek związek z kościołem takiej organizacji (i co za tym idzie skarbonki) powoduje, że dług wynikły z zakładu nei jest uznany za spłacony i wisi nad Kasandrą.

Z dozwolonych, a nawet wskazanych organizacji mogłaby to być skarbonka na jakimś cmentarzu, na dokarmianie kotów czy coś takiego. W Krakowie są takie. Dodatkowy walor wychowawczy będzie taki, że Kasandra gdzieś pisała, że kotów nie lubi, choć psy bardzo.

Czy to jasne? No to dobrze, że jasne. :)

A teraz do Was, Droga Kasandro i Drogi Jacku należy decyzja, czy się zgodzić z moimi propozycjami, czy nie. Pozdrawiam!

jacek.gold
18-03-2009, 17:09
więc tak i nie
mogę wpłacić ale wolę jakiś dom dziecka czy inny fundusz pokrewny tej formie pomocy bo chociaż mam psa to nie uważam za słuszne utrzymywać organizacje zwierzętolubne :)

bombel
18-03-2009, 17:55
Co prawda nie lubię dzieci, bo się ślinią, wszędzie łażą na czworakach i zadają kretyńskie pytania - ale skoro inaczej nie możemy dojść do ładu, niech będzie dom dziecka.

Kasandra
19-03-2009, 08:12
Kasandra za to, w ramach przegranego zakładu może zamieścić fotoreportaż, jak do skarbonki dowolnej organizacji pracującej na rzecz zwierząt wsuwa trzy pięciozłotówki - jako ekwiwalent przegranych dwóch piw (bo oczywiście na jednym by się i tak nie skończyło). A teraz do Was, Droga Kasandro i Drogi Jacku należy decyzja, czy się zgodzić z moimi propozycjami, czy nie. Pozdrawiam!

ja się NIE zgadzam!
może się skończyć i na 10 piwach, a co mnie nie stać?:mrgreen:
Jedyna (no może nie jedyna, ale pierwsza) okazja, żeby poznać kogoś kto mi imponuje swoim niesamowitym poczuciem humoru, kogoś kto tu na tym forum jest jednym z najbardziej inteligentnych ludzi, kogoś kto potrafi sobie kpić z ludzi patrząc im prosto w oczy i to w taki sposób, że tamci tego nie widzą...
A więc żadne Burki, bezdomne jesiotry czy latające dzieci mnie nie interesują-tego się po prostu porównać nie da nawet!!!:twisted:

bombel
19-03-2009, 13:13
Dobrze. Dałem Wam szansę wykazania się. Jacek stwierdził, że nie da na zwierzaki - tylko na dzieci; trudno, niech będzie. A Kasandra w takim razie włączyła tryb czekania. :)

Mam nadzieję, że w końcu przy następnym zakładzie (jeśli do neigo kiedykolwiek dojdzie) w końcu się czegoś dorobię, jak mówi Harb. Oby wyszło wreszcie na jego, w tym względzie. :mrgreen:

Pozdrawiam wszystkich, zwłaszcza niedowiarków. Dzięki nim mam czasem chwile radości.

autograf
21-03-2009, 18:10
Nie uczestniczyłem w dyskusji, choć przeczytałem od dechy do dechy.

Mam prośbę do Autora - pokaż ten pion ale w normalnym rozmiarze. Tzn większy, może 800 px na dłuższym boku.
Mam przeczucie, że bardzo mi się spodoba..

W chwili wolnej, rzecz jasna ;)