Zobacz pełną wersję : Błąd obiektywu i paski na zdjęciach.
Aparat upadł mi na panele i wyskoczył błąd obiektywu. Na szczęście udało mi się to nastawić. Ale moja radość nie trwała długo. Zrobiłam pare zdjęć. Kiedy później przeglądałam je na aparacie zauważyłam że na każdym z nich po upływie paru sekund pojawiają się poziome paski. Czy wiecie czy da się to jakoś samemu naprawić? A jeśli nie to ile około kosztuje naprawa? Z góry dzięki ;).
ale gdzie się te paski pojawiają? na LCD w aparacie? to moze byc uszkodzony panel lub flex łączący panel z elektroniką.
czy to jest fragment zdjecia skladajacy sie z kolorowych pasow, ew cale zdjecie?
po kolei:
pojawia sie fota
po chwili znika w czesci lub calosci
pojawiaja sie w miejsce obrazu kolorowe pasy?
olo
wrzuć na kompa jak możesz...
ale gdzie się te paski pojawiają? na LCD w aparacie? to moze byc uszkodzony panel lub flex łączący panel z elektroniką.
Na lcd w aparacie. I zauważyłam też ostatnio że jak robie zdjecie w ciemności to wychodzi normalne.
czy to jest fragment zdjecia skladajacy sie z kolorowych pasow, ew cale zdjecie?
po kolei:
pojawia sie fota
po chwili znika w czesci lub calosci
pojawiaja sie w miejsce obrazu kolorowe pasy?
olo
Właśnie nie moge wrzucić zdjęcia bo nie mam pojęcia gdzie kabel dałam. Jutro poszukam. Pojawia sie fotka nie znika tylko po sekundzie czy tam dwóch pojawiają się paski ale nie tam żadne czarne tylko takie jakby zniekształcające obraz.
a to wiem jak to wygląda, tak samo mamy w robocie z sony PD-170. po otwarciu lcd pojawiają się takie pasy. Niestety kamera nie poszła jeszcze na serwis wiec nie wiem co to jest. Ale bez serwisu się nie obędzie. BTW jak się obróci lcd w kamerze o 180 wtedy działa. Wiec moze byc to flex albo coś z kryształami.
mi tez kiedys spadła hybryda i wtedy zaciął sie obiektyw. W ogole nic sie nie dalo zrobic.. myslalam ze to juz bedzie zgon i ostatnim wyjsciem bd serwis. ale puknęłam ją troche ręką i wszytsko wrociło do normy, kamień z serca. Czasem blokuje sie przy maksymalnym wyciągnięciu zoomu, ale to nie z przyczyny nieszczęsnego upadku, bo to już zdarzało się wcześniej. a Paski pojawiają się czasem, przy zdjęciach seryjnych.