Zobacz pełną wersję : Skaner do filmów firmy Medion
Lucky_Luck
13-03-2009, 00:33
Szukam osób, które miały kontakt z tym sprzętem - KLIK (http://www.allegro.pl/item575728282_nowy_skaner_4800x9600_pianoblack_neg atywy.html)
-/+ ?
Jesli szukasz skanera do filmow, to zdecydowanie powinienes zainteresowac sie dedykowanym sprzetem (http://www.allegro.pl/9494_do_filmow.html?order=t&view=gtext), a nie plaszczakiem za 200 zl, z przystawka. Przystawka jedynie umozliwia zeskanowanie materialu transparentnego, ale o czyms takim jak chociazby akceptowalna jakosc mozesz zapomniec. Przez dlugie lata uzywalem zawodowego UMAXa PowerLooka II, ktory mial konkretna, wymienna "maske" do skanowania filmu z listwa swietlna prowadzona rownolegle do listwy skanujacej (a nie taki klocek ze swietlowka jak ten Medion). Jednakze nawet mozliwosci UMAXa nie wystarczaly do niczego wiecej, jak wykorzystanie skanow jedynie w bardzo wstepnym projekcie pogladowym dla klienta. I to sie tyczylo materialow ze slajdu 6x7, dlatego nawet nie zastanawiam sie co by wychodzilo z mniejszego. Podczas gdy najbardziej wytluszczonymi cechami tego Mediona jest "czarny polysk" i "slim", a nawet wzmianki nie ma na temat gestosci optycznej, to raczej mozesz zapomniec o chociazby zadowalajacych efektach.
Sprzęt jest kiepski. W czasie lotu otwiera mu się klapa i zaburza trajektorię.
A co sądzicie o tym skanerze: EPSON Perfection V700 Photo
DMQuadro
22-07-2009, 21:56
Te płaszczaki są coraz lepsze, kolega takim skanuję nawet niekiepsko (średni i duży obrazek). Ale w trudnych cieniach brakuję mu jednak szczegółów.
Te płaszczaki są coraz lepsze, kolega takim skanuję nawet niekiepsko (średni i duży obrazek). Ale w trudnych cieniach brakuję mu jednak szczegółów.
Czy Twoim zdaniem da się z tego wyciągnąć w druku ok. 20 cm dłuższego boku ( chodzi o zdjęcia z lat 50-60, czb )
DMQuadro
24-07-2009, 23:31
Drukowałem offsetem kalendarze wieloplanszowe A3 ze skanami z tego skanera - wyszło całkiem OK. Zeskanowałem u innego kolegi na Heidelberg Tango (bęben, 12 000 dpi) jeden z trudnych ciemnych slajdów do porównania - bardzo wyraźna różnica była tylko w bardzo ciemnych partiach. Sprzęt (Epson) raczej wart tej kasy. Natomiast nie widziałem żadnego skana małego obrazka z Epsona.