PDA

Zobacz pełną wersję : D3 + sb 900

step.tom
12-03-2009, 23:06
Witajcie.

Jakoś niedawno wpadł mi w ręce link http://www.youtube.com/watch?v=iO8GsMeZc6E&feature=related. W związku z tym, iż używam tylko akku a nie baterii alkalicznych postanowiłem 'przetestować' mój zestaw. Test powiem wykonałem i z akku i z bateriami alkalicznymi. Jakież było moje zdziwienie gdy nie byłem w stanie ani z akku ani z bateriami alkalicznymi wykorzystać w pełni 11fps ( w DX oczywiście) w moim zestawie. Gdzie tkwi problem. Jak tylko odłączam SB to 11 fps jest słyszalne i potwierdzone. Gdy odpalam SB 900 maksymalnie mogę potwierdzić 7-8 fps. Dodam iż możliwe parametry body jak i lampy ustawiłem by wycisnąć z zestawu max ( ISO, czas, tryb lamby itp. ) 'Cośik' mnie spowalnia :-?. Macie jakieś typy?

Paprycjusz
12-03-2009, 23:37
Spróbuj z fv lock, powinno pomóc, lampa może sobie troszkę odetchnąć...

Edit: Sory, nie spojrzałem w link, tam było bez ttla w pełnej mocy... Jak dla mnie wygląda to dość nieprawdopodobnie.

step.tom
12-03-2009, 23:53
Próbowałem na wszystkie sposoby ( tak myślę) na BL, na M 1/128, ISO MAX itd... O co kaman? Nie bardzo wiem co robię źle?

Maryj
13-03-2009, 00:02
chłopie kup te baterie co on, ustaw wszystko tak samo.Jestem świadkiem, jest to możliwe.

step.tom
13-03-2009, 00:35
chłopie kup te baterie co on, ustaw wszystko tak samo.Jestem świadkiem, jest to możliwe.

Świadkiem mówisz, a widziałeś, słyszałeś czy sam sprawdzałeś? A co do tego co powyżej napisałem dodam, iż sprawdzałem na tych właśnie bateriach. Czy jesteś w stanie potwierdzić, iż sprawdzałeś w swoim zestawie i lampa odpaliła Ci zgodnie z body 10-11 fps? Jeżeli tak to przy jakich ustawieniach i warunkach to osiągnąłeś?

Maryj
13-03-2009, 00:44
Długo by opowiadać w jakiej sytuacji, ale tak, widziałem to na własne oczy.

mswilk
13-03-2009, 12:58
(...) Nie bardzo wiem co robię źle?

A powiedz - po co to robisz ?
W jakich sytuacjach będziesz potrzebował takich prędkości z błyskiem ?

messer
13-03-2009, 13:45
Nie sądzę, że do końća chodzi o praktykę.
Bardziej o zasadę.

step.tom
13-03-2009, 14:51
Nie sądzę, że do końća chodzi o praktykę.
Bardziej o zasadę.

Tak masz rację. O zasadę. Ale jeżeli coś może działać jak inni twierdzą to powinno i u mnie. Dość często korzystam z trybu CH i chciałbym wiedzieć jakie są graniczne możliwości mojego sprzętu. Skoro mam sprzęt profi to chcę znać jego profi możliwości. To chyba nic złego.
Chętnie usłyszę jakieś konkretne uwagi lub rady bo opinie typu 'a po co Ci to' nie wnoszą niczego do odpowiedzi na moje pytanie.

Pozdrawiam

messer
14-03-2009, 18:47
Dość często korzystam z trybu CH i chciałbym wiedzieć jakie są graniczne możliwości mojego sprzętu. Skoro mam sprzęt profi to chcę znać jego profi możliwości. To chyba nic złego.
Pozdrawiam

Pewnie, że nic złego.
To temat oczywiście interesujący (nawet jeśli tylko akademicko)

Sam chętnie przeczytam komentarze w tym temacie.
SB900 nie posiadam, więc nie sprawdzę.

markB
15-03-2009, 21:24
A sprawdzałeś dokładnie na tych ustawieniach z youtube? Musisz mieć świeże, nieużywane baterie. Kiedyś próbowałem na takim zestawie z bateriami Energizer (w końcu też b. dobre) i z całą pewnością nie udało mi się osiągnąć 11 fps. Ale nie były to nówki z opakowania.

tgollob_jamessuchar
27-03-2009, 19:00
nie posiadam D3 więc też nie sprawdzę, ale za to posiadam (jeszcze) te baterie Duracell'a i są one "nienormalne"
pochodzą one ze Stanów kupione w paku 32szt. - rewelacja! zupełnie co innego niż najdroższe baterie alkaiczne jakie można kupić w Polsce
nie dość, że fabrycznie mają więcej niż 1,5V zachowują niebywale dużą żywotność, przetrzymały akumulatory Panasonica 2600mAh (!) z ciekawości zakupiłem niby te same w Saturnie i padły błyskawicznie... więc o co kaman?!

mswilk
27-03-2009, 20:20
nie posiadam D3 więc też nie sprawdzę, ale za to posiadam (jeszcze) te baterie Duracell'a i są one "nienormalne"
pochodzą one ze Stanów kupione w paku 32szt. - rewelacja! zupełnie co innego niż najdroższe baterie alkaiczne jakie można kupić w Polsce
nie dość, że fabrycznie mają więcej niż 1,5V zachowują niebywale dużą żywotność, przetrzymały akumulatory Panasonica 2600mAh (!) z ciekawości zakupiłem niby te same w Saturnie i padły błyskawicznie... więc o co kaman?!

hmmm... może to kwestia ładowania - w stanach jest 110V a u nas 230V - może tu tkwi rozwiązanie zagadki

kobyll
19-04-2009, 11:37
Możecie podlinkować jeżeli posiadacie filmik z pierwszego postu? Niestety został usunięty.

Jacek_Z
19-04-2009, 14:03
jaki najkrótszy czas ładowania podaje instrukcja sb900 dla błysku na pełnej mocy?

markB
21-04-2009, 16:50
2.3 sek dla świeżych akumulatorów NiMH (2600 mAh lub Eneloop).

Jacek_Z
21-04-2009, 18:13
No to matematyki ciąg dalszy.:-D Jak długo sie będzie sumarycznie ładowało gdy 9 x błyśniemy z pełną mocą?
Jakie są szanse na 9 błysków na sekundę pełną mocą?

docxxx
21-04-2009, 19:09
OT
Jak mowi gosc ze Strobist, najlepiej jest miec min 2, a najlepiej 4 lampy. Nie chodzi nawet o moc, ale wlasnie o czas ladowania, ktory praktycznie skraca sie o polowe przy ustawieniu 1/2 mocy itd. Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze mowa tu o pracy w "statycznej" a nie bieganie w tlumie, ale warto wiedziec:)