PDA

Zobacz pełną wersję : Szklarnia na śluby

Embryo
12-03-2009, 21:54
Witam,
Przymierzam sie do skompletowania odpowiedniego zestawu do zdjęc na slubach. Dzialamy wraz z bratem, dlatego tez wazne aby obiektywy sprawdzaly sie przy obydwu korpusach. Śluby czesto bedziemy robic osobno. Posiadamy w tej chwili dwie puszki- D300 i D700 (D70s i D80 jako puszki awaryjne). Zalezy nam przede wszystkim na wysokiej jakosci zdjec, a budzet mamy dosc ograniczony- około 20 tys na obiektywy. Ustalilismy ze na pewno beda to obiektywy stałoogniskowe. Do tej pory zrobilismy okolo 20 slubow i mysle ze mamy juz wystarczajace doswiadczenie aby moc sobie na to pozwolic:) Z obiektwow z ktorych korzystalismy do tej pory planujemy zostawic sobie 2 x 50mm 1.8 oraz Tokina 50-135 2.8 (z tego szkła jestesmy naprawde zadowoleni). Szkła Tamrona 17-50 2.8 odstawiamy na półkę. (ew. jako szkła awaryjne). Generalnie potrzebujemy obiektywu typu rybie oko, jakis szeroki kat, obiektyw 35mm i jakas portretówka. Plenery zawsze robimy razem wiec wazne aby moc sie uzupelniac.
Wstepnie zaplanowalismy zestaw:
D300:
- nikkor 16mm 2.8 lub Sigma 15mm 2.8
- nikkor 24mm 2.8
- nikkor 50 1.8 (mam)
- tokina 50-135 2.8 (mam)
D700:
- nikkor 20mm 2.8
- nikkor 35mm 2.0
- nikkor 50mm 1.8 (mam)
- nikkor 85mm 1.8
- nikkor 180mm 2.8

Co sadzicie o takim zestawie? Czy warto sie pakowac w szkła Sigmy? Wazne aby funkcja precyzyjnej korekty AF dzialala prawidlowo. Slyszalem ze bywaja z tym problemy w przypadku "kundli". Pytanie kieruje przede wszystkim do uzytkownikow stałek. Moze niekoniecznie pchac sie w szkła nikkora, ktore sa jednak drozsze. Podoba mi sie solidne wykonanie Sigmy, ale naczytalem sie troche o problemach z AF w przypadku tej marki. Moze ktos uzywa konkretnego obiektywu z mojej listy i np zdecydowanie odradza zakup takowego. Z góry dzieki za pomoc!:)

Jacek_Z
12-03-2009, 22:05
Ręce opadają. Dokładnie 12 minut przed założeniem twojego wątku zamknąłem temat: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=91097 poczytaj linki z pewnego postu tam zamieszczonego.

Robiłeś śluby - wiesz co ci potrzeba. Lubisz stałki, OK. Wskazane obiektywy są dobre. Zdaje się, że się chcesz upewnić. Tak, są dobre :-D

O szkłach piszemy w dziale OPTYKA, nie w dziale o body. Ty pytasz o szkła!
Dokładnie znasz odpowiedzi, wiesz o ułomnościach sigm. Co ci mamy napisać? Ze ty na takie nie trafisz? Może tak, może nie. To ty grasz w te ruletkę. Sam podejmiesz decyzję.
Wg mnie z D700 sigmy chodzą w miarę OK, D300 ma (czasami) większe problemy z kalibrowaniem.

robin102
12-03-2009, 22:14
Proponuje na forum wydzielić dział fotografia ślubna, jak zostać fotografem ślubnym, co za ile, jak wielkie pieniądze się na tym zarabia ect :mrgreen:
Kurde przecież jest tyle rzeczy do focenia za co można dostać pieniążki.

Archibald
12-03-2009, 22:22
...Ustalilismy ze na pewno beda to obiektywy stałoogniskowe. Do tej pory zrobilismy okolo 20 slubow i mysle ze mamy juz wystarczajace doswiadczenie aby moc sobie na to pozwolic:)...

Jednak chyba nie macie, skoro pytasz o to innych... Kolejny wątek, który powstał z braku chęci użycia szukajki... :-?

Embryo
12-03-2009, 22:37
Mówiąc szczerze to nie widziałem takiego wątku na tym forum. Pytam o konkretny zestaw. O opinie dotyczące współpracy danych obiektywów z wymienionymi korpusami. Temat http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=91097 "D300 jakie szkło na śluby ?" jest o tyle podobny że dotyczy aparatu D300 i slubów. To jednak troche za mało.
Szukałem wątku dotyczacego zestawu obiektywow staloogniskowych do D300 i D700 ale nie udalo mi sie znalezc.

Archibald
12-03-2009, 22:40
...
Szukałem wątku dotyczacego zestawu obiektywow staloogniskowych do D300 i D700 ale nie udalo mi sie znalezc.

W dziale Optyka znajdziesz ogrom informacji na temat interesujących Cię szkieł.

Mariusz888
13-03-2009, 00:08
Mówiąc szczerze to nie widziałem takiego wątku na tym forum.
O takim samym temacie i odpowiedziach faktycznie nie ma ;) o większości szkieł z Twojej listy było faktycznie - mimo że ja sam ich nie rozważałem to jestem takim pasjonatem zgłębiania wiedzy że sam kiedyś przeszukiwałem forum w poszukiwaniu wiedzy o większości stałek o które pytasz i wiem że są ;) O szkłach innych producentów też było (nawet z tego co pamiętam nosił ostatnio bardzo analogiczną do pytania nazwę ;) )

swider
16-03-2009, 19:02
Pytam o konkretny zestaw. O opinie dotyczące współpracy danych obiektywów z wymienionymi korpusami.
Skoro sa to szkla Nikkora to wspolpracuja z aparatami Nikona calkiem niezle :D Jak rowniez kazdy inny obiektyw sygnowany przez Tokine, Sigme, Tamrona, itp. z bagnetem Nikona dziala z jego puszkami ok.

Naprawde, nie jest konieczne zakladanie pinciuset watkow z kazda mozliwa konfiguracja szklo - body, zeby dowiedziec sie czy dobrze wspolpracuja. I jak pisal Archi - dzial optyka i wszystko jasne :)

DzejBi
20-03-2009, 17:19
a pozniej bedzi ena nas, ze zle foty robi....

Mai11
20-03-2009, 18:29
"i mysle ze mamy juz wystarczajace doswiadczenie" A ja myślę że jakbyście mieli wystarczjące doświadczenie to nie zadawalibyście głupich pytań. Jak ktoś ma doświadczenie to wie co chce kupić. A jak ktoś chce zarabiać na fotografi ślubnej to tym bardziej powinien wiedzieć o jaki sprzęt chodzi. A swoją drogą to znam lepsze miejsca na ulokowanie 20 tys PLN. Fotografia ślubna to żaden miód. Tym bardziej jak ktoś ma taczkę obiektywów i myśli że to rozwiązuję sprawę. Nie tędy droga...Odniosę się jeszcze do tych 20 ślubów - ja po 2 wiedziałem jaki sprzęt trzeba mieć...I nie uważam się za bystrzachę ;D

wilk325
20-03-2009, 18:38
Jeżeli już "setny" i z doświadczeniem to chociaż do działu optyka, bo o aparaty się nie pytasz.
Wątek przeniosłem.

zielin
20-03-2009, 19:22
jesli chodzi o szklo na sluby to procz tego co wymieniles wez pod uwage tzw "standart":

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.rossi.pl/thumbnails_431/th_431_3968.jpg)

stig
20-03-2009, 19:31
Odniosę się jeszcze do tych 20 ślubów - ja po 2 wiedziałem jaki sprzęt trzeba mieć...Eeee tam. Ja wiedzialem juz przed pierwszym. :D Zakladajac, ze przed zabraniem sie za sluby trzeba potrafic robic zdjecia, a slub i wesele w kontekscie warunkow raczej nie rozni sie bardzo od kazdego innego reportazu w trudnych warunkach oswietleniowych, to wystarczy doswiadczenie sprzed jakiegokolwiek slubu.