PDA

Zobacz pełną wersję : LCD 19" czy 20" panoramiczny

michal22
24-08-2006, 12:48
Witam
Bardzo proszę o pomoc. Potrzebuje monitor do amatorskirj obróbki zdjęć, grafiki do Worda, net, troche filmów mniej gier. Zdecydowałem się na 19" NEC MultiSync 1970NX. Ale czytając forum naszła mnie myśl czy by nie kupic panoramy Philips 200W6CS albo ViewSonic VX2025wm. No i zaczeło się rozmyślanie. Bo wysokość panoramy to tak jak 17" ?? więc czy do grafiki i Worda przyda sie panorama?? czy lepsze 19" bo wyższy. Jeśli tak, to co możeci epowiedzieć o firmie ViewSonic??? Nie słyszalem o takiejdo tej pory. Macie te monitory?? Jak z gwarancjami, jakością itd?? Boje się zakupów w sieci, jak jest z wymiana w razie martwych pikseli ???
Maże może zdjęcia porównania 19" i 20" panoramy ???
Pozdrawiam serdecznie

Czornyj
24-08-2006, 12:50
www.mva.pl

michal22
24-08-2006, 12:54
bylem tam i czytalem. Glownie o grach pisza a tu sa ludzie co zdjecia obrabiaja to ich prosze o rade

Czornyj
24-08-2006, 13:03
Tu niewiele się da doradzić - trza iść do sklepu i oglądnąć jedno i drugie. Jeden lubi panoramy, drugi ich nie lubi...

michal22
24-08-2006, 13:10
no właśnie, ale byłem w kilku sklepach i nie mieli panoramy a musze się szybko zdecydować. Chodzi mi głównie o to że 20 panorama ma taką samą fizyczną wysokośc jak 17". I czy nie będzie lepsze 19" bo jest wyższa. Nie miałem monitora to mój pierwszy komp więc ciężko mi powiedzieć co się lepiej nada a chodzi mi bardziej o jakośc i wygode pracy

jarek76
24-08-2006, 13:45
Kolega ma panoramę 19 i nie przypadła mi do gustu
Wole zwykłą 19

Klos
24-08-2006, 13:54
Kup tego Nec'a 19'' na S-IPS - bedziesz zadowolony

wi_ni
24-08-2006, 13:58
Gdybym musiał wymienić starego na nowy LCD, to bym jednak pomyślał o panoramie i to nie z powodu możliwości oglądania filmów. Jeśli się popatrzy na proporcje obrabianego zdjęcia na ekranie komputera, to nasuwa się pytanie jak rozsądnie rozmieścić palety z narzędziami programów graficznych? Wtedy widać, że na ekranie panoramicznym jest to lepiej zorganizowane, bo wszystkie palety lądują po bokach, a na środku mamy ful wypas miejsca na duży podgląd zdjęcia.

vitter
24-08-2006, 15:37
kliknij "Tab" :wink:

mcc
24-08-2006, 16:16
Zdecydowanie panorama to dla monitorow w okolicach 24". Jesli chodzi o 19-20 to raczej standard. Do obrobki obrazu siegaj po modele majace specjalna powloke zmniejszajaca odbicia swiatla. Na zwyklym lcd-ku zdjecia nie wygladaja tak dobrze jak na crt badz na takim pokrytym ta wlasnie powloka. Nazwa tej powloki rozni sie w zaleznosci od producenta. Jesli nie grasz - nie potrzebujesz szybkiego ekranu - raczej zwroc uwage na jakosc odwzorowania kolorow i jasnosc. Poza tym jest sporo serwisow gdzie mozna poczytac o monitrach - a rowniez przesledzic za co zostaly nagrodzone i ew. robic wlasne zestawienie dobierajac wagi punktowe w zaleznosci od wlasnych oczekiwan.
W wordzie czy innych tego typu panorama to tragedia. Raczej filmy albo specyficzne funkcje.