Zobacz pełną wersję : Fotografia korporacyjna - ile?
peterche
12-03-2009, 20:24
Witam,
Mam pytanie jak oceniacie koszt wykonania sesji korporacyjnej której efektem ma być 5 zdjęć z licencją do wykorzystania na www (prezesi i dwóch innych pracowników) sporej warszawskiej firmy budowlanej.
Jestem zainteresowany przygotowaniem takich materiałów i zastanawiam się na jakie koszta się nastawiać.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedź.
Najbardziej będę cenił odpowiedzi osób które z tego typu fotografią miały coś wspólnego bezpośrednio.
Pozdrawiam!
ovserwator
12-03-2009, 20:51
Kolego...
Najpierw trzeba wycenić*SWOJĄ pracę. Potem ocenić ile może być warta dla klienta. Potem ostateczna cena, a skoro nas pytasz, to pokaż efekty, co potrafisz - zobaczymy, pomożemy wycenić.
Pozdrawiam
Kolego...
Najpierw trzeba wycenić*SWOJĄ pracę. Potem ocenić ile może być warta dla klienta. Potem ostateczna cena, a skoro nas pytasz, to pokaż efekty, co potrafisz - zobaczymy, pomożemy wycenić.
Pozdrawiam
hmmm, a ja pewności nie mam, czy autor wątku chce wykonać usługę, czy może raczej taką usługę kupić (może jest prezesem wspomnianej firmy?) ;)
Zbigniew
12-03-2009, 21:25
Panowie - no bądźcie żesz ludźmi i rzućcie jakieś kwoty bez domniemania co i jak.
Ja się nie znam, więc nie doradzę. Albo ok - rzucę - niech będzie, trzeba od czegoś zacząć. Jeżeli to większa sesja to daję tysiaka brutto. O ! :D
Michał Jędrak
12-03-2009, 22:20
No dobra, przełamię się. Według mnie powinieneś poprosić o przynajmniej 2500zł netto za taką sesję. Nie wiem jakie masz zwyczaje, ja zwykle nie oddaję tylu ujęć na ile się umawialiśmy, lecz więcej, niech sobie wybiorą właściwe. Więc oddałbym łącznie 20-30 obrobionych zdjęć. Jest to firma budowlana i wykorzystanie komercyjne, w dodatku Warszawa. Same plusy dla Ciebie ($$$). Gdyby to była firma robiąca kalesony z jakiegoś miasteczka to byś już nie mógł zaszaleć. Poza tym wiadomo, że taka sesja potrwa 3-5 godzin, więc taka cena ma ręce i nogi. Minimalna cena za dzień zdjęciowy (ok.7 godzin) powinna* być w okolicy 3500zł netto.
* poprzez powinna mam na myśli to, że tak jest najczęściej. Jeśli chcesz to możesz się wycenić na 500zł lub na 6400zł.
Osobiście życzę Tobie abyś jak najwięcej wyciągnął, bo im więcej osób tak zrobi tym prędzej ceny zaczną powracać na swój normalny pułap. Zapomnij o takich cenach jak tysiak za taką sesję, skoro portfolia dla modelek-amatorek się robi za 700zł.
A nawet jeśli prezes firmy się podszywa to co? Też musi znać stawki i być może nie zrobi oczu jak mu fotograf krzyknie cenę. Szczerze nam wszystkim życzę aby prezesi tu zaglądali, bo by przynajmniej byli zorientowani i nie chcieliby płacić jak za pracę fizyczną (np 20zł za godzinę, hahaha)
peterche
13-03-2009, 00:25
Ja nawet za poważnie zdjęć nie robię.
Z tym kolegą to przykro mi nie wiedziałem, chodzi raczej o to, że ja wydaje mi się, dosyć jasno napisałem, że to ja potrzebuję takich zdjęć a zwracam się do Was bo to Wy takie zdjęcia robicie. Potrzebuję informacji ile będę musiał za to zapłacić a nie na tym zarobić. Chcę zorientowac się w rynku.
Mam ciągle wrażenie jednak, ze nie czytacie tego co napisałem więc powtórzę i podkreślę
Nie klient potrzebuje tylko JA POTRZEBUJĘ.
Nie pytam ile mam wziąć tylko ILE DAĆ.
Mogę dostać i 30 zdjęć ale przedmiotem umowy licencyjnej będzie tylko 5 fotografii.
Poproastu potrzebuję prostej informacji ile będę musiał zapłacić komuś kto to zrobi dobrze, najlepiej od kogoś kto takie rzeczy robi.
Cena 3500zł jest dla mnie jak najbardziej realna, koleś ;).
Ale musze powiedzieć że to całkiem zabawne bo prawie dwie strony postów i jedna rzeczowa odpowiedź.
Powiem tak, ktoś kto mógł mi pomóc a tego nie zrobił bo nie zadał sobie anwet trudu by przeczytać jednego niezbyt długiego posta stracił jednocześnie szansę na sensowne zlecenie. Poprostu chęć zorientowania się w temacie przywiodła mnie tutaj i chyba okazało się, że słabo trafiłem. ;)
Przedział cenowy jest dosyć szeroki - myślę, że od 3 tys. netto. Zależy jeszcze, czy fotografowani przyjadą do studia, czy lampy trzeba brać ze sobą. Myślę, że max to 5 tysięcy netto.
peterche
13-03-2009, 00:53
Wiesz chciałbym zeby sesja miała miejsce w siedzibie firmy na 'open space', prz planach etc.
Czy mówiąc o tych 5 tysiącach bierzesz również pod uwagę koszta licencji czy jest to kwota za samo przygotowanie fotografii.
Wiesz chciałbym zeby sesja miała miejsce w siedzibie firmy na 'open space', prz planach etc.
Czy mówiąc o tych 5 tysiącach bierzesz również pod uwagę koszta licencji czy jest to kwota za samo przygotowanie fotografii.
Myślę, że to już realna kwota z licencją. Konkurencja na rynku jest spora, więc z cenami raczej nikt nie poszaleje.
Panowie, tylko po co znowu ta dyskusja? Potencjalny klient pyta o cenę. Udzielamy odpowiedzi i już. W profilach mamy linki do naszych portfolio, niektórzy nawet płacą podatki i wystawiają faktury. Podaliśmy kwoty. Potencjalny klient niech wybiera Reszta dyskusji powędruje chyba znowu w stronę amatorzy vs zawodowcy.