Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kamienisty ponurak
http://img90.imageshack.us/img90/4346/dsc5067.jpg
wcale nie ponurak tylko zgnila pomarancza :D
fajne. moze ten przesmyk na koncu jeziorka moglby byc nieco bardziej symetrycznie.
zdjecie nie jest 'ladne' w klasycznym cukierkowym sensie, ale za to ciekawe
Bardzo fajnie - nieszablonowo
dobre, ma klimat, lubię takie ponuraki :)
Podoba mi się. Ma klimacik:)
Zacznę od wstępu teoretycznego.
Otóż nader często bywa tak, że jak zdjęcie jest takie sobie i ogólnie średnio się podoba, średnio porusza i w ogóle jest średnie, ale ma lekkie zamglenie - a przy okazji nie chcemy autora zmartwić - mówimy, że zdjęcie ma klimat. Albo, że klimatyczne. Czasem, że ciekawe, ale częściej, że z klimatem.
To tyle tytułem wstępu teoretycznego, a o zdjęciu wypowiem się jakimś innym razem. :)
Otóż nader często bywa tak, że jak zdjęcie jest takie sobie i ogólnie średnio się podoba, średnio porusza i w ogóle jest średnie, ale ma lekkie zamglenie - a przy okazji nie chcemy autora zmartwić - mówimy, że zdjęcie ma klimat. Albo, że klimatyczne. Czasem, że ciekawe, ale częściej, że z klimatem.
:) Myślę, że autor wie to na pewno ...
Zapomniałem dodać, że to był wstęp czysto teoretyczny, nie mający z tym obrazkiem nic wspólnego.
Mam wrażenie, że jest krzywo i nieostro. Wrażenie jest tak silne, że cała praca wyjątkowo mi się nie podoba.
"i nieostro"
I zapewne nie chodzi o tafle.
borregaard
13-03-2009, 07:54
Mam wrażenie, że jest krzywo i nieostro. Wrażenie jest tak silne, że cała praca wyjątkowo mi się nie podoba.
Potwierdzam,masz wrażenie..jak tu nie wierzyć specjaliście....Mnie też się udzieliło.
A tak serio,to nie ma hitu...:)
Tak czasem bywa ale nie tym razem :) Zdjęcie ma Klimat! A środkiem do osiągnięcia klimatu - tajemniczej atmosfery jest zamglenie i brak ostrości. A czerwony kamień jest tym bardziej tajemniczy, że mało ostry i nie skontrastowany. Mleczna woda też dodaje klimatu - mistycyzmu temu zdjęciu :)
Jessus dzięki :-D.
Kamienie mogłem bardziej wyostrzyć bo zgodzę się, że takie wrażenie nieostrości panuje ale, właśnie pojawia się ale bowiem te kamienie znajdują się 20-30cm pod wodą a te następne jeszcze głębiej. Woda była dość mocno wzburzona więc ciężko wypatrawyć większej opstrości. Oczywiście mogłem sięgnąć do PSa ale w tym wypadku stwierdziłem, że nie ma takiej potrzeby. Ale zgodzę się że takie wrażenie można odnosić.
Co do krzywizny horyzontu to jest on prosty, zaręczam.
Długo się wahałem czy wrzucić to zdjęcie ale im dłużej na nie spoglądałem tym bardziej mi się podobało. Jak to mawia mój kolega: jeśli robisz fotę, którą chętnie powiesisz na ścianie znaczy się, że jest ok. Nic n a siłę. A ja bym to zdjęcie z czystym sumieniem powiesił na ścianie hehe.
Pozdrawiam
Tak czasem bywa ale nie tym razem :) Zdjęcie ma Klimat!
Dlatego - na szczęście - nigdzie nie napisałem, że zdjęcie nie ma klimatu. :)
Piotr_ek
13-03-2009, 16:32
To jedna z tych fotografii obok, której nie da się przejść obojętnie. Jedno co chciałbym powiedzieć to "kulten jak mogłeś zrobić w pionie ? jak mogłeś".
Kompozycja jest bardzo silna, broni się, walczy i wygrywa...
Zdecydowanie jestem na tak.
pzdr,
P.