Zobacz pełną wersję : Dym - Składniki - Kolor
Witam
Chciałbym sie zająć fotografowaniem dymu i widziałem na paru zdjęciach jak dym na różne kolor, gęstość, objętość wiecie może coś na ten temat? :)
Także chciałbym sie spytać o wasze sugestie dotyczące sprzętu czy światło błyskowe czy stałe, itp?
Proszę o odpowiedzi i sugestię z góry dziekuje
Michał Jędrak
12-03-2009, 23:56
Pospalaj sobie różne substancje i popatrz na dym. Styropian da inny, drewno inny, polietylen inny itd. Nie wspomnę już o substancjach chemicznych specjalnie do tego dosotsowanych (np kolorowe race podczas pokazów samolotowych). Polecam światło błyskowe, ale oczywiście nie z flesza tylko z lampi, którą możesz w różnych pozycjach ustawiać.
BlackRoger
13-03-2009, 21:03
Kup może na próbę tzw kulki dymne - dają ci różne kolory dymu do wyboru. Tak na szybko znalezione:
http://www.jasper.com.pl/index.php?tresc=art_rozne
Co do rodzaju oświetlenia to poszedłbym również w błyskowe.
kolorowy dym mozna uzyskac w trakcie obrobki
i wydaje mi sie ze wiekszosc kolorow wlasnie w ten sposob powstaje :)
Co do swiatla to musisz blysnac na dym tak zeby nie blysnac w obiektyw ani nie oswietlic tla.
Byl tu kiedys tutek jak robic zdjecia dymu, poszperaj i napewno znajdziesz.
najlepiej błyśnij w dym od dołu - by oczywiście nie mieć lampy błyskowej w kadrze :)
najlepiej błyśnij w dym od dołu - by oczywiście nie mieć lampy błyskowej w kadrze :)
ja błyskałem zawsze z boku i było super
ja błyskałem zawsze z dołu i też było super - jak widać metod jest sporo :)